Mana și făinarea viței de vie: o abordare comparativă

Mana și făinarea viței de vie pot afecta atât cantitatea și calitatea strugurilor, cât și proprietățile vinului.

Mana și făinarea viței de vie se numără printre principalele provocări cu care se confruntă viticultorii. Odată instalate în culturi, acestea sunt greu de gestionat și de combătut, pentru că au o transmitere facilă și provoacă pagube semnificative.

Descoperă, în continuare, tot ce trebuie să știi despre aceste boli și ce soluții de prevenire și combatere să folosești.

Ciclul de viață: apariția infecțiilor primare și secundare și modul de transmitere

Primul pas în gestionarea și protejarea culturii de viță de vie este o înțelegere mai bună a ciclului de viață a agenților patogeni care provoacă mana și făinarea, precum și a modului în care aceștia se răspândesc. Descoperă, în cele ce urmează, o abordare comparativă din această perspectivă.

Mana viței de vie (Plasmopara viticola)

Primăvara, în condiţii meteorologice favorabile, zoosporii ciupercii Plasmopara viticola, care au supraviețuit sezonului precedent pe resturile de plante infectate sau în sol, germinează şi eliberează macroconidii. Sub influenţa precipitaţiilor, de obicei, din luna aprilie și până în luna mai, macroconidiile eliberează zoosporii care, antrenaţi de stropii de ploaie, produc infecţia primară, pe partea inferioară a frunzelor.

La sfârşitul perioadei de incubaţie, în dreptul petelor untdelemnii de pe dosul frunzelor apare puful alb micelian, format din conidiofori arborescenţi, purtători de conidii mici, ovoidale. Acestea din urmă stau la baza producerii infecţiilor secundare.

În anii ploioşi, se produc chiar și între 5-20 infecţii secundare per sezon.

După ce se produc infecțiile primare sau cele secundare, ciuperca se dezvoltă intercelular, se hrăneşte pe seama ţesuturilor parazitate, iar pe frunze apar pete galben-untdelemnii.

Făinarea viței de vie (Uncinula necator)

La fel ca în cazul manei viței de vie, și ciclul de viață al făinării viței de vie începe primăvara, odată cu apariția condițiilor meteorologice favorabile pentru dezvoltarea sporilor fungici care au supraviețuit pe resturile de plante infectate din sezonul precedent. Odată cu pornirea în vegetație a viței de vie, miceliul crește, se extinde și diferențiază conidiofori și conidii, prin care se realizează infecțiile primare.

După infectare, plantele de viță de vie prezintă simptome caracteristice, pe frunze și ciorchini.

Având o mare capacitate de răspândire, conidiile pot fi transportate de vânt către alte plante de viță de vie sănătoase, ducând la propagarea rapidă a bolii în întreaga cultură. În ceea ce privește transmiterea la anul următor, aceasta se face în special prin miceliul localizat în muguri sau la suprafaţa lăstarilor infectaţi şi într-o mai mică măsură prin ascele şi ascosporii din cleistotecii.

Temperatură, precipitații, umiditate – cum influențează condițiile climatice apariția și dezvoltarea bolilor

Și sensibilitatea în fața condițiilor meteorologice este un punct comun pentru mana viței de fie și făinare. Totuși, acestea necesită condiții specifice, diferite, pentru a se dezvolta.

Mana viței de vie: condiții favorabile

Următoarele condiții climatice contribuie la apariția și la dezvoltarea manei viței de vie:

  • umiditatea ridicată, peste 80%: ploaia este factorul principal care promovează infecțiile;
  • temperaturile scăzute: infecţiile se declanşează la temperaturi începând cu 10°C, iar dezvoltarea ciupercii are loc la temperaturi cuprinse între 11-13°C şi atinge cota maximă la 18-24°C;
  • vântul: facilitează diseminarea ciupercii.

Făinarea viței de vie: condiții favorabile

Spre deosebire de mana viței de vie, această boală este favorizată de:

  • temperaturi mai ridicate: în jur de 20-25°C, când şi perioada de incubaţie este de 7-10 zile, fiind des întâlnită în verile secetoase;
  • umiditatea relativ moderată a aerului (50-80%): favorizează evoluția accentuată a bolii, iar atacul pe ciorchini şi pe boabe poate produce pagube deosebit de mari.

Important de știut este că sporii nu germinează în picăturile de apă, iar ploile abundente împiedică atât evoluţia bolii, cât şi producerea de noi infecţii.

Simptomele manei viței de vie și ale făinării

Acum că ai aflat și care sunt condițiile climatice care favorizează apariția acestor boli, iată care sunt simptomele atacului fiecăruia dintre ele.

Mana viței de vie: cum se manifestă

Mana viței de vie atacă mai multe părți ale plantei, după cum urmează:

Frunzele – sunt atacate în toate stadiile de dezvoltare, petele de mană pe frunze având aspect variat, în funcție de momentul când se produce infecția. Petele sunt de culoare galben-untdelemnie, iar primăvara au un contur difuz. Ulterior, centrul acestor pete se brunifică și, cu timpul, frunzele capătă un aspect uscat. Pe partea inferioară a frunzei, în dreptul petelor, se constată prezența unui puf albicios, alcătuit din miceliul și sporii ciupercii.

Și lăstarii pot fi atacați de mana viței de vie. Atacul apare sub forma unor pete alungite, de culoare brună, care, în condiții umede, se acoperă de un puf albicios.

Nu în cele din urmă, atacul pe ciorchinii tineri afectează pețiolul, rahisul cu toate ramificațiile și pedicelele boabelor, până când aceștia încep să se lignifice. La fel ca la lăstari, și la cârcei apar pete de decolorare, în dreptul cărora se formează o masă abundentă de pâslă gri-albicioasă, formată din conidiofori și conidii.

Făinarea viței de vie: cum se manifestă

Uncinula necator atacă frunzele, lăstarii, ciorchinii şi boabele, din primăvară până toamna târziu.

Pe frunze se observă un miceliu albicios, cu aspect pulverulent, care se întinde, formând pete pe ambele suprafeţe ale limbului. Sub pâsla de miceliu, ţesuturile se brunifică, dar frunzele nu cad decât spre toamnă. Și lăstarii prezintă aceleaşi pete albicioase, uneori pulverulente, iar frunzele se încreţesc.

Atacul pe ciorchini face ca aceştia să se brunifice şi apoi să se usuce, pe timp de secetă. Pâsla miceliană acoperă şi bobiţele, care de multe ori crapă, iar conţinutul acestora se scurge în afară, oferind un mediu propice pentru dezvoltarea altor microorganisme. Pe timp secetos, bobiţele se usucă, seminţele ies în evidenţă, iar ciorchinii distruşi în totalitate exală un miros de mucegai.

Soiurile de viţă de vie sensibile la făinare sunt cele care prezintă un tegument subțire al boabelor și ciorchini cu boabe dese şi albe. Ca exemple de soiuri sensibile, amintim: Cabernet Sauvignon, Băbească neagră, Grasă de Cotnari, Regina viilor, Fetească albă etc.

Asemănări și deosebiri între mană și făinare - cum să nu confundăm simptomele celor două boli

Pentru că mana și făinarea viței de vie au simptome asemănătoare, acestea pot să creeze confuzii chiar și în rândul viticultorilor cu experiență. Ca să eviți acest lucru, am pregătit, mai jos, o comparație vizuală între simptomele ambelor boli.

Impactul asupra producției de struguri și calității vinului

Având în vedere modul complex de acțiune al agenților patogeni, atât mana viței de vie, cât și făinarea pot influența semnificativ cultura de viță de vie și calitatea vinului. Iată cum:

Mana viței de vie

Pentru că infecția cu mana viței de vie poate cauza defolierea prematură a viței de vie, scăderea fotosintezei și pierderea de substanțe nutritive, acest lucru poate duce la o producție diminuată de struguri.

De asemenea, pe lângă diminuarea cantității, și calitatea vinului poate fi afectată. Strugurii atacați de boli pot influența negativ aroma, gustul și stabilitatea vinului rezultat, astfel:

  • strugurii au un conținut scăzut de zahăr și prezintă o aciditate mai mare;
  • vinurile sunt mai sărace în extract, se conservă mai greu și sunt supuse unor boli specifice: băloșire, casare, oțetire.

Făinarea viței de vie

Ca în cazul manei viței de vie, și făinarea poate scădea considerabil cantitatea recoltei. Se poate ajunge chiar la o pierdere de 2/3 din recoltă, fiind considerată o boală foarte păgubitoare.

În schimb, în ceea ce privește calitatea vinului, în cazul făinării viței de vie, dacă >8% din struguri sunt afectați, atunci vinul va avea defecte perceptibile. În schimb, dacă infecția este mai mare de 13%, atunci vinul va avea defecte ireversibile.

Impactul făinării viței de vie asupra compoziției și profilului senzorial al vinului se observă astfel:

  • crește pH-ul și scade nivelul de acid tartric;
  • estompează aromele de fructe;
  • accentuează aromele erbacee și dezvoltă intensitatea gustului amar.

Modalități de prevenire și combatere a patogenilor

Pentru că, așa cum ai observat mai sus, atât mana, cât și făinarea pot afecta semnificativ calitatea și cantitatea producției și vinului, este esențial să apelezi la soluții de prevenire și combatere a patogenilor. Află care sunt soluțiile inovatoare BASF:

Soluții pentru mana viței de vie

Descoperă câteva fungicide sistemice pentru vița de vie, pe care le poți folosi pentru prevenirea manei viței de vie.

  • Delan® Pro – un fungicid cu tehnologie proactivă pentru combaterea eficientă a manei viței de vie. Prezintă o combinație unică de 2 substanțe active (ditianon și fosfonați de potasiu), are o performanță ridicată chiar și în condiții climatice dificile și nu influențează proprietățile organoleptice ale vinului.
  • Soriale® LX – fungicid sistemic pentru combaterea manei la vița de vie, care stimulează mecanismele naturale de apărare a plantei, datorită acidului fosfonic din compoziție. Pentru o performanță optimă, recomandăm folosirea produsului Soriale® LX în amestec cu un fungicid de contact partener, cum ar fi Polyram® DF.
  • Cabrio® Top – un fungicid cu rezistență puternică la spălare, care combate atât mana viței de vie, cât și făinarea. Conține 2 substanțe active: piraclostrobin – care inhibă respirația mitocondrială a patogenilor și metiram – o substanță activă de contact, multi-site, din grupa ditiocarbamați. Poate fi utilizat pe toată perioada de sensibilitate a viței de vie față de aceste boli.

Soluții pentru făinarea viței de vie

Descoperă câteva produse eficiente pe care le poți folosi ca tratament pentru făinare.

  • Kumulus® DF – fungicid cu aplicare preventivă pentru combaterea făinării. Are acțiune multi-site și cu risc scăzut de apariție a rezistenței. Pe lângă combaterea bolii, Kumulus® DF stimulează și creșterea plantelor, prin efectul pozitiv asupra fotosintezei.
  • Sercadis® – fungicid cu eficacitate ridicată și o acțiune de lungă durată împotriva făinării la vița de vie. Conține o substanță activă inovatoare, fluxapiroxad, care blochează producerea de energie a agentului patogen. Sercadis® oferă flexibilitate, datorită unei ferestre largi de aplicare, însă, pentru a obține cele mai bune rezultate, recomandăm aplicarea preventivă a produsului.
  • Vivando® – fungicid pentru combaterea făinării la vița de vie, care blochează penetrarea agentului patogen în cuticulă și disturbă procesele normale de dezvoltare a miceliului și sporularea. Oferă protecție eficientă, de până la 14 zile, împotriva făinării.
  • Revyona® – fungicid de ultimă generație, cu spectru larg de combatere a bolilor, independent de vreme. Substanța activă, Revysol®, acționează în stadiile principale de dezvoltare a patogenului și afectează semnificativ membrana celulară, ducând, în final, la moartea acestuia.

În concluzie, deși modul de manifestare al bolilor și condițiile favorabile pot să difere, mana și făinarea sunt două boli majore, care au în comun daunele semnificative pe care pot să le provoace culturilor de viță de vie. De aceea, este important să aplici o abordare integrată și specifică fiecărei boli, pentru a obține o cultură cu randament ridicat.

Culturi similare

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările
Mergi sus