Bolile salatei: cauze, simptome și soluții eficiente de prevenire

Dacă nu se asigură condițiile optime de umiditate, culturile de salată sunt predispuse la apariția bolilor.

Cultura de salată este pretențioasă față de umiditate, mai ales în timpul răsăririi și formării căpățânilor. Astfel, nivelul optim de umiditate trebuie să fie cuprins între 70% și 80%.

În timp ce insuficiența umidității din sol poate duce la apariția timpurie a tulpinilor florale și, implicit, la obținerea unor producții mai mici, excesul de umiditate poate duce la îmbolnăvirea plantelor.

Află în continuare care sunt bolile salatei: de ce factori sunt favorizate, ce simptome și ce mod de răspândire au, dar și cum le poți trata.

Principalele boli ale culturii de salată

Cele mai des întâlnite boli ale salatei sunt de natură fungică (micoze) și virală, cele mai păgubitoare fiind micozele. De ce? Pentru că ciupercile se pot răspândi rapid în condiții favorabile, cum ar fi umiditatea ridicată și temperaturile moderate.

1. Bolile salatei de natura fungică la cultura de salată - micoze

Iată care sunt principalele boli de natură fungică pe care le poți întâlni în cultura de salată.

Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum, Sclerotinia minor)

>>> Pentru plante, temperaturile ridicate pot fi un factor de stres care inhibă enzimele implicate în procesul de fotosinteză. De aceea, pentru a crește toleranța plantelor la acești factori, folosește Signum® care, pe lângă această acțiune, previne și apariția putregaiului alb. Fungicidul este inovator, datorită combinației unice a celor două substanțe active, boscalid, din grupa carboxamide (SDHI), şi piraclostrobin (substanţă activă renumită din grupa strobilurinelor).

Simptomele bolii: De obicei, boala se manifestă mai întâi pe frunzele de la baza plantelor care ajung să se ofilească și, în cele din urmă, să putrezească împreună cu coletul. În ceea ce privește procesul de putrezire, acesta cuprinde treptat frunzele din interior, astfel că planta se transformă într-o masă brunificată, moale și umedă.

>>> Pentru a evita apariția formelor de rezistență la fungicide, folosește alternativ produse cu moduri de acțiune diferite. În cazul putregaiului alb, poți utiliza, alternativ, Signum® și Dagonis®. Dagonis® este un fungicid cu acțiune multiplă și eficacitate ridicată datorită celor două substanțe puternice (fluxapiroxad și difenoconazol). Este de reținut că ambele fungicide au în componența lor câte două substanțe active, cu moduri diferite de acțiune și spectru complementar.

Mod de răspândire: Boala se transmite de la un an la altul, fie prin scleroții care se găsesc în sol, fie prin miceliul uscat din resturile vegetale.

Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea)

Factori favorizanți pentru apariția bolii: La fel ca putregaiul alb, și apariția putregaiului cenușiu este favorizată de condiţii de umiditate ridicată. Dacă astfel de condiții sunt susținute și nu se aplică produsele potrivite pentru combatere, atacul progresează şi cuprinde frunzele în întregime.

>>> Nu lăsa putregaiul cenușiu să evolueze. Folosește Scala®, un fungicid BASF cu mod complex de acțiune – de contact, translaminar și sub formă de vapori, care inhibă atât germinarea sporilor, cât și creşterea tubului germinativ şi dezvoltarea miceliului. Comparativ cu produse similare, Scala® a dovedit o performanţă superioară pe o scară mai largă de temperaturi.

Simptomele bolii: Primul simptom al bolii apare în dreptul coletului, sub forma unei zone mari, umede, de culoare brună, care afectează şi peţiolii frunzelor inferioare. La suprafaţa lor și a coletului apare un puf cenuşiu (conidioforii şi conidiile ciupercii). Porţiunile atacate se înmoaie, se descompun, având ca urmare căderea şi pieirea plantelor.

Mod de răspândire: se transmite, la fel ca putregaiul alb, fie prin scleroții din sol, fie prin miceliul uscat din resturile vegetale. În lipsa unor măsuri de prevenire, boala se poate transmite, astfel, de la un an la altul.

Rizoctonioza (Rhizoctonia solani)

Factori favorizanți pentru apariția bolii: Principalul factor favorizant este umiditatea crescută, boala fiind întâlnită atât în culturile de salată din spaţii protejate, cât şi în cele din câmp.

Simptomele bolii: Atacul se manifestă pe frunzele care ajung în contact cu solul, prin apariţia în partea bazală a acestora, a unor pete mari, brune, uscate, care la început cuprind mare parte din limb, mai puțin nervura centrală şi treimea superioară a limbului. Ulterior însă, dacă nu este combătut, simptomele se generalizează cuprinzând întreaga suprafaţă a frunzei. Astfel, de la frunzele inferioare, procesul de putrezire se poate extinde treptat la frunzele din centrul rozetei, determinând în cele din urmă pieirea plantelor.

Mod de răspândire: Cea mai des întâlnită cauză de răspândire a bolii este solul infestat. Rhizoctonia solani poate supraviețui în sol sub formă de scleroți pentru perioade lungi de timp. Odată ce solul este infestat, rădăcinile plantei de salată pot veni în contact cu agentul patogen, ducând la infectare.

>>> Pentru a combate rizoctonioza, poți să folosești produsul Dagonis®, pentru toate tipurile de salate, inclusiv pentru cele cultivate în sere și solarii. Și asta datorită compoziției sale care include 2 substanțe active complementare. În timp ce difenoconazolul asigură un control preventiv și curativ, iată ce mod de acțiune are substanța fluxapiroxad .

Mana salatei (Bremia lactucae)

Factori favorizanți pentru apariția bolii: Condiții de umiditate crescută, temperaturi de 10 -12°C și prezența îndelungată a apei pe frunze din cauza ploilor sau irigațiilor.

Simptomele bolii: La începutul atacului, pe suprafața frunzelor se formează pete gălbui și întinse, cu contur difuz sau mărginite de nervuri. Pe fața superioară a frunzelor (uneori și pe partea inferioară) apare un puf fin, alb, constituit din fructificațiile ciupercii. Pe măsură ce atacul se intensifică, frunzele atacate se brunifică și ajung să putrezească. Dacă nu se iau măsuri la timp, infecția se răspândește pe tulpini și pe organele florale ale semincerilor de salată.

Mod de răspândire: Sporii ciupercii pot fi transmiși de la o plantă la alta prin acțiunea vântului. De asemenea, și solul infectat din culturile anterioare poate fi un mediu care provoacă răspândirea bolii.

Căderea plăntuțelor (Pythium ultimum)

Factori favorizanți pentru apariția bolii: Umiditate ridicată și temperaturi de 20-30°C.

Simptomele bolii: Pythium ultimum atacă plantele în faza de răsad. Mai exact, în dreptul coletului apar pete brune care se întind rapid, cuprinzând întreg coletul și baza tulpinii care ajunge să se subțieze și să se ofilească.

Mod de răspândire: Cea mai comună cauză de răspândire a bolii este terenul infestat.

Antracnoza salatei (Microdochium panattonianum)

Factori favorizanți pentru apariția bolii: Vremea rece și umedă, precipitațiile, roua și irigarea abundentă.

Simptomele bolii: Primele simptome ale bolii apar pe suprafața frunzelor sub forma unor pete circulare sau neregulate. Pe măsură ce boala avansează, petele se măresc și încep să se unească, frunza căpătând un aspect ciuruit. În caz de atac puternic, boala poate duce la deformarea întregii plantei, lucru care poate compromite întreaga cultură.

Mod de răspândire: Sol infectat – boala poate rămâne în sol pe o perioadă de până la patru ani – și irigarea abundentă.

Fuzarioza salatei (Fusarium oxysporum)

Factori favorizanți pentru apariția bolii: Umiditate crescută și irigare abundentă.

Simptomele bolii: Acestea pot fi observate atât la răsadul de salată, cât și la plantele dezvoltate. Totuși, primele simptome se manifestă în faza de răsad prin îngreunarea dezvoltării plantei și îngălbenirea ei. În cele din urmă, se ofilește și se usucă. La plantele infectate la maturitate, simptomele se observă prin ofilirea frunzelor inferioare care se brunifică și cad. Ulterior, toată planta se ofilește.

Mod de răspândire: Miceliul ciupercii din resturile vegetale rămase în sol poate fi răspândit prin intermediul utilajelor agricole folosite sau prin apa folosită în procesul de irigare.

Făinarea salatei (Golovinomyces cichoracearum)

Factori favorizanți pentru apariția bolii: Umiditate ridicată și insolație slabă (cer înnorat).

Simptomele bolii: Primele simptome ale bolii se observă pe partea superioară a frunzelor unde își face apariția o pâslă albă, foarte fină. Pe măsură ce boala avansează, țesuturile se usucă și, în final, se desprind de plantă.

Mod de răspândire: Sporii rezistă pe timpul iernii pe resturile vegetale rămase pe teren, solul fiind principalul mod de răspândire și în acest caz. De asemenea, transmiterea ciupercii se face prin sporii care sunt transportați de vectori (apă, aer, animale, oameni, unelte etc.) pe plantele sănătoase.

Cercosporioza (Cercospora longissima)

Factori favorizanți pentru apariția bolii: Precipitații abundente, roua de pe frunzele de salată, umiditate ridicată și temperaturi de 25-35°C.

Simptomele bolii: Primele simptome se observă sub forma unor pete ovale, mici, de culoare maronie și cu centrul alb. Pe măsură ce boala avansează în condiții favorizante, aceste pete încep să se unească și astfel se produce pătarea brună care se manifestă pe ambele suprafețe ale frunzelor prin pete circulare sau colțuroase. Dacă simptomele nu sunt combătute la timp, frunzele se usucă și mor.

Mod de răspândire: Prin acțiunea vântului și prin sistemele de irigații.

Verticilioza (Verticillium dahliae)

Factori favorizanți pentru apariția bolii: Temperaturi ridicate (27-28°C) și umiditate ridicată a solului.

Simptomele bolii: Primele simptome ale verticilozei apar la baza plantei, unde frunzele de pe sol se ofilesc și se îngălbenesc, dar nu cad, ci rămân legate de căpățâna de salată. Pe rădăcini, simptomele apar sub forma unor dungi de culoare verde, negru și maro.

Mod de răspândire: Boala se poate răspândi în cultură prin rănile provocate de insecte care permit penetrarea miceliului în rădăcini sau în frunzele de pe sol.

2. Bolile salatei de natură virală - viroze

Dintre bolile de natură virală, mozaicul salatei este cel mai comun. Iată ce trebuie să știi despre el.

Mozaicul salatei (Lettuce mosaic virus)

Factori favorizanți pentru apariția bolii: Temperaturi joase.

Simptomele bolii: Primele simptome care se observă odată cu debutul bolii sunt petele de decolorare pe țesuturile dintre nervuri. Acestea dau plantei un aspect de mozaic. Pe măsură ce boala avansează, aceste simptome pot fi însoțite de gofrari sau chiar arsuri. Dacă nu este combătută la timp, boala aduce următoarele consecințe: plantele rămân mici și nu formează căpățâni.

Mod de răspândire: Virusul se transmite prin semințele infectate, dar și prin intermediul afidelor infectate care formează colonii pe partea inferioară a frunzei și la baza rădăcinii.

Schema de tratament pentru cultura de salată

Pentru protecția culturii de salată verde împotriva unor boli precum putregaiul alb, rizoctonioza și putregaiul cenușiu, poți să aplici o schemă de tratament la salată cu produse BASF. Aceasta include 3 fungicide:

  • Dagonis® – fungicidul polivalent care, pe lângă combaterea putregaiului alb, combate și rizoctonioza.
  • Signum® – produsul din gama AgCelence® care combate putregaiul alb și putregaiul cenușiu.
  • Scala® – fungicidul cu eficacitate ridicată în combaterea putregaiului cenușiu.

Cum obții un bun management al rezistenței la fungicide

Ca să afli cum poți obține un bun management al rezistenței la fungicide, este important să clarificăm mai întâi care este cauza care determină o rezistență ridicată a patogenilor la fungicide. În esență, utilizarea repetată a aceluiași fungicid sau a unor fungicide cu mecanisme de acțiune similare pune presiune selectivă pe populațiile de patogeni, favorizând supraviețuirea și reproducerea celor rezistenți.

De aceea, pentru a obține un bun management al rezistenței la fungicide, recomandăm folosirea unor fungicide cu moduri diferite de acțiune. Așa cum explicam și mai sus, dacă utilizezi Signum®, de exemplu, cultura ta beneficiază de două moduri diferite de acțiune cu spectru complementar, în același produs. Cele două substanțe active din Signum® acţionează prin inhibarea germinaţiei sporilor şi creşterii tubului germinativ, dar şi asupra sporulării. Aceste acțiuni, împreună cu efectul combinativ al substanțelor active, determină obținerea unui spectru de combatere neobişnuit de larg împotriva patogenilor.

Dincolo de acest aspect, alternarea unor fungicide cu moduri de acțiune diferit este la fel de importantă. În cazul culturii de salată, poți utiliza, de exemplu:

  • Dagonis® și Signum® – pentru evitarea formei de rezistență la fungicide a putregaiului alb.
  • Signum® și Scala® – pentru evitarea formei de rezistență la fungicide a putregaiului cenușiu.

Combaterea integrată a bolilor la cultura de salată

Pe lângă utilizarea fungicidelor, măsurileagrotehnice sunt importante pentru buna dezvoltare a culturii:

  • Înaintea executării arăturii de bază se înlătură toate resturile vegetale de la cultura anterioară și se administrează gunoi de grajd;
  • Pregătește terenul la o arătură de bază de 30 cm adâncime;

  • În timpul vegetației aplică irigări prin picurare, de la formarea căpățânilor, până când acestea încep să crească. Cu alte cuvinte, prima irigare se efectuează imediat după înfiinţarea culturii, a doua irigare se efectuează când plantele încep să lege căpăţâni, iar a treia, în timpul creşterii acestora.
  • Recoltează când vremea este răcoroasă și nu există umezeală.
>>> În acțiunile tale de prevenire și combatere a bolilor, nu uita să incluzi și verificarea și monitorizarea permanentă a culturii pentru a putea interveni la timp, încă de la primele simptome de boală. Cu cât o infecție este mai intensă, cu atât este mai greu de controlat.

În concluzie, prin adoptarea unei abordări profesioniste și bine informate, culturile de salată pot fi protejate eficient împotriva bolilor, asigurând o producție agricolă durabilă și profitabilă.

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Smart Technology

Am lansat Smart Technology pentru culturi horticole, programul inteligent de protecție a plantelor, aliatul tău de încredere.

Mai multe detalii
Mergi sus