Copilirea castraveților: cum o realizezi și ce greșeli să eviți
10.05.2024
Deține controlul asupra creșterii castraveților prin copilirea corectă și la timp.
Chiar dacă pentru fermierii experimentați copilirea poate părea o sarcină simplă la prima vedere, pentru a fi efectuată corect, aceasta necesită o abilitate care nu ține cont neapărat de experiență, și anume: atenția la detalii. Descoperă cum se copilesc castraveții corect și ce se întâmplă dacă nu realizezi această lucrare la timp.
Importanța copilirii în cultivarea castraveților
Copilirea castraveților este necesară pentru dezvoltarea corespunzătoare a culturii de castraveți.
Ea constă în înlăturarea lăstarilor de la axilele frunzelor de pe tulpină, favorizând creșterea lăstarului principal și dezvoltarea armonioasă a fructelor.
Înainte de a începe efectuarea copilirii , este necesară o verificare atentă a plantelor pentru identificarea lăstarilor secundari - copili (care au aspectul unor cârcei). După identificare, aceștia pot fi îndepărtați fie prin tăiere, cu o foarfecă de grădină, fie cu mâna.
Iată, concret, care sunt beneficiile copilirii în culturile de castraveți:
- Producție bogată și de calitate: copilirea limitează dezvoltarea vegetativă, permițând plantei să-și concentreze energia asupra creșterii fructelor. Lăstarii secundari nu mai concurează pentru resurse (apă și nutrienți). În acest mod, are loc o creștere mai sănătoasă a fructelor și, implicit, se obține o recoltă mai bogată.
- Diminuarea riscului de apariție a bolilor: prin copilire se asigură o mai bună circulație a aerului și se poate limita nivelul de umiditate, lucru care duce la diminuarea riscului de instalare a bolilor fungice.
- Îmbunătățirea procesului de fotosinteză: odată ce s-au eliminat lăstarii secundari, lumina pătrunde mai bine în plantă.
Pe lângă copilirea corectă și la timp a castraveților, există și alți factori care pot influența semnificativ succesul culturii: de la distanța corectă de plantare a castraveților până la asigurarea condițiilor optime de creștere.
Copilirea castraveților: ce se întâmplă dacă nu se realizează corect și la timp
Dacă se întârzie copilitul castraveților, planta va începe să îndrepte către lăstari o mare parte din produșii de fotosinteză, lucru care determină o calitatea scăzută a fructelor. :
De asemenea, o copilire întârziată scade și ritmul de apariție a noilor frunze și inflorescențe, motiv pentru care planta poate fi împiedicată să-și atingă potențialul maxim de producție.
Mai mult decât atât, dacă lucrarea de copilire nu se realizează la timp, lăstarii devin mai puternici, iar rănile produse de rupere pot fi mai greu de vindecat. Astfel, se transformă în porți de intrare pentru agenții patogeni
În schimb, dacă lucrarea de copilire se face la timp și corect, eventulele răni se cicatrizează rapid.
Didymella Bryoniae sin. Mycosphaerella melonis este un agent patogen care provoacă pătarea brună în culturile de castraveți.
În ceea ce privește corectitudinea lucrării de copilire, este important să tai lăstarii cât mai aproape de tulpina principală, fără a răni planta. În mod contrar, tăierea prea agresivă sau neglijentă poate compromite integritatea structurală a plantei, afectând circulația substanțelor nutritive esențiale.
Iată, concret, care este modul de acțiune al acestei substanțe active:
Când este cel mai bun moment pentru copilirea castraveților
Este recomandat ca îndepărtarea lăstarilor de pe axul dintre ramificații să înceapă atunci când răsadul are 3-4 frunze, iar plantele au aproximativ 70 cm înălțime. Totuși, acest procedeu trebuie repetat regulat, pe măsură ce planta crește și apar noi lăstari, pentru a menține controlul asupra lăstarilor laterali.
Greșeli de evitat în realizarea copilitului
Atunci când realizezi copilitul, asigură-te că eviți următoarele greșeli:
- Ruperea lăstarilor cu mâna. este recomandat să folosești o foarfecă pentru eliminarea lor, pentru a te asigura că tăietura rămâne curată.
- Eliminarea plantelor slabe sau bolnave.
- Efectuarea copilitului în grabă. Manipularea incorectă și brutală a instrumentelor pentru copilit poate compromite integritatea structurală a plantei.
Îngrijirea castraveților după copilire
După copilire, indiferent că vorbim despre cultura castraveților în spații protejate (solarii sau sere) ori în câmp, plantele devin vulnerabile în locul în care a fost îndepărtat lăstarul. De aeea, asigură-te că plantele primesc suficientă apă și nutrienți pentru a compensa stresul provocat de copilire.
Un alt lucru pe care îl poți face pentru îngrijirea culturii este de a îndepărta materialul vegetal rezultat în urma copilirii. În acest mod, îmbunătățești circulația aerului în jurul plantelor și reduci riscul de dezvoltare a celor mai comune boli, cum ar fi putregaiul cenușiu (Botrytis Cinerea) sau făinarea, care pot afecta sănătatea și productivitatea culturii.
- Pentru a putea combate făinarea, de la formarea lăstarilor laterali și până la coacere poți folosi fungicidul Kumulus® DF care are un mod de acțiune multi-site și prezintă un risc scăzut de apariție a rezistenței. Pe lângă combaterea acestei boli, după aplicare, datorită faptului că are o aderență excelentă pe frunze, produsul stimulează creșterea plantelor prin efectul pozitiv asupra fotosintezei.
- În ceea ce privește combaterea putregaiului cenușiu, poți folosi fungicidul Scala®. Acesta are un mod complex de acțiune: de contact, translaminar și sub formă de vapori, inhibând diferitele stadii de dezvoltare ale agentului patogen de la germinarea sporilor și creşterea tubului germinativ până la dezvoltarea miceliului.
Tehnologia de protecție a culturii de castraveți
Deși după copilire plantele devin mai vulnerabile în fața unor boli, pentru o cultură sănătoasă, este important să le protejezi în fiecare etapă a dezvoltării, prin aplicarea soluțiilor necesare.
De aceea, mai jos îți prezentăm tehnologia de protecție a culturii de castraveți împotriva celor mai comune boli care pot apărea de la dezvoltarea primelor frunze și până la creșterea fructelor.
Concluzionând, evitarea greșelilor comune, cum ar fi tăierea excesivă sau necorespunzătoare a lăstarilor, precum și copilirea la momentul nepotrivit, poate contribui la obținerea randamentului dorit. Respectarea celorlalte lucrări agrotehnice specifice culturii de castraveți și aplicarea măsurilor fitosanitare sunt la fel de importante.