Făinarea viței de vie: condițiile apariției bolii și soluții avansate de protecție
21.06.2019
VIDEO: Sfaturile viticultorilor cu experiență pentru prevenirea atacurilor de făinare la vița de vie
Făinarea viței de vie este doar una dintre bolile de care viticultorii se feresc. Din păcate, are o mare răspândire în țara noastră și este favorizată de vremea schimbătoare, cu perioade alternative de precipitații și căldură, așa cum se întâmplă de câteva săptămâni încoace.
BASF oferă pentru viticultori două produse eficiente în combaterea făinării: Vivando® și Sercadis®. Acestea pot fi achiziționate de la distribuitorii și partenerii BASF din toată țara, individual sau sub formă de pachet tehnologic promoțional , cu 6% discount față de prețul produselor achiziționate separat.
”Ciuperca Uncinula necator se dezvoltă în condiții de secetă, iernează în mugurele plantei, acolo unde rezerva biologică este ridicată, evoluează treptat, trece apoi în lăstar, chiar înmugurește cu el și produce pierderi mari. Echilibrul plantei este afectat, întrucât ciuperca împânzește tot mugurele și lăstarul crud, când are primele 4-5 frunzulițe nedezvoltate. Apoi, patogenul evoluează treptat, afectând în mod special strugurele. Evoluția sa se poate suprapune cu evoluția putregaiului cenușiu. Pierderile sunt imense”, explică Sofia Ispas, cercetător științific principal, SCDVV Pietroasele, jud. Buzău.
Vivando®: acțiune pe mai multe niveluri împotriva făinării la vița de vie
Fungicidul Vivando® este un produs relativ nou în portofoliul BASF. Conține metrafenonă 500 g/l, din clasa benzofenonelor. Aceasta acționează asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale fitopatogenului Uncinula necator: spori, apresori, miceliu, conidiofori. Metrafenona, fiind o substanță chimică din clasa benzofenonelor, avem de-a face și cu o fază de protecție de lungă durată, fiind suficientă pentru a asigura protecția împotriva făinării la vița de vie.
Produsul se aplică preventiv, în doza de 02, l/ha, la avertizare pentru combaterea făinării viței de vie. Se pot aplica maximum 3 tratamente pe an, cu un interval de 12 – 14 zile între ele. Cadența tratamentelor se poate reduce la 10 – 12 zile în cazuri favorabile de atac pentru făinare. Se pot aplica de la stadiul de 5 – 6 frunze până la coacere (BBCH 15 – 81).
Directorul tehnic al Vinarte SA, Justin Urucu, a folosit cu succes fungicidul Vivando®. Iată ce spune despre performanțele produsului. ”În primul rând, remarcăm că a fost o lună ploioasă, total diferită față de ceea ce eram obișnuiți. Ne-a pus probleme, pentru că perioadele de avertizare au fost destul de dese și am avut timpi de reacție destul de mici, să spun așa, pentru a interveni cu tratamentele potrivite.
Am putut beneficia de anumite produse fitosanitare, cu care am făcut tratamentele în momentul optim. Aș putea spune că aici, în Sâmburești, Bolovanu, mai exact, am avut o presiune mai mare pe mană, dar și pe putregaiul negru, iar la Stârmina și Dealu Mare presiunea a fost pe făinare.
Noi folosim preventiv un produs de contact, împotriva făinării, anume fungicidul Kumulus® DF . Îl folosim cu succes de ani de zile. În anumite perioade critice am utilizat și Vivando®, ca produs alternativ. Este un produs care nu ne-a dezamăgit niciodată. L-am utilizat chiar din anul în care a fost lansat în România și am observat imediat după aplicare că este un produs care acționează așa cum trebuie, mai ales în Dealu Mare, unde e știut foarte clar că presiunea de făinare este mult mai mare decât în celelalte zone. Este foarte bine să folosim produse în alternanță, iar pentru acest fapt, căutăm an de an noi produse pe care le putem folosi.”, spune Justin Urucu.
Și Nelu Cojocaru, directorul tehnic al Viile Budureasca SA, din Prahova, a utilizat cu succes produsul Vivando® pentru combaterea făinării. ”În general, în podgoria Dealu Mare, făinarea reprezintă o amenințare deosebit de mare, dar ne-am luat măsuri preventive. Dintre produsele BASF, pentru combaterea făinării am folosit Vivando® pe întreaga suprafață, pentru 275 de hectare, în doza de 0,2 litri/ha, imediat după înflorit. Am ales produse de ultimă generație. Acestea ne-au asigurat un control total asupra făinării. Pot să spun că, la ora actuală, nu avem boabe cu făinare în întreaga plantație viticolă”, explică domnul Cojocaru.
Sercadis®: soluția flexibilă și puternică pentru combaterea făinării la vița de vie
Fungicidul Sercadis® conține substanța activă inovatoare fluxapiroxad, având un mod unic de acțiune și o structură moleculară optimizată. Fluxapiroxad face parte din grupa fungicidelor SDHI, inhibitori ai enzimei succinat dehidrogenază. Substanța activă blochează producerea de energie a agentului patogen, mai specific, întreupe funcționarea normală a enzimei succinat dehidrogenază, întrerupând lanțul respirației mitocondriale. Ca urmare agentul aptogen este distrus.
Substanța activă inovatoare fluxapiroxad reușește să acționeze rapid și eficient, într-un mod unic. Molecula de fluxapiroxad poate lua diferite conformații: lipofile sau hidrofile. Astfel, este mobilă în ambele medii. Se adaptează foarte repede și trece de toate barierele membranare, pentru a ajunge la enzima țintă, succinat dehidrogenază. Datorită puternicei sale acțiuni, fluxapiroxad are o eficacitate ridicată și o acțiune de lungă durată. După aplicarea fungicidului Sercadis®, moleculele se fixează puternic pe stratus ceros al frunzei, datorită proprietăților lipofile, iar apoi încep să se unească. Rezultă formarea unor cristale care aderă ferm la stratul ceros. Acest fapt explică performanța foarte bună în condiții de umiditate. Roua sau precipitațiile mobilizează o parte din substanța activă din depozitele create și activează redistribuirea intensă pe suprafața frunzei, asigurând protecția continuă pe suprafața plantei, pe o perioadă îndelungată de timp.
Produsul are acțiune translaminară și activitate acropetală. Se poate aplica în maxim 3 tratamente pe sezon, la un interval de cel puțin 10 zile între stropiri, de la apariția primei frunze nedesfăcute, până când boabele de struguri capătă culoarea specifică. Doza recomandată este de 0,15 l/ha.
Alin Orian, inginer Crama La Salina, jud. Cluj, a folosit două produse BASF pentru protecția viței de vie: Vivando® și Sercadis®. ”Fiind un produs nou pe piață și, mai mult, având acțiune translaminară, am încercat și fungicidul Sercadis®. M-a determinat să-l folosesc și noul său mod de acțiune. Sunt foarte mulțumit, nu avem nicio pată de făinare pe niciun bob de strugure, nu este nicio problemă în plantație”, spune Alin Orian.
Nelu Cojocaru a utilizat produsul și este foarte mulțumit de rezultate. ”Am aplicat Sercadis® anul acesta pe lotul experimental, pe o suprafață de 2 hectare, la soiul Pinot Gris. Rezultatele sunt foarte bune. Nu avem atacuri, nu avem nici urme de făinare în întreg lotul experimental”, povestește directorul tehnic al cramei Budureasca.
”Produsul Sercadis® are o eficiență deosebită împotriva făinării. Împiedică creșterea tubului germinative, sporularea și, în acest fel, viticultorii au o protecție îndelungată”, explică Robert Băicoianu, director de vânzări culturi horticole BASF Agricultural Solutions România.