Presiune crescută de boli pentru vița de vie. Ce poți face
27.05.2016
Vezi recomandările specialiștilor BASF pentru a proteja vița de vie împotriva manei și făinării
Viticultorii din România se confruntă cu o problemă dificilă în această lună. Precipitațiile abundente din majoritatea zonelor țării au perturbat serios activitățile din această perioadă, inclusiv aplicarea tratamentelor cu fungicide pentru vița de vie împotriva manei sau făinării. În mod normal, în luna mai trebuiau continuate lucrările fitosanitare, de legare a coardelor și întreținere a solului.
Printre lucrările viticole specifice lunii mai se numără: plivitul lăstarilor, distrugerea buruienilor, legatul viței de vie după ce lăstarii au trecut de 40 de centimetri, ciupitul acestora în apropierea momentului de înflorire, precum și primele tratamente fungice de prevenire a manei sau făinării la vița de vie.
Din păcate, multe dintre activitățile normale din viticultură din această perioadă au fost date peste cap de vreme. Fenomenele meteo din unele zone ale țării au fost aproape de extreme, semnalându-se chiar și grindina. Ploile însemnate cantitativ, survenite în perioada de înflorire a viței, produc meierea și mărgeluirea boabelor. În caz că se confruntă cu vița de vie afectată de grindină, prima măsură pe care trebuie să o ia viticultorii este aplicarea unui tratament complex, cu fungicide care să împiedice pătrunderea sporilor prin rănile provocate de grindină. Se poate folosi un Forum® Gold , precum Forum® Gold , care să ofere eficacitate ridicată și rezistență sporită la spălare, chiar și în caz de precipitații.
Se poate face și o fertilizare care să readucă procesul de vegetație în parametrii optimi. Vița de vie afectată de grindină trebuie ajutată suplimentar prin eliminarea buruienilor cu care concurează pentru resursele din sol. Una din cele mai bune metode de prevenire a distrugerilor cauzate de acest fenomen este însă aplicarea unei plase de protecție împotriva grindinei.
Cum previi mana viței de vie
Precipitațiile și temperaturile relativ ridicate din ultima perioadă mai au un efect nedorit pentru fermieri: creșterea riscului de apariție a manei și făinării viței de vie. Gradul de presiune poate fi chiar mai ridicat, dacă luăm în calcul și faptul că anul trecut au existat astfel de probleme, iar rezerva biologică este semnificativă. În 2015, in multe zone din țară s-au semnalat atacuri de mană sau făinare la vița de vie care nu au fost eradicate.
Cei mai afectați sunt viticultorii din zona de sud a țării, din Subcarpații Meridionali sau zone precum Dealu Mare. Aceștia se confruntă deja cu probleme, pentru că nu pot aplica tratamentele cu fungicid pentru vița de vie din cauza timpului nefavorabil. În mod normal, între două tratamente cu fungicid la vița de vie trebuie să treacă maximum 10-12 zile. Intervalul acesta a fost deja depășit în zonele de mai sus, unde nu se poate interveni din cauza ploilor. Problema este cu atât mai gravă cu cât ne aflăm în perioada creșterilor vegetative puternice ale lăstarilor, frunzelor sau inflorescențelor viței de vie. În aceste condiții, dacă nu se aplică tratamentul la timp, noile creșteri rămân neprotejate.
Recomandarea BASF pentru viticultorii care se confruntă cu pericolul crescut de apariție a manei sau făinării este să stropească vița de vie cu fungicidele Vivando® și Fungicidul Forum® Gold . Acestea pot fi combinate în cadrul aceleiași stropiri la vița de vie. Pentru o mai bună eficacitate, se recomandă aplicarea și a fungicidului Kumulus® DF . Acesta aderă foarte bine pe frunză, iar granulele de sulf au dimensiunea optimă pentru a asigura echilibrul între eficacitatea imediată și selectivitatea față de cultură. Condiția pentru a aplica cele trei fungicide în cadrul unei singure stropiri pentru vița de vie este să se respecte întotdeauna dozele omologate. Mai exact, fungicidul Vivando® se aplică în doza de 0,2 l/ha, Forum® Gold se aplică în doza de 1,5 kg/ha, iar fungicid Kumulus® DF se poate folosi în doza de 3 kg pentru fiecare hectar.