Lista lucrărilor pe care le ai de făcut pe câmp în luna aprilie

Urmează o lună aglomerată în agricultură. Fă-ți calendarul agricol chiar de la început.

Încep să se aglomereze lucrările agricole pentru fermieri. Se vede că suntem deja în aprilie, iar activitatea la fermă și pe câmp începe să se intensifice. Temperatura aerului este în creștere, având valori care depășesc 20°C în timpul zilei, în zonele de sud și vest și ușor mai scăzute în nord. Nici ploile nu vor lipsi , avertizează meteorologii. Pentru ca vremea sa nu te prindă pe picior greșit, e bine să îți faci de pe acum planul lucrărilor care trebuie efectuate în aprilie.


Pe câmp, fermierii aproape că au terminat înființarea culturilor din epoca I, precum orzoaica de primăvară, trifoiul sau lucerna. Având în vedere temperaturile ridicate, mulți au trecut deja la semănatul culturilor din epoca a II-a, precum porumbul, floarea-soarelui, soia sau cartofii, dar după ce temperatura din sol se menține câteva zile la 8-10°C la adâncimea de semănat. În unele zone, temperaturile și sezonul timpuriu au permis deja înființarea acestora de la finalul lunii martie. Pentru porumb, floarea soarelui și soia specialiștii recomandă să nu treci peste etapa aplicării de erbicide preemergente.


Lucrările făcute în aprilie trebuie realizate cu utilajele adecvate pentru a permite apei să rămână în sol. Odată ce temperatura ajunge la 7-8°C și în sol, la o adâncime de 5-6 cm, poți începe să semeni porumbul, soia și fasolea.


A început semănatul porumbului


Fertilizarea se poate face concomitent cu lucrările de pregătire ale solului sau odată cu semănatul culturilor. Este recomandat să știi ce nevoi are solul tău, pentru a aplica optim fertilizarea. (de ex. Îngrășăminte pe bază de azot, 50-60 kg azot / hectar). Densitățile pot varia între 45.000 și 55.000 plante pe hectar, în funcție de hibrizii selectați.


Tot în această perioadă se efectuează erbicidarea preemergentă. La cultura de porumb, recomandăm aplicarea erbicidului Frontier® Forte în preemergenţă, sau a erbicidului AKRIS® . Acesta se poate aplica atât preemergent, cât şi postemergent timpuriu pentru combaterea buruienilor anuale, monocotiledonate și dicotiledonate.


Aplică tratamentele fitosanitare în funcție de cultură


Acordă atenție mare aplicării produselor pentru protecția plantelor. În afară de erbicidare este nevoie să faci tratamente preventive cu fungicide sau insecticide. Verifică avertizările din cultură sau cele emise de autorități și aplică tratamentele fitosanitare necesare. Spre finalul lunii martie a început aplicarea primului tratament cu fungicid la cereale păioase. Pentru acestea, experții BASF recomandă tratamentul cu fungicid Tango® Super sau fungicidul de nouă generație Capalo® , cu formulare de tip ”stick and stay”. Spre finalul lunii aprilie se poate aplica şi cel de-al doilea tratament cu fungicid pentru păioase. Acesta se poate face cu Duett® Ultra, pentru combaterea bolilor foliare și ale spicului, sau cu fungicid Allegro® , care oferă și un efect fiziologic dovedit).


Mare atenție la boli precum făinarea sau putregaiul, precum și la dăunătorii care atacă plantele în această lună. Rățișoara, gândacul pământiu, gândacii roșii sau gărgărița mare a lucernei sunt printre dăunătorii ale căror atacuri se semnalează în această lună. Deja, în unele zone ale țării s-au semnalat atacuri ale Ceutorhynchus napi la rapiță . Insecticidul Fastac® Active de la BASF le poate combate însă cu succes.


Ce fac legumicultorii în aprilie


E o perioadă foarte aglomerată și pentru cei care cultivă legume. În aprilie începe pregătirea terenului pentru înființarea culturilor de vară. Tot pe câmp, e nevoie să semeni eșalonat legumele și verdețurile. Tomatele, vinetele sau ardeii se pot planta în solarii, ținând cont de temperaturi și factorii climatici.


Dintre culturile timpurii care se seamănă pe câmp, poți trece acum la plantarea cartofilor timpurii. După aproximativ o săptămână de la plantare, aceștia se pot erbicida preemergent. Spre sfârșitul lunii, poți planta roșiile timpurii, pepenii, castraveții, fasolea, dovleceii sau sfecla roșie.


Răsadurile au nevoie de lucrările tipice de îngrijire în această perioadă. Cu cel puțin 10 zile înainte de plantare, acestea trebuie călite. Tot în solarii poți efectua lucrările de copilit, de palisare sau stimulare a fructificării. Varza timpurie, conopida și verdețurile necesită acum prașile, îngrășăminte suplimentare și tratamente cu fungicide pentru legume sau insecticide contra dăunătorilor.


Pentru culturile de rădăcinoase, bostănoase sau solanacee, rigolele trebuie deschise, iar terenul este nevoie să fie modelat în brazde înălțate. Se mai înființează înspre mijlocul lunii și culturile de varză de vară, gulioare, ridichi de vară sau țelină. Nu uita ca după 5-6 zile de la înființarea culturilor să le irigi.


Acolo unde condițiile o permit, legumicultorii pot începe să recolteze deja culturile pe care le-au înființat în toamnă. salata, ceapa verde, spanacul, sau ridichile. Recoltarea se va face eșalonat în luna aprilie.


Pomicultura și viticultura în aprilie


Luna aceasta este dedicată în special lucrărilor de protejare a livezilor de boli și dăunători. Continuă să administrezi gunoi de grajd sau îngrășăminte chimice, care trebuie să fie încorporate în pământ. Cum aprilie aduce și numeroase atacuri ale dăunătorilor, verifică periodic buletinele de analiză la centrele județene pentru protecția plantelor.


Lucrările care trebuie efectuate în aprilie în livezi cuprind: finalizarea plantărilor și completarea golurilor din plantație, finalizarea arăturilor, a discuirilor și a tratamentelor de fertilizare, precum și Cum se execută ca la carte tăierile de rodire pentru pomii fructiferi sau de regenerare în livezile cu pomi bătrâni.


În această perioadă acordă o atenție deosebită tratamentelor fitosanitare, în special pentru tratamentele cu fungicid împotriva făinării sau cu insecticid la avertizare, pentru combaterea gărgărițelor, rapănului sau acarienilor.


Viticultorii vor fi și ei foarte ocupați în aprilie. E nevoie să finalizeze plantarea vițelor noi și să completeze golurile din plantație. Pentru via de doi ani se pot instala spalierii. În cazul viței de vie aflată pe rod, este nevoie să fie finalizate Ce facem cu vița de vie în luna februarie , în special conducerea de tip Guyot. Solul trebuie afânat cu plugul fără cormană sau afânătorul cu gheare.


Tot acum se pot scoate din pepiniere butașii altoiți. Aceștia se vor aclimatiza la temperaturi de 8-9°C. Plantarea butașilor se va face la temperatura constantă de 12°C, măsurată la o adâncime de 20 cm în sol, după care se poate trece la bilonare, dacă vițele nu sunt parafinate. Primele tratamente cu fungicide împotriva făinării la vița de vie se pot face spre finalul lunii aprilie.

Mergi sus