Primele vinuri finaliste vin din Moldova
17.05.2021
Vezi ce s-a întâmplat în prima etapă regională a concursului ”Povești cu vinuri românești 2021
Prima etapă din 2021 a concursului național de vinuri ” Povești cu vinuri românești ” a avut loc, tradițional, în Moldova, la Țifești, Domeniile Panciu. Evenimentul a marcat startul celei de-a VI-a ediții a concursului organizat de BASF în colaborare cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România.
A fost un eveniment care a căpătat cu adevărat noi valențe față de edițiile anterioare și care a impresionat prin modul inovativ și dinamic al desfășurării în ansamblu. ”Un adevărat maraton care a propulsat spre finală vinurile cele mai reprezentative ale fiecărei categorii”, descrie evenimentul Robert Băicoianu, directorul de vânzări culturi horticole din cadrul BASF Agricultural Solutions România.
Cei cinci membri ai juriului condus de Georgel Costache au degustat aproape 100 de probe de vin alb, roșu sau roze, înscrise de viticultorii cu suprafețe mai mici de 100 de hectare. S-au ales în total 9 vinuri finaliste, câte trei pentru fiecare categorie.
Vinurile finaliste selectate în cadrul primei faze regionale
- Vinuri albe
- Tămâioasă Românească, demidulce, 2020, produs de Weingut T&D
- Chardonnay, sec, 2020, produs de Odobești Vinex
- Fetească Albă, sec, 2020, produs de Minciuna Licaâ
- Vinuri rose
- Cabernet Sauvignon, sec, 2020, produs de Vitisim Cotești
- Fetească Neagră, sec, 2020, produs de PFA Stegariu Florin
- Cupaj Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, demidulce, 2019, produs de PF Apostol Radu Costel
- Vinuri roșii
- Fetească Neagră, demisec, 2019, produs de Viticon Mih
- Fetească Neagră, sec, 2019, produs de PFA Stegariu Florin
- Merlot, sec, 2020, produs de Beciu Odobești
Participanții înscriși în prima etapă regională a concursului ”Povești cu vinuri românești 2021” au încercat să experimenteze și alte zone ale producției viticole, cu alte categorii, la care au căutat un feedback profesionist, dat de unii dintre cei mai buni degustători de vin din România, membrii ADAR.
Deși surprinzător, numărul redus de vinuri rose are o explicație simplă. ”Anul trecut și-a pus amprenta asupra culorii strugurilor. Strugurii negri au acumulat cantități foarte mari de antociani, iar viticultorilor le-a fost foarte greu, dacă nu chiar imposibil să mai obțină acea culoare rose de Provence, sau cea a foii de ceapă, care este la modă în momentul de față pentru vinurile rose”, explică Robert Băicoianu. Totuși, reprezentantul BASF este convins că ”vom avea o concurență foarte mare pentru celelalte regiuni în marea finală”
În marea finală națională 36 dintre cele mai bune vinuri, alese din patru regiuni viticole de tradiție din România, se vor bate pentru premiile ce însumează 15.000 de euro. Fiecare categorie de vin va avea desemnat un vin câștigător, iar premiul constă într-un kit de dezvoltare a unei afaceri viticole. Câștigătorul poate opta pentru un utilaj pentru aplicarea tratamentelor la vie sau un pachet format din produse BASF pentru protecția viței de vie.
Cea mai frumoasă etichetă de vin din zona Moldovei
În paralel cu concursul de vinuri s-a desfășurat și o competiție a celor mai reușite etichete de vin, participanții fiind cei care au înscris și probele de vin. BASF a acordat consumatorilor posibilitatea de a vota online eticheta preferată. Câștigătoarea acestui concurs a fost eticheta ”Bob de lună”, creată de ENOCRAMA. Povestea etichetei câștigătoare a fost prezentată participanților de doamna Gina Hortolomei, care a primit un kit de horticultură Felco. Te invităm să afli poveste etichetei aici.