Rădăcinoasele: cultivare, tratamente și recoltare
22.01.2021
Pentru a te putea bucura de o recoltă bogată și de legume rădăcinoase sănătoase, este important să ții cont de particularitățile acestora, dar și să aplici tratamentele necesare.
Există o serie de legume care fac parte din grupa rădăcinoaselor, de la care consumăm rădăcinile tuberizate. Printre acestea se numără, de exemplu, țelina, păstârnacul, pătrunjelul de rădăcină, sfecla roșie, ridichile, dar și morcovii.
Află, în cele ce urmează, cum se cultivă rădăcinoasele, cum alegi terenul potrivit, ce tratamente trebuie să aplici și când se recoltează acestea.
Particularitățile culturilor de rădăcinoase
Rădăcinoasele sunt acele legume a căror parte comestibilă crește sub pământ, motiv pentru care poate fi dificil să recunoști la timp anumite probleme. Totuși, dacă ții cont de unele particularități, le cultivi în perioada optimă și aplici tratamentele necesare, poți obține o recoltă de rădăcinoase sănătoase.
În categoria rădăcinoaselor se regăsesc mai multe tipuri de legume, fiecare având o serie de nutrienți, vitamine și minerale esențiale în alimentație. De asemenea, producțiile rezistă bine pe perioada iernii.
Este important de avut în vedere faptul că rădăcinoasele sunt plante bienale. Acestea formează rădăcina în primul an, iar în cel de-al doilea an, alcătuiesc sămânța. Rădăcinoasele se cultivă doar prin semănat direct, cu excepția țelinei, care se cultivă prin răsad.
Rădăcinoasele se pot cultiva timpuriu, din primăvară, și sunt rezistente la temperaturile scăzute din sol. Semințele se dezvoltă mai greu în primele faze de vegetație, iar rădăcinile se pot păstra peste iarnă.
În ceea ce privește plantele premergătoare pentru rădăcinoase, acestea pot fi tomatele, castravetele, ardeiul, ceapa, precum și cerealele. Nu este recomandat să se cultive rădăcinoase după lucernă sau alte culturi de rădăcinoase. Cultivarea se poate face în teren deschis sau în spații protejate (pătrunjel de rădăcină, ridichi, morcov).
Culturi de rădăcinoase
Iată câteva dintre cele mai întâlnite culturi de rădăcinoase și particularitățile acestora:
- Sfecla roșie - deși se consumă doar rădăcina, și frunzele sunt comestibile. Pentru o cultură cantitativă și calitativă, este important ca grupurile de semințe să fie despărțite, odată ce încep să se dezvolte în bulbi. În caz contrar, bulbii de sfeclă vor fi mult prea aglomerați pentru a putea crește. Pentru a spori germinarea, semințele pot fi ținute în apă peste noapte, înainte de a fi cultivate. Sfecla roșie trebuie să fie recoltată când rădăcinile sunt încă tinere și mici. Plantele se dezvoltă bine în solurile argiloase și pe terenurile însorite sau parțial umbrite.
- Păstârnacul - această cultură se dezvoltă bine pe solurile ușor acide, iar rădăcinile pot fi depozitate, ulterior, timp de câteva luni. Deși sunt ceva mai dificil de cultivat și întreținut față de cultura de morcovi, păstârnacul este apreciat pentru gustul aparte și pentru diferitele moduri în care poate fi folosit în gastronomie. Este bine de știut că păstârnacul are nevoie de aproape patru luni pentru ca rădăcina să se dezvolte complet.
- Ridichiile - acestea sunt ușor de crescut și se dezvoltă optim atunci când temperatura solului este ușor scăzută. Solul trebuie să fie bogat și bine drenat, aceste rădăcinoase având nevoie de soare sau de un teren parțial umbrit.
- Morcov - reprezintă una dintre cele mai populare culturi de rădăcinoase, având nevoie de un sol ușor și bine drenat pentru a se dezvolta.
>>> Citește mai multe despre Cultura morcovului: Condiții optime, întreținere, recoltare
Cultivarea rădăcinoaselor
Culturile de rădăcinoase sunt ușor de înființat și întreținut. Așa cum am menționat anterior, rădăcinoasele pot fi cultivate în teren descoperit sau în spații protejate, precum sere sau solarii. În funcție de tipul culturii, rădăcinoasele pot fi cultivate primăvara, vara și toamna, astfel:
- Pătrunjel de rădăcină- primăvara, până la jumătatea lunii martie;
- Păstârnac - primăvara, până la jumătatea lunii martie;
- Țelină - primăvara, în luna aprilie, sau vara-toamna, în perioada mai-iunie;
- Morcov - primăvara, până la jumătatea lunii martie, și vara, în lunile iunie-iulie;
- Ridichi de vară - în perioada aprilie-mai;
- Ridichi de iarnă - se pot cultiva vara și toamna, de regulă, în luna iunie.
Alegerea și pregătirea terenului pentru culturile de rădăcinoase
Toate culturile de rădăcinoase preferă un sol bine drenat, ușor sau fertil, cu sol afânat. Este necesar ca terenul unde vei planta rădăcinoasele să fie plan, fără buruieni, afânat. Pentru a pregăti terenul, este nevoie de o arătură de toamnă, care trebuie efectuată la o adâncime de 28-30 cm. Tot în această etapă se vor încorpora îngrășămintele pe bază de fosfor și potasiu.
În primăvară, se vor efectua grăpatul și fertilizarea cu azot, urmate de modelarea terenului în straturi ridicate. De asemenea, de multe ori are loc erbicidarea terenului cu o săptămână înainte de semănat.
După cultivare, rădăcinoasele trebuie udate cu o cantitate mare de apă, pentru a spori încolțirea semințelor. Ulterior, este suficientă apa provenită din ploaie, irigarea fiind esențială în perioadele secetoase. În acest caz, irigarea se va face dimineața.
Fertilizare și tratament pentru rădăcinoase
Pentru ca rădăcinoasele să se dezvolte în mod optim, este necesar să se aplice fertilizarea cu azot, să fie îndepărtate și combătute buruienile cu ajutorul erbicidelor, dar și să fie aplicate tratamente cu fungicide pentru protecția împotriva bolilor.
Dagonis® este un fungicid polivalent, care asigură protecția sporită a rădăcinoaselor. Este omologat pentru sfeclă roșie, țelină, hrean, topinambur, păstârnac, ridichi, salsifi - barba caprei, rădăcini de Valeriană, rădăcini de Ginseng etc.
Tratamentul este eficient în combaterea făinării la rădăcinoase, a alternariozei și a putregaiului alb.
Agentul patogen | Doza de aplicare |
---|---|
Erysiphe heraclei - Făinarea | 0,6 l/ha |
Alternaria spp. - Alternarioza | 1 l/ha |
Sclerotinia sclerotiorum – Putregaiul alb | 2 l/ha |
Când se poate aplica Dagonis® la rădăcinoase?
Pentru combaterea făinării și a alternariozei, se pot aplica max. 2 tratamente la un interval de 7 zile între ele, iar pentru combaterea Sclerotinei (putregaiul alb) se va aplica max. 1 tratament, pe perioada de vegetație BBCH 12-49, respectiv de la 2 frunze adevărate desfăcute complet până la dezvoltarea completă a rădăcinii. După aplicarea tratamentului la rădăcinoase, este necesar un timp de pauză de 7 zile până la recoltare.
Un alt tratament eficient este reprezentat de aplicarea fungicidului Scala® , pentru combaterea alternariozei la morcovi. Se aplică 2 tratamente pe sezon, la interval de 10 zile, în perioada de vegetație (BBCH 20-49), respectiv din stadiul de 10 frunze până la cel în care rădăcina atinge dimensiunea și forma tipică. Doza de aplicare: 2 l/ha. Timpul de pauză până la recoltare: 21 de zile.
Tratamentul cu fungicidul Signum® este indicat pentru culturile de morcov pentru prevenirea alternariozei provocate de ciuperca Alternaria dauci. Fungicidul acționează prin inhibarea germinaţiei sporilor şi creşterii tubului germinativ, dar şi asupra sporulării. Pentru cultura morcovului, se vor aplica cel mult 2 tratamente la un interval de 7-10 zile, pe perioada de vegetație BBCH 41-47, respectiv de la începutul dezvoltării rădăcinilor până când acestea ajung la 70% din dezvoltarea lor. Doza de aplicare este de 0,75 l/ha. Timpul de pauză: 28 de zile.
Depozitarea și recoltarea rădăcinoaselor
Depozitarea rădăcinoaselor se face în spații întunecate, cu temperatură scăzută, în jur de 10 grade, și umiditate ridicată. Este esențial să fie îndepărtate legumele lovite, cu atac de boli și dăunători, care pot afecta restul recoltei. De asemenea, spațiul în care sunt depozitate rădăcinoasele trebuie să fie aerisit. Legumele pot fi depozitate pe rafturi sau în lădițe.
Majoritatea rădăcinoaselor se recoltează toamna, cu excepția anumitor soiuri de ridichi, care se pot recolta vara. Totodată, țelina de vară și morcovul de primăvară pot fi recoltați în timpul verii.
Rădăcinoasele reprezintă o verigă esențială în industria alimentară, iar pentru ca fermierii să poată obține recolte calitative și cantitative, este necesar ca acestea să fie cultivate corect și să fie respectate particularitățile fiecărei specii.