Fuzarioza la tomate: o abordare modernă de prevenire
20.05.2024
Fuzarioza la tomate poate să scadă semnificativ calitatea și cantitatea producției de tomate.
Fuzarioza la tomate (cauzată de agentul patogen Fusarium oxysporium) este o provocare cu adevărat dificilă pentru legumicultori, deoarece, odată instalată, poate fi greu de combătut. De asemenea, ciuperca supraviețuiește în sol pentru perioade lungi, astfel că infecția poate persista și în anii următori, dacă nu sunt luate măsuri adecvate de prevenire a bolii.
Descoperă, în continuare, tot ce trebuie să știi despre fuzarioza la tomate: ce pagube poate produce, cum se manifestă și ce măsuri integrate de prevenție poți aplica.
- Fuzarioza la tomate - simptome, răspândire și factori favorizanți
- Ce înseamnă măsurile integrate de prevenție și control
- Tehnologia de protecție a tomatelor
Fuzarioza la tomate - simptome, răspândire și factori favorizanți
Pentru a putea minimiza pe cât posibil pagubele pe care le poate produce fuzarioza la tomate, este important ca orice cultivator de legume să cunoască în ce mod se manifestă această boală la tomate, cum se răspândește și care sunt factorii ce favorizează intensitatea bolii.
Cum se manifestă fuzarioza la tomate: simptome și mod de răspândire
Fusarium oxysporium f.sp. Lycopersici este o ciupercă ce atacă planta prin pătrunderea în sistemul vascular al acesteia, mai exact în xilem (țesutul conducător responsabil cu transportul apei și al substanțelor minerale de la rădăcini spre partea superioară a plantei, adică spre frunze și flori).
Hifele ciupercii au ca porți de intrare la nivelul rădăcinilor anumite răni cauzate de lucrări de cultivare sau de alți dăunători. Rădăcinile superficiale sunt în special susceptibile la infecție.
Agentul patogen blochează, apoi, xilemul, reducând, practic, circulația apei prin plantă. Îngălbenirea frunzelor este cauzată de toxinele eliberate de ciupercă. Creșterea plantei este vizibil încetinită.
Iată care sunt simptomele fuzariozei și cum se răspândește:
- Simptome pe răsaduri: în ceea ce privește răsadurile bolnave, principalul simptom al fuzariozei este scăderea turgescenței frunzelor - frunzele par ofilite. Acest proces este mult mai vizibil în timpul zilei, iar peste noapte, au tendința de a-și recăpăta fermitatea, de a se recupera. Cu toate acestea, ofilirea plantei continuă. De multe ori, frunzele se îngălbenesc pe o singură parte a plantei, dinspre vârful frunzei spre bază. Frunzele devin, în cele din urmă, maronii. Dacă analizăm țesutul vascular de la baza tulpinii plantei, se vor observa pete maronii sau roșiatice. De asemenea, în țesutul vascular apar pete sau dungi de culoare maro, care pot fi observate atunci când tulpina este tăiată în două.
- Simptome la plantele mai avansate în vegetație: primul simptom al fuzariozei se observă pe frunze. Mai exact, acestea se îngălbenesc de-a lungul marginilor, când primele fructe sunt aproape de maturitate. Ulterior, apar necrozarea și colapsul pețiolului frunzelor.
- Simptome pe fructe: fructele rămân mici, nu se dezvoltă suficient sau prezintă pete roșii ori cărămizii și își pierd fermitatea.
Modul de răspândire al ciupercii Fusarium oxysporium poate fi divers: prin sămânță, sol, răsaduri infectate sau chiar prin intermediul vântului. De asemenea, și echipamentele și instrumentele de lucru reprezintă un mod de răspândire al sporilor ciupercii.
Pe distanțe mari, totuși, infecția este propagată de semințe și răsaduri infectate.
Factorii care favorizează instalarea infecției sunt următorii:
- temperaturile cuprinse între 23-28°C – acestea sunt optime pentru dezvoltarea bolii; dacă temperaturile sunt sub 20°C sau peste 34°C, boala se dezvoltă lent;
- umiditatea ridicată;
- solurile acide, nisipoase;
- solurile bogate în azot;
- udarea din furtun;
- lipsa afânării solului sau absența ventilației serelor;
- schimbările bruște de temperatură;
- prezența buruienilor și a dăunătorilor;
- utilizarea unor instrumente de lucru care nu au fost dezinfectate corespunzător.
Ce pagube poate produce fuzarioza la tomate
Fuzarioza poate apărea în orice stadiu de dezvoltare a culturii. Așadar, pagubele pot fi semnificative în ceea ce privește cantitatea și calitatea producției.
Deoarece fuzarioza afectează și răsadurile, acestea încep să se ofilească și mor.
În același timp, dacă se instalează în a doua jumătate a sezonului, mai aproape de recoltare, pe fructele deja dezvoltate pot apărea pete de culoare maro sau neagră, țesutul intern devenind moale și putred. Vandabilitatea producției scade drastic.
Ce înseamnă măsurile integrate de prevenție și control
Pentru a menține cultura de tomate sănătoasă și ferită de atacul fuzariozei, este important să implementezi măsuri integrate de prevenire.
Printre principalele măsuri preventive pe care le poți folosi se află:
- utilizarea, la plantare, a unui răsad sănătos și rezistent la Fusarium spp.;
- sterilizarea solului cu vapori de apă supraîncălziți;
- creșterea pH-ului solului până la 6,5-7,0;
- combaterea buruienilor;
- evitarea irigării în exces (inundarea), precum și a utilizării pentru irigare a apei din canale sau iazuri, deoarece poate fi contaminată cu acest patogen;
- îndepărtarea plantelor bolnave imediat ce se observă simptome, pentru a limita răspândirea bolii;
- rotația culturilor la 4 ani.
Măsuri de combatere
În ceea ce privește controlul bolii, este recomandată dezinfectarea chimică a solului cu două săptămâni înainte de transplantare.
Pe lângă fuzarioză și alte boli, producția de tomate poate avea de suferit și în urma atacului dăunătorilor, precum acarienii, care înțeapă frunzele tomatelor și extrag sucul celular, dar și a moliei tomatelor (Tuta absoluta), care se hrănește cu epiderma plantei. Dăunătorii pot provoca leziuni prin care agenții patogeni pot pătrunde în țesuturile plantelor.
Și buruienile pot să întrețină un mediu propice pentru dezvoltarea bolilor și a dăunătorilor, concurând cu plantele de tomate pentru resursele vitale și afectând, astfel, creșterea și randamentul culturilor. Prin urmare, gestionarea eficientă a buruienilor este la fel de importantă precum combaterea bolilor și a dăunătorilor.
Tehnologia de protecție a tomatelor
În schema de mai jos, îți prezentăm toate soluțiile inteligente BASF pe care le poți aplica, în funcție de stadiul de dezvoltare a culturii pentru combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor.
Pe lângă fuzarioză, alte boli considerate periculoase pentru tomate, deoarece pot reduce semnificativ cantitatea recoltei, sunt:
Acestea sunt, pe scurt, doar câteva dintre bolile care pot afecta cultura de tomate.
De asemenea, pentru un management eficient al rezistenței, se recomandă alternarea fungicidelor sau folosirea unor produse cu moduri complexe de acțiune.
Concluzionând, pentru evitarea pierderilor în cultura de tomate, este esențial să adopți măsuri integrate de protecție și control al principalelor boli, cum ar fi fuzarioza, dar și al dăunătorilor și buruienilor. Prin implementarea informațiilor din acest articol și prin utilizarea produselor potrivite, în funcție de perioada de dezvoltare a culturii, poți obține o producție de tomate bogată și calitativă.