Depozitarea tomatelor: condiții optime și durata de păstrare
18.07.2024
Calitatea tomatelor nu depinde doar de tehnologia de cultivare folosită, ci și de modul de depozitare după recoltare.
În ceea ce privește standardul minim general pentru calitate, la tomate sunt valabile normele de comercializare ale UE. Acestea includ printre altele ca fructele să arate proaspete, să fie lipsite de dăunători și leziuni, precum și de mirosuri și gusturi străine. Pentru ca aceste standarde să fie îndeplinite, pe lângă adoptarea practicilor necesare de întreținere a culturii, este important să acorzi atenție și modului în care recoltezi tomatele, dar și condițiilor de depozitare.
Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre acestea:
Recoltarea tomatelor - reguli de aur pentru orice fermier
Indiferent de destinația tomatelor din cultura ta, pentru a valorifica la maximum producția, este important să ții cont nu numai de procesul de recoltare în sine, ci și de practicile agricole de dinainte de recoltare. Motivul este simplu: acestea nu numai că asigură păstrarea integrității și calității fructelor, dar maximizează randamentul culturii, minimizând pierderile și deteriorările fructelor.
Pasul 1: Ce trebuie să faci înainte de recoltare
În faza de dezvoltare vegetativă intensă, pentru a evita crăparea fructelor din cauza oscilațiilor aportului de apă sau a copilirii și desfrunzirii prea drastice, precum și din cauza umidității aerului prea ridicate, poți:
● să asiguri o umiditate constantă a solului. La culturile de tomate în câmp deschis, norma de irigare pentru ciclul scurt este de circa 4.000 m3/ha şi de circa 6.000 m3/ha, în ciclul lung. În cazul roșiilor din solarii și sere, irigarea se practică pe rigole, prin aspersie sau prin picurare.
- să copilești și să îndepărtezi frunzele regulat, o dată pe săptămână. Pentru că această intervenție poate crea puncte de vulnerabilitate în plante, după copilire este indicat să aplici tratamente cu fungicide, pentru prevenirea bolilor la roșii, cum este putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea), și cu insecticide, pentru atacul moliei miniere (Tuta absoluta) - vezi insecticid Alverde . Totuși, înainte de asta, citește cu atenție eticheta produselor pe care le folosești pentru a te asigura că respecți timpul de pauză până la recoltare.
- să folosești preventiv produse contra bolilor. Un fruct sănătos este unul care arată bine și care conține și un nivel ridicat de conținut de zahăr care se măsoară în BRIX.
>>> Ca să combați putregaiul cenușiu la tomate și să te bucuri de legume sănătoase, folosește Signum® – un fungicid inovator din gama AgCelence®, care are două moduri de acțiune cu spectru complementar. Pe lângă eficacitatea deosebită pe care o dovedește în combaterea putregaiului cenușiu, Signum® asigură recolte mari și de calitate datorită efectelor sale fiziologice. Cu alte cuvinte, acesta reduce producția de etilenă în plante, lucru care contribuie la prelungirea activității fotosintetice a acestora. Tot pentru combaterea putregaiului cenușiu este eficient și produsul Scala® care are un mod complex de acțiune: de contact, translaminar și sub formă de vapori.
Dacă îți dorești să grăbești creșterea și maturarea fructelor, dar și să îmbunătățești calitatea acestora, atunci poți executa cârnirea roșiilor cu circa două luni înainte de data ultimei recoltări. Această lucrare are rolul de a opri creșterea plantelor prin suprimarea vârfului tulpinii după 2-3 frunze de la ultima inflorescență.
Totuși, pentru că randamentul unei culturi nu depinde doar de acțiunile întreprinse în etapa de dinainte de recoltare, este esențial să urmezi practici adecvate de îngrijire a plantelor pe tot parcursul cultivării, de la plantarea răsadurilor și până în momentul recoltării.
Pasul 2: Perioada de recoltare
Recoltarea tomatelor se efectuează eşalonat, pe măsură ce acestea ajung la stadii de maturare corespunzătoare destinaţiei lor. Pentru consum în stare proaspătă, recoltarea trebuie efectuată ținând cont că în curs de 24 de ore, fructele trebuie să fie la maturitatea de consum. Dacă fructele urmează a fi consumate mai târziu, recoltarea se face în stadiul de pârgă.
Pentru tomatele destinate industrializării, recoltarea se efectuează la maturitatea deplină. Aceasta se poate realiza manual, în 2-4 reprize, mecanizat, folosind diverse combine de recoltat tomate, sau mixt (1-2 recoltări se efectuează manual, iar următoarea în mod mecanizat).
Pasul 3: Reguli de recoltare a tomatelor
De regulă, în cazul culturii de roșii pe suprafețe mici, recoltarea tomatelor se realizează manual, cu ajutorul unor foarfeci de grădină.
În cazul tomatelor cultivate pe suprafețe mari, fie destinate industrializării, fie destinate consumului, recoltarea se poate realiza tot manual, în 2-4 reprize, mecanizat, folosind diverse combine de recoltat tomate, sau în mod mixt (1-2 recoltări se efectuează manual, iar următoarea în mod mecanizat).
Depozitarea tomatelor – 4 aspecte-cheie pentru vandabilitate optimă
Practicile eficiente de depozitare pot influența direct calitatea și durabilitatea fructelor prin prevenirea pierderilor post-recoltare și menținerea prospețimii acestora timp îndelungat. Iată ce trebuie să cunoști despre depozitarea tomatelor.
1. Unde se depozitează tomatele
Indiferent că vorbim despre tomatele destinate consumului în stare proaspătă sau industrializării, acestea trebuie depozitate în medii în care condițiile de temperatură, umiditate și ventilație pot fi controlate, cu scopul de a preveni deteriorarea lor.
Este de preferat depozitarea în locuri întunecate sau cu lumină controlată, întrucât lumina solară directă poate accelera procesul de maturare și, implicit, deteriorare.
2. Pregătirea spațiului de depozitare
Pentru pregătirea spațiului de depozitare trebuie să ai în vedere aspectele importante menționate mai sus și anume: temperatura, umiditatea, ventilația, igiena generală și luminozitatea.
Alege un depozit echipat cu sisteme de monitorizare a mediului pentru a menține toate aceste aspecte în parametri optimi pentru a preveni deteriorarea fructelor.
3. Cum depozitezi tomatele
Tomatele sunt considerate specii legumicole foarte ușor perisabile, motiv pentru care, de cele mai multe ori, depozitarea lor se face în cutii de carton. De ce? Pentru că aceste cutii sunt proiectate astfel încât să permită o bună circulație a aerului, fiind în același timp suficient de robuste pentru a proteja fructele de lovituri pe perioada depozitării sau în timpul transportului.
Pentru a evita strivirile, tomatele pentru pulpă pot fi depozitate în 1 până la 3 straturi. Dacă într-o cutie se așază mai multe straturi, atunci între acestea este recomandat să existe un strat separator (hârtie, carton etc.) pentru a evita strivirea.
Este important ca tomatele care prezintă fisuri necicatrizate să nu fie depozitate alături de cele sănătoase. Crăpăturile care nu s-au cicatrizat reprezintă locuri de intrare a bacteriilor care duc la deteriorarea fructelor.
4. Cât rezistă tomatele păstrate corespunzător
Capacitatea de depozitare a tomatelor depinde de maturitatea fructelor la recoltare (semiroșu sau roșu) și de soi. Descoperă în tabelul de mai jos cât rezistă tomatele păstrate corespunzător.
Maturitatea de recoltare Tomate: | Temperatura depozitului | Umiditatea aerului | Durata de depozitare |
---|---|---|---|
Semiroșii | 13-15°C | 90-95% | 14-20 zile |
Roșii | 10-12°C | 75-80% | 10-14 zile |
Roșii | 4°C | 90-95% | 21-25 zile cu pierdere de gust |
Transportul tomatelor
Odată cu recoltarea și depozitarea, fructele și legumele pierd contactul cu sursa de apă. Și pentru a nu își pierde fermitatea, trebuie transportate în vehicule care permit reglarea umidității și temperaturii mediului în care sunt transportate.
De aceea, de regulă, pentru transportul tomatelor se folosesc mijloace de transport dotate cu sistem de răcire.
În concluzie, respectarea regulilor de recoltare a tomatelor și depozitarea lor în condiții optime sunt esențiale pentru menținerea calității și prelungirea duratei de păstrare a acestora. Ca rezultat, nu numai că te bucuri de o profitabilitate crescută obținută în urma culturii, dar te asiguri și de faptul că la consumatorii finali ajung tomate de cea mai bună calitate.