Totul despre bolile cartofului: cum le identifici și cum le tratezi

Netratate la timp, bolile cartofului pot diminua producția de cartofi cu 10-80%.

Lupta împotriva bolilor și dăunătorilor este, de cele mai multe ori, provocatoare pentru că sunt destul de virulente în perioada de vegetație. De aceea, ca fermier, pentru a te bucura de o recoltă sănătoasă, este important să te informezi despre bolile cartofului care pot periclita calitatea culturii tale și să-ți construiești o strategie inteligentă, din timp, pentru controlul acestora și pentru a obține un bun management al rezistenței.

Descoperă în continuare cum identifici bolile cartofului, cum le tratezi, dar și cum gestionezi alți factori care pot dăuna culturii tale.

Tehnologia inteligentă Agro BASF – fungicid consacrat pentru combaterea bolilor

Producția de cartof poate fi diminuată cu 10-80% de boli deoarece acestea atacă atât părțile subterane ale plantei de cartof, cât și părțile aeriene. De aceea, ca fermier, este important să adopți măsuri preventive și să utilizezi tehnologii inovatoare pentru a proteja culturile împotriva acestor amenințări.

Încă de la începutul perioadei de vegetație, poți să folosești Polyram® DF – un fungicid de contact care împiedică germinarea sporilor ciupercilor, având în același timp efect și asupra dezvoltării ulterioare a tuburilor germinative.

Acest produs este foarte eficient în combaterea bolilor cartofului, cum ar fi mana cartofilor (Phytophtora infestans) și alternarioza la cartof (Alternaria solani), datorită conținutului de 70% de metiram – o substanță activă din grupa ditiocarbamaţilor. Doza recomandată în aceste cazuri este de 1,8 kg/ha, cu un timp de pauză de 14 zile.

Cele mai comune boli ale culturii de cartofi și soluții recomandate

Pentru a putea depista la timp bolile cartofului care afectează culturile și pentru a identifica soluțiile potrivite, este important, ca fermier, să cunoști care sunt cele mai comune boli care îți pot afecta producția de cartofi. Descoperă în continuare toate informațiile de care ai nevoie despre bolile cartofului.

Mana cartofului

Mana cartofului nu reduce numai nivelul producţiilor în câmp, ci cauzează și mari pierderi în depozite prin putrezirea tuberculilor atacaţi. Agentul patogen iernează în tuberculii infectaţi, de la care se produce infecţia primară în anul următor, dar în cazul înmulţirii sexuate, oosporii pot ierna şi pe resturile vegetale ale plantelor bolnave sau în sol.

Primele simptome apar sub forma unor pete mici, decolorate, pe foliaj, iar în condiţii de umiditate ridicată se extind rapid, putând distruge foliajul în 7-10 zile. Pe tulpini, leziunile apar ca urmare a unei infecţii directe sau când ciuperca ajunge de pe frunzele bolnave şi se prezintă sub forma unor pete brune. Apoi, sporii, spălaţi de apă de pe frunze şi tulpinile atacate, infectează tuberculii mai ales dacă nu sunt bine acoperiţi cu pământ sau la recoltare, când mai există plante atacate. Aceștia din urmă devin tari, aproape casanți.

Pe lângă folosirea unui fungicid eficient, cum este Polyram® DF, încă de la începutul dezvoltării culturii poți să ai în vedere și câteva măsuri de prevenire nechimică pentru combaterea manei la cartof. Acestea constau în igienă fitosanitară riguroasă, folosirea de material de plantare sanatos, rotaţia adecvată și evitarea solurilor care reţin apa.

Toate aceste măsuri pot contribui cu succes la reducerea posibilităţilor de apariţie a manei și, implicit, la obținerea unei recolte profitabile.

Alternarioza cartofului

Deși nu se ridică la nivelul de manifestare a manei, alternarioza cartofului poate cauza pierderi de 20-50% din producție. Cele mai des întâlnite zone în care boala afectează culturile de cartof sunt zonele calde şi cu precipitaţii puţine şi zonele cu suprafeţe mai mari ocupate de cartoful timpuriu.

Recunoașterea bolii cartofului se face relativ ușor prin observarea petelor caracteristice care apar pe frunzele de la baza tulpinii. Pe măsura creşterii plantelor şi intensificării atacului, boala urcă pe etajele superioare, ocupă întreg limbul foliar, iar plantele îşi reduc capacitatea de asimilaţie.

De aceea, pe lângă folosirea fungicidului potrivit, se recomandă o rotaţie de 2-3 ani, folosirea de soiuri relativ mai rezistente, evitarea irigării când vremea este rece şi înnorată și folosirea seminţei certificate.

Virusul M al cartofului

Acesta este răspândit în toate zonele de cultură ale cartofului și poate produce pierderi de producție între 10-40%.

Simptomele bolii cartofului sunt vizibile pe frunze, tulpini și pe tuberculi. Pe frunze și pe tulpini simptomele depind în mare măsură de soiul de cartof și de tulpina virusului M; boala se manifestă sub forma unui mozaic inter-nervurian.

Principalele măsuri de prevenire sunt plantarea unui material sănătos și certificat și testarea sa virologică, reducerea la minimum a trecerilor prin cultură, precum și eliminarea plantelor bolnave.

Virusul Y al cartofului

Virusul Y poate afecta tuberculii, plantele dezvoltate din aceștia rămânând pitice, fragile, cu frunze încreţite sau zbârcite. Pe măsură ce avansează boala, frunzele se ofilesc, se usucă, începând cu cele de la bază, şi cad de pe lujeri, astfel încât plantele rămân cu un smoc de frunze verzi la vârf.

Pentru a combate și a evita apariția virusului Y la cartofi se recomandă, folosirea unor soiuri cu rezistenţă ridicată la această viroză, folosirea de material de plantat sanatos și eliminarea din culturi a plantelor deja atacate.

Putregaiul moale al tuberculilor

Această boală este una înșelătoare deoarece, la început, tuberculii nu prezintă simptome externe, coaja fiind intactă. În secţiune, însă, inelul de vase este brunificat, iar pulpa putrezită formează o masă moale şi umedă.

Într-un stadiu mai avansat al bolii, la suprafaţa tuberculilor, în dreptul zonei putrezite, coaja se scufundă, iar în interior se pot forma caverne pline cu un mucilagiu.

Râia comună

Boala se manifestă pe organele subterane ale plantelor şi în special pe tuberculi. Primele simptome constau în apariția unor pustule plate sau proeminente de câţiva milimetri diametru, brune, de formă neregulată pe tuberculi. În cazul atacurilor puternice, pustulele apar în număr mare, confluează şi formează la suprafaţa tuberculilor o crustă continuă, zbârcită.

Rizoctonioza cartofului

Rhizoctonia solani este o ciupercă polifagă ce poate persista în sol şi poate deprecia calitativ scleroţii de pe tuberculii de consum. Primele simptome ale instalării acestei ciuperci se observă pe lăstarii în curs de răsărire, ca zone necrozate de culoare brun-negru, dar și pe rădăcinile cartofului.

Alte organisme dăunătoare care afectează cultura de cartofi și cum să le combați

Pe lângă bolile cartofului cu impact direct asupra plantelor de cartofi, există și alți factori care pot provoca daune semnificative culturilor. Printre cele mai păguboase sunt buruienile şi gândacul din Colorado. Află în continuare tot ce trebuie să ştii despre aceștia şi cum îi poţi combate.

Buruienile

La cartof, în afară de pierderile directe de producţie, prin consumul de apă şi substanţe nutritive, buruienile produc şi pagube indirecte, precum favorizarea puirii tuberculilor, formarea unui număr mic de tuberculi la cuib şi de dimensiuni reduse, precum şi deprecierea gustului. De asemenea, buruienile micşorează şi eficienţa unor lucrări agricole cum ar fi aplicarea îngrăşămintelor, a irigaţiei, a lucrărilor solului etc.

Erbicide pentru combaterea buruienilor din culturile de cartofi

Mijloacele chimice de combatere a buruienilor sunt, fără doar şi poate, cele mai sigure şi eficiente pentru protecţia culturilor de cartofi. Iată câteva produse pe care le poţi folosi în cultura ta:

Basagran® SL — erbicid cu aplicare în postemergența culturii

Basagran® SL se aplică atunci când buruienile sunt deja răsărite și se află în faza de 2-4 frunze, respectiv BBCH 12-14. Efectul este vizibil după aproximativ două zile, manifestat prin îngălbenirea buruienilor sensibile și apoi necrozarea lor.

>>> Aplică 2/ha de Basagran® SL pentru cultura ta de cartof și scapă de buruienile dicotiledonate în două zile.

Frontier® Forte

Acesta este un erbicid de sol cu aplicare înainte de semănat cu încorporare sau preemergent, după semănat. Are o acțiune sistematică, adică buruienile în curs de germinare absorb substanţa activă, și este persistent până la 3 luni fără a lăsa reziduuri culturilor următoare. Efectul maxim al erbicidului Frontier® Forte poate fi atins în intervalul de 7-10 zile de la aplicare.

>>> Combate și valul 2 de buruieni cu ajutorul produsului Frontier® Forte, datorită efectului îmbunătățit de solubilitate ridicată a produsului.

Stomp® Aqua

Acesta un erbicid aplicat la sol, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale și a unor specii de dicotiledonate anuale. Buruienile mor imediat după germinare sau răsărire, fiind eliminate timpuriu.

>>> Dacă ai nevoie de un erbicid ușor de folosit pe toate tipurile de sol, cu un efect pe termen lung, atunci alege Stomp® Aqua pentru protecția culturii de cartof.

Stratos® Ultra

Acest erbicid pe bază de cicloxidim are o acţiune sistemică și este absorbit prin părţile verzi ale buruienilor. În 1-2 ore de la aplicare, Stratos® Ultra migrează ascendent și descendent, inclusiv pe toată lungimea rizomilor, și se interpune în procesul formării ţesuturilor meristematice. Primele simptome de stopare a creșterii buruienilor sunt vizibile la câteva zile de la aplicare.

>>> Combate buruienile monocotiledonate anuale si perene, chiar şi când există un grad ridicat de infestare, încă din prima săptămână de la aplicare a erbicidului Stratos® Ultra.

Gândacul din Colorado

Pe lângă buruieni, și gândacul din Colorado este recunoscut pentru daunele aduse culturilor de cartof.

Pericolul cel mai mare pentru producţia de cartof îl reprezintă larvele, iar dintre acestea cel mai mare consumator de frunze sunt larvele mari, în stadiul patru (L4). În cursul vieţii lor (cca. 10 zile), larvele de vârsta a IV-a consumă 85% din cantitatea totală de hrană consumată.

Totuși, și populaţiile necontrolate de adulți ale gândacului pot defolia complet cartoful şi, în funcţie de starea de vegetaţie a culturilor, producţia poate fi compromisă în totalitate.

>>> Pentru a combate larvele şi adulţii gândacului din Colorado, folosește insecticidul Alverde®. Acesta acţionează asupra sistemului nervos al insectelor într-un mod unic: blochează în poziţie închisă canalul de sodiu din sistemul nervos, având o acțiune rapidă în stoparea pagubelor.

Concluzionând, cultura de cartofi poate fi influențată de o serie de factori, de la bolile cartofului care pot diminua producția cu 10-80%, la buruieni și dăunători care pot aduce daune serioase. Pentru a evita consecințele negative ale acestor factori, folosește-te de informațiile și recomandările din acest articol.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF
Mergi sus