Tuta absoluta la tomate: semnele atacului și combatere
26.09.2023
Vezi cât de periculos este acest dăunător, de ce este dificil de combătut și ce poți face pentru a-ți proteja cultura de tomate cât mai eficient.
Tuta absoluta la tomate, cunoscută și ca molia minieră a frunzelor de tomate, este o insectă originară din Peru, America de Sud. Acest dăunător deosebit de agresiv pune în pericol culturile de legume și, în special, pe cele de tomate.
Începând cu anul 2009, în țara noastră a fost semnalată prezența micro-fluturelui din ordinul Lepidoptera. De atunci, molia s-a răspândit cu o viteză alarmantă în toate bazinele legumicole din țară. Tuta absoluta la tomate se înmulțește pe parcursul a 10-12 generații pe an și poate ierna în stadiile de dezvoltare de ou sau de pupă. Femelele moliei depun ouă cilindrice din care ies larvele colorate verde-gălbui, ce pătrund apoi în organele plantelor. În stadiul de maturitate, moliile se transformă în pupă în galeriile formate sau în sol.
În continuare, vei descoperi soluții moderne pentru protejarea culturii de tomate și pentru a combate Tuta absoluta la tomate, precum și particularitățile acesteia.
Cum protejezi eficient cultura de tomate - soluții moderne, la îndemâna ta
Pentru a obține o cultură de calitate și pentru a preveni pierderile cauzate de boli, dăunători și buruieni, este esențial să aplici măsuri adecvate de protecție a culturii de tomate. Din fericire, există numeroase soluții moderne pentru asigurarea sănătății plantelor.
Măsuri fitotehnice: fungicide, erbicide, insecticide
Buruienile concurează cu plantele de cultură pentru resursele necesare (nutrienți, apă, lumină) și pot servi drept gazde pentru diferiți agenți patogeni și dăunători.
Dăunătorii pot leza țesuturile plantelor de cultură, creând astfel breșe și leziuni prin care agenții patogeni pot pătrunde în plante și pot cauza infecții. De aceea, prevenția este cea mai bună soluție pe care o ai la îndemână.
Descoperă din acest material video care sunt principalele provocări ce pot influența dezvoltarea culturii de tomate. Află cum le poți depăși prin utilizarea produselor Dagonis®, Cabrio® Top, Signum®, Stomp® Aqua, precum și Alverde® care, aplicat preventiv, te ajută să eviți infestarea cu Tuta absoluta la tomate.
Pentru a-ți proteja cultura și pentru combaterea bolilor și dăunătorilor tomatelor, poți utiliza următoarele produse:
Fungicide
Sunt utilizate pentru combaterea bolilor fungice, cum ar fi mana, alternarioza, putregaiul cenușiu, făinarea sau pătarea cafenie.
Un exemplu de astfel de fungicid este Dagonis®, care se utilizează ușor și este extrem de eficient. De asemenea, poți utiliza Cabrio® Top care are atât acțiune de contact, cât și translaminară în plantă, și Signum®, care este un produs cu două substanțe active, cu moduri de acțiune diferite: boscalid, din grupa carboxamide, şi piraclostrobin, din grupa strobilurinelor.
Scala® este un alt fungicid, ce oferă o eficacitate foarte ridicată, datorită modului complex de acțiune: de contact, translaminar și sub formă de vapori.
Polyram® DF este un fungicid pe bază de metiram, din grupa ditiocarbamaţilor, ce are o acţiune multi-site și este eficient în combaterea bolilor.
Erbicide
Sunt folosite pentru a controla buruienile care afectează creșterea plantelor de tomate și care sunt o competiție pentru resurse. Un astfel de produs este Stomp® Aqua, un erbicid ușor de folosit, care are un spectru larg de combatere a buruienilor.
Stratos® Ultra este un erbicid pe bază de cicloxidim. Acest produs se caracterizează prin acțiunea sa sistemică, fiind absorbit de părțile verzi ale buruienilor. Substanța activă a erbicidului pătrunde în plante la aproximativ 1-2 ore de la aplicare, apoi migrează atât în ascendent, cât și în descendent în interiorul plantelor.
Insecticide
Acestea combat dăunătorii care pot distruge culturile de tomate. Insecticidului Alverde® are o acțiune rapidă, este eficient în managementul rezistenței și are o eficacitate ridicată, încă de la prima utilizare.
Lucrări agrofitotehnice
În cadrul lucrărilor agrofitotehnice, agricultorii trebuie să acorde atenție următoarelor activități:
- palisarea;
- copilitul;
- cârnitul;
- defolierea;
- afânarea solului, unde este cazul;
- mulcirea solului;
- irigarea;
- fertilizarea;
- rotația culturilor;
- alegerea unui material săditor de calitate.
Toate aceste activități sunt esențiale pentru obținerea unor recolte sănătoase și de calitate.
Monitorizarea culturii
Monitorizarea regulată a culturii de tomate este o componentă esențială pentru gestionarea eficientă a bolilor și dăunătorilor. Agricultorii trebuie să verifice plantele pentru orice semn de infecție sau atac al dăunătorilor, precum:
- schimbări ale culorii și formei frunzelor;
- apariția petelor, mucegaiului sau a unor zone afectate de boli;
- prezența unor găuri sau a unor larve pe frunzele sau pe tulpinile tomatelor.
Cum poți combate Tuta absoluta la tomate
Riscurile apariției dăunătorului Tuta absoluta la tomate pot fi contracarate prin utilizarea unor tratamente eficiente. Unul dintre aceste tratamente este utilizarea insecticidului Alverde®, care conține substanța activă metaflumizon și are o acțiune rapidă în stoparea pagubelor cauzate de Tuta absoluta la tomate.
Pentru a beneficia de rezultate optime, se recomandă aplicarea tratamentului cu Alverde® încă de la eclozarea primelor larve de Tuta absoluta la tomate. Doza recomandată pentru aplicare este de 1 litru pe hectar, iar într-un sezon se aplică maximum două tratamente.
Acest insecticid pentru Tuta absoluta la tomate acționează ca agent de hrănire și are o acțiune inițială de contact, permițând astfel să acționeze eficient asupra dăunătorului. De asemenea, acesta prezintă o activitate translaminară, ceea ce înseamnă că poate pătrunde în interiorul frunzelor pentru a combate larvele de Tuta absoluta.
Tratamentul acționează asupra sistemului nervos al insectelor prin blocarea canalului de sodiu în poziție închisă. Această acțiune duce la inhibarea impulsurilor nervoase și determină inițial o paralizie „relaxantă” la insecte, ce se manifestă prin încetarea hrănirii și lipsa mișcării sau limitarea ei. În urma acestei paralizii, insectele afectate mor în câteva ore sau în câteva zile.
Tuta absoluta la tomate este o specie de molie, cu un potențial reproductiv foarte mare, ceea ce o face să fie periculoasă pentru culturi. Aceasta reprezintă o amenințare serioasă pentru culturile de tomate atât în câmp deschis, cât și în sere.
Cum recunoști Tuta absoluta la tomate
Molia adultă: se prezintă sub formă de fluture, are o culoare brună-cenușie, cu o ușoară tentă de argintiu, precum și pete mici și negre pe aripile anterioare. Molia are o lungime ce variază între 5 și 7 mm, cu o anvergură a aripilor cuprinsă între 8 și 10 mm, și antene filiforme.
Larvele sau omizile: au o lungime cuprinsă între 0,5 și 0,8 mm, iar culoarea lor este crem.
Larvele ajunse la maturitate: au o culoare verde-gălbuie, cu o tentă roșcată, cu două benzi dorsale negre și cu un cap, de asemenea, negru. Pupele acestor larve sunt de culoare maro deschis și ating 7-10 mm. În ultimul stadiu de dezvoltare, pe protoracele larvelor poate fi observată o bandă neagră.
Ouăle: sunt foarte mici, au formă eliptică, iar culoarea lor este crem, cu variațiuni de la alb la galben. În momentul eclozării, oul devine în întregime negru.
Pupa: la început, aceasta are o culoare verzuie pentru ca apoi, în momentul apariției adultului, să capete un aspect brun închis.
Semnele atacului moliei miniere la tomate
Molia tomatelor acționează în toate stadiile de dezvoltare a plantelor, de la stadiul de răsad până la maturitate. Pagubele se observă, mai întâi, la nivelul părților aeriene ale plantei, imediat ce larvele atacă mezofilul dintre epidermele frunzei.
Această acțiune duce la apariția unei zone minate, cu aspect de pată ovală și are drept indiciu suplimentar prezența excrementelor de culoare neagră ale moliei. În urma atacurilor de pe fructele de tomate, pe coaja acestora se observă putregaiuri, iar cantități numeroase din producția obținută până la momentul respectiv își pierd valoarea comercială.
Care sunt perioadele în care molia tomatelor atacă
În cazul în care nu se realizează un tratament pentru Tuta absoluta la tomate, aceasta acționează asupra culturilor de tomate în perioada cuprinsă între formare și maturitate. Începând cu lunile mai-iunie, larvele insectei pătrund în zona superioară a fructului, în jurul caliciului, acolo unde își formează galeriile.
Larvele de Tuta absoluta atacă atât culturile din câmp, cât și plantațiile de tomate din sere și solarii. În cazul celor din urmă, dăunătorul atacă mai timpuriu și își face simțită prezența încă din faza de răsad a plantelor, din cauza temperaturilor mai ridicate din spațiile protejate. Zilele călduroase sunt cele mai prielnice pentru acțiunea dăunătoare a insectei.
Așadar, Tuta absoluta la tomate este unul dintre dăunătorii roșiilor care pot avea un efect devastator pentru cultură. Tratamentele moderne sunt obligatorii pentru producții de calitate și abundente. Importanța acestora este deosebită pentru producătorii din țara noastră, iar profiturile nu trebuie să fie afectate de lipsa măsurilor profilactice.