Sfecla de zahăr: cum obții un randament bun, pe termen lung

Descoperă cum poți îndeplini cerințele deosebite de creștere a culturii de sfeclă de zahăr, pentru un randament optim.

Prin cultivarea sfeclei de zahăr poți obține randamente semnificative, însă succesul nu vine fără provocări precum apariția buruienilor, a dăunătorilor și asigurarea condițiilor optime de umiditate și lumină. Partea bună este că toate acestea pot fi depășite atunci când deții cunoștințele necesare și ai la îndemână soluții moderne care pot crește randamentul culturii.

Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre sfecla de zahăr: de ce este o cultură pretențioasă și ce poți face pentru a obține cel mai bun randament.

De ce cultura de sfeclă de zahăr este pretențioasă

Cultura de sfeclă de zahăr este cunoscută pentru cerințele sale pretențioase în ceea ce privește condițiile de creștere. Iată la ce aspecte fac referire aceste cerințe:

  • Umiditate. Cultura de sfeclă de zahăr are nevoie de o umiditate constantă pentru a crește și a se dezvolta optim. Producții mari și stabile se obțin în zonele unde se înregistrează 500-600 mm precipitaţii anuale.
  • Lumină. Sinteza zahărului are loc numai în cursul zilei, astfel că intensitatea luminii are o importanţă deosebită, în special în lunile august-septembrie, când se acumulează mari cantități de zahăr.
  • Sol. Sfecla de zahăr are un sistem radicular profund, cu o mare capacitate de respiraţie şi cu un consum ridicat de elemente nutritive şi apă, motiv pentru care are nevoie de un sol bogat în substanțe nutritive precum azot, fosfor și potasiu, și bine drenat pentru a se dezvolta în mod optim.
  • Rotația culturii. Este contraindicată cultivarea sfeclei de zahăr după crucifere din cauza bolilor şi a dăunătorilor comuni. Agenții patogeni cum ar fi Cercospora beticola (care provoacă cercosporioza) sau Rhizoctonia solani (care provoacă rizoctonioza) atacă aparatul foliar, fapt care poate fi periculos în primele stadii de dezvoltare a plantelor, deoarece poate avea ca efect pierderea culturii, iar în cea de-a doua perioadă de vegetaţie poate influenţa acumularea zahărului.
  • Buruieni. Cultura de sfeclǎ este foarte sensibilǎ la concurenţa buruienilor, atât în faza de formare a frunzelor, cât şi în faza de formare a rǎdǎcinilor. Aceasta trebuie protejatǎ atât împotriva buruienilor monocotiledonate anuale, cum este costreiul, cât și împotriva celor dicotiledonate anuale, cum este loboda.

Pe lângă aceste particularități ale culturii de sfeclă de zahăr, există și câteva caracteristici comune pe care aceasta le are cu alte culturi de rădăcinoase, precum modul de pregătire a terenului și recoltarea.

Tehnologia de cultivare a sfeclei de zahăr: 5 aspecte-cheie ca să obții o cultură profitabilă

Iată cum poți să obții o cultură de sfeclă de zahăr profitabilă, pornind de la cerințele deosebite menționate mai sus:

1. Asigură un nivel de umiditate corespunzător

Atunci când planta pierde mai multǎ apǎ decât pot absorbi rǎdǎcinile din sol, acestea din urmă se veştejesc, opresc absorbţia de CO2 şi, în final, opresc creşterea. Dacǎ aceste condiţii persistǎ, frunzele mor și astfel cantitatea recoltei are de suferit.

Pentru a evita aceste lucruri, pe lângă cultivarea sfeclei de zahăr în zonele unde se înregistrează 500-600 mm precipitaţii anuale, poți reduce stresul provocat de umiditatea scăzută a plantelor prin irigarea frecventă. Se recomandă aplicarea a 5-7 udări pe toată perioada de vegetație, utilizând 3000-5000 metri cubi/ha, în funcție de zona ecologică.

În acest mod, atunci când există nivelul de umiditate optim în sol, se produce o recoltǎ mare deoarece se creează condiții favorabile pentru dezvoltarea sănătoasă a rădăcinilor plantelor.

2. Mărește cantitatea de lumină interceptată de plante

Pe lângă umiditate, producţia de sfeclǎ şi respectiv de zahǎr este influențată și de cantitatea de energie solarǎ interceptatǎ. În general, durata de strălucire a soarelui pe întreaga perioadă de vegetație a sfeclei de zahăr este de circa 850 de ore, revenind o medie zilnică de aproximativ 5 ore.

Totuși, ca agricultor, nu poți controla cantitatea de luminǎ solarǎ din câmp. În schimb, poți mǎri cantitatea de luminǎ interceptatǎ de plante prin gestionarea eficientă a densității plantelor, dar și printr-o irigație corespunzătoare, de exemplu.

3. Cultivă plantele pe un sol adecvat

În ceea ce privește tipul de sol folosit pentru cultivare, trebuie să știi că nu este recomandată cultivarea sfeclei de zahăr pe soluri compacte care formează crustă. Acestea pot împiedica răsărirea şi dezvoltarea normală a plantelor din cauza rezistenţei fizico-mecanice ridicate, rădăcinile rămânând mici, ramificându-se. Se recomandă, în schimb, solurile cu textură luto-nisipoase, cu capacitate mare de reținere a apei.

Conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, dacă se iau în considerare numai condiţiile naturale, zonele ecologice din ţara noastră care satisfac cerinţele sfeclei de zahăr se împart în:

  • zona foarte favorabilă (FF), care se întâlneşte în Transilvania, vestul ţării şi nord-estul Moldovei;
  • zona favorabilă (F), care cuprinde cea mai mare suprafaţă din ţară comparativ cu celelalte zone, întâlnindu-se se în zona Câmpiei Române, Câmpia Mizilului, nordul Câmpiei Mostistei, Giurgiu.

4. Acordă importanță rotației culturii

Deși este un aspect neglijat de mulți agricultori, și rotația culturii de sfeclă de zahăr poate influența randamentul acesteia. Se întâmplă des ca sfecla să fie cultivată în rotații scurte de 2-3 ani, însă, dacă îți dorești să înființezi o cultură de sfeclă de zahăr, e bine să ai în vedere că se recomandă o rotație de 4 ani.

De asemenea, este contraindicată cultivarea sfeclei de zahăr după porumb sau floarea-soarelui, cele mai bune premergătoare fiind cerealele păioase.

Respectarea acestor recomandări contribuie la combaterea unor boli comune, precum căderea și putrezirea plăntuțelor, cercosporioza și mana sfeclei.

5. Combate buruienile cu soluții BASF

Și buruienile pot periclita randamentul culturii de sfeclă de zahăr. Acestea concurează cu sfecla de zahăr pentru apă, nutrienți și lumină solară. Și, având în vedere cât de pretențioasă este cultura în ceea ce privește aceste aspecte, o astfel de competiție îi poate reduce semnificativ randamentul prin diminuarea accesului plantelor la resursele necesare pentru creștere și dezvoltare.

Frontier® Forte este un erbicid de sol cu aplicare în preemergenţă. Acesta are un efect îmbunătățit împotriva buruienilor datorită solubilității ridicate și, datorită efectului rezidual, combate și valul 2 de buruieni.

Stratos® Ultra este un erbicid eficace cu efecte vizibile chiar din prima săptămână de la aplicare.

Alți factori care influențează randamentul culturii

Pe lângă factorii menționați mai sus, mai există câteva aspecte importante care fac parte din tehnologia de cultivare a sfeclei și care pot să influențeze randamentul culturii. Iată care sunt acestea:

Clima

De-a lungul primului an de vegetaţie, sfecla de zahăr necesită o sumă de grade de temperatură de 2400-2900°C, iar în anul al doilea, circa 1800°C.

În ceea ce privește temperatura minimă de germinaţie, aceasta este de 3-4°C, însă durata de răsărire la această temperatură este de 20-30 de zile. În schimb, la temperaturi de 9-10°C seminţele germinează în aproximativ 9 zile, iar la 15-16°C, în 4-7 zile.

Lucrările solului

Pentru că sfecla de zahăr este cultivată în mod special pentru rădăcini, lucrările solului pentru pregătirea și întreținerea recoltei trebuie să fie efectuate cu atenție. Iată câteva recomandări:

  • Întrucât răsărirea este condiţionată foarte mult de gradul de aprovizionare a solului cu apă, primăvara solul nu trebuie mobilizat pe adâncime mai mare de 4 cm.
  • Imediat după semănat, până la răsărire, dacă solul a prins crustă sau s-a îmburuienat, se va efectua o praşilă oarbă cu un cultivator echipat cu cuţite tip săgeată și discuri de protecţie. În cursul perioadei de vegetaţie se recomandă încă cel puţin 3 praşile mecanice pentru distrugerea buruienilor dintre rânduri şi menţinerea solului afânat la suprafață.
  • În momentul apariției primelor perechi de frunze, poți efectua lucrarea de rărit. Aceasta are ca scop eliminarea surplusului de plante din cultură, lăsând între ele o distanţă de 22-25 cm. În acest mod, combați apariția dăunătorilor precum gărgărița cenușie a sfeclei, care are o largă răspândire în România, păduchele negru al sfeclei și viermii sârmă.

Concluzionând, cultivarea sfeclei de zahăr poate fi profitabilă, dar necesită o planificare atentă, expertiză agricolă și gestionarea atentă a resurselor. Pune în aplicare recomandările și informațiile din acest articol și obține cel mai bun randament pentru cultura ta.

Culturi similare

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația
Mergi sus