Opiniile fermierilor despre soluțiile BASF pentru combaterea făinării la vița de vie. VIDEO
23.04.2020
Vezi ce rezultate au obținut fermierii care au folosit Sercadis®, Vivando®, Kumulus® DF și Acrobat® MZ 69 WG pentru combaterea făinării în 2019
Făinarea viței de vie este o boală care afectează atât frunzele, cât și strugurii. Viticultorii din întreaga țară știu cât de păguboasă și ce efecte nefaste are asupra calității vinului – duce la obținerea unui vin de calitate inferioară, cu aciditate excesivă și slab alcoolizat.
Din păcate, are o mare răspândire în țara noastră și este favorizată de vremea schimbătoare, cu perioade alternative de precipitații și căldură.
În județul Prahova, la Tohani SA, directorul de producție, Ion Marin, înțelege foarte bine pericolul făinării. „Întotdeauna, la strugurii care au fost atacați de făinare, s-a simțit în gustul vinului un pic de amăreală, un pic din mirosul acesta de făinare. Nu se mai observă influența strugurelui ca atare. Vinul obținut nu a reprezentat strugurele din care a provenit, pentru că el a fost acoperit de influența făinării”, a explicat acesta.
Și directorul tehnic al Cramei Gârboiu din județul Vrancea a simțit impactul acestei boli. “Făinarea este o boală foarte dificilă care afectează în primul rând calitatea vinului și care duce la pierderi foarte mari.”, a spus Cristian Cătănoiu.
Pentru a nu se mai confrunta cu efectele fâinării, acesta a folosit două dintre produsele inovatoare de la BASF dedicate.
“Am folosit cu încredere Sercadis® și Vivando®, care sunt produse foarte bune și pe care acum le folosim în fiecare an. Am folosit Sercadis® la creșterea boabelor și Vivando® la compactare.”
Fungicidului Vivando® îi este suficient un termen de numai o oră de la aplicare până la apariția precipitațiilor, oferind protecție eficientă împotriva făinării de până la 14 zile. Având o acțiune pe mai multe niveluri împotriva făinării la vița de vie, Vivando® este un fungicid de ultimă generație pentru cultura viței de vie, bazat pe metrafenonă, din familia chimică a benzofenonelor.
“După cum știm, făinarea este o boală destul de gravă și este foarte greu de combătut odată ce e instalată. De aceea, este foarte important ca lucrurile să fie oarecum prevăzute și să se facă tratamente în special de prevenție. Se știe că acei ciorchini care sunt afectați de făinare își pierd foarte mult din calități. Din punct de vedere enologic, strugurii sunt aproape compromiși, în sensul că vinurile vor fi, în general, cu defecte, din cauza acumulărilor de substanțe de structură care nu se mai fac în ritm normal și în cantități normale, ceea ce duce la o debalansarea acestor substanțe în interiorul ciorchinelui, bobului, respectiv mustului care va intra la vinificație. Rezultă clar vinuri inapte pentru a evolua și pentru a atinge performanțe”, explică problema Iustin Urucu, director tehnic la Vinarte, din județul Mehedinți.
În 2020, și acesta a apelat la Vivando®: “Ca modalități de prevenție, noi am folosit, cu succes aș putea spune, în ultimii ani, un produs sistemic. Este vorba despre produsul Vivando®, pe care l-am aplicat în permanență combinat cu produse de contact pe bază de sulf, iar rezultatele au fost unele foarte bune.”, a concluzionat reprezentantul Vinarte.
“Unii viticultori care nu le-au folosit se vaită că au făinare. La mine, nici un bob de făinare”
Un alt exemplu de succes în folosirea acestui fungicid vine din județul Constanța. Ioan Vlad, viticultor la Sărica-Niculiței ne dă detalii: “La făinare, infecția se întâmplă tot în perioadele umede, numai că, spre deosebire de mană, boala evoluează foarte repede pe perioadă de secetă. Cine zice că nu mai plouă și nu mai face tratament trebuie să se gândească foarte bine, pentru că făinarea se duce foarte bine pe perioadă de secetă și încă o perioadă umedă scurtă e suficientă pentru a o amplifica. Am folosit produsul Vivando® cu metrafenona substanță activă, în alternanță cu alte produse. Componenta metrafenonă e nouă pentru noi, pentru că este de câțiva ani pe piață, ne-a încântat. Unii viticultori care nu le-au folosit se vaită că au făinare. La mine, nici un bob de făinare.”
Iată ce are de spus și Ovidiu Cojocaru, director tehnic la Provitic Serv, din județul Constanța, care a aplicat produsele BASF pe un lot de 7 hectare de fetească neagră. „Am folosit până anul acesta 5 tratamente cu produsele de la BASF. Ne aflam în stadiul de dinainte de compactare. Produsul Vivando®, aplicat imediat după înflorit, are eficacitate maximă împreună cu un produs de contact cu sulf. Știm faptul că el acționează imediat ce făinarea începe să se dezvolte.”
“Starea plantațiilor este superbă, cu eficacitate maximă împotriva bolilor și dăunătorilor.”
Directorul tehnic de la Provitic Serv vrea ca anul viitor sa se concentreze și pe un alt produs performant BASF dedicat făinării. Este vorba despre fungicidul Sercadis®.
“Aș vrea să mă focusez și pe produsul Sercadis®, care a fost util mai ales în condițiile de anul acesta din timpul și imediat după înflorire – în zona noastră, zilele au fost mai călduroase, iar nopțile mai reci, ceea ce a favorizat apariția de rouă pe frunze. Știm faptul că el creează niște cristale solide, imediat după aplicare și, ca urmare, protecția plantei a fost maximă”, spune Ovidiu Cojocaru.
Fungicidul Sercadis® conține substanța activă inovatoare Fluxapiroxad, având un mod unic de acțiune și o structură moleculară optimizată.
Fluxapiroxad face parte din grupa fungicidelor SDHI, inhibitori ai succinat dehidrogenazei. Substanța activă blochează producerea de energie a agentului patogen; mai specific, întrerupe funcționarea normală a enzimei succinat dehidrogenază, întrerupând lanțul respirației mitocondriale. Ca urmare, agentul patogen este distrus. Substanța activă Fluxapiroxad reușește să acționeze rapid și eficient, într-un mod unic.
Molecula de Fluxapiroxad poate lua diferite conformații; lipofile sau hidrofile, fiind astfel mobilă în ambele medii. Se adaptează foarte repede și trece de toate barierele membranare pentru a ajunge la enzima țintă, succinat dehidrogenază. Datorită puternicei sale acțiuni, Fluxapiroxad are o eficacitate ridicată și o acțiune de lungă durată.
După aplicarea fungicidului Sercadis®, moleculele se fixează puternic pe stratul ceros al frunzei datorită proprietăților lipofile, iar apoi încep să se unească. Rezultă formarea unor cristale care aderă ferm la stratul ceros. Acest fapt explică performanța foarte bună a produsului Sercadis® în condiții de umiditate. Roua sau precipitațiile mobilizează o parte din substanța activă din depozitele create și activează redistribuirea intensă pe suprafața frunzei, asigurând protecția continuă a plantei pentru o perioadă lungă de timp.
Combo-ul Vivando® + Sercadis® a dat rezultate bune și în Vrancea. Iată ce spune Adrian Sava, administrator Natura SRL: „În partea a doua a anului a început să ne dea semne făinarea, așa că am folosit Vivando®, Sercadis®, substanțe care sunt foarte bune pentru combaterea făinării. Pierderile pot ajung până la 100% dacă nu s-ar folosi substanțe de combatere a făinării și, atunci, procentele descresc în funcție de tratamentele pe care le administrăm.”
Un alt caz de succes din zona Vrancei e menționat de Florin Gheorghiu, Ing., Șef de fermă la Vincon. “Vincon are 1.500 de ha în administrare directă și 150 în colaborare cu Stațiunea de Cercetare Odobești. Vincon a colaborat foarte bine cu BASF pentru că are și suport tehnic tot timpul și toate prezentările făcute de această companie reprezintă instruire. La făinare, anul acesta, am folosit, experimental, Sercadis®-ul, Vivando® l-am folosit pe toată suprafață, în două tratamente (primul în perioada boabă de piper, imediat după înflorit și al doilea la compactare).”
O altă combinație care și-a dovedit succesul este cea de Vivando® + Kumulus®.
Kumulus® DF este un fungicid pe bază de sulf cu acţiune multi-site şi cu risc scăzut de apariţie a rezistenţei.
„Unde l-am aplicat, nu am avut nicio problemă. Va fi inclus și anul viitor în schema de tratament”
Iată ce are de spus despre acest produs Silviu Trașcă, manager de fermă la Crama Oprișor din județul Mehedinți: “Avem în jur de 252 de hectare de viță de vie. Ne aflăm pe finalul recoltatului. În acest an, problemele au fost din cauza condițiilor climatice cam în perioada lunii iunie, sfârșitul lunii iulie din cauza precipitațiilor foarte mari, dar cu lucrările în verde făcute la timp și tratamentele fitosanitare executate la timp și cu produse de calitate, nu am avut pierderi de producție. Împotriva făinării, de la BASF, am folosit Kumulus®, 2 tratamente pe toată suprafața, și Vivando®. Kumulus-ul l-am folosit înainte de înflorit, ambele tratamente, iar Vivando® aproape de pârgă deoarece au fost condiții de instalare a făinării. Vivando® a fost un produs foarte bun. Unde l-am aplicat, nu am avut nicio problemă. Va fi inclus și anul viitor în schema de tratament.”
Un ultim exemplu din acest an vine de la Alexandru Stănciulescu, de la Odobești Vinex, județul Vrancea, care menționează și produsul Acrobat® MZ 69 WG de la BASF - un fungicid pe bază de dimetomorf, din grupa morfolinelor şi mancozeb din grupa ditiocarbamaţilor.
“În baza unui program pe care îl întocmesc la începutul primăverii, fac o intercalare a substanțelor. Am folosit Sercadis®. Îl folosesc chiar acum. Am folosit Vivando®, Acrobat® MZ, Kumulus. Cam acestea sunt produsele pe care le-am folosit anul acesta și pe care le-am folosit și în anii trecuți. Sercadis®-ul îl aplic chiar în acest moment pe 35 de ha”, spune reprezentantul Odobești Vinex.