Cultivarea afinului în zona Vrancea
14.05.2021
Interviu cu domnul Bogdan Florea, ferma Agro Class
Având o suprafață de 19 ha de cireși și 18 ha de afini, ferma este situată în localitatea Haret, județul Vrancea. Plantația de afini a fost înființată în anul 2014, iar provocările nu au întârziat să apară: afinul este mai pretențios față de ph-ul solului ca să se poată dezvolta în condiții optime. Însă treptat, s-au creat condițiile necesare pentru obținerea de recolte de calitate.
Urmărește video-ul și află cum s-a procedat în cadrul acestei culturi
Pentru ca o cultură de afin să se dezvolte armonios, trebuie îndeplinită o serie de particularități legate de necesarul de umiditate, căldură, lumină și tipul de sol. În plus, trebuie avute în vedere diferitele boli pe care aceasta le poate dezvolta: Phomopsis, arsurile lăstarilor, monilioza, putregaiul cenușiu etc.
În ciuda pericolelor cu care se confruntă cultura de afin, nu există în momentul de față suficiente produse omologate pentru arbuștii fructiferi.
Pentru a preveni pierderile și pentru a ușura munca fermierilor, BASF a lansat în anul 2021 fungicidul Scala® , dedicat arbuștilor fructiferi, care ajută la prevenția și combaterea putregaiului cenușiu.
Doza de aplicare este de 2 l/ha. Timpul de pauză până la recoltare – 3 zile.
Cultura | Agentul de dăunare | Doza |
---|---|---|
Zmeur, mur | Botrytis cinerea – Putregaiul cenușiu | 2 l/ha |
Coacăz, afin, agriș | Botrytis cinerea – Putregaiul cenușiu | 2 l/ha |
Beneficiile fungicidului Scala®
- Eficacitate foarte ridicată, dată de modul complex de acțiune: de contact, translaminar și sub formă de vapori
- Asigură flexibilitate în tehnologia de protecție
- Acționează atât preventiv, cât și curativ pentru combaterea rapănului
- Performanțe superioare pe o scară largă de temperaturi.