Gutui [Cydonia oblonga]
Gutuiul este un pom fructifer de mărime medie, ce atinge înălțimi de 3-3,5 metri.
Cultura gutuiului
Acesta înflorește, de regulă, în mai sau iunie.
Dacă plănuiești înființarea unei livezi de gutui, este necesar să știi faptul că, din categoria semințoaselor, este cea mai pretențioasă specie față de căldură și lumină. Sunt prilenice zonele cu temperaturi mai ridicate, fără temperaturi scăzute excesive în timpul iernii.
Gutuiul preferă solurile adânci, fertile.
Lucrările de întreținere a livezii de gutui cuprind tăieri de formare și dirijare a coroanei, aplicarea tratamentelor de combatere a bolilor și a dăunătorilor, irigarea pomilor, etc.
În România, suprafețele cultivate cu gutui au fost diminuate considerabil după apariţia focului bacterian în anul 1992. Această boală continuă să amenințe planțațiile existente, de aceea recomandăm aplicarea cu strictețe a măsurilor preventive.
Pentru o cultură bogată și sănătoasă, este necesară combaterea bolilor și a dăunătorilor.
Dintre acestea, enumerăm: mumificarea gutuilor tinere, pătarea brună a frunzelor de gutui, rugina gutuiului, focul bacterian; dăunătorii întâlniți: ex. afidele, viermele fructelor.
BASF are experiența și soluțiile pentru a-ți proteja investiția în această cultură. Pe măsură ce lucrezi pentru atingerea obiectivelor de producție, poți avea încredere că potențialul de randament ridicat și calitatea cea mai înaltă îți sunt la îndemână.