Lucerna: soluții și tratamente inovatoare pentru protejarea culturii. Soiuri și tehnologia de cultivare

Considerată „regina plantelor furajere”, lucerna este o plantă cultivată din cele mai vechi timpuri, mai întâi pe teritoriul Asiei, în zona de astăzi a Iranului, apoi în Grecia, unde a fost folosită ca plantă furajeră, la fel ca în zilele noastre. În America de Nord, i se spune alfalfa, însă în Marea Britanie, Africa de Sud, Australia și Noua Zeelandă, termenul folosit este lucerne.

Află care sunt cele mai inovatoare soluții și tratamente pentru protejarea culturii de lucernă, dar și cum poți obține culturi rentabile și profitabile.

Importanța și distribuția culturii de lucernă

Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia leguminoaselor, cultivată intens în întreaga lume datorită valorii nutriționale ridicate, potențialului mare de producție, dar și pentru asigurarea unei bune palatabilități. Cu rădăcina pivotantă, care ajunge la 1-2 metri în sol, cu frunze trifoliate dispuse altern și flori albastru-violet, grupate în racem, lucerna este cultivată pe suprafețe întinse mai ales în zona de sud a țării și poate fi confundată uneori cu trifoiul, în primele faze de vegetație.

Cultivată la nivel mondial pe o suprafață de circa 30 de milioane de hectare , lucerna este considerată una dintre cele mai valoroase plante de nutreț, prin conținutul său ridicat de elemente nutritive: proteine, calciu, potasiu, fier, caroten și substanțe estrogene, acestea din urmă putând influența ciclul reproductiv la animale.

Fânul de lucernă este recomandat în primul rând în alimentația vacilor de lapte, dar este hrănitor și pentru alte animale.

Dincolo de beneficiile pe care le oferă crescătorilor de animale, lucerna reprezintă și o cultură profitabilă, investiția propriu-zisă (semănarea), fiind necesară o dată la 3-5 ani, existând soiuri viguroase care rezistă până la 7-10 ani.

Datorită rezistenței sale la secetă și la temperaturi scăzute și capacității de regenerare după cosire, lucerna oferă producții însemnate și este importantă și ca masă verde, dar și sub formă de fân uscat. Este, în același timp, o bună plantă meliferă.

Soluții inovatoare pentru protejarea culturii de lucernă

Prima metodă pentru protejarea culturii de lucernă și combaterea diferiților agenți patogeni este prevenția. Pe lângă aplicarea unor măsuri preventive pentru protejarea culturii, este necesară utilizarea unor soluții inovatoare care să asigure îmbunătățirea randamentelor și creșterea potențialului de producție lucernă la hectar.

Măsuri preventive pentru protejarea culturii de lucernă

Lucerna este o plantă favorabilă apariției buruienilor dicotiledonate, monocotiledonate și parazitare. Protejarea inteligentă a culturii de lucernă în fața atacului agenților patogeni și al dăunătorilor, dar și față de îmburuienare, mai ales în primul an de la înființarea culturii, presupune adoptarea următoarelor măsuri de prevenire și îngrijire a culturii:

  • Lucrările de pregătire și îngrijire a solului, înainte de semănat;
  • Alegerea corectă a soiurilor, în funcție de zona geografică de cultivare, condițiile climatice, calitatea solului;
  • Folosirea unor soiuri mai puțin sensibile sau a unor hibrizi rezistenți la boli;
  • Folosirea semințelor tratate;
  • Respectarea tehnologiei de cultivare și realizarea corectă și la timp a lucrărilor agrotehnice;
  • Utilizarea unor cantităţi optime de fertilizatori, în conformitate cu specificaţiile și recomandările producătorilor;
  • Îndepărtarea plantelor infectate;
  • Rotația culturilor.

Combaterea buruienilor în cultura de lucernă

În primele faze de vegetație, buruienile reprezintă un mare pericol, pentru că pot invada rapid cultura de lucernă.

Lucerna se poate dovedi foarte sensibilă la acțiunea anumitor buruieni parazite, cum este cuscuta, o plantă parazitară care are capacitatea să elimine complet lucerna și trifoiul, împiedicându-le dezvoltarea încă din primele faze de vegetație.

Cea mai eficientă măsură de combatere o reprezintă folosirea soluțiilor de erbicidare, însă, la fel de important este să ne asigurăm că am achiziționat semințe sănătoase, lipsite de semințe de buruieni și resturi vegetale.

Pentru lucernă, soluția ideală pentru combaterea buruienilor este Corum® (acest produs nu mai face parte din portofoliul BASF), un erbicid a cărui formulă are la bază două substanțe active:

  • Bentazonul are acțiune prin contact, la nivelul procesului de fotosinteză, fiind absorbit prin frunze și alte organe verzi;
  • Imazamoxul este preluat de către buruienile sensibile prin frunze și rădăcini și transportat la nivelul zonelor de creștere, unde blochează sinteza aminoacizilor esențiali, responsabili de creșterea și diviziunea celulară.

Cele două substanțe au rolul de a asigura un tratament eficace în fazele timpurii de vegetație, astfel, erbicidul Corum® (acest produs nu mai face parte din portofoliul BASF) se aplică atunci când lucerna se află la stadiul de 2-9 frunze adevărate, iar buruienile sunt în primele stadii de dezvoltare, cu 2-4 frunze.

Spectrul de combatere al erbicidului Corum® este larg, acoperind în principal buruieni dicotiledonate precum Amaranthus retroflexus, Chenopodium album, Matricaria chamomilla, Papaver rhoeas, Sinapis arvensis, Sonchus arvensis, Galium aparine, Galinsoga parviflora etc. De asemenea, produsul combate moderat și buruienile monocotiledonate anuale, precum Setaria spp și Echinochloa crus-galli.

Stratos® Ultra combate perfect buruienile monocotiledonate, chiar şi când există un grad ridicat de infestare. Tratamentul este eficace din prima săptămână după aplicare, când are loc stoparea creşterii rădăcinilor buruienilor.

Un rol important în combaterea bolilor și dăunătorilor îl are rotația culturilor, o măsură preventivă, dar de cele mai multe ori nu și suficientă. De aceea, este necesară urmărirea cu atenție a culturii și luarea în calcul a măsurilor de prevenire și combatere, respectiv aplicarea de fungicide și insecticide omologate pentru această cultură.

Aplicate corespunzător, erbicidele sunt eficiente inclusiv în combaterea buruienilor problemă. Află totul despre pir și cum afectează culturile.

Boli și dăunători la cultura de lucernă

Fiind o plantă perenă, lucerna poate fi atacată de un complex de boli care include viroze, bacterioze și numeroase micoze. Dintre cele mai păgubitoare boli, menționăm:

  • Mozaicul lucernei (Marmor medicaginis) are o incidență destul de mare în cultură. Plantele atacate rămân mici, cu lăstarii și frunzele deformate.
  • Făinarea lucernei (Erysiphe pisi) poate provoca distrugerea frunzelor și, astfel, mari pierderi de producție. Se manifestă prin apariția unui miceliu albicios pe frunze și tulpini.
  • Pătarea brună a frunzelor (Pseudopeziza medicaginis) își face apariția primăvara, când putem observa pe frunze pete galben-brune, de mici dimensiuni. Boala duce la căderea frunzelor și compromiterea culturii.
  • Ofilirea plantelor (Verticilium albo-atrum) reprezintă necrozarea (putrezirea) țesuturilor plantei.
  • Rugina lucernei (Uromyces striatus) se manifestă în principal pe frunze, iar la atac puternic, și pe tulpini și bobocii florali, prin apariția de pete mici dense, de culoare brună.

Lucerna este atacată de un număr relativ mare de dăunători. Dintre aceștia, enumerăm:

  • Buburuza lucernei (Subcoccinella vigintiquator punctata) este un dăunător care își face apariția începând cu luna mai și care atacă frunzele - adulții și larvele consumă parenchimul frunzelor și epiderma inferioară, iar ce mai rămâne din foliole - respectiv, epiderma superioară - se răsucește și se usucă.
  • Gărgărițele frunzelor și rădăcinilor (Aramnichus ligustici, Hypera variabilis) apar primăvara și atacă rădăcinile (dacă sunt larve) sau frunzele (insectele adulte), putând duce, în caz de atac puternic, la compromiterea culturii de lucernă.
  • Gândacul roșu al lucernei (Phytodecta fornicata) apare la debutul verii și atacă frunzele și vârful lăstarilor, planta rămânând desfrunzită.
  • Tripsii (Thrips spp.) și dăunătorii din familia Miridae (precum ploșnita lucernei - Adelphocoris lineolatus și ploșnita de câmp - Lygus pratensis) atacă lucerna, cauzând pagube semnificative, în special lucernei de sămânță.

Tratamentele efectuate la timp vor preveni apariția și dezvoltarea bolilor, reducând pierderile de producție. Datorită ingredientelor active cu acțiune preventivă și curativă, aceste tratamente sunt eficiente împotriva principalelor boli și dăunători, asigurând o eficacitate ridicată si performanță remarcabilă chiar și în condiții climatice dificile.

Tratamente pentru cultura de lucernă

Un tratament eficient efectuat la timp va asigura o productivitate ridicată și o recoltă bogată, de calitate. Tratamentele inovatoare oferite de BASF combină substanțe active revoluționare care garantează creșterea standardelor de calitate a culturilor de lucernă.

Tratarea semințelor de lucernă înainte de semănat

Lucerna face parte din categoria plantelor care formează nodozități pentru fixarea azotului atmosferic, în simbioză cu bacterii din genul Rhizobium. Nodozitățile de pe rădăcini asigură „azot gratuit” culturii de lucernă. De aceea, o măsură agronomică pentru maximizarea producției o reprezintă inocularea (bacterizarea) semințelor înainte de semănat. Tratamentul la sămânță reduce inoculul inițial al bolilor, asigurând controlul paraziților necrotrofici. Tratată înainte de semănat, sămânța de lucernă își păstrează calitatea și asigură un procent mai mare de germinare a semințelor și răsaduri mai viguroase.

Soiuri și hibrizi de lucernă

Deși există numeroase soiuri de lucernă pe piață, în catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România pentru anul 2022 au fost înscrise 23 de soiuri de lucernă. Marii cultivatori preferă soiurile românești datorită toleranței ridicate la secetă, dar și gradului foarte mare de regenerare.

Cum alegi soiul de lucernă?

Înainte de alegerea soiului de lucernă, un aspect de luat în considerare este destinația care va fi dată culturii de lucernă, dacă este valorificată ca masă verde proaspătă, siloz sau ca fân uscat. Lucerna oferă producții însemnate, însă, pentru a obține producții stabile și de calitate, este esențială alegerea unor soiuri cu o bună toleranță la boli și dăunători și un potențial mare de producție. Chiar dacă plantele de lucernă au o bună adaptabilitate la diferite condiții climatice, de asemenea, este importantă alegerea soiului în funcție de zonă și potențialul de cultivare în regiunea respectivă.

Soiuri pe care le poți cultiva

Tradiția pe care o are țara noastră în cultivarea lucernei a făcut ca aici să fie create diferite soiuri, dintre care cele mai cunoscute sunt Mihaela, Roxana, Teodora, Cezara, PR55V48 și Sandra. Soiurile românești sunt rezistente la secetă și iernare, au valoare nutritivă ridicată și sunt potrivite pentru cultura pură sau în amestec cu trifoi sau ovăz.

Dintre soiurile românești cu capacitate mare de regenerare după cosire și cu potențial ridicat de producție, menționăm Cezara (soi profitabil, care poate asigura o producție furajeră până la 5 ani).

Soiurile de lucernă au o foarte bună adaptabilitate la condițiile pedoclimatice ale țării. Rezistența lor în fața secetei și înghețului face exploatarea posibilă pentru o perioadă de 3-5 ani.

Tehnologia de cultivare a lucernei - bune practici

Cultura de lucernă are un potențial mare de producție și se adaptează bine la diferite condiții climatice și de sol. Însă, pentru obținerea unor producții bogate și sănătoase este esențială respectarea cerințelor față de climă și sol, dar și aplicarea unor bune practici agricole.

Cum înființezi corect o cultură de lucernă?

Lucerna se adaptează la o mare diversitate de condiții de mediu și sol și are o variabilitate genetică remarcabilă. Înainte să înființezi o cultură de lucernă este important să cunoști cerințele lucernei față de climă și sol. Solul trebuie să fie bine pregătit, afânat și curat de buruieni. Menținerea pământului mărunțit va facilita contactul particulelor de sol cu ​​sămânța, favorizând transferul de umiditate necesar pentru o germinare uniformă.

Condițiile de sol și climă

Lucerna se cultivă pe soluri neutre și soluri slab alcaline, tipurile compatibile fiind cernoziomul, solurile brune și cele aluvionare. Temperatura necesară pentru germinația semințelor este de minimum 10 grade Celsius și maximum 37 grade Celsius. Plantele tinere rezistă sub stratul de zăpadă, la temperaturi de până la -40 grade Celsius.

Zonele favorabile pentru cultivarea lucernei

Culturile de lucernă sunt întâlnite mai ales în sud-vestul Moldovei, în Câmpia Dunării și în Dobrogea, dar și în Câmpia Transilvaniei și în centrul Câmpiei Banatului. Centrul Moldovei, Câmpia de Vest, nord-estul Câmpiei Bărăganului și luncile râurilor mari, ca Oltul, Mureșul și Siretul sunt, de asemenea, zone în care se cultivă lucernă, însă, aici nu sunt îndeplinite toate condițiile care favorizează producția. Zonele cu soluri podzolice din Muntenia și Oltenia sunt cel mai puțin favorabile cultivării lucernei.

Lucrările solului anterioare semănatului

Semănatul lucernei trebuie precedat de o lucrare de arătură realizată vara sau toamna, la adâncimea de 20-25 cm, și de nivelarea solului. O altă lucrare necesară cu puțin timp înainte de semănat, care va pregăti patul germinativ și va facilita contactul semințelor cu solul, este mărunțirea și nivelarea terenului, realizată cu ajutorul combinatorului sau al grapei cu discuri. În situații de lipsă de umiditate, poate fi necesară tăvălugirea terenului.

Semănatul: în ce lună se seamănă lucerna?

Culturile de lucernă se înființează primăvara devreme, în prima urgență, sau la începutul toamnei, aceasta din urmă fiind considerată perioada optimă. În cazul înființării culturii de primăvară, epoca de semănat are loc între 1 și 15 martie, în zona de câmpie și 5 -20 martie, în zona colinară. Vrei să știi în ce lună se seamănă lucerna toamna? Semănatul semințelor în culturile înființate toamna are loc, în general, între 25 august și 5 septembrie în zona de câmpie și între 15 și 25 august în zona colinară. Adâncimea de semănat este de 1-2 cm, însă, în lipsa umidității și a stratului superficial uscat, adâncimea este de 3-4 cm. Norma de sămânță variază, în general, între 20 și 25 kg, pentru a asigura o densitate de 1000 boabe germinabile/m², în funcție de umiditate și textura solului, dar și de soiul folosit. Este important să se respecte și recomandările producătorilor de semințe. Cea mai bună sămânță de lucernă e cea certificată, de calitate, cu puritatea minimă de 94% și capacitatea germinativă minimă de 70%.

În cât timp răsare lucerna?

Dacă urmează să înființezi o cultură de lucernă și vrei să afli în cât timp răsare lucerna, trebuie să știi faptul că, semănată în condiții tehnologice optime, răsare după 9-10 zile.

Câte kg de semințe lucernă intră la hectar?

În amestec cu graminee perene, pentru înființarea unei culturi de lucernă sunt necesare aproximativ 17-18 kg de semințe la hectar.

Fertilizarea

Lucerna este mare fixatoare de azot atmosferic, în consecință, nu este necesară suplimentarea cu îngrășăminte azotate. Plantele de lucernă au de obicei deficiențe de fosfor care se manifestă prin simptome precum rădăcinile subdezvoltate și frunze care capătă o culoare verde-albăstrui. Când este cultivată alături de graminee și solul este sărac în nutrienți, solul lucernei poate fi fertilizat cu azot înainte de semănat cu doze de 30-50 kg/ha. Pe lângă fosfor, mulți fermieri adaugă, de asemenea, gunoi de grajd în sol. Dacă îngrășămintele cu fosfor se aplică în doze de 80-100 kg/ha în cernoziomuri și soluri aluvionare, gunoiul de grajd se administrează în doze de 30-40 tone/ha în culturile neirigate și 60-80 tone/ha în culturile irigate.

Irigarea

Deși lucerna este o plantă cu o bună rezistență la secetă, pentru obținerea unor producții ridicate, în lipsa precipitațiilor, este necesară irigarea culturii. O irigare eficientă poate avea ca rezultat creșterea substanțială a producției la unitatea de suprafață, de aceea, umiditatea solului nu ar trebui să fie sub 50%. Necesarul de apă al lucernei este cuprins între 600 mm și 750 mm pe an. Pe parcursul perioadei de vegetație, consumul mediu zilnic de apă este de 2,5-4 mm pentru coasele I și a II-a și 4-6 mm pentru coasele a II-a și a IV-a și 2-2,5 mm pentru coasa a V-a. Atenție, excesul de umiditate este în măsură să crească potențialul de îmbolnăvire și să compromită producția de lucernă, așa că trebuie evitată irigarea în exces.

Rotația culturii de lucernă

Lucerna este ajutată de culturile premergătoare care eliberează terenul devreme, cele mai indicate fiind grâul, orzul și cartoful timpuriu. Dacă este vorba despre lucerna semănată primăvara, aceasta poate urma culturilor de floarea-soarelui sau porumb.

Recoltarea culturii de lucernă. Când se cosește lucerna?

Nivelul și calitatea producției de furaj depind în mare măsură de modul în care este realizată recoltarea, alegerea unui moment prea tardiv, de exemplu, având ca rezultat o producție sub așteptări și un furaj de calitate slabă.

Vrei să știi când se cosește lucerna? Recoltarea nu trebuie realizată când planta este complet înflorită, ci în perioada cuprinsă între începutul și mijlocul fazei de înflorire, mai ales în primul an de vegetație - în caz contrar, plantele se răresc. În anii următori, recoltarea se realizează chiar mai devreme, la momentul îmbobocirii. Coasele doi și trei se execută în momentul în care 30-35% din plante sunt înflorite. Pentru masa verde, recoltarea începe în faza de butonizare-înflorire.

Este important ca ultima recoltare din an să aibă loc cu cel puțin o lună înainte de apariția înghețului. Plantele vor avea astfel suficient timp să acumuleze substanțe de rezervă, care vor asigura rezistența lucernei peste iarnă și o cultură puternică în primăvara următoare.

În cazul lucernei, se practică însilozarea, ca metodă de conservare, mai ales când lucerna a fost cultivată împreună cu graminee perene. Baloții de lucernă au nevoie de o depozitare corespunzătoare, în spații ferite de razele soarelui și de umezeală și care pot asigura o bună circulație a aerului.

Cultura de trifoi și lucernă, cele mai valoroase plante furajere

Cultura de trifoi și lucernă sunt cele mai valoroase plante de nutreț, reziste la secetă și frig, având o foarte bună capacitate de regenerare după cosire. Cultivată în peste 70 de țări datorită adaptabilității sale mari și utilizărilor sale multiple, lucerna este cea mai importantă cultură furajeră din lume. Poate fi folosită pentru pășunatul cailor, oilor, caprinelor, porcilor, găinilor și vacilor de lapte. Conține un nivel ridicat de multe vitamine esențiale, cum ar fi A, B, D, E, K și este bogată în minerale. De asemenea, lucerna are o mare influență în industria globală a cărnii și a produselor lactate.

Lucerna prezintă avantaje de cultivare, fiind o plantă cu multe întrebuințări ce contribuie la biodiversitatea entomofaunei. Respectarea tehnologiei de cultivare și aplicarea unor tratamente inovatoare vor avea un impact pozitiv asupra producției de lucernă și vor oferi cultivatorilor rezultatele dorite.

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Xemium® - Formula Activă în Spațiu și Timp

Molecula lansată cu succes de BASF în 2017, Fluxapiroxad, devine începând cu anul 2022 Xemium® - molecula inteligentă cu acțiune FAST

Descoperă Xemium®

Tehnologia XR (Xemium® + Revysol®)

Soluția BASF pentru protecția completă împotriva agenților patogeni pe întreaga perioadă de vegetație a cerealelor.

Descoperă tehnologia XR
Mergi sus