Pregătirea patului germinativ pentru culturile de primăvară, în câmp
28.05.2023
Obiectivul tău este să obții culturi rentabile și producții profitabile?
Pregătirea corespunzătoare a patului germinativ creează condițiile fizico-chimice optime pentru o germinare explozivă a semințelor. Acordă atenție lucrărilor de pregătire a patului germinativ și vei beneficia de răsărirea uniformă a plantelor și de dezvoltarea viguroasă a rădăcinilor. Indiferent de cultura pe care vrei să o înființezi, pentru a obține un randament bun, o productivitate ridicată și o recoltă sănătoasă, este important să ții cont de interacțiunea dintre plantă și mediu. Pentru culturile de primăvară, precum porumbul, floarea soarelui, soia, sorg, pregătirea patului germinativ reprezintă o verigă tehnologică importantă.
Iată câteva aspecte esențiale pentru pregătirea adecvată a patului germinativ.
Alegerea locului și momentului potrivit
Momentul optim pentru pregătirea patului germinativ depinde de tipul de cultură. Culturile de epoca I, precum lucerna, orzul sau mazărea, germinează mai repede la o temperatură de aproximativ 1-5 grade Celsius. Pentru culturile de epoca a II-a, de exemplu, floarea soarelui și porumbul, perioada recomandată pentru semănat este atunci când se înregistrează temperaturi de 7 grade Celsius și când vremea este în curs de încălzire. Aceste condiții se înregistrează în perioada 25 martie – 15 aprilie, iar în zonele răcoroase se adaugă, la această perioadă, o săptămână sau 10 zile.
Lucrări premergatoare pregătirii patul germinativ
Dacă ai ales deja locul potrivit pentru înființarea culturii, este important să știi că un teren cu o densitate mare a solului poate împiedica dezvoltarea corectă a plantelor. Un sol cu textură mijlocie, bine pregătit, care să nu fie nici prea nisipos, nici prea argilos, va asigura un mediu ideal pentru germinarea semințelor și răsărirea plantelor. Pe lângă respectarea cu strictețe a particularităților culturilor și a condițiilor de climă și sol, prevenția este prima metodă ce asigură baza unei culturi sănătoase. Utilizarea semințelor certificate, de bună calitate, și curățarea riguroasă a tuturor instrumentelor și utilajelor sunt practici asociate controlului preventiv. Printre cele mai importante lucrări de pregătire și curățare a solului se află:
- Eliminarea resturilor vegetale și aplicarea gunoiului de grajd, dacă este cazul;
- Eliminarea excesului de umiditate;
- Aplicarea îngrășămintelor minerale ținând cont de rotația culturilor.
Acordă mare atenție protejării culturilor împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot produce pierderi de producție de 50% până la 100%. Costreiul este o buruiană-problemă, care reduce drastic producțiile, și este foarte greu de combătut din culturile de porumb, floarea soarelui și soia.
Îmbunătățirea fertilității solului
Dacă vrei să obții producțiile dorite, trebuie să îmbunătățești fertilizarea solului pentru pregătirea patului germinativ. Aplicarea gunoiului de grajd și a îngrășămintelor minerale vor îmbunătăți fertilitatea solului. O analiză a solului este întotdeauna necesară pentru identificarea carențelor de microelemente, în special în fazele cu cerințe maxime.
Porumbul are nevoie de o cantitate mare de elemente nutritive, de aceea, fertilizarea porumbului este o practică agricolă esențială pentru a crește potențialul de producție a culturii. În funcție de condițiile pedoclimatice, porumbul necesită fertilizare cu azot, fosfor și potasiu.
Pentru 100 de kg de boabe este nevoie de 1,8 - 2,6 kg azot (N), 0,86 - 1,4 kg pentaoxid de fosfor (P2O5) și 2,4 - 3,6 kg oxid de potasiu (K2O). Și aplicarea îngrășămintelor foliare ajută la stabilirea unui echilibru nutrițional al plantelor. Astfel, se fac 1-2 administrări, prima în faza de 4-6 frunze, iar a doua, la un interval de circa 2 săptămâni de la prima administrare. Se utilizează volume de soluție cuprinse între 200-400 litri/ha, cu o concentrație de 1,0-1,5%.
Presiunea de infecție a bolilor poate fi foarte ridicată, pe parcursul vegetației. Rezistența tulpinilor și a plantei se poate deteriora pe parcursul unui sezon lung, în condiții dificile de creștere.
Fertilizarea joacă un rol esențial în obținerea unei producții de floarea-soarelui mare și de calitate superioară. La 100 de kg producție de semințe este recomandată, conform Hera Cr. și colab., 1998, citat de Roman Gh. V., 2006, aplicarea de:
- Azot - 1,8-3,5 kg;
- Fosfor - 0,29-0,7 kg;
- Potasiu - 0,38-1,65 kg;
- Calciu - 0,11 kg;
- Magneziu - 0,18-0,23 kgH3.
Lucrările de pregătire a patului germinativ
Un pat germinativ pregătit corespunzător facilitează semănatul și asigură plantarea semințelor în cele mai bune condiții, pe un teren de calitate, lipsit de buruieni. Pregatirea patului germinativ poate include, în funcție de cultură, efectuarea lucrărilor de dezmiriștit, arătura cu plugul în agregat cu grapa stelată sau grapa inelară, și nivelarea solului. Nivelarea solului în vederea pregătirii patului germinativ se poate face folosind grapa cu discuri și lama nivelatoare în agregat cu grapa cu colți reglabili, grapa rotativă sau numai cu grapa cu colți reglabili, în funcție de starea arăturii (grad de nivelare și de mărunțire a bolovanilor) și de gradul de îmburuienare a solului. Lucrările de pregătire a patului germinativ trebuie executate la umiditatea optimă a solului.
Pregătirea patului germinativ pentru floarea-soarelui
Cultura de floarea-soarelui este una dintre cele mai răspândite culturi de la noi din țară, datorită multiplelor întrebuințări ale culturii. Pentru pregătirea patului germinativ, este necesară realizarea arăturii. În primăvară se efectuează lucrări superficiale ale solului cu grapa sau cultivatorul, pentru a obține un sol bine mărunțit și nivelat. Adâncimea de semănat recomandată este de 4-5 cm, la solurile mai grele și umede, și la 5-6 cm, pe solurile mai ușoare și mai uscate. Distanța optimă între rânduri este de 70 cm.
Pregătirea patului germinativ pentru soia
Pregătirea terenului pentru cultura de soia depinde de planta premergătoare ei. Fiind o plantă cu cerințe ridicate în ceea ce privește afânarea solului, arătura de vară sau de toamnă se efectuează la o adâncime de 20-25 cm. În primăvară, patul germinativ trebuie să fie mărunţit, nivelat și afânat pe adâncimea de 3-5 cm.
Cea mai frecventă boală a plantelor de soia este putregaiul alb.
Pregătirea patului germinativ pentru sorg
Fiind o plantă rezistentă la secetă, asemănătoare cu porumbul, sorgul germinează la temperaturi ce variază între 10-12 grade Celsius. Semănatul se face folosind semințe certificate, la o distanță de 50-70 cm între rânduri și 3-16 cm între plante.
Semănatul culturilor în patul germinativ
Fiecare cultură are cerințe specifice în ceea ce privește perioada și adâncimea de semănat, folosind diferite tipuri de semanatori Semănatul porumbului
Semănatul porumbului începe când temperatura din sol este de 8°C, iar vremea este în curs de încălzire. Epoca de semănat optimă este cuprinsă in general între 1 - 20 aprilie, în Câmpia de Vest și Câmpia Română, între 15-30 aprilie, în centrul Transilvaniei și centrul Moldovei, și între 20 - 30 aprilie, în zonele submontane și în nordul țării. Densitatea optimă se stabilește în funcție de potențialul hibridului utilizat, însă, în condiții normale, densitatea plantelor este de aproximativ 55-60 mii plante la hectar.
Semănatul florii-soarelui
Perioada recomandată este atunci când, la adâncimea de semănat, la ora 7:00 A.M., se înregistrează temperatura de 7 grade Celsius și când vremea este în curs de încălzire. Aceste condiții se înregistrează în general în perioada 25 martie – 15 aprilie, iar în zonele răcoroase se adaugă, la această perioadă, o săptămână sau 10 zile, in functie de an. Adâncimea de semănat recomandată este de 4-5 cm, la solurile mai grele și umede, și la 5-6 cm, pe solurile mai ușoare și mai uscate, iar distanța optimă între rânduri este de 70 cm. Densitatea recomandată este între 45 și 55 de mii de plante recoltabile la hectar, iar în cazul culturii irigate, densitatea optimă este între 55 și 65 de mii.
Semănatul culturii de soia
Epoca de semănat are loc în aceeași perioadă precum în cazul florii-soarelui. Densitatea de semănat recomandată este de 40-55 bg (boabe germinabile)/m2. Norma de semănat variază, de obicei, între 70 şi 100 kg/ha, iar distanţa dintre rânduri poate fi de la 25 până la 70 de cm, în funcție de metoda de combatere a buruienilor. Adâncimea de semănat este cuprinsă între 2,5 şi 4 cm, în funcţie de umiditatea şi textura solului, şi nu trebuie să depăşească 5 cm.
Îngrijirea culturilor după semănat
După semănat, principalele operațiuni de îngrijire a culturilor pot fi după caz: irigarea și respectarea normelor de udare, aplicarea erbicidelor preemergente, fertilizarea și aplicarea tratamentelor fitosanitare pentru prevenirea și combaterea agenților patogeni sau dăunătorilor.
Pregătirea patului germinativ pentru porumb
Porumbul se cultivă pe soluri afânate în profunzime, mărunțite la suprafață, curățate de buruieni și cu o rezervă mare de apă. Se fac de obicei dezmiriștire, scarificare, arătură la adâncimi de până la 28 de cm, urmate în primăvară de lucrări superficiale ale solului cu grapa sau cultivatorul, iar aceste lucrări depind de planta premergătoare.
Păstrarea solului curat și pregătirea optimă a patului germinativ reduc efectele dezastruoase și oferă protecție culturilor de primăvară. Pe lângă faptul că facilitează executarea lucrărilor agrotehnice, favorizează și încorporarea uniformă a tratamentelor.