Cultura de rapiță: Hibrizi și tehnologia de cultivare. Fertilizare și tratamente fitosanitare

Află totul despre tehnologia de cultivare a culturii de rapiță și care sunt hibrizii performanți cu potențial de producție mare.

Culturile de rapiță sunt printre cele mai profitabile din România. Sursă bogată în uleiuri vegetale folosite în industria alimentară, rapița este o plantă cu numeroase întrebuințări. Utilizată frecvent în industria biodiesel, rapița este cultivată în țara noastră pe suprafețe tot mai extinse, pentru a produce ulei de calitate, nutreț pentru hrana animalelor sau miere de albine.

Rapița este o plantă foarte profitabilă pentru fermieri și nu ridică probleme în ceea ce privește lucrările, însă, înainte de a o cultiva, e nevoie de o documentare temeinică. Într-un an bun, cu condiții climatice favorabile, profitul obținut de pe un hectar de rapiță poate depăși profitul obținut de pe un hectar de grâu. Rapița ridică fertilitatea solului și împiedică eroziunea pe terenurile în pantă, este 100% mecanizată și ușor de integrat în rotația culturilor. Noile tehnologii de cultură și hibrizii noi permit cultivarea rapiței cu succes, în condițiile climatice din țara noastră. Marii cultivatori se bazează pe hibrizi bine adaptați la condițiile de climă și cu un potențial de producție mare. Pentru a crește randamentul culturilor de rapiță, înainte de înființarea culturii, agricultorii trebuie să țină cont de următoarele aspecte:

Caracteristici importante ale culturii de rapiță

În ultimul deceniu, culturile de rapiță au câștigat tot mai mult teren în țara noastră. Rapița este o plantă anuală, originară din nordul Mării Mediterane. Este cultivată în Europa de peste 2.000 de ani, însă prima atestare documentară este de acum 4.000 de ani. Rapița este una dintre cele mai apreciate plante de cultură. Aparține familiei Brassicaceae (Crucifere), genul Brassica, ce cuprinde 34 de specii, dintre care doar cinci sunt cultivate pentru uleiul folosit în consumul uman, producerea de combustibil biodiesel și nutreț. Plantele au un sistem radicular, pivotant, înălțimea tulpinilor oscilând între 1,4 și 1,8 m.

Rapița ridică fertilitatea solului și împiedică eroziunea pe terenurile în pantă, fiind, în același timp, și o bună plantă meliferă. De pe un hectar de cultură se pot produce între 35 și 100 de kilograme de miere.

Cultura de rapiță prezintă o serie de particularități. Alegerea hibrizilor, a tehnologiei de cultură, precum și bunele practici în ceea ce privește întreținerea sunt esențiale pentru a putea obține producții satisfăcătoare și recolte bogate, de calitate.

Importanța și distribuția culturii de rapiță

Rapița este o plantă oleaginoasă importantă, cultivată în întreaga lume, în special în Uniunea Europeană, Canada, Statele Unite ale Americii, Australia, China și India.

În țara noastră, suprafețele cultivate cu rapiță sunt tot mai extinse. Cifrele oficiale transmise de Ministerul Agriculturii arată că, în anul agricol 2020-2021, au fost semănate peste 430.000 de hectare de rapiță. Conform Asociației producătorilor și exportatorilor de cereale și semințe oleaginoase din Uniunea Europeană (Coceral), producția de rapiță estimată în 2022 pentru România este de aproximativ 1,12 milioane tone.

Zone favorabile pentru cultura de rapiță

Rapița este o plantă care se adaptează și se dezvoltă foarte bine în condiții de climă temperată. Zonele propice pentru cultivarea rapiței sunt cele unde cad anual între 450 și 650 mm precipitații, cu un maximum în lunile iulie-august, iar temperatura medie anuală se situează între 7 și 10 grade Celsius. Deși rezistă la temperaturi negative, situate între -8 și -15 grade Celsius pe timp de iarnă, germinarea semințelor este condiționată de temperaturile pozitive ale solului. Temperatura optimă pentru germinarea semințelor este cea de peste 6 grade Celsius.

Zonele din România favorabile pentru cultivarea rapiței sunt: Câmpiile Banatului și Crișanei, centrul Transilvaniei, regiunile de silvostepă din sudul țării, sudul Dobrogei, jumătatea de sud a Luncii Siretului. În aceste zone, cele mai bune rezultate se obțin pe soluri aluviale, reavene și acolo unde zăpada nu este spulberată.

Utilizările rapiței

În prezent există o cerere crescută de ulei de rapiță pentru hrană, biodiesel și nutreț pentru hrana animalelor. Nu trebuie să uităm faptul că industria biodiesel este în continuă dezvoltare, fiind, în același timp, și unul dintre marii consumatori de rapiță. De altfel, această industrie prelucrează aproape jumătate din uleiul de rapiță produs în Europa, deoarece este un carburant mai economic decât motorina, biodegradabil și de ajutor în limitarea poluării atmosferice.

Uleiul de rapiță este utilizat și în industria textilă, industria pielăriei, a materialelor plastice, lacurilor, vopselelor, cernelurilor, detergenților, în industria poligrafică, la iluminat sau ca lubrifiant, ulei pentru pictură, lumânări, la fabricarea agenților antipraf, ca adjuvant pentru pesticide, ca fluid hidraulic. Resturile vegetale ale acestor plante pot fi utilizate la fabricarea plăcilor aglomerate.

În același timp, semințele conțin 42-48% ulei, utilizat atât în alimentația oamenilor, la prepararea unor margarine, cât și în industrie. Uleiul de rapiță este folosit în alimentația umană, fiind considerat un aliment foarte sănătos. Consumat în mod regulat, uleiul de rapiță are efect antiinflamator asupra vaselor de sânge, dar și un rol esențial în buna funcționare a creierului. De asemenea, el contribuie la scăderea hipertensiunii arteriale, a nivelului de colesterol, la prevenirea formării cheagurilor de sânge pe artere și la diminuarea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.

Resturile de rapiță rezultate din presarea semințelor sunt o sursă excelentă de proteine pentru animale. Planta poate fi utilizată și ca nutreț verde, toamna târziu și primăvara devreme, deoarece din 100 kg semințe de rapiță se obțin 40-50 kg ulei și 50-55 kg de șroturi.

Hibrizi de rapiță

În România, s-au impus hibrizii de rapiță comparativ cu soiurile tradiționale. Marii cultivatori preferă hibrizii de rapiță, datorită toleranței ridicate la secetă, dar și faptului că acestea utilizează eficient substanțele nutritive. Agricultorii se bazează pe hibrizi bine adaptați la condițiile de climă și cu un potențial de producție mare.

Pe piață, există zeci de hibrizi de rapiță din două categorii: convenționali și Clearfield®. În portofoliul BASF poți găsi ambele tipuri de hibrizi sub marca InVigor, care pot contribui la obținerea unei producții stabile, chiar și în condiții climatice dificile.

Cum alegi hibridul de rapiță

Pentru o producție stabilă, de calitate și mai mare, este indicat să alegi hibrizii în funcție de rezistența la condițiile de mediu și scuturare, toleranța la boli, potențialul și sistemul de producție.

Rapița de toamnă este cea mai adaptată pentru condițiile climatice din țara noastră, comparativ cu rapița de primăvară, care este cultivată doar pe suprafețe foarte mici.

Hibrizii, fie convenționali, fie Clearfield® sub marca InVigor, prezintă o foarte bună toleranță la iernat, secetă sau arșiță. Dezvoltarea armonioasă a plantelor depinde și de cantitatea de lumină pe care o primesc, ceea ce înseamnă că densitatea joacă un rol esențial. Recomandarea specialiștilor este de 40 de plante/mp la hibrizii de rapiță. Este necesară o reducere cu 30-40% a cantității de semințe, față de soiuri. Hibrizii InVigor® din gama de hibrizi Clearfield, InVigor 1166CL și InVigor 1266CL sunt o sursă constantă a unora dintre cele mai productive recolte de rapiță, ridicând permanent ștacheta și devenind standardul după care este evaluată calitatea semințelor de rapiță.

Sisteme de producție pentru cultura de rapiță

Producătorii de semințe recomandă alegerea hibrizilor în funcție de sistemul de producție folosit pentru rapiță. Pe piață există două sisteme de producție importante pentru cultura de rapiță: convențional și Clearfield®. Ambele asigură cele mai bune rezultate, numai dacă fac parte dintr-un management integrat de combatere a buruienilor, cu erbicide specifice, dacă sunt respectate măsurile de tehnică agronomică (rotația culturilor, aratul, timpul optim pentru semănat etc.) și cele fitosanitare, de prevenție și de combatere a bolilor și dăunătorilor.

Cu ajutorul sistemului de producție Clearfield® pentru rapiță, fermierii beneficiază de numeroase avantaje:

  • Recolte mai bogate, datorită unui control eficient al buruienilor;
  • Economisesc timp și resurse importante, prin reducerea numărului de treceri, comparativ cu majoritatea soluțiilor convenționale de combatere a buruienilor;
  • Combaterea principalele buruieni din cultura de rapita inclusiv a celor dificil de combatutu cum sunt buruienile crucifere;
  • Eficacitate maximă în condiții meteo variabile și independență față de sistemele de lucrări ale solului;
  • Selectivitate excelentă pentru cultură;
  • Tehnologie inovatoare, cu hibrizi performanți și erbicid de ultimă generație. Cu eficiența erbicidelor Clearfield®, se evită producerea efectelor de fitotoxicitate.

Dacă optezi pentru sistemul convențional de producție, este bine să alegi hibrizi convenționali, pe care să-i combini cu erbicide adecvate pentru ei. Aceasta, pentru un management eficient al buruienilor, o dezvoltare corectă și sănătoasă a culturii și pentru o producție stabilă și de calitate.

Tehnologia de cultură a rapiței

Dacă avem în vedere tehnica agricolă, vom observa că există puține diferențe între tehnologia de cultivare a cerealelor de iarnă și cea a rapiței. În funcție de climă, relief și particularitățile solului, pentru cultivarea corectă a rapiței, trebuie respectate cu strictețe anumite aspecte. Odată cu începerea cultivării rapiței, primul aspect care necesită o atenție deosebită este dimensiunea redusă a semințelor, care interferează decisiv în două dintre cele mai importante operațiuni din cultură: semănat și recoltare. De aceea, optimizarea tehnologiei de cultivare a rapiței reprezintă principala direcție de intensificare a producției.

Pentru obținerea unei producții bogate și sănătoase, este esențială aplicarea celor mai bune practici agricole:

  • lucrarea corectă a solului și introducerea completă a unei tehnologii mecanizate și adaptate culturii de rapiță;
  • folosirea irigației și a altor lucrări de îmbunătățiri funciare;
  • utilizarea controlată a îngrășămintelor și a altor produse chimice;
  • combaterea bolilor, dăunătorilor și a buruienilor, prin măsuri integrate.

Pregătirea terenului

Operațiunile necesare pregătirii terenului depind de tipul de sol, starea de umiditate, gradul de infestare, cantitatea de material vegetal lăsată de cultură anterioară. Din cauza dimensiunii mici a semințelor, solul trebuie să fie bine pregătit, mărunțit și nivelat. Menținerea pământului mărunțit va facilita contactul particulelor de sol cu ​​sămânța, favorizând transferul de umiditate, necesar pentru o germinare uniformă.

Pregătirea terenului pentru cultivarea rapiței începe, în sistemul de lucrări ale solului, cu arătura normală, executată la adâncimea la care să nu se scoată bulgări, de obicei, la 18-20 cm după cereale și 20-22 cm după alte culturi premergatoare.

Urmează apoi pregătirea patului germinativ, prin lucrări repetate cu grapa cu discuri sau combinatorul. Ultima lucrare se face la adâncimea de semănat și perpendicular pe direcția de executare a semănatului.

Înainte sau după semănat se folosește tăvălugul. Lucrarea este facultativă, dar utilă îndeosebi în toamnele secetoase și pe soluri argiloase pentru pregatirea patului germinativ respectiv pentru a pune bun contact semintele cu solul.

Sisteme de lucru al solului

Folosirea arăturii in sistemul de lucrari al solului prezinta si unele dezavantaje, precum costul mai ridicat, scoaterea apei din sol etc așa că se vorbește tot mai mult despre sistemele minimum tillage sau no tillage. Aceste sisteme presupun lucrul echipamente specifice de lucrări ale solului și semanati. Desigur, ele au și unele dezavantaje, sub forma unor riscuri crescute de a scăpa de sub control populațiile de buruieni și dăunători. Este un sistem economic, dar care presupune o cunoaștere foarte bună a culturii de rapiță

Fertilizarea

Pentru 1.000 kg semințe, rapița consumă în medie 50-60 kg N, 30-60 kg P2O5, 40-50 kg K2O, 50-60 kg calciu, 20-30 kg sulf și importante cantități de microelemente. Rapița este o cultură cu nevoi crescute de fosfor, motiv pentru care este bine să se fertilizeze cu fosfor, înainte de semănat.

Dozele de îngrășăminte pentru cultura rapiței în țara noastră, în funcție de producția scontată, tipul de sol și valorile indicilor agrochimici privind conținutul în elemente nutritive.

Sulful este și el necesar pentru o cultură sănătoasă de rapiță. La rapiță, raportul dintre sulf și azot trebuie să fie de 1/7. Întreaga doză de fosfor și de potasiu se va aplica sub arătura de bază, iar azotul va fi aplicat primăvara timpuriu.

Fertilizarea se poate face după următoarea schemă:

  • Fertilizare de bază de toamnă – la pregatirea patului germinativ;
  • Fertilizarea foliară de toamnă – stadiul de 6-8 frunze;
  • Fertilizarea fazială I – stadiul de rozetă primavara devreme;
  • Fertilizarea fazială II – stadiul butonilor florali incipienți;
  • Fertilizarea foliară de primăvară – stadiul de butoni florali verzi.

Irigarea

Irigarea de răsărire se aplică imediat după semănat, cu o normă de udare cuprinsă între 300 și 400 m3/ha, cu finețea ploii celei mai mici și cu nivelul aspersorului cât mai aproape de sol. În cazul în care solul este nisipos și temperaturile sunt ridicate, după două-trei zile de la precedenta udare, se aplică încă o udare de completare, cu 100-150 m3/ha.

În zonele cu deficit mare de apă în sol, în perioada de creștere intensă și de fructificare a rapiței, se recomandă aplicarea a minimum două udări, cu câte 400-500 m3/ha. Prima udare se aplică în perioada de creștere, alungire și ramificare, iar a doua, în momentul umplerii bobului, pentru a forța creșterea acestuia în volum (MMB peste 4-5 g).

Atenție, excesul de umiditate este în măsură să compromită producția de rapiță, așa că trebuie evitată irigarea în exces.

Sămânța și semănatul

Semănatul are loc, de regulă, în perioada 1-15 septembrie în funcție de zonă. Întârzierea datei de semănat poate avea ca rezultat o scădere semnificativă a producției de rapiță.

Se folosesc numai semințe hibrid, cu puritatea minimă de 98% și capacitatea germinativă minimă de 85%.

Distanța dintre rânduri poate fi 12,5 - 25 cm. Densitatea de semănat poate fi greu de reglat, din cauza dimensiunii mici și a greutății reduse a semințelor care urmează să fie semănate pe hectar. Densitatea optimă poate varia între 40-50 plante/m².

Cantitatea de sămânță poate varia între 3-5 kg/ha, în funcție de caracterisiticile seminței, precum și de calitatea pregătirii patului germinativ. Se recomandă folosirea semințelor tratate cu produse pentru protecția plantelor omologate. Materialul de semănat trebuie să fie liber de ovăz sălbatic și cuscută, cu maximum o sămânță de Raphanus raphanistrum la o probă de 10 grame.

Scuturarea silicvelor de rapiță – hibrizi cu tehnologie anti scuturare

Tehnologia de reducere a scuturării de la BASF îți permite să alegi momentul optim al recoltării, fără a mai fi nevoit să recoltezi mai devreme, de teamă că vei pierde din producție, din cauza scuturării silicvelor. Grație acestei noi tehnologii, vei putea crește calitatea și cantitatea recoltei și vei reduce semnificativ pierderile cauzate de scuturare. Pentru a beneficia de cele mai productive și profitabile recolte de rapiță, cultivatorii de rapiță optează pentru hibrizii cu tehnologie de reducere a scuturării. Gama de hibrizi de rapiță InVigor® cu toleranță la scuturare cuprinde atât hibrizi convenționali, cât și hibrizi Clearfield®.

Combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor

Pentru obținerea unor producții bogate, sănătoase și de calitate, combaterea buruienilor, a bolilor și dăunătorilor joacă un rol esențial. BASF oferă soluții inovatoare, la îndemâna fermierilor, pentru atingerea obiectivelor și potențialului de producție. Erbicidele cu spectru larg sunt printre cele mai eficiente produse de protecție a plantelor și culturilor de rapiță împotriva buruienilor. Combaterea bolilor la rapiță se face cu ajutorul fungicidelor sistemice, în timp ce insectele dăunătoare pot fi combătute cu ajutorul insecticidelor.

Folosirea regulatorilor de creștere

Pentru creșterea rezistenței la iernare, precum și pentru limitarea căderii plantelor, este nevoie de regulatori de creștere. Cu ajutorul acestora, se asigură o intrare optimă în iarnă, pentru ca rapița să reziste la ger. Un produs destinat culturii de rapiță, care combină substanţa activă a unui fungicid (metconazol) cu cea a unui regulator de creştere (mepiquat clorură) este Caramba® Turbo. Acest produs asigură controlul eficient al bolilor, oferind, în acelaşi timp, avantajele unui regulator de creştere.

Rotația culturii de rapiță

Șansele producerii unei infestări, din cauza insectelor și bolilor ce rămân în sol pe timpul iernii, sunt mult mai mari, atunci când este cultivat succesiv același tip de plantă. După rapiță se pot cultiva majoritatea plantelor, fiind o bună premergătoare pentru grâul de toamnă sau orzul de toamnă, precum și pentru înființarea de culturi succesive de porumb sau alte culturi. Prin rotația unei culturi cu una care nu este afectată de același tip de dăunători sau agenți patogeni, bolile și insectele vor fi eliminate treptat de pe sola respectivă.

Pentru realizarea unei rotații eficiente, este necesar să se țină cont de câteva reguli importante:

  • Rotația culturilor trebuie efectuată urmând principiul succesiunii raționale. Conform acestuia, plantele mari, care au tendința de a consuma cea mai multă apă și cele mai multe substanțe nutritive din sol, trebuie plantate după cele mai mici, care consumă mai puține resurse;
  • Un asolament bun poate fi realizat atunci când numărul de culturi incluse în structură este mai mare de trei, însă, cu cât numărul de sole este mai mare, cu atât întreaga structură va fi mai complexă, iar productivitatea pe termen lung va fi una superioară pentru toate tipurile de plante cultivate;
  • Pentru a restabili fertilitatea solului, ar trebui incluse în asolament specii legumicole;
  • Nu se va cultiva rapița în monocultură, nici după soia și floarea-soarelui, pentru a preveni extinderea atacului de Sclerotinia sclerotiorum. Rapița poate reveni pe același teren după 3 ani, iar în caz de atac de Sclerotinia, după mai mulți ani.

La cultura de rapiță, cele mai bune plante premergătoare sunt culturile care eliberează solul devreme: cerealele de toamnă (grâul și orzul), cartofii timpurii, leguminoasele boabe (mazărea), borceagul de toamnă și trifoiul roșu, după prima coasă. Rapița de primăvară se poate semăna și după culturi recoltate târziu, cum ar fi: porumbul, sfecla pentru zahăr, cartofii etc.

Combaterea buruienilor

Principalele buruieni care se regăsesc în culturile de rapiță sunt: mușețelul nemirositor, romanița, turița, muștarul sălbatic, știrul sălbatic, traista-ciobanului, samulastra de cereale, macul.

Pentru combaterea eficientă a buruienilor este necesară aplicarea de erbicide. În cazul rapiței convenționale, se poate aplica oricare dintre erbicidele: Butisan® Duo, Butisan® Avant ca erbicide preemergente și/sau Stratos® Ultra, Effigo® S ca erbicide postemergente. Pentru hibrizii Clearfield, se poate utiliza erbicidul Cleravo®.

Combaterea principalelor boli și dăunători

Principalele boli care pot apărea în cultura de rapiță sunt: putregaiul negru, alternarioza, putregaiul cenușiu, făinarea, putregaiul alb.

  • Putregaiul negru atacă toate organele plantelor. Plantele afectate pot prezenta atât pe frunze, cât și pe tulpină. Această boală poate afecta cultura pe întreg ciclul de vegetație, începând cu faza cotiledonală.
  • Alternarioza poate evolua pe toate organele plantelor și pe întreg ciclul de vegetație. Sunt afectate frunzele din etajul inferior. Pagube foarte mari sunt produse de atacul pe silicve.
  • Putregaiul cenușiu poate să apară pe toate organele aeriene ale plantei, pe inflorescențe sau silicve. Zona atacată prezintă, la început, simptome de decolorare, apoi se acoperă de un mucegai cenușiu.
  • Putregaiul alb afectează toate organele plantelor, însă cel mai periculos este atacul pe tulpini și silicve, caracteristic acestei boli.

Combaterea lor se face în general în trei perioade în funcție de presiunea de infecție – toamna, primăvara devreme – după ieșirea din iarnă și în perioada înfloritului. Pentru primele două perioade se aplică produsul Caramba® Turbo, ce combate făinarea și putregaiul negru și asigură protecția plantelor toamna și primăvara devreme.

Pentru protecția rapiței în perioada înfloritului este nevoie de un produs util pentru combaterea bolilor, în special Sclerotinia și Alternaria, respectiv Pictor® (acest produs nu mai face parte din oferta BASF), un fungicid sistemic pentru protecția culturilor de rapiță, cu eficacitate preventivă și curativă, determinată de un bun echilibru între cele două substanțe active - boscalid și dimoxistrobin.

Pentru combaterea eficienta a bolilor în cultura de rapiță recomandăm combaterea integrată a bolilor, prin măsuri agrotehnice, alegerea hibrizilor InVigor toleranți la boli, aplicarea corectă a fungicidelor etc.

Soluții inovatoare BASF pentru combaterea buruienilor

Prevenția este prima metodă de combatere a buruienilor, însă, pentru asigurarea unui potențial ridicat de producție la cele mai înalte standarde de protecție a culturilor, este necesară utilizarea unor soluții inovatoare. Sistemul Clearfield ®, oferit de BASF, asigură numeroase avantaje ce îmbunătățesc randamentele culturii, gestionând resursele în cel mai eficient mod.

Înlăturarea timpurie a buruienilor și asigurarea necesarului de apă, substanțe nutritive și spațiu, sunt condiții esențiale pentru obținerea unei producții și a unei calități maxime. Pentru controlul eficient al buruienilor anuale mono și dicotiledonate la cultura rapiței, este necesară aplicarea unor produse care acționează cel mai bine în condițiile unei umidități suficiente a solului.

Butisan® Avant - cu trei substanțe active (dimetenamid–P, metazaclor și quinmerac), combate eficient numeroase buruieni anuale monocotiledonate și dicotiledonate, având un efect combi (asigură distribuția și circulația în sol, absorbția substanțelor și eficacitatea în combaterea unor specii variate de buruieni). Se aplică fie preemergent (după semănat, înainte de răsărirea rapiței și a buruienilor), fie postemergent timpuriu (buruienile să răsară sau să aibă cel mult 2 frunze, iar rapița să dezvolte cel mult șapte frunze).

Un tratament eficient pentru combaterea buruienilor monocotiledonate, în mod special a samulastrei de cereale, dar și a altor buruieni graminee din cultura de rapiță, se poate realiza cu Stratos® Ultra. Acest tratament eficace combate buruienile chiar şi atunci când există un grad ridicat de infestare.

Soluțiile inovatoare oferite de BASF combină substanțele active revoluționare, care garantează creșterea standardelor de calitate a culturilor de rapiță. Adoptarea unei tehnologii de cultivare ce are la bază un sistem de producție cu hibrizi de ultimă generație asigură fermierilor o agricultură durabilă și profitabilă.

Recoltarea rapiței

Recoltarea rapiței trebuie făcută când umiditatea semințelor este de sub 16%, întreg lanul capătă o culoare galben-ruginie, silicvele sunt galben-liliachii, iar pe majoritatea semințelor se observă un punct cafeniu semintele sunt de culoare maronie spre negru.

Pe cât posibil, se va evita recoltarea în perioada de arșiță maximă, intervalele recomandate fiind dimineața devreme, seara târziu sau chiar noaptea. După recoltare, semințele se curăță imediat de impurități (restul de tulpini) și se trec la uscător, pentru reducerea umidității la 9% În cazul în care nu este asigurată uscarea artificială, semințele se depozitează în magazii, șoproane, la început, într-un strat foarte subțire (5-10 cm), și se lopătează de mai multe ori pe zi, până când umiditatea scade la 10%. Pentru uscare, semințele se pot ține și în straturi subțiri, pe prelate, la soare.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Alege hibrizii de floarea-soarelui de la BASF!

Acordis CLP, Averon SU, Coloris CL, Dracaris CLP, InSun 222 CLP, InSun 200 HO CLP.

Veți fi bucuroși că ați cultivat raze de soare!

Află mai multe

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!
Mergi sus