Cum se prezintă culturile de viță de vie și pomi fructiferi după perioada de secetă
27.10.2022
Vezi ce recomandări de lucrări și tratamente fac experții BASF
Anul 2022 a adus o serie de probleme climatice precum seceta sau precipitațiile abundente care au forțat o recoltare timpurie. De asemenea, meteorologii estimează o toamnă foarte lungă, ceea ce impune necesitatea unor recomandări specifice pentru protecția culturilor.
Seceta a dus la reducerea numărului de tratamente, dar și la o reducere a vizibilității simptomelor bolilor. Seceta s-a manifestat în special în regiunea Moldovei, dar și în Banat, în timp ce în Transilvania am avut parte de precipitații abundente într-un interval scurt de timp. Au căzut aproximativ 200 – 300 de litri/mp în doar o lună, în zone în care media multianuală e de numai 550 – 1000 litri/mp.
Comparativ cu anii normali, seceta a făcut ca recoltarea mecanică să producă răni mai mari la vița de vie, din cauza pierderii elasticității corzilor. Coeficientul de elasticitate a fost unul mic din cauza reducerii fluxului de sevă. O altă cauză care a contribuit la rănirea mai profundă a viei a fost reglarea bătătorilor la mașinile de recoltat pentru culegerea tuturor strugurilor, în condițiile în care boabele deshidratate se desprind mai greu de pe ciorchini.
Ce agenți de dăunare au afectat cel mai mult culturile
Vița de vie a fost afectată și de atacuri mai agresive ale dăunătorilor precum molia viței de vie (Lobesia botrana) sau tigararul viței de vie (Byctiscus betulae). Atacuri intensificate ale dăunătorilor s-au constatat și la pomii fructiferi, în condițiile în care seceta sporește rezerva acestora, spre deosebire de perioadele cu precipitații, în care numărul dăunătorilor se menține mai redus, dar crește intensitatea atacurilor patogenilor.
Dintre patogeni, cele mai alarmante atacuri au fost cele de monilioză și putregaiuri. Pomicultorii din Ardeal și Banat au fost cei mai afectați în această privință. Pentru a reduce cât mai mult riscul apariției acestor boli și în sezonul următor, recomandăm un tratament de toamnă cu produse pe bază de cupru și sulf.
Tratamente recomandate după recoltare
Recomandarea specialiștilor BASF este să se aplice produsele Novicure® și Kumulus® DF. Dozele recomandate pentru aceste situații vor fi cele maxime omologate în vegetație.
Produsul Novicure® se poate aplica în următoarele doze, în funcție de cultură:
- Vița de vie – 4 kg/ha
- Specii semințoase – 1.25 kg/ha
- Specii sâmburoase – 1.5 kg/ha
Produsul Kumulus® DF se poate aplica în următoarele doze, în funcție de cultură:
- Vița de vie – 3 kg/ha
- Pomi fructiferi – 4.5 kg/ha
Tratamentul se poate aplica după recoltare, până la căderea frunzelor.