Tăierile la pomii fructiferi - cum se fac și de ce sunt importante

Tăierea pomilor fructiferi este una dintre lucrările esențiale în livezi, indiferent de nivelul lor de intensivizare.

Menținerea unei structuri echilibrate și viguroase a pomilor, corectarea erorilor de creștere și optimizarea producției sunt obiective fundamentale în pomicultură. Tăierile pomilor fructiferi reprezintă un ansamblu de intervenții esențiale, desfășurate pe tot parcursul anului, care includ diferite tipuri de tăieri specifice. Aceste lucrări nu doar că influențează stabilitatea și calitatea recoltei, dar contribuie și la prevenirea bolilor, la gestionarea eficientă a fluxului de sevă și la prelungirea duratei de exploatare a livezii.

Importanța tăierii pomilor fructiferi

Tăierile reprezintă lucrări esențiale în plantațiile de pomi fructiferi și sunt absolut necesare pentru o producție de calitate. Pe lângă menținerea unui echilibru perfect între fructe și creșterea vegetativă, lucrarea de tăiere a pomilor fructiferi are ca scop corectarea creșterii, astfel încât resursele naturale să fie cât mai bine valorizate.

Tăierea pomilor fructiferi presupune scurtarea sau chiar îndepărtarea unor ramuri. Toaletarea acestora se realizează în fiecare an și poate avea obiective diverse:

  • tăieri de formare a coroanei;
  • tăieri de întreținere;
  • tăieri de corectare;
  • tăieri de regenerare;
  • tăieri de producție.

Calendarul tăierilor la pomii fructiferi

Pentru obținerea unor producții de calitate, este esențială cunoașterea celor mai importante reguli de bază la tăierea pomilor fructiferi. Mai jos, găsești lucrările anuale pentru tăieri pomi fructiferi. Acestea se realizează la aproape toate speciile de pomi fructiferi și de ele depind în mare măsură nivelul și calitatea producției, dar și vigoarea plantației.

Când se taie pomii fructiferi - perioadele optime

Fiecare specie are propriile cerințe, iar tăierile trebuie efectuate în perioade specifice, astfel încât să stimuleze creșterea, să prevină bolile și să asigure o fructificare de calitate. Descoperă care sunt cele mai potrivite momente pentru efectuarea acestor lucrări.

Tăierea pomilor fructiferi iarna

Indiferent că e vorba de tăierile la măr, păr sau gutui, pentru speciile semințoase se recomandă tăierea de iarnă. Tăierea pomilor în acest anotimp este o tehnică indispensabilă pentru echilibrul plantelor între vegetație și fructificare.

Aceste tăieri ale pomilor fructiferi trebuie efectuate în perioada de repaus vegetativ, evitându-se temperaturile excesiv de scăzute.

În general, tăierea pomilor iarna are loc de la sfârșitul lunii ianuarie până la pornirea în vegetație, pentru a direcționa ramurile și a continua formarea coronamentului, astfel încât să faciliteze recolta și să nu împiedice aplicarea tratamentelor fitosanitare.

Tăierea pomilor fructiferi primăvara

Tăierea pomilor fructiferi presupune scurtarea sau chiar îndepărtarea unor ramuri. Un prim motiv pentru care se realizează acestea este legat de valorificarea luminii. Odată rărite ramurile, lumina poate ajunge mai ușor la muguri și determină o dezvoltare mai viguroasă a fructelor, iar tratamentele pentru prevenirea agenților patogeni pot fi aplicate corect.

Aceste tăieri se realizează de la începutul lunii martie până în aprilie, când sunt temperaturi prietenoase. În zonele cu temperaturi mai scăzute, aceste lucrări de tăiere pomi au loc în zile senine, cu temperaturi constante, de aproximativ 0 grade Celsius.

Cum se taie pomii primăvara? Tăierea pomilor fructiferi primăvara se realizează pentru ca planta să se revitalizeze - se taie lăstarii bătrâni, pentru ca resursele să meargă exclusiv către cei tineri, pentru a stopa o îmbolnăvire - prin îndepărtarea organelor bolnave, dar și pentru a corecta poziția ramurilor.

Tăierea pomilor fructiferi vara (tăierea pomilor fructiferi în verde)

Dacă dorești să favorizezi ramificarea, să stimulezi creșterea producției de fructe și să reduci eventualele pagube produse de agenții patogeni, tăierea pomilor fructiferi în verde este o practică agricolă ce are numeroase avantaje. Spre deosebire de tăierile care au loc în perioada de repaus vegetativ, tăierea pomilor vara se efectuează în ciclul biologic anual al pomilor fructiferi, din momentul formării coroanei pomilor. Tăierea pomilor fructiferi în verde se efectuează, de regulă, după al treilea an de viață, când planta este viabilă.

Lucrările de întreținere a pomilor fructiferi vara au un efect determinant pentru obținerea unor producții bogate, constante și de calitate. Aceste tăieri la pomii fructiferi încep în prima parte a verii, în luna iunie, și sunt potrivite pentru meri, caiși, piersici și cireși.

Tăierea pomilor fructiferi toamna

Tăierea pomilor fructiferi toamna, în perioada de repaus vegetativ, nu trebuie sub nicio formă omisă. Indiferent dacă vorbim despre o cultură pentru consum propriu sau despre una destinată comerțului, cert este că, pentru o producție ridicată și de calitate, această lucrare este absolut necesară. Mai mult, aceste tăieri pomi fructiferi sunt extrem de importante, dacă vrei pomi roditori în anii următori.

Când se curăță pomii fructiferi toamna? Tăierea copacilor toamna are loc până la jumătatea lunii noiembrie, după căderea frunzelor, când temperaturile nu scad sub 5 grade Celsius.

Reguli de bază pentru tăierea corectă a pomilor fructiferi

Dacă sunt executate incorect, tăierile pot sensibiliza pomii și îi pot face mai vulnerabili. O tăiere prea timpurie poate chiar să compromită producția unei livezi, motiv pentru care trebuie să acordăm o atenție deosebită nevoilor speciei respective, să executăm lucrările în funcție de specificul zonei și să evităm greșelile care pot compromite întreaga plantație.

Pași care trebuie urmați și greșeli de evitat

Conform literaturii de specialitate, tăierea pomilor fructiferi se realizează prin două metode principale:

  • tăieri de formare - stimulează creșterea lăstarilor și ajută la formarea coroanei;
  • tăieri de rodire/producție - presupun eliminarea unor părți din coroană și sunt aplicate pomilor ajunși la vârsta de rodire.

Tăierile de rodire se aplică exclusiv ramurilor fructifere și pot fi efectuate atât în perioada de repaus, iarna, cât și vara, în verde. Indiferent de metoda aleasă, lucrările de tăiere trebuie să respecte anumite reguli specifice fiecărei specii.

Când și cum se realizează tăierile

Tăierile încep încă din luna octombrie și constau în îndepărtarea:

  • ramurilor uscate - de obicei afectate de boli;
  • ramurilor bolnave - pentru a preveni răspândirea infecțiilor;
  • ramurilor crescute haotic - care pot afecta dezvoltarea armonioasă a coroanei; contribuim astfel și la o mai bună circulație a aerului și lumină optimă pentru viitoarele fructe.

Pentru a preveni răspândirea bolilor, este esențial să folosești produse inovatoare potrivite fiecărei specii.

Reguli generale pentru tăierea pomilor fructiferi

Pentru a efectua corect această lucrare, ține cont de:

  • momentul optim - tăierile de toamnă trebuie realizate înainte de apariția zilelor geroase, când temperaturile scad sub -5°C;
  • distribuția ramurilor - distribuie alternativ, pe o șarpantă, ramurile roditoare și vegetative – de exemplu, o țepușă urmată de un pinten – evitând gruparea acestora.

Tăieri specifice pe specii și tipuri de ramuri

Iată cum se taie mărul, părul, cireșul și vișinul:

Merii și perii

  • Țepușele pot fi suprimate dacă sunt prea numeroase.
  • Pintenul este cea mai scurtă ramură de rod (1-7 mm), cu un mugur de creștere în vârf, specifică merilor și perilor, dar prezentă și la cireși, vișini sau piersici tineri.
  • Formațiunile care au rodit 3-4 ani se scurtează deasupra unei ramuri apropiate de bază.

Cireșii și vișinii

  • Tăierile de rărire se fac în zona terminală a ramurilor, la 70-80 cm.
  • Pomii în declin
  • Lăstarii mult prea bătrâni trebuie îndepărtați pentru a stimula regenerarea.

Alte tipuri de ramuri și modul de tăiere

  • Smicelele - se scurtează mereu la un mugur vegetativ, cu excepția celor ciupite vara, care au mugur florifer în vârf.
  • Nuielușele - trebuie tăiate pentru normarea rodirii, deoarece au muguri vegetativi.
  • Mlădițele - se pot rări dacă sunt prea dese. Dacă au mai mulți muguri laterali, se lasă doi sau trei, tăind deasupra acestora. Se poate face și o tăiere deasupra unui mugure mixt sau vegetativ.

Forme specifice de creștere și intervenții necesare

  • Bursa - apare pe țepușe, nuielușe sau mlădițe la meri și peri. La gutui și moșmon, ia forma unei măciulii.
  • Coarnele de melc - sunt lăstari noi, specifici gutuiului și moșmonului. Trebuie tăiați după 3-5 fructificări pentru regenerare.
  • Ramificațiile fructifere - provin din mai multe burse reunite. La măr (4-5 fructificări) și păr (6 fructificări), vatra de rod îmbătrânește și trebuie tăiată pentru regenerare.
  • Ramuri buchet - apar la speciile de sâmburoase. Acestea cresc până la 8-12 cm și prezintă un mugur vegetativ în vârf, în jurul căruia se grupează între 3 și 7 muguri floriferi.

Unelte și echipamente pentru tăierea pomilor fructiferi

Pentru o tăiere eficientă a pomilor fructiferi, ai nevoie de o foarfecă specială, cuțit sau fierăstrău pentru pomicultură, utilizate corect pentru rezultate optime. Este esențial să folosești produse profesionale pentru precizie și siguranță.

De asemenea, o scară îți va permite să observi mai bine structura pomului și starea coroanei. Nu uita de echipamentul de protecție minim, format din mănuși de grădină și ochelari de protecție, pentru un plus de siguranță în timpul lucrărilor.

Tăierea pomilor fructiferi - greșeli de evitat

Există multe greșeli care trebuie evitate, atunci când execuți tăierea pomilor fructiferi. Mai jos găsești o listă cu recomandări încât să eviți pierderile:

  • La măr și păr, formațiunile care au roduri tinere nu se taie. Pintenii, smicelele, bursele, nuielușele de rod tânăr nu se taie niciodată. Asemănător pintenului regăsim spinul, tot o ramură scurtă de rod, cu diferența că, în locul mugurelui de creștere, are un ghimpe în vârf.
  • Țepușa nu se taie. După ce a rodit, aceasta se poate îngroșa în partea terminală, rezultând punga de rod sau bursa.
  • La speciile sâmburoase, ramurile buchet nu se pot regenera prin acțiunile de tăiere. Unele ramuri bătrâne pot dezvolta ramificații, dar acestea sunt specifice unor soiuri de prun sau cais (nu la soiurile Stanley, Peche sau Superbe).
  • Ramurile buchet ale cireșilor și vișinilor nu se taie. În zilele friguroase, tăierea cireșilor și vișinilor nu este recomandată.
  • Nu este recomandată creșterea ramurilor de structură în unghi orizontal.
  • Tăierea excesivă/insuficientă - la pomii tineri, tăierile excesive au efecte negative asupra creșterii pomilor.
  • Nu neglija eliminarea lăstarilor afectați de făinare, monilioză sau arsura bacteriană.
  • Folosirea unor unelte neadecvate sau care nu sunt bine întreținute (ex.foarfeca de grădină tocită) poate provoca leziuni și poate afecta pomul. Ustensilele folosite la tăiere ar trebui dezinfectate înainte de folosire, pentru a se preveni extinderea unor bacterii periculoase.

Tipuri de tăieri la pomii fructiferi

Tăierea pomilor fructiferi se realizează din mai multe motive, în funcție de nevoile specifice ale fiecărei culturi, dar și de etapa sa de dezvoltare.

În funcție de scopurile urmărite prin tăiere, ele pot fi:

  • tăieri pomi fructiferi de formare;
  • tăieri pomi fructiferi de producție;
  • tăieri pomi fructiferi de întinerire;
  • tăieri pomi fructiferi de corectare.

Fiecare tip de tăiere are un moment optim de execuție și un scop bine definit, astfel încât să contribuie la sănătatea și productivitatea pomilor. Tabelul de mai jos sintetizează aceste informații esențiale:

Tipuri de tăieriCând se realizeazăScopul tăierii
Tăieri de formare (în primii 4 ani de viață ai pomilor fructiferi)Ianuarie-
martie la măr și păr
Pentru a corecta și ordona coroana pomilor. Menține o structură echilibrată și sănătoasă a pomilor
După recoltare la cireș
Tăieri de producție (începând cu al patrulea an)Tăieri de întreținereTăierea de după căderea petalelorLa 1-3 săptămâni după căderea petalelorTăieri de limitare a înălțimii
  Selecția lăstarilorLa jumătatea lunii iulieReducerea capacității de răsărire a mugurilor pentru a ajuta la dezvoltarea axei și a ramurii principale de structură
  Scurtarea lăstarilorEste bine ca ciupirile să nu se facă mai târziu de 1 augustSe recomandă pentru grăbirea intrării pe rod și pentru reducerea puterii de creștere a pomilor tineri
  Tăierea de vară după recoltareLuna iulie - 15 septembrieCaracter fitosanitar: se înlătură din coroană ramurile frânte, bolnave, suprainfectate și degerișite. Această tăiere o substituie pe cea de primăvară, în uscat.
 Tăieri de rodire (fructificare) 15 noiembrie – 10 aprilieReglează încărcătura de muguri de rod, pentru o producție de calitate la măr, păr, prun, cais, gutui, cireș, vișin, piersic, nuc, alun.
 Tăieri de regenerare (întinerire) Primăvara târziu sau vara după recoltareTăierea de reîntinerire se execută la pomii de cireș, vișin, cais asupra cărora nu s-au făcut tăieri la timp și care au intrat în declin sau la pomii care au creșteri anuale sub 10 cm în condiții nefavorabile de nutriție.
 Tăieri de corectare Noiembrie-
ianuarie, după căderea frunzelor la prun și piersic
Corectarea unor acțiuni greșite și prevenirea bolilor și dăunătorilor.

Tăieri pomi fructiferi de formare

Aceste tăieri se fac în primii patru-cinci ani de la plantarea pomului fructifer și sunt realizate pentru a corecta și ordona coroana pomilor, astfel încât să li se asigure atât o mai bună interceptare a luminii, cât și condiții optime pentru realizarea altor lucrări tehnologice.

Tipuri de forme de coroane

Cele mai răspândite forme de coroană sunt:

  • Piramida etajată - se realizează la culturile de măr, păr, gutui, prun, cireș, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mare și mijlocie. Caracteristicile acestei forme sunt: trunchi de 0,6-1,0 metri, înălțime de 2,5-4,5 metri, coroană cu 3 etaje a câte 3-4 șarpante.
  • Vas ameliorat - forma optimă pentru speciile de piersic, cais, gutui altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie și mare. Caracteristicile acesteia sunt: trunchi de 0,6 metri, înălțime de 2,5-3,0 metri, coroană cu un singur etaj, format din 3 șarpante inserate pe trunchi, la 12-15 cm distanță.
  • Fus tufă - se utilizează la speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. Coroana sub forma aceasta este formată din 14-16 ramuri principale, dispuse în jurul axului la 20-30 cm, conduse în poziție oblică.
  • Fus subțire - este o formă recomandată pentru speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mică sau mijlocie. Este o formă de coroană conică și are scheletul alcătuit din axul pomului și 3-4 ramuri la bază.
  • Palmeta etajată cu brațe oblice - utilizată la specii de măr, păr, gutui, prun, cais, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. La această formă de coroană, axul pomului susține 3-4 perechi de șarpante distanțate la 0,6-1,0 metri, orientate pe direcția rândului și înclinate la 45-60 de grade față de verticală.
  • Palmeta etajată cu brațe orizontale - se recomandă la specii de măr, păr, gutui, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. În cazul acestei forme, vorbim despre un ax al coroanei care poartă 3-4 perechi de șarpante distanțate la 0,6-0,7 metri, orientate pe direcția rândului și dirijate în poziție orizontală.
  • Gard belgian - o formă utilizată la speciile de măr și păr, pomi cu vigoare mică; este caracterizată prin două șarpante cu poziție înclinată la 45 de grade, dirijate pe direcția rândului.
  • Lèpage - recomandată pentru speciile de măr, păr, pomi de vigoare mică. La această formă, tulpina sub formă de vargă se arcuiește pe direcția rândului, atunci când ajunge la 1,5-2 metri. Ramura ce apare în zona cea mai înaltă a curburii se arcuiește și ea în direcția opusă, când ajunge la 1,5-2 metri.

Tăieri pomi fructiferi de producție

Odată ce pomul a ajuns la maturitate - începând cu al patrulea sau al cincilea an, încep tăierile de producție. Acestea au un dublu rol:

  • întrețin coroana - prin eliminarea ramurilor bolnave sau care au crescut excesiv;
  • sporesc producția - prin încurajarea creșterii acelor ramuri care contribuie la coronament, ținând cont de distanța dintre rânduri și dintre pomii fructiferi.

Acestea pot fi:

  • Tăieri de întreținere - presupun eliminarea anuală a ramurilor cu poziție verticală, de la partea superioară a coroanelor, scurtarea șarpantelor, cât și scurtarea sau eliminarea ramurilor care atârnă la baza coroanei și împiedică efectuarea lucrărilor. Totodată, aceste tăieri se fac și pentru a echilibra vegetația între bază și vârful coroanei, a șarpantelor din etaje și a ramurilor din coroană.
  • Tăieri de fructificare - se realizează diferit, în funcție de pomii fructiferi din cultură, fiecare specie având propriile cerințe, din acest punct de vedere.

Tăieri pomi fructiferi de întinerire

Lucrările de întinerire se efectuează în cazul pomilor fructiferi aflați în declin biologic și sunt mult mai drastice decât cele de producție sau de formare. Aceste tăieri se fac iarna și, de obicei, presupun reducerea cu cel puțin o treime a ramurilor, în funcție de modul în care a fost îngrijit până atunci pomul fructifer.

Tăieri pomi fructiferi de corectare

Acest tip de tăieri pomi fructiferi se poate aplica în toate stadiile de viață ale pomilor fructiferi și are rolul de a elimina ramurile inutile - cele prea subțiri, care nu au muguri, cele care nu poartă rod sau cele care pun în pericol dezvoltarea altor ramuri principale.

Tăierile la principalele specii de pomi fructiferi

Pe lângă menținerea unui aspect curat al pomilor și stimularea creșterii lăstarilor noi, tăierea pomilor fructiferi pe rod are și rolul de a preveni și de a combate răspândirea agenților patogeni.

Indiferent că e vorba de tăierea merilor, perilor, gutuilor sau de tăieri la prun, cais, cireș, vișin, tăierea pomilor fructiferi este o procedură obligatorie, care asigură pomicultorilor o productivitate crescută. Fiecare specie pomicolă are propriile nevoi, în ceea ce privește întreținerea. De aceea, regulile sunt diferite, când vine vorba despre tăieri . Este important să cunoaștem foarte bine necesitățile fiecărei specii. Mai jos, vom regăsi menționate în mod special tăierile de fructificare.

Tăierile la măr și păr

Tăierea pomilor fructiferi - părul și mărul - trebuie realizată anual. Cum se curăță merii și perii? Ramificațiile de rod care au fructificat de mai multe ori se scurtează prin tăieri deasupra unei formațiuni apropiate de bază. Se scurtează în zona lemnului ramurile de doi ani, astfel încât să se obțină o ramificare moderată. Se taie, de asemenea, ramificațiile mai depărtate de bază și cele epuizate sau uscate. În anii cu un rod bogat, tăierile de regenerare a formațiunilor de rod sunt mai intense.

Nu se taie formațiunile de rod tinere, pintenii, țepușele, bursele, smicelele sau nuielușele și nici vetrele de rod tinere. În schimb, cele care au rodit de 3-4 ori se taie deasupra uneia sau două țepușe ori pinteni mai apropiați de bază. În același timp, nu se scurtează ramurile de un an, care au crescut după tăierea de regenerare a semischeletului.

Tăierea la pruni

Cum se curăță prunul? În cazul prunilor, vorbim despre o tăiere pentru rărire, în cazul în care ramurile sunt prea dese. Totodată, ramurile de semischelet, purtătoare de formațiuni fructifere, se taie pentru a se elimina ramificațiile degarnisite după rodire.

Când se curăță prunii? De obicei, în perioada de repaus vegetativ sau după recoltare. Pot fi tăiate și ramurile mijlocii și lungi, în vârstă de peste doi ani, pentru a stimula creșterea unor ramificații noi, mai tinere.

Cum se taie prunii corect? Nu se taie ramurile de rod scurte, buchet sau buchet ramificat. Ele se îndepărtează după mai mulți ani de rodire prin eliminarea ramurilor semischelet care le poartă. Ramurile de un an nu se taie decât dacă sunt prea dese.

Tăierea la cireș și vișin

Tăierile pomilor de cireș și vișin constau în efectuarea unor scurtări și suprimări de ramuri, prin intermediul cărora se dirijează procesele de creștere și fructificare. Tăieri de rărire se fac în zona terminală a ramurilor de schelet. La unele soiuri, ramurile lungi trebuie scurtate la 70-80 de centimetri. Ramurile plete, specifice anumitor soiuri și provenite din creșteri anuale mai subțiri și relativ lungi, trebuie scurtate prin tăieri în punctele unde apar ramificații laterale sau unde există ramuri buchet, care au muguri vegetativi în vârf. Tăierea se face la o ramură buchet situată cât mai aproape de baza ramurii plete. Ramurile plete care nu au ramificații se taie de la bază. Ramurile buchet nu se taie.

În general, tăierile la cireși și vișini se pot face și în verde, și în perioada de repaus, dar nu se fac în timpul iernii, mai ales în zilele geroase.

Tăierea la caiși

Când se taie caisul? La tăierea caișilor, se execută o rărire a lăstarilor la 15-20 cm unul de altul, în mijlocul verii, în luna iulie. Se elimină lăstarii slabi și se scurtează cei viguroși. În anii cu un rod mai puțin bogat, se aplică tăieri de rărire numai în interiorul coroanei.

În anii fără rod, se fac tăieri de regenerare la cais, prin reducerea scheletului cu o pătrime din lungime și a semischeletului cu ⅓-½ din lungime. Ramurile mijlocii, lungi și cele anticipate se degarnisesc după câteva fructificări, astfel încât se impun tăieri repetate ale semischeletului. Nu se taie ramurile buchet, ele se epuizează după 1-2 fructificări și apoi se taie ramurile care le poartă.

Tăierea la gutui

Gutuiul se adaptează cel mai bine la forme de coroană precum vasul ameliorat, piramida întreruptă sau tufa-vas, care asigură o bună iluminare și o fructificare echilibrată.

Când se poate tăia gutuiul? În primii ani, tăierile se limitează la rărirea ramurilor pentru a permite o dezvoltare aerisită a coroanei, în timp ce scurtările sunt necesare doar ocazional. Odată ce coroana este bine formată, se aplică tăieri regulate de scurtare și tăieri de regenerare a ramurilor de semischelet purtătoare de rod.

Tăieri la piersic

Tăierile la piersic se fac primăvara, înainte de pornirea în vegetație, pentru a forma coroana și a menține echilibrul între creștere și rodire. În primii ani, se urmărește dezvoltarea armonioasă a axului central și a ramurilor de schelet.

Ulterior, se aplică:

  • Tăierea scurtă, unde se păstrează un număr limitat de ramuri mixte, scurtate la 5-8 muguri floriferi.
  • Tăierea lungă, unde ramurile mixte nu se scurtează, ci se elimină doar cele concurente.

Piersicul răspunde bine și la tăierile în verde, care îmbunătățesc aerisirea coroanei și stimulează rodirea.

În concluzie, tăierea pomilor fructiferi este o practică agricolă foarte importantă pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a pomilor. Executarea corectă a lucrărilor de tăieri pomi fructiferi ajută la obținerea unor coroane rezistente și sănătoase, având o influență directă asupra productivității pomilor și profitabilității recoltelor.

Noul fungicid Dagonis®

Descoperă noul fungicid polivalent de la BASF. Este simplu de folosit și poate fi aplicat la peste 20 de culturi de legume sau pomi fructiferi.

Vezi caracteristicile tehnice

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Din dragoste pentru agricultură și pentru cea mai importantă meserie din lume.

Credem că agricultura este cea mai importantă activitate din lume. Ne place ceea ce facem și de aceea susținem agricultura de peste un secol și continuăm să inovăm în fiecare zi.

Descoperă noua campanie BASF

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF

Calculator pentru stabilirea dozei de aplicare

Optimizați costurile, aplicând doza potrivită în funcție de suprafața peretelui foliar. Pentru fungicidele Dagonis® și Revyona®

Calculează doza

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!
Mergi sus