Boli și tratamente la prun: cum gestionezi provocările

Află cum poți asigura sănătatea și productivitatea recoltei cu ajutorul unor soluții moderne de prevenție și tratamente la prun

Pentru a obține o cultură de înaltă calitate, implementarea unor tehnologii agricole adecvate devine esențială. Astfel, identificarea, prevenirea și gestionarea bolilor specifice, alături de aplicarea tratamentelor la prun, reprezintă piloni fundamentali pentru optimizarea randamentului și calității producției.

În continuare, vei descoperi schema de tratament a pomilor fructiferi (prun) și care sunt principalele boli care pot afecta plantația.

Soluții moderne pentru prevenirea și combaterea bolilor prunului

Realizarea cu promptitudine a tratamentelor la prun contribuie la o creștere armonioasă a pomilor și, implicit, la obținerea unei recolte de calitate. Prin respectarea calendarului de tratamente, poți asigura o protecție eficientă împotriva infecțiilor fungice, bacteriene și virale, precum și împotriva altor agenți patogeni care pot afecta sănătatea și productivitatea culturii.

În acest sens, utilizarea unor fungicide, erbicide și insecticide potrivite și de calitate, dar și realizarea lucrărilor agrotehnice necesare sunt modalitățile eficiente de prevenție.

Tratamente la pruni împotriva bolilor

BASF a dezvoltat, în urma unor analize complexe, metode moderne și actualizate de protecție a culturilor. Acestea au scopul de a optimiza tratamentul și de a preveni apariția bolilor în culturile pomicole, prin alternarea produselor omologate.

Atunci când fungicidele cu un spectru larg și un mod diferit de acțiune sunt aplicate alternativ, acest lucru contribuie eficient la gestionarea rezistenței. În plus, acest mod de abordare ajută la evitarea pierderilor și la maximizarea calității recoltei.

Fungicidele recomandate de BASF pentru tratamentele prunilor sunt:

Revyona®, un fungicid nou, din grupa triazolilor, ușor de utilizat, prietenos cu mediul, are cel mai larg spectru de combatere a bolilor și poate fi aplicat independent de vreme. Acesta conține 75 g/litru Revysol® (Mefentrifluconazol), iar formularea sa este una inovatoare, de tip SC pe bază de apă. Modul său de acțiune presupune blocarea sintezei de ergosterol în celula patogenului, ceea ce conduce la afectarea membranei celulare, iar în final la moartea agentului patogen. Astfel, produsul împiedică infectarea cu fungi și minimizează dezvoltarea miceliului acestora chiar din fazele incipiente, datorită acțiunii preventive și curative.

Signum®, un fungicid inovator din gama AgCelence®, are la bază o combinație unică a două substanțe active. Acestea sunt boscalid şi piraclostrobin, iar modurile lor de acțiune sunt diferite, cu spectru complementar, ceea ce asigură o protecție completă a culturilor. Fiind un produs din gama AgCelence®, contribuie la producții de calitate și recolte mari, datorită efectelor fiziologice. Modul său de acțiune este reprezentat de o mișcare dublă în plantă și anume translaminară şi acropetală, sistemic local. Inhibă germinarea sporilor, creșterea tubului germinativ și sporularea.

Adoptarea managementului integrat pentru prevenirea bolilor la prun

Pe lângă utilizarea unor tratamente la prun cu fungicide de calitate, este importantă și adoptarea unor măsuri de management integrat pentru prevenție. Aceste măsuri includ combaterea dăunătorilor și a buruienilor, dar și lucrări agrofitotehnice care țin bolile departe.

Combaterea dăunătorilor la prun

Dăunătorii pot avea un impact direct asupra culturii, prin crearea unor leziuni, sau indirect, deoarece leziunile formate reprezintă un mediu favorabil pentru dezvoltarea infecțiilor și bolilor. Conform lucrării „Pomi, arbuști fructiferi, căpșun – Ghid tehnic și economic“, principalii dăunători ai prunului sunt:

  • Viermele prunelor (Cydia funebrana Tr.);
  • Viespea neagră a prunului (Hoplocampa minuta Christ.);
  • Acarianul galicol al prunului (Acalitus phloeocoptes Nal.);
  • Viespea sâmburilor de prun (Eurytoma schreineri Schr.);
  • Acarianul filocoptid al puieţilor de prun (Aculus fockeui Nal. et Trt.);
  • Păduchele cenuşiu al prunului (Hyalopterus pruni Geoffr.).

Pentru a gestiona prezența dăunătorilor, recomandăm realizarea tratamentelor la prun cu insecticide adecvate. Consultă eticheta produsului și ține cont de instrucțiunile furnizate de producător pentru a te asigura că aplici corect produsul și pentru a obține rezultate favorabile în controlul dăunătorilor.

Combaterea buruienilor la pruni - tratamente la pomi

Buruienile concurează cu prunii pentru resursele esențiale, ceea ce poate afecta creșterea și dezvoltarea pomilor și, implicit, calitatea recoltei. În plus, buruienile pot fi gazde pentru diverse organisme dăunătoare sau pentru agenți patogeni.

Astfel, pentru a preveni problemele fitosanitare și pentru a asigura o creștere sănătoasă a culturii, aplică tratamente la pomi fructiferi pentru evitarea îmburuienării. BASF îți recomandă următoarele produse:

Stomp® Aqua este un erbicid pe bază de pendimetalin, încadrat în clasa dinitroanilinelor, de tip pelicular, cu capacitatea de absorbție prin vârfurile de creștere coleoptil/ hipocotil. Acesta blochează atât diviziunea celulei, cât și extinderea acesteia în meristemul rădăcinilor. Datorită modului său de acțiune, buruienile sunt eliminate din competiție imediat după germinare sau răsărire.

Acesta se poate folosi pe diverse tipuri de sol mineral, însă nu este recomandat pentru solurile care au conținut de materie organică mai mare de 10%. În plus, pe solurile pietroase sau grele, există un risc potențial de deteriorare a culturilor, mai ales în cazul în care apare o ploaie puternică după aplicare. De asemenea, evită aplicarea sa pe soluri saturate sau predispuse la îmbibare cu apă.

Stratos® Ultra este un erbicid pe bază de cicloxidim, acționează sistemic și este absorbit de părțile verzi ale buruienilor. În decursul a 1-2 ore de la aplicare, substanța activă pătrunde în plante și migrează atât ascendent, cât și descendent, inclusiv pe întreaga lungime a rizomilor, intervenind în procesul de formare a țesuturilor meristematice. Primele simptome sunt vizibile la câteva zile după aplicare și sunt caracterizate prin oprirea creșterii și apariția culorii antocianice.

Cele mai importante lucrări agrofitotehnice care țin bolile departe

Dacă vrei să îți asiguri o producție optimă de fructe sănătoase și viguroase, acordă atenție și celor mai importante lucrări de întreținere.

Tăierile la prun

Pentru a împiedica apariția infecțiilor, tăierile sunt o componentă esențială. Acestea pot fi efectuate în orice moment al perioadei de repaus vegetativ. Se recomandă ca tăierile anuale în uscat să fie completate cu tăieri în verde, axate, în principal, pe reducerea creșterilor vegetative excesive, care pot consuma resurse în mod ineficient. Formele de coroană recomandate sunt vasul, fusul și palmeta etajată.

Irigarea

Prunii sunt sensibili la stresul hidric și, în prezența acestuia, calitatea fructelor poate scădea.

În anii secetoși sau în zonele de câmpie și șes, irigarea poate fi necesară. Soiurile mai pretențioase, în special cele cu rod târziu, pot necesita până la patru udări.

Întreținerea solului

Livezile pot fi curățate prin arături superficiale, prășire sau înierbare, cu condiția ca iarba să nu depășească 30 cm înălțime. Aratul îmbunătățește aerarea solului și drenajul și, astfel, se creează un mediu mai puțin favorabil pentru anumiți agenți patogeni. De asemenea, aratul poate distruge ciupercile și nematodele prezente în sol.

Schemă tratament prun - tabel stropiri pomi fructiferi

Pentru producții bogate și de calitate, respectă schema de stropire a prunilor:

ProblemăSoluțieDoza recomandatăMomentul aplicăriiNumăr maxim de tratamente
Monilioză - Monilinia spp.Signum®0,5 kg/haBBCH 59-813
Revyona®1,0 l/ha m2 suprafața peretelui foliar (max 1,8l/ha)BBCH 55-892
Pătarea roșie a frunzelorSignum®0,5 kg/haBBCH 59-813
Buruieni monocotiledonate şi dicotiledonate anualeStomp® Aqua2 - 4 l/haÎn perioada de repaus la preemergența buruienilor 
Buruieni monocotiledonateStratos® Ultra1-2 l/ha singur sau 1 l/ha + 1 l/ha adjuvant (DASH HC)Postemergent (BBCH 12-39) 

Bolile prunului, o provocare pentru fermieri

Prunul începe să fructifice la 4-5 ani de la momentul plantării și continuă să producă fructe pe o perioadă lungă de timp, având o longevitate medie de 30-40 de ani.

Bolile la prun pot fi o provocare pentru fermieri deoarece pot afecta cultura semnificativ, infecțiile severe aducând pierderi importante în cultură. În plus, anumite boli, cum ar fi monilioza, au o capacitate rapidă de răspândire, aspect care crește complexitatea și dificultatea de control.

Mai mult, agenții patogeni pot dezvolta rezistență la tratamentele la prun cu fungicide, ceea ce face gestionarea bolilor mai dificilă. Folosește întotdeauna fungicide de calitate și alternează-le pentru a preveni apariția rezistenței la substanțele active ale produselor fitosanitare.

Iată, în continuare, cele mai comune boli ale prunului, potrivit lucrării „Pomi, arbuști fructiferi, căpșun – Ghid tehnic și economic“.

Monilioza sau putregaiul brun şi mumifierea fructelor la speciile sâmburoase (Monilinia laxa Aderh. Et Ruhl. Honey)

Această boală este una dintre cele mai periculoase boli la sâmburoase și se manifestă atât pe flori și frunze, cât și pe lăstari și fructe. Organele parazitate se ofilesc, se brunifică și se usucă. Vârful lăstarilor se usucă și se îndoaie, pe fructe apar pete circulare și cafenii, care se extind repede, iar pulpa devine moale și putrezește.

Pentru combaterea acestei boli sunt necesare aplicarea tratamentelor la pruni cu fungicide, precum și o serie de măsuri de igienizare a culturii.

Ciuruirea frunzelor de sâmburoase (Stigmina carpophyla lev. M. B. Ellis)

Simptomele bolii apar pe frunze sub forma unor pete de dimensiuni și culori diferite. În timp, țesutul din dreptul petelor se necrozează și cade. În cazul unui atac puternic, se produce desfrunzirea timpurie a pomilor. Boala se poate extinde pe lăstarii verzi și pe frunze, în perioadele cu umiditate mare.

Pentru combaterea bolii se realizează tăierea lăstarilor atacați și răzuirea ulcerelor de pe șarpante. Pentru a preveni infecția, se recomandă aplicarea tratamentelor la pruni toamna, dar și în perioada vegetației.

Pătarea roşie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum Pers Dc.)

Această boală se manifestă prin apariția unor pete galben-verzui pe frunze, care apoi devin roșii-cărămizii. Dacă atacul este puternic, se observă o defoliere prematură, iar fructele ajung să cadă. Pe partea inferioară a frunzelor, în zona petelor, se formează mici puncte brune.

Pentru a preveni infecția, se realizează arătura de toamnă și tratamente la prun la avertizare.

Hurlupi (Taphrina pruni Fuck Tul.)

Boala se manifestă pe fructe, imediat după fecundare, în lunile aprilie-mai. Ovarele afectate de infecție se extind și se lățesc în timpul dezvoltării, dobândind o formă asemănătoare cu cea a unei secere. Mezocarpul are parte de o creștere anormală, endocarpul rămâne nedezvoltat, iar sămânța se atrofiază.

Această boală poate fi combătută prin aplicarea tratamentelor la pruni necesare la avertizare.

Boala plumbului (Chondrostereum purpureum Pers. Pouzar)

Semnele atacului sunt ușor de recunoscut. Frunzele capătă culoarea plumbului proaspăt tăiat, cu luciu argintiu, sunt cărnoase, groase, deformate și bășicate, având pe margini pigmentări antocianice. În cele din urmă, frunzele se brunifică și cad sau devin casante.

Pentru a combate această boală, se recomandă adoptarea unor măsuri de igienă, distrugerea și înlăturarea părților afectate și aplicarea unor tratamente la prun preventiv, pentru a proteja plantația de pătrunderea ciupercii în plantă.

Mături de vrăjitoare (Taphrina insititiae Sadeb Johans.)

La pomii afectați, se remarcă prezența unor ramuri lungi, subțiri, neregulat și bogat ramificate, luând forma unor tufe lungi cu o lungime de 1 m și o lățime de aproximativ 40 cm. Pe timpul iernii, semnele atacului sunt mai vizibile. Frunzele de pe aceste ramuri sunt mai mici, prezintă pe partea inferioară un strat fin, de culoare cenușie-albicioasă, format din fructificațiile ciupercii, iar în partea superioară sunt ușor bășicate. Lăstarii afectați sunt mai scurți, mai subțiri și se ramifică abundent, luând formă de „mătură de vrăjitoare”.

Pentru a combate această boală, va fi necesară tăierea și arderea focarelor de infecție și aplicarea în perioada de repaus vegetativ a tratamentelor la prun necesare.

În concluzie, respectarea riguroasă a calendarului anual de stropire a pomilor fructiferi reprezintă un pas esențial în îngrijirea corespunzătoare, prevenirea eficientă și combaterea cu succes a bolilor, buruienilor și dăunătorilor. Stropirea pomilor fructiferi la momentul potrivit și implementarea unei scheme de tratament sunt modalități prin care poți obține recolte calitative și prin care poți preveni apariția unor pagube semnificative.

Smart Technology

Am lansat Smart Technology pentru culturi horticole, programul inteligent de protecție a plantelor, aliatul tău de încredere.

Mai multe detalii

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Calculator pentru stabilirea dozei de aplicare

Optimizați costurile, aplicând doza potrivită în funcție de suprafața peretelui foliar. Pentru fungicidele Dagonis® și Revyona®

Calculează doza

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF
Mergi sus