Cum combatem Ramularia, noua boală ce afectează orzul
30.03.2021
Află toate detaliile despre această nouă boală, greu de identificat, care poate face ravagii în cultura de orz
Ce este Ramularia
Ramularia este o boală ce a apărut recent, fiind identificată prima dată în Marea Britanie unde produce pagube semnificative. Pe lângă pagubele considerabile pe care le produce, este și foarte greu de identificat. Având în vedere faptul că fermierii au ales să înființeze culturi de orz, iardensitatea este foarte mare în acest an, precum și condițiile meteo extrem de favorabile apariției bolilor, estimăm că vom asista la atacuri de o intensitate deosebită a acestui patogen.
Boala este produsă de ciuperca Ramularia collo-cygni și se răspândește în special prin semințele infectate. Patogenul circulă sistemic în plantă, infectând organele odată cu procesul de creștere. O altă metodă de infecție este prin sporii purtați de vânt.
Ciclul de viață
Ramularia poate fi detectată pe sămânță și pe frunzele fără simptome. Boala se poate răspândi, de asemenea, și prin spori aerieni. Simptomele se pot dezvolta pe frunzele inferioare moarte, dar până la înflorire sunt rareori observate și pe frunzele verzi, sănătoase. Declanșarea simptomelor se poate face în urma acțiunii unui factor de stres abiotic sau fiziologic. Ultimele cercetări arată că, în anumite condiții de lumină, o toxină produsă de această ciupercă duce la infecția celulelor plantelor, provocând simptome tipice ale frunzelor.
Având în vedere noutatea acestei boli printre fermieri, atacurile de Ramularia sunt probabil subestimate ca număr. Deși culturile afectate sunt preponderent cele de primăvară, fermierii britanici au început să se plângă în ultimii ani de apariția tot mai frecventă a bolii și la culturile de toamnă. Cel mai probabil, incidența bolii va crește și în România în anii următori.
Specialiștii sunt de părere că boala se va răspândi tot mai mult, prognozând că până în 2050 patogenul ar putea suferi modificări, apărând noi rase adaptate condițiilor climatice locale sau capabile să infecteze și culturile din regiuni neafectate până acum.
Cum recunoști simptomele atacului
Ramularia se poate confunda destul de ușor cu boli precum arsura frunzelor de orz sau pătarea reticulară a frunzelor de orz. Diagnosticarea corectă este esențială, având în vedere faptul că pierderile de recoltă pot ajunge chiar și la 500 kg/ha în situații de infecție puternică. Mai mult, cultura infectată nu are simptome vizibile inițial, în cele mai multe din cazuri.
Simptomele atacului de Ramularia la orz apar în special după ce planta a fost supusă factorilor de stres și tind să se vadă pe frunzele superioare după înflorire, respectiv după stadiul BBCH 69. Inițial, frunzele capătă leziuni cu aspectul unor mici pete fine, de culoare maronie, și formă neregulată, asemănătoare unor boabe de piper. Aceste pete pot fi ușor confundate cu simptomele date de arsura frunzelor de orz.
Ulterior, leziunile capătă o culoare maronie-închisă și formă rectangulară, având o lungime de aproximativ 2 mm și o lățime de aproximativ 0,5 mm, cu laturile verticale paralele cu nervurile frunzei, fiind înconjurate de un halou clorotic de culoare gălbuie.
Fermierii pot diferenția Ramularia căutând cinci aspecte specifice:
- Pete înconjurate de un halou clorozat de culoare gălbuie
- Pete rectangulare
- Marginile petelor nu depășesc nervurile frunzei
- Petele au o nuanță maronie-roșiatică
- Petele afectează frunza pe ambele fețe
În cazul unui grad ridicat de infecție, frunzele se usucă rapid, iar leziunile sunt foarte evidente pe frunzele moarte, având forma unor pete de culoare neagră, cu spori fungici ușor vizibili.
Cum se evaluează gradul de infecție
Având în vedere că Ramularia este o boală tot mai greu de combătut, recunoașterea timpurie a apariției bolii la cultura de orz și evaluarea gradului de infecție sunt esențiale. O evaluare corectă va duce la decizii informate cu privire la rotația culturilor și va dezvălui mai bine potențialele riscuri asociate folosirii de semințe obținute în fermă, care ar putea fi infectate. E important de știut că semințele infectate nu prezintă simptome care pot fi identificate vizual.
Conform north_east Agriculture and Horticulture Development Board , gradul de infecție se poate măsura pe o scară cu 9 trepte
- Grad de infecție 0%: fără niciun simptom de boală
- Grad de infecție între 1 – 5%: număr redus de leziuni specifice, mai ales pe frunzele superioare
- Grad de infecție între 6 – 10%: Apar mai multe leziuni pe frunzele superioare
- Grad de infecție între 11 – 20%: Frunzele superioare încep să aibă țesuturi necrozate. Petele încep să apară și pe frunzele de mijloc
- Grad de infecție între 21 – 30%: Numeroase pete și necroză severă pe frunzele superioare. Frunzele de la mijloc încep să aibă și ele multe pete
- Grad de infecție între 31 – 40%: Pete mari și extinse pe frunzele superioare. Frunzele de mijloc au numeroase pete și țesut necrozat.
- Grad de infecție între 41 – 50%: Frunzele superioare sunt afectate grav. Petele și țesuturile necrozate sunt prezente atât pe frunzele de mijloc, cât și pe cele inferioare.
- Grad de infecție între 51 – 75%: Frunzele superioare sunt afectate în proporție de 100%. Frunzele de mijloc sunt necrozate în proporție de 50%.
- Grad de infecție între 76 – 100%: Petele și țesuturile necrozate sunt prezente pe aproape toate frunzele.
Moduri de prevenire și combatere
Factori de stres favorizanți pentru apariția Ramularia la orz pot fi seceta, nutriția slabă a culturii sau chiar folosirea unor produse care nu acționează împotriva Ramularia. Principala modalitate de combatere a bolii este cea chimică, prin aplicarea unui fungicid în al doilea tratament la orz.
Unul dintre puținele fungicide din România capabile să combată Ramularia este Revycare® , de la BASF. Produsul se poate utiliza în al doilea tratament la orz și este eficient atât în combaterea ramularia, cât și în combaterea bolilor precum arsura frunzelor de orz, pătarea reticulară a frunzelor de orz, ruginile sau septorioza. Totuși, este foarte important de precizat că tratamentul trebuie efectuat preventiv, deoarece, odată ajunsă în stadiul simptomelor vizibile, boala este foarte greu de combătut.
Fungicidul Revycare® combate ramularia la orz
Fungicidul Revycare® conține două substanțe active: Revysol® (mefentrifluconazol) și piraclostrobin.
- Revysol® este primul izopropanol-azol descoperit care controlează un spectru larg de boli foliare și ale spicului. După aplicare, mefentrifluconazolul este preluat rapid de către frunze și apoi translocat apical. Molecula este foarte flexibilă și își schimbă conformația în funcție de patogenul întâlnit asigurând o eficacitate excelentă chiar și împotriva tulpinilor rezistente.
- Piraclostrobin este cea mai bună strobilurină, având acțiune translaminară și sistemie locală, inhibând germinarea sporilor, creșterea miceliului și sporularea. De asemenea, piraclostrobin are și beneficiul efectelor fiziologice de vitalizare a plantei.
Revycare® oferă un efect preventiv și curativ de excepție și datorită unei aderențe de 100 de ori mai puternice la agentul patogen țintă, comparativ cu alte produse. Fiind flexibil în aplicare, Revycare® permite efectuarea tratamentului chiar și la temperaturi de peste 25°C, nefiind degradat de acțiunea razelor soarelui. De asemenea, formularea de ultimă generație permite aplicarea tratamentului cu un volum redus de apă. În acest sens, testele BASF au relevat o eficiență cu 20% mai mare.
Pentru prevenirea și combaterea ramularia la orz, fungicidul Revycare® se va aplica în cel de-al doilea tratament, în doza omologată de 0,5 – 1,5 l/ha, în perioada cuprinsă între apariția frunzei stindard și până la finalul înfloritului (BBCH 30 – 69). Revycare® se poate aplica în maximum 2 tratamente, păstrând un interval de minim 14 zile.