Omida tomatelor: simptome și soluții smart pentru protecție și control
07.06.2023
Află totul despre omida fructelor, care sunt semnele atacului și cum poți controla eficient acest dăunător.
Numită și omida tomatelor, Helicoverpa Armigera (omida fructelor) este unul dintre cei mai mari dăunători ai culturilor fructelor și legumelor. Poate produce pagube semnificative în culturile de tomate și ardei.
Helicoverpa Armigera: simptome după care poți recunoaște atacul
Omida fructelor (Helicoverpa Armigera) este o specie polifagă ce poate ataca numeroase specii de plante, iar în cazul legumelor atacă mai ales tomatele, ardeii, fasolea și vinetele. Atât omizile, cât și stadiile larvare ale moliei se hrănesc cu frunzele acestora, mai ales în etapele de dezvoltare care urmează după eclozare. Acestea pătrund și în fructe, unde formează galerii, care ulterior se pot infecta cu alți agenți patogeni.
În general, larvele (omizile) atacă, așa cum am precizat și mai sus, culturile de roșii și ardei, producând pagube semnificative.
La început larvele rod epiderma frunzei (e vorba de larve de vârsta I și a II-a), după care, în momentul în care ajung la vârsta a III-a, atacă și fructele. Mai precis, pătrund în interiorul acestora și consumă pulpa, lăsându-și excrementele în fruct.
Odată ce larvele au pătruns în fruct devin foarte greu de combătut pentru că insecticidele acționează asupra lor doar atunci când trec de la un fruct la altul. În plus, procentul de substanță activă care ajunge la nivelul semințelor este infim.
După ce larva consumă semințele din fruct, iese și împupează în sol. Cu toate acestea, uneori împuparea se poate întâmpla chiar și în fruct.
O singură omidă de Helicoverpa poate ataca succesiv toate fructele dintr-un ciorchine de roșii, iar fructele care sunt atacate își pierd valoarea comercială, devin lipsite de consistență și putrezesc foarte ușor.
Soluții de protecție inovatoare pentru un management eficient al rezistenței
Pentru a combate această omidă e necesar să fie făcute tratamente eficiente cu insecticide specifice. La culturile de tomate din ciclul II tratamentele de combatere a omizilor trebuie să înceapă când 50% din florile de la primul etaj au înflorit.
Cea mai sensibilă fază a omizilor (și în care tratamentele au cea mai mare eficiență) este imediat după perioada de eclozare, când mobilitatea lor este foarte redusă, iar hrănirea este cu adevărat dificilă, necesitând un efort destul de mare.
Pentru combaterea omizii fructelor, BASF recomandă aplicarea insecticidului Alverde®. Acesta se poate folosi atât la tomatele de câmp, cât și la culturile de tomate din sere și solarii. Produsul Alverde® se aplică la cultura de tomate în doză de 1 l/ha, la eclozarea primelor larve.
Alverde® - Soluţie smart pentru stoparea pagubelor
Produsul Alverde® acționează ca agent de hrănire, având acțiune inițială de contact și activitate translaminară moderată. De menționat este faptul că insecticidul nu are rezistență încrucișată cu insecticidele cunoscute.
Alverde® atacă sistemul nervos al insectelor, blocând în poziția închis canalul de sodiu. Astfel, produsul inhibă impulsurile nervoase și determină, la început, o paralizie „relaxantă” a insectelor, după care urmează moartea acestora din cauza imposibilității de a se hrăni sau mișca.
Avantajele insecticidului Alverde®
Alverde® este un insecticid pentru roșii și ardei ce acționează rapid chiar și în perioadele foarte calde. Oferă performanțe deosebite împotriva larvelor şi adulţilor gândacului din Colorado (Leptinotarsa decemlineata), precum şi asupra larvelor de Helicoverpa armigera, Tuta absoluta, numită și molia tomatelor. Eficient și pentru alte culturi, precum cartofi sau vinete, Alverde® oferă numeroase avantaje producătorilor:
- Substanță activă, metaflumizon, acționează rapid și cu performanțe deosebite;
- Nu are rezistență încrucișată cu insecticidele cunoscute;
- Asigură excelentă eficacitate în combaterea dăunătorilor;
- Soluţie inovatoare în managementul rezistenţei;
- Oferă acţiune rapidă în stoparea pagubelor;
- Activ şi în perioade cu temperaturi ridicate;
- În unele cazuri, un singur tratament este suficient pentru a elimina complet generația instalată de dăunători.
Scapă de Tuta absoluta în cultura tomatelor cu Alverde®
Ca și omida fructelor, Tuta absoluta poate compromite în totalitate recoltele de tomate sau ardei. Dacă tuta la roșii reprezintă o provocare pentru tine și cauți un insecticid eficient, Alverde® este tratamentul ideal pentru a o combate. Se recomandă aplicarea insecticidului la eclozarea primelor larve.
Omida fructificațiilor: Măsuri de prevenire și combatere
În general, arătura de toamnă ori săpatul adânc cauzează distrugerea pupelor care hibernează. De asemenea, este recomandat (în măsura posibilităților) semănatul și plantatul timpuriu, astfel încât, atunci când apare viermele verde la roșii, plantele să fie mai viguroase și să facă față mai bine unui eventual atac.
În plus, barierele fizice (plasele de umbrire laterale) care împiedică pătrunderea moliilor adulte în sere și în solarii pot reduce semnificativ severitatea atacurilor omizilor.
Omizile fructelor sau viermii verzi pot produce pagube însemnate în culturile de tomate și ardei, de aceea e bine să iei măsuri de îndată ce recunoști semnele atacului. Pentru a combate eficient omida fructelor este important să respecți atât tehnologia de cultivare și lucrările agrotehnice, cât și perioada optimă de aplicare a insecticidelor pentru omizi. În cazul tomatelor, aplicarea insecticidelor se face atunci când au înflorit aproximativ jumătate din florile de la primul etaj al plantelor.
Care sunt perioadele de atac
În contextul condițiilor climatice din țara noastră, omida roșiilor are două generații pe an (prima în mai-iunie, iar cea de-a doua în lunile iulie-septembrie). În anii cu toamnă lungă și călduroasă pot exista, însă, chiar trei generații.
Omida fructelor atacă atât culturile situate în câmp, cât și pe cele din sere sau din solarii (protejate) și iernează ca nimfă în sol, la o adâncime de 7-25 cm. În ceea ce privește perioadele de atac asupra plantelor, acestea sunt:
- iunie-septembrie, perioadă în care atacul larvelor (omizilor) este frecvent;
- mai-octombrie, însă doar în anii în care condițiile meteo sunt favorabile.
Omida tomatelor (omida verde): particularități și caracteristici biologice
Omida fructelor este un dăunător întâlnit mai ales în regiunea Câmpiei Române, precum și în zone din Banat și Moldova. Face parte din ordinul lepidopterelor și mai e cunoscută și sub numele de omida fructificațiilor sau omida capsulelor.
Conform tratatelor de specialitate, omida fructelor, numita și omida verde, are două stadii de dezvoltare:
- Larvele, care sunt de obicei mari (1,5-2 cm lungime) și polifage. Acestea consumă hrană variată, atacând cu precădere culturile de ardei, tomate, fasole, mazăre și vinete. La modul general, aceste larve atacă peste 120 de specii de plante din flora spontană, cât și din culturi.
- Adulții sunt fluturii molii și au, în general, 1,4-1,9 cm lungime și o anvergură a aripilor de 3,5-4 cm. Femelele sunt de culoare portocalie-maronie, iar în zona centrală de pe aripile anterioare au o pată reniformă (într-o nuanță de maro închis). De asemenea, aripile posterioare sunt alb-crem, cu o bandă maro închis (sau gri) la exterior. Masculii, pe de altă parte, sunt colorați în gălbui, galben-maroniu sau maro.
Pe lângă faptul că poate favoriza apariția altor boli, omida fructelor cauzează distrugerea totală a culturii. Păstrarea solului curat, monitorizarea permanent a culturilor și aplicarea la timp a tratamentelor fitosanitare reduc efectele dezastruoase și oferă protecție culturilor de tomate și ardei.