Dagonis® protejează pepenii de pătarea brună / putregaiul tulpinii (Didymella bryoniae sin. Mycosphaerella melonis)
16.07.2020
Una dintre cele mai frecvente probleme regăsite în culturile de cucurbitacee este pătarea brună.
Aceasta este cunoscută și sub denumirea populară de putregaiul tulpinilor, iar științific se cunoaște sub denumirea de Didymella Bryoniae sin. Mycosphaerella melonis.
north_east Vezi și alte denumiri știintifice
Acest patogen atacă numeroase culturi, putând avea o acțiune devastatoare asupra pepenelui galben, a pepenelui roșu, dar și asupra culturii de castraveți sau dovleac.
Atacul pe tulpini apare sub forma unor leziuni cu aspect umed care se transformă în pete maro închis cu exudat lipicios-gumos. Ciuperca intră în interiorul tulipinilor și blochează țesuturile conductoare. Consecința? Plantele se ofilesc și apoi se usucă.
Pe frunze, atacul apare sub forma unor pete circulare cu aspect necrotic, maro sau maro-închis. În plus, zonele atacate au numeroase puncte negre, numite picnidii.
Pe fructe, se observă întâi pete galbene și circulare cu aspect umed care, în timp, devin maro sau negricioase.
Ciuperca poate ataca și florile, caz în care patogenul se manifestă sub formă de putregai.
Soluția BASF pentru fermierii care vor să își protejeze culturile de pepeni împotriva pătării brune este fungicidul polivalent Dagonis®, omologat la peste 20 de culturi
Dagonis® combină două substanțe active inovatoare, fluxapiroxad (grupa SDHI) și difenoconazol (triazol), oferind un control de lungă durată pentru un spectru larg de boli.
În cazul pepenilor și a altor cucurbitacee, se recomandă maximum 3 tratamente cu Dagonis® la un interval de 7 zile între ele, pe perioada de vegetație BBCH 14-89, respectiv de la 4 frunze adevărate până la coacerea deplină a fructelor. Doza pentru pătarea brună sau putregaiul tulpinii este de 0,6 l/ha, la fel ca în cazul făinării.
Timpul de pauză până la recoltare este de doar 3 zile!
Cultura | Spectrul combaterii | Doza | Timp de pauză |
---|---|---|---|
Cucurbitacee cu coajă necomestibilă (pepene roșu, pepene galben, dovleac etc) -- câmp, sere și solarii |
| 0,6 l/ha | 3 zile |
Cucurbitacee cu coajă comestibilă (castraveți, zucchini etc) -- câmp, sere și solarii |
| 0,6 l/ha | 3 zile |
Cum acționează substanțele active din Dagonis®
Fungicidul polivalent Dagonis® conține 50 g/l difenoconazol și 75 gl fluxapiroxad.
Fluxapiroxad este o substanță nouă, cu o structură moleculară unică, care aparține grupei chimice SDHI. Aceasta inhibă succinat dehidrogenaza și are proprietăți preventive. Fluxapiroxad inhibă toate stadiile principale ale dezvoltării și reproducerii ciupercii.
Difenoconazol este un triazol sistemic care a demonstrat deja o selectivitate excelentă față de cultură. Acesta controlează un larg spectru de boli foliare, dar și boli transmise prin sol la semințe. De asemenea, difenconazol asigură controlul preventiv și curativ de durată al bolilor.
Află mai mult despre fungicidul polivalent Dagonis® din pagina de produs .
Cum poți achiziționa produsul?
- Produsul este disponibil în fitofarmacii, la ambalajele de 15 ml, 150 ml sau ambalajul standard de 1 L. Vezi aici detalii fitofarmacii cu produse BASF.
- De asemenea, puteți contacta și distribuitorii autorizați BASF .