Cultura de ceapă: înființare, întreținere, protecție eficientă și recoltare

În România, tehnologia cultivării cepei din arpagic este una dintre primele culturi agricole din an care aduc venituri fermierilor. Iată cele mai importante caracteristici de care trebuie să ții cont pentru a obține o cultură a cepei de succes.

Ceapa este una dintre plantele de o importanță majoră la nivel mondial. Este consumată pe toate meridianele, iar bulbii se folosesc pentru consum în diferite feluri, de la consumul proaspăt până la salate, mâncăruri sau conserve. Acest articol prezintă aspecte importante ale culturii cepei și metode prin care să o protejezi, pentru o recoltă bogată.

Cultura de ceapă: importanță și beneficii

Ceapa comună (Allium cepa) este o specie erbacee bienală, originară din Asia Centrală, fiind cultivată încă din Antichitate. În țara noastră, este o plantă legumicolă de bază, având chiar zone cu tradiție în cultivarea cepei - Turda, Pericei, Vinga, Făgăraș, Târgu Frumos, Râmnicu Sărat, Filiași. În 2022, România a ocupat locul 6 în UE la suprafața cultivată cu ceapă, conform Eurostat.

Ceapa se cultivă pentru bulbi, frunze și tulpina falsă. Bulbii și ceapa verde se folosesc pentru prepararea hranei și conțin cantități bogate de substanțe nutritive (proteine, lipide, calciu, fier, potasiu, fosfor, mangan, vitaminele B1 și B2). În același timp, ceapa conține și substanțe volatile cu conținut de sulf, denumite fitoncide, care au acțiune antibacteriană și antifungică. Datorită prezenței flavonoidelor, mai concentrate în ceapa roșie, ceapa are și acțiune antioxidantă. Este adesea utilizată pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului și a diabetului.

Înființarea culturii de ceapă

În condițiile climatice din România, soiurile de ceapă de apă sunt bienale, iar soiurile de ceapă de arpagic sunt trienale. În primul an de cultură, ceapa formează la suprafața solului frunzele și o tulpină falsă, iar în sol se formează bulbul. În România, pentru obținerea bulbilor, cultura ceapă se înființează în câmp. În funcție de modul de înființare, există trei sisteme de cultură:

  • Cultura ceapă prin arpagic - are nevoie de o perioadă de vegetație de 110-130 de zile;
  • Cultura ceapă prin semănat direct în câmp (ceaclama) - perioada de vegetație este de 130-150 de zile;
  • Cultura ceapă prin răsad (ceapa de apă) - are o perioadă de vegetație de 150 de zile.

Cultura de ceapă în câmp

Înființarea culturii se face toamna târziu sau primăvara devreme. Lucrările de îngrijire constau în măsuri de reținere a zăpezii, precum și în evacuarea apei care băltește în zonele joase. O atenție deosebită la acest tip de cultură se acordă distrugerii buruienilor. Cultura cepei prin semănat direct în câmp (ceapa ceaclama):

  • permite obținerea bulbilor pentru consum într-un singur an;
  • se realizează cu cheltuieli cu circa 32% mai mici decât în cazul cepei din arpagic;
  • rezultatele optime se înregistrează în regiunile umede.

Cultivarea cepei din arpagic

Semănatul la cultura ceapă din arpagic se face în perioada 10-20 martie, cu 7 rânduri pe strat, distanțate la 15 centimetri, folosind 80-100 de kilograme de sămânță pentru 1 hectar, la o adâncime de 1,5-2 centimetri. Procedeul se face cu mașina de semănat semințe mici.

Pregătirea terenului pentru obținerea bulbilor de consum se realizează în două etape: toamna și primăvara. Toamna se fac discuitul pentru desființarea culturii anterioare și afânarea solului, nivelarea de întreținere, fertilizarea și erbicidarea.

Este recomandat ca plantarea arpagicului să se facă din toamnă, pentru a avea loc înrădăcinarea, iar plantarea de primăvară se face în perioada 10-20 martie. Cultura cepei prin arpagic:

  • se practică intensiv în România;
  • se obțin producții ridicate, de bună calitate;
  • bulbii au o capacitate mare de păstrare peste iarnă.

Cultura cepei prin răsad

Plantarea răsadurilor se realizează în intervalul 10-30 mai, iar procedeul se face manual, cu ajutorul unui plantator de lemn. Lucrările de îngrijire sunt aceleași pfrecum în cazul cepei de ceaclama. Cultura cepei prin răsad (ceapa de apă):

  • se practică pe suprafețe reduse, pentru consumul ei în stare crudă;
  • este un sistem de cultură cu o extindere limitată, datorită tehnologiei laborioase, cu un consum ridicat al forței de muncă. Semănatul se face în martie-aprilie.

Tehnologia de cultivare

Pentru înființarea corectă a culturii de ceapă, trebuie respectate cu strictețe condițiile de climă și particularitățile solului. Cultura ceapă preferă solurile ușoare, bine drenate și mărunțite, pentru a asigura uniformitatea distriburii și adâncimea semințelor. Menținerea pământului mărunțit va facilita contactul particulelor de sol cu ​​sămânța, favorizând transferul de umiditate, necesar pentru o germinare uniformă.

Pregătirea terenului

Cultura de ceapă este rezistentă la frig și preferă solurile cu pH de 6 până la 7. În funcție de perioada cultivării, lucrările de pregătire a solului includ:

  • Cultura ceapă de toamnă - lucrările de pregătire includ discuitul, pentru mărunțirea și eliminarea resturilor vegetale ale culturii anterioare; apoi urmează fertilizarea pe bază de azot și potasiu și arătura de bază, care trebuie executată la o adâncime de 25-28 de centimetri, astfel încât îngrășămintele să fie încorporate cât mai bine. Înainte de aplicarea îngrășămintelor, este recomandată o analiză a solului.
  • Cultura ceapă de primăvară - lucrările includ afânarea superficială a solului și fertilizarea de primăvară, urmată de erbicidare, astfel încât să fie combătute buruienile. E important de menționat că aplicarea erbicidelor preemergente, precum Stomp® Aqua, oferă un control deosebit al buruienilor, asigurând un start excelent al culturii și o dezvoltare optimă. Urmează, apoi, pregătirea patului germinativ.

Condiții optime pentru cultura ceapă

Deși preferă solurile cu textură medie, bogate în materie organică și cu drenaj bun, ceapa are nevoie de condiții optime de creștere, pentru a favoriza buna dezvoltare a bulbilor și a rădăcinilor. Pentru o cultură bogată, este importantă respectarea exigențelor ecologice ale acestei plante, respectiv întrunirea cerințelor legate de temperatură, umiditate, lumină și sol.

Temperatura

Ceapa nu este o plantă pretențioasă, însă temperatura are un rol foarte important în procesul de vernalizare și în faza vegetativă. Plantele tinere de ceapă, bine înrădăcinate în sol, pot rezista și la temperaturi reduse, de minus 4 sau minus 8 grade Celsius. Temperatura controlează formarea bulbilor și afectează în mod direct înflorirea.

Temperatura minimă de încolțire este de 3-4 grade Celsius, iar cea optimă este de 18-20 de grade Celsius. Formarea, creșterea și maturarea bulbilor au loc la temperaturi optime de 25-30 de grade Celsius. Atenție, însă: temperaturile înalte inhibă formarea florilor.

Umiditate

Din cauza sistemului radicular superficial, cerințele culturii de ceapă față de apă sunt relativ mari. Umiditatea în sol pe o adâncime de 30-40 de centimetri trebuie să fie de 80-90%, în perioada de creștere a rădăcinilor și a frunzelor, de 70-80%, în timpul formării și creșterii bulbilor, și de 60-70%, în timpul maturării bulbilor.

Un sol cu o umiditate insuficientă împiedică creșterea bulbilor, însă umiditatea în exces în timpul maturării bulbilor reduce timpul de păstrare a acestora.

Tipul de sol

Cele mai bune soluri pentru cultura ceapă sunt cele ușoare sau mijlocii, cu textură nisipo-lutoasă, cu o capacitate optimă de reținere a apei. Solul trebuie să fie însorit, fertil și cu reacție neutră, fără să formeze crustă la suprafață; aluviunile, de exemplu, reprezintă solul ideal pentru cultura ceapă.

Lumina

Ceapa are pretenții mari față de cantitatea de lumină absorbită de frunze, aceasta având o influență decisivă asupra productivității. Această legumă nu se cultivă în locuri umbroase, deoarece nu va forma bulbi și tulpini florifere. Pentru că este o plantă de zi lungă, pe parcursul formării bulbilor are nevoie de 14-16 ore de lumină. Bulbii formați în condiții optime - zi lungă și temperaturi ridicate (la culturile prin arpagic), deși au dimensiuni mai mici, se maturează mai repede și sunt de calitate superioară.

Plantare ceapă roșie

Tehnologia de cultivare a cepei roșii este asemănătoare cu cea a cepei albe. Perioada optimă de plantare depinde de factorii climatici, dar și de tipul de soi ales. Ceapa roșie se plantează toamna târziu, înainte ca temperaturile să scadă sub valoarea de -8 grade Celsius, sau primăvara.

Când se plantează ceapa primăvara?

Primăvara, plantarea bulbilor de ceapă se face în martie, la o adâncime de aproximativ 2-5 cm, în funcție de tipul de sol, la o distanță de aproximativ 25 cm între rânduri.

Când se plantează ceapa de toamnă?

Perioada optimă pentru plantarea cepei de toamnă este cuprinsă între 15 septembrie și finalul lunii noiembrie, înainte de apariția înghețului.

Principalele lucrări de îngrijire la cultura ceapă

În timpul vegetației, lucrările de îngrijire a cepei constau în prașile manuale sau mecanice, erbicidat, fertilizat, irigat și combaterea bolilor și dăunătorilor.

Buruienile împiedică pătrunderea luminii, consumă resursele de apă și hrană și afectează producția de ceapă. Modalitatea de combatere a buruienilor este erbicidarea, iar cea mai eficientă soluție, cu un spectru larg de combatere a buruienilor, este Stomp® Aqua, erbicid pe bază de pendimetalin, din clasa dinitroaniline.

Irigarea

La cultura de ceapă sunt recomandate două sau trei udări în anii secetoși, folosind norme de udare de 300 de metri cubi pe hectar. O altă recomandare este ca, înainte cu două sau trei săptămâni de recoltare, pentru oprirea creșterii frunzelor, să se facă tăvălugirea la cultura ceapă.

Rotația culturilor (culturi premergătoare)

Plantarea bulbilor sănătoși și a soiurilor rezistente, rotația culturii, evitarea cultivării în soluri umede și reci și aplicarea la timp a tratamentelor fitosanitare cu insecticide sunt printre cele mai eficiente măsuri de combatere a agenților patogeni din cultura ceapă. Cele mai bune culturi premergătoare recomandate pentru ceapă sunt cele de ardei, tomate, vinete, varză, castraveți, dovlecei, pepeni, deoarece lasă terenul cât mai curat de buruieni. Trebuie să menționăm că mazărea și fasolea nu sunt considerate bune premergătoare pentru cultura ceapă.

Principalele boli și dăunători din cultura ceapă

Principalele boli care pot afecta cultura de ceapă sunt:

  • Mana cepei - este o boală provocată de ciuperca Peronospora destructor și poate provoca pierderi mari de recoltă. Mana afectează atât frunzele, cât și bulbii de ceapă și poate fi recunoscută după apariția unor pete galbene pe frunze, care duc la uscarea acestora.
  • Alternarioza - această boală este provocată de două ciuperci agresive, Alternaria porri și Stemphylium vesicarium. Apariția bolii este favorizată de umiditatea ridicată și de temperaturile cuprinse între 18 și 25 de grade Celsius. Atacul poate fi recunoscut după apariția unor pete cu aspect umed, care se măresc și apoi capătă o culoare cenușie în centru și galbenă pe margine. Odată afectate, plantele se îngălbenesc, li se îndoaie vârfurile și mor.
  • Rugina - este o boală cauzată de o ciupercă ce apare atunci când umiditatea este ridicată, iar temperaturile zilnice sunt cuprinse între 10 și 24 de grade Celsius. Boala oprește dezvoltarea plantelor, le deformează și duce la uscarea frunzelor la vârfuri.

Soluții inovatoare pentru cultura ceapă

O soluție eficientă pentru combaterea manei este Polyram® DF (fungicid pe bază de metiram, din grupa ditiocarbamaților), cu un risc scăzut de apariție a rezistenței.

Atât rugina, cât și alternarioza pot fi combătute cu Dagonis®, un fungicid polivalent, ușor de folosit și care se poate aplica la peste 20 de culturi.

Mana și pătarea pustulară sunt boli frecvente întâlnite în cultura ceapă. Novicure este un instrument excelent, care combate eficient cele mai păgubitoare boli la bulburoase. Produs omologat inclusiv pentru culturi în sistem ecologic, Novicure® este un fungicid și bactericid cu o formulare modernă, ce asigură o acoperire excelentă a frunzelor și fructelor, precum și rezistență la spălare.

Dăunătorii care produc daune mari în cultura ceapă sunt:

  • Nematodul bulbilor;
  • Gândacul roșu al cepei;
  • Cărăbușul de mai;
  • Musca cepei.

Tratarea arpagicului înainte de plantare

Pentru a preveni atacul de mană sau putregaiul alb, bulbii de ceapă se pot trata cu soluții care au fereastră largă de aplicare, precum este fungicidul și bactericidul Novicure. Doza recomandată este de 1,4-1,8 kg/ha, cu un timp de pauză până la recoltare de 14 zile.

Recoltarea culturii de ceapă

Recoltarea se face manual (prin smulgere), semimecanizat cu dislocatorul sau complet mecanizat cu mașina de recoltat ceapa sau combine speciale. După recoltare, ceapa se lasă câteva zile la soare pentru a se usca, apoi se curăță de frunze și se depozitează în locuri uscate și răcoroase.

În mod obișnuit, producția este de 20-30 tone/hectar, dar, în condiții de tehnologie avansată și factori climatici favorabili, se pot obține peste 35-40 tone/hectar.

Când se recoltează ceapa?

Recoltarea cepei se face treptat, primăvara, pentru consumul de ceapă verde, și la sfârșitul verii (pentru recoltarea bulbilor), de obicei, la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, când frunzele au vârful îngălbenit pe o lungime de 2-3 centimetri, iar gâtul se înmoaie și se lasă pe o parte.

Ține cont de tehnologia de cultivare a cepei și adoptă cele mai bune practici agricole pentru îngrijirea și protecția culturii de ceapă. Astfel, poți obține un randament excelent al culturii și recolte sănătoase, de calitate.

Produse BASF recomandate

Vezi informații Polyram® DF

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările
Mergi sus