Calendar de tratamente la cerealele păioase

În condițiile unor ierni blânde și secetoase, îngrijirea culturilor de cereale păioase încă din toamnă este esențială.

Deși sunt culturi sigure, concepute genetic pentru a rezista diferitelor variații de temperatură, culturile de cereale păioase petrec cel mai mult timp în câmp, din toamnă și până la recoltat. Fiind expuse atacurilor bolilor, dăunătorilor și buruienilor, protecția culturilor de cereale păioase reprezintă principala provocare a fermierilor. Află cum trebuie îngrijite culturile de cereale păioase și care este calendarul de tratamente pentru a obține culturi profitabile de grâu și orz.

Fertilizarea

Cultura de cereale păioase are nevoie de o atenție sporită atunci când vine vorba de pregătirea terenului agricol. Calitatea terenului, conservarea și aprovizionarea plantelor cu nutrienții necesari, pH-ul, gradul de eroziune sunt câteva dintre elementele importante care susțin toate procesele biologice ale plantelor. O fertilizare adaptată cerințelor specifice fiecărei faze de dezvoltare a plantelor de cultură va asigura obținerea unor indici crescuți de calitate, dar și o productivitate sporită.

Plantele consumă mai multe resurse nutritive toamna, când are loc formarea sistemului radicular. Toamna este perioada de înfrățire a plantelor și acumularea rezervelor pentru iarnă.

Fertilizarea de toamnă a grâului reprezintă unul dintre cele mai importante mijloace de creștere a producției în toate zonele de cultură din România. Grâul de toamnă reacționează pozitiv la îngrășămintele cu azot și fosfor aplicate, iar importanța acestora este cu atât mai mare pe solurile sărace în azot, în zonele umede, în anii mai ploioși sau după plantele premergătoare care consumă o cantitate mare de azot - porumb, sfeclă pentru zahăr sau cartof. Îngrășămintele organice frecvent utilizate sunt gunoiul semifermentat de grajd și mustul de gunoi. Acestea pot fi aplicate direct în cultura grâului pe solurile foarte argiloase, pe cele puternic erodate sau prea ușoare. Aplicarea amendamentelor calcaroase este necesară mai ales pe solurile acide, cu pH mai mic de 5,8, cu scopul de a neutraliza 50% din aciditatea hidrolitică. Fertilizarea se face cu carbonat de calciu (piatră de var, dolomit) o dată la 4 ani, direct pe miriște, și trebuie să se încorporeze sub arătură.

Fertilizarea de primăvară este la fel de importantă întrucât ajută la dezvoltarea plantelor, le întărește structura și ajută la formarea componentelor de producție. Azotatul de amoniu este un îngrășământ cu efect acidifiant, care se poate aplica pe toate tipurile de sol și la toate culturile, atât pentru fertilizarea de bază, cât și pentru fertilizările faziale din timpul perioadei de vegetație.

Fertilizarea optimă în cazul orzului este asemănătoare cu cea a grâului. În medie, pentru 500 kg de boabe de orz, la care se adaugă cantitatea aferentă de paie, orzul consumă:

  • 12-14,5 kg azot;
  • 5,5-6,5 kg fosfor;
  • 10,5-14 kg potasiu.

Azotul se aplică, fără excepție, primăvara, indiferent de soiul de orz. O parte din azot (¼) poate fi aplicată și toamna, în cazul în care orzul este semănat pe un teren unde înainte a existat o cultură care a sărăcit solul, cum ar fi cea de floarea-soarelui sau cea de porumb.

Tratamentul la sămânță

Un material săditor slab este foarte vulnerabil la dăunători, boli și perioadele de stres climatic. Pentru a face față presiunilor exercitate de mediu, tratarea semințelor împotriva diferiților agenți patogeni este esențială. Tratamentul semințelor va crește rezistența acestora la condițiile nefavorabile, sporind șansele fermierilor de a obține recolte mai bogate și mai calitative. Tratamentele se pot face prin mai multe modalități: tratare uscată, umedă prin pulverizare, încrustare, mocirlire, drajare sau tratare cu spumă.

Tratamentul semințelor de grâu și orz înainte de semănare se face preventiv pentru a proteja plantele împotriva bolilor care se transmit prin sămânță, precum mălura comună, fuzarioza sau tăciunele zburător. Aplicarea unor tratamente pe bază de triticonazol, sub formă de suspensie concentrată, va asigura combaterea eficientă a principalelor boli cu transmitere prin sămânță și sol. Premis® este un tratament sămânță fungicid ideal pentru tratamentul semințelor de grâu și orz. Produsul este absorbit cu ușurință din semințe de către plantule, tegumente şi rădăcini, protejând planta pe o perioadă lungă de timp. Premis® se poate utiliza diluat cu apă la un raport maxim de 1:5 produs la apă. În cazul aplicării produsului diluat, se umple cu apă rezervorul maşinii de tratat până la jumătate, se adaugă cantitatea adecvată de produs și apoi se completează cu restul de apă. Soluția de tratat se va agita bine înaintea umplerii şi aplicării. Între prepararea amestecului şi tratamentul seminţelor este necesară omogenizarea amestecului timp de 10 minute.

Kinto® Plus este un tratament de ultimă generație ce combină 3 substanțe active cu 3 moduri diferite de acțiune. Acest tratament conține 3 dintre cele mai bune substanțe pentru tratarea semințelor de cereale: fluxapiroxad, triticonazol și fludioxonil. Fluxapiroxad, parte din grupa SDHI, este substanța care inhibă enzima succinat dehidrogenază. Triticonazol, ce face parte din grupa triazolilor, întrerupe funcția membranei celulare, iar fludioxonil, din grupa fenilpirolilor, inhibă procesul de transport în membranele celulare. În urma testelor efectuate de BASF în Europa, pentru a demonstra randamentul crescut dovedit de utilizare a tratamentului sămânță fungicid Kinto® Plus la cultura de cereale, s-a observat o creștere a nivelului de producție cu 4%.

În culturile de grâu și orz, Kinto® Plus se aplică pentru tratamentul semințelor înainte de însămânțare, în doza omologată de 1,2 - 1,5 l/tona semințe.

Combaterea buruienilor dicotiledonate

Pentru obținerea unor culturi profitabile, pe lângă un control integrat al bolilor și dăunătorilor, combaterea buruienilor reprezintă principala lucrare de îngrijire a culturilor de cereale păioase. Buruienile sunt o problemă atât pentru culturile de grâu, cât și pentru culturile de orz, în zonele de colină, cu umiditate ridicată. Întrucât pierderile de recoltă cauzate de creșterea buruienilor sunt cuprinse între 10 și 70%, combaterea eficientă a acestora este esențială. Biathlon® 4D este un erbicid versatil și eficient cu spectru larg de combatere a buruienilor cu frunză lată datorită acţiunii duble dată de cele două substanţe active: tritosulfuron și florasulam. Erbicidul Biathlon® 4D asigură controlul eficient al buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale păioase. Principalele avantaje ale produsului sunt: flexibilitatea în aplicare, independența față de condițiile meteo, compatibilitatea excelentă cu alte produse și, bineînțeles, spectrul larg de combatere a buruienilor. Formulat pe bază de granule solubile în apă, Biathlon® 4D poate fi folosit între stadiile BBCH 13 și BBCH 39, adică de la faza de 3 frunze și până la apariția frunzei stindard. Este unul dintre puținele erbicide ce se poate aplica la cereale încă din toamnă și până primăvara târziu. Biathlon® 4D se aplică în doză recomandată de 40–70 grame/ha împreună cu adjuvantul Dash® HC în doză de 1 litru/ha.

Importanța regulatorilor de creștere

Un randament crescut al producției poate fi obținut cu ușurință doar dacă se utilizează regulatori de creștere care să prevină căderea și frângerea plantelor. Pentru protejarea plantelor de principalii factori care duc la căderea lor (umiditate, vânt puternic, vreme ploioasă), fermierii au început să folosească regulatori de creștere. Acești regulatori au în compoziție substanțe active care se comportă similar hormonilor naturali ai plantei, îi reglează creșterea și ajută la consolidarea tulpinii. Singurul regulator de creștere disponibil pe piață care are și efect de consolidare a sistemului radicular este Medax® Top. Acesta este un regulator de creștere inovator și flexibil care reduce riscul căderii plantelor, îmbunătățește înfrățirea, ajută la obținerea numărului optim de spice pe metru pătrat.

Medax® Top poate fi folosit în doza recomandată de 0,6 - 1l/ha pentru culturile de grâu de toamnă, orz de toamnă și primăvară, secară de toamnă și triticale de toamnă. Regulatorul de creștere reduce lungimea tulpinii cerealelor, ajută la încetinirea dezvoltării fratelui primar și stimulează dezvoltarea fraților secundari.

Combaterea bolilor foliare și ale spicului

Septorioza frunzelor și a spicului, ruginile, făinarea sunt bolile foliare și ale spicului frecvent întâlnite în culturile de grâu, producând mari pierderi de recoltă. Condițiile climatice din ultima perioadă produc uscarea prematură a frunzelor, reducându-se procesul de fotosinteză și determinând o producție scăzută. Pe de altă parte, schimbările climatice din ultimii ani au sporit apariția unor boli precum rugina galbenă sau septorioza frunzelor și a spicelor, boli care au început să atace culturile într-un mod tot mai sever. Pentru a reduce pierderile semnificative de producție, BASF vine în sprijinul fermierilor cu un fungicid inovator. Systiva® 333 FS este o soluție revoluționară, creată pentru a răspunde eficient nevoilor cultivatorilor de cereale. Acest produs este primul fungicid cu acțiune foliară care se aplică odată cu tratamentul semințelor. Are o eficacitate de lungă durată și menține plantele sănătoase chiar de la semănat. Substanța activă, fluxapiroxad, acționează împotriva bolilor provocate de agenții patogeni încă din toamnă. Fungicidul oferă o combatere eficientă și pentru o perioadă îndelungată a principalelor boli ale grâului și orzului, precum: septorioza, făinarea, mucegaiul de zăpadă, pătarea reticulară sau sfâșierea frunzelor de orz. Imediat ce agentul patogen intră în contact cu planta protejată de Systiva® 333 FS, particulele de fluxapiroxad întrerup alimentarea cu energie și blochează metabolismul patogenului.

La orz, atacul de pătare reticulară a frunzelor (Pyrenophora teres) poate fi redus cu până la 87% dacă presiunea de infecție e menținută la parametri minimi, încă de la semănat. Fungicidul pentru grâu și orz - Systiva® 333 FS - acționează începând cu germinarea semințelor și asigură nu doar controlul bolilor de la semănat, ci și protecția vastă împotriva patogenilor foliari, ceea ce contribuie la menținerea unui nivel scăzut al presiunii bolilor pe întregul sezon agricol.

Combaterea dăunătorilor

Muștele cerealelor sunt printre principalii dăunători ce pot cauza probleme culturilor de cereale păioase. Pe lângă acestea, tripșii, ploșnițele, gândacul bălos și viermele roșu al paiului sunt alte specii dăunătoare care pot produce pagube însemnate, caz în care se recomandă utilizarea unor tratamente fitosanitare cu insecticide. Pentru a avea succesul garantat, fermierii care cultivă cereale păioase pot apela la soluții eficiente pentru protecția culturilor împotriva dăunătorilor și reducerea amenințărilor reale asupra randamentelor culturilor.

În funcție de speciile de dăunători, se pot folosi insecticide de contact (acționează la exterior, fără să fie nevoie de ingestie) sau insecticide sistemice (prin ingestie, sunt transportate apoi către țesuturi).

Tehnologii revoluționare BASF de protecție a cerealelor

Evaluarea calității boabelor de cereale se află în strânsă legătură cu tehnologia de protecție și întreținere a culturilor de cereale păioase. Strategiile de aplicare a unor soluții revoluționare împotriva principalelor boli ale cerealelor păioase vor crește competitivitatea și sustenabilitatea producțiilor. Aplicarea de fungicide cu efecte fiziologice AgCelence ® îmbunătățește considerabil indicii de calitate, asigurând obținerea rapidă a rezultatelor. Plantele tratate cu produse AgCelence® beneficiază de o mai bună gestionare a stomatelor. În mod specific, în timpul perioadelor de secetă, își deschid în mod intenționat stomatele în timpul zilei pentru a asigura fotosinteza. Aceasta permite plantelor tratate cu fungicide AgCelence® să-și maximizeze potențialul de producție, chiar și în condiții de stres ecologic.

În ceea ce privește combaterea eficientă a numeroaselor boli, tehnologia XR este tehnologia viitorului pentru protecția completă împotriva bolilor pe toată perioada de vegetație a cerealelor păioase. Molecula Xemium ® oferă o aderență rapidă la agenții patogeni țintă, dar și o mobilitate foarte bună în plante, care în final se traduce printr-o eficacitate excelentă împotriva bolilor. Molecula Revysol ® este cel mai nou triazol, descoperit după mai bine de 20 de ani. Există două variante ale tehnologiei XR: XR STAR care este formată din pachetul fungicid Revystar® Flex aplicat ca prim tratament și fungicidul Priaxor® EC aplicat ca al doilea tratament; XR CARE este a doua variantă formată din pachetul fungicid Flexity® Trio aplicat ca prim tratament și Revycare® aplicat ca al doilea tratament. Tehnologia XR oferită de BASF combate toate bolile care apar la cereale, de la făinare, septorioză, rugini și până la fuzarioza spicului.

Combaterea dăunătorilor de depozitare

Ținând cont de numeroasele întrebuințări ale orzului și grâului, culturile acestor cereale păioase merită atenția și îngrijirea cuvenită înainte, dar și în timpul depozitării. Pentru protejarea producțiilor de cereale păioase, fermierii au la îndemână o serie de măsuri, dar și mai multe tipuri de tratamente care au demonstrat o eficacitate excelentă împotriva bolilor și dăunătorilor de depozit.

Deprecierea plantelor de cultură poate determina pierderi semnificative de producție. Adoptarea unor bune practici agricole și implementarea unui calendar de tratamente la culturile de cereale păioase vor asigura livrarea nutrienților necesari plantelor, garantând fermierilor recolte bogate, de calitate.

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Produse pentru recolte mari și de calitate

Să fii fermier e cea mai importantă meserie din lume. De aceea, suntem alături de tine, cu produse inovatoare și eficiente, care să-ți aducă mereu beneficii.

Vezi produsele BASF

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii

Xemium® - Formula Activă în Spațiu și Timp

Molecula lansată cu succes de BASF în 2017, Fluxapiroxad, devine începând cu anul 2022 Xemium® - molecula inteligentă cu acțiune FAST

Descoperă Xemium®
Mergi sus