Cum poți preveni și combate mai eficient mana viței de vie
20.04.2016
Vezi calendarul pomicultorilor în luna aprilie
Clima a cauzat un sezon timpuriu pentru pomicultori. Drept urmare, cei care dețin livezi de pomi fructiferi ar trebui să finalizeze deja tăierile de rodire. Pe lângă acestea, aprilie este luna în care pomicultorii acordă atenție deosebită tratamentelor fitosanitare.
Pe lângă restul de lucrări agricole din aprilie , precum aplicarea tratamentelor și Cum se execută ca la carte tăierile de rodire pentru pomii fructiferi , întreținere sau regenerare, pomicultorii mai trebuie să sape sau să erbicideze benzile, să curețe intervalele înierbate de mai mult de trei ani și să le însămânțeze pe cele care vor fi înțelenite. Cei care cultivă căpșun trebuie să grebleze terenul, să plivească buruienile și să se pregătească pentru mulcit cu rumeguș, paie și folii.
Tot în livadă trebuie organizate stivele cu materiale fumigene, contra brumelor târzii. Puieții și portaltoiurile trebuie să fie deja plantați în pepiniere. Dacă există pomi ale căror tulpini au fost atacate de rozătoare, aceștia ar trebui bandajați cu mastic, ceară de albine sau pământ și gunoi de grajd. Pomii a căror scoarță a fost roasă grav trebuie altoiți în punte sau tăiați și înlocuiți. Golurile din plantații trebuie completate, iar pomii trebuie udați în fiecare săptămână, după plantare.
Când se aplică tratamentele la pomii fructiferi
Tratamentele fitosanitare se vor aplica la avertizare, pentru a preveni atacurile moniliozei, rapănului, bolilor scoarței semințoaselor, gărgărițelor florilor de măr, făinării, afidelor, viespii negre sau putregaiului. Bineînțeles, pe lângă stropitul pomilor fructiferi cu fungicide sau insecticide, nu putem uita de udarea pomilor.
Printre produsele des folosite de pomicultori se numără zeama bordeleză, sulful muiabil sau zeama sulfocalcică. Soluția de zeamă bordeleză se poate aplica la majoritatea speciilor, cu excepția piersicului. Înainte de a stropi pomii fructiferi, fermierii trebuie să taie și să ardă toți lăstarii sau ramurile care au fost atacate de făinare, dăunători sau focul bacterian (Erwinia amylovora). Tratamentele vor avea loc și în aprilie, chair dacă pomii fructiferi au înflorit deja. E bine de știut că stropitul pomilor fructiferi începe chiar de la momentul apariției primelor frunze.
Soluția mai eficientă de tratament pentru pomii fructiferi din grupa sâmburoaselor, recomandată de specialiștii BASF, este fungicidul Signum® . Produsul combină două noi substanțe active (boscalid și piraclostrobin), care au moduri diferite de a acționa. Signum® este deosebit de eficient în combaterea moniliozei la sâmburoase. Poți folosi fungicid Signum® pentru tratamentul la cais, cireș, piersic, prun, vișin, iar la tomate pentru a combate putregaiul cenușiu).
Printre bolile fructelor sau florilor de sâmburoase pe care le combate fungicidul Signum® se numără atât monilioza florilor, sau monilioza fructelor (Monillinia spp.), cât și antracnoza cireșului, sau pătarea roșie a frunzelor (Polystigma rubrum).
Ce este monilioza pomilor fructiferi
Monillinia spp, așa cum este cunoscută sub denumirea științifică, este una dintre bolile cele mai periculoase ale pomilor fructiferi din grupa de sâmburoase. Acestea au predispoziție maximă la atacul ciupercii în timpul înfloririi și în momentul maturării frunzelor. A fost semnalată pentru prima dată în România în secolul 19. Netratată la timp, monilioza poate cauza pierderi de producție chiar și de 60%.
Ciuperca se transmite de la un an la altul prin miceliul de rezistență format în organele atacate ale pomilor fructiferi. Monilioza atacă primăvara, sau la momentul intrării în pârgă. Cel mai dăunător atac este cel de primăvară. Simptomele moniliozei sunt vizibile pe lăstari, frunze, flori și pe fructe. Odată atacate de ciupercă, acestea se vor ofili, se brunifică, apoi se usucă, după care se îndoaie. În România, prunii, caișii, cireșii și vișinii atacați de Monillinia laxa suferă pierderi semnificative de producție.
Cum poate fi combătută monilioza
Sâmburoasele pot fi protejate împotriva moniliozei prin aplicarea timpurie, cu rol preventiv, a unui fungicid pentru pomi fructiferi , precum Signum®, de la BASF. Produsul se aplică în timpul înfloritului (în luna aprilie, pentru că sezonul 2016 este unul timpuriu) și la intrarea fructelor în pârgă. Signum® trebuie integrat într-un program de tratamente și folosit în alternanță cu produse care acționează diferit.
Fungicidul oferă protecție extinsă împotriva bolilor florilor, bolilor foliare sau ale fructelor. Signum® trebuie aplicat în doză de 0,05% sau 0,5 kg de granule la un volum de 500-1500 litri de apă la hectar pentru stropirea pomilor fructiferi. Este necesară o pauză de 7 zile între tratament, atunci când se stropesc pomi precum prunul, vișinul, cireșul, piersicul sau caisul.