Dezinfecția solului și tratamente la tomate, în sere și solarii
22.02.2024
Crește randamentul culturii de tomate și află mai multe despre dezinfecția solului în spații protejate și tratamente fitosanitare în vegetație la tomate
Cerințele pentru sustenabilitate și o recoltă de calitate sunt tot mai mari, de aceea adoptarea unor practici eficiente pentru dezinfecția solului și a unor tratamente fitosanitare inteligente pe perioada vegetației devin esențiale în agricultura modernă..
Descoperă, în continuare, de ce este importantă dezinfecția solului, cum te ajută să previi apariția bolilor și care sunt avantajele aplicării unor tratamente moderne pe parcursul perioadei de vegetație la tomatele din sere și solarii.
- Importanța dezinfecției solului în sere și solarii
- Combaterea integrată a organismelor dăunătoare la tomate pentru recolte productive
Importanța dezinfecției solului în sere și solarii
temperatura, umiditatea și lumina optime pentru creșterea plantelor. Acest control reduce pierderile de apă prin evaporare și scurgere, lucru care se întâmplă în mediul exterior, unde aceste condiții nu pot fi controlate la fel de eficient. De asemenea, în astfel de medii protejate, plantele nu sunt expuse la stresul mediului extern, cum ar fi temperaturile extreme sau seceta, aspect care reduce necesitatea de apă suplimentară pentru a compensa stresul și contribuie la menținerea unei cereri mai scăzute de nutrienți.
În plus, în sere și solarii, cultura este mai bine protejată de factorii externi care aduc boli și dăunători, poți observa mai ușor eventualele probleme și interveni rapid pentru a le controla.
➡️ Descoperă mai multe despre cultivarea legumelor în sere și solarii , ce avantaje îți aduce acest sistem de cultivare și care sunt lucrările de pregătire pentru recolte satisfăcătoare.
Unul dintre cei mai importanți pași în pregătirea terenului pentru înființarea culturilor este dezinfecția solului. Acest proces este vital, deoarece atunci când solul nu este dezinfectat, el poate fi un mediu propice pentru dezvoltarea și răspândirea bolilor, precum și pentru infestarea culturilor viitoare.
Microorganismele pot supraviețui în sol pentru perioade lungi de timp și pot ataca rădăcinile plantelor. Infecțiile provocate slăbesc sistemul radicular și pot afecta capacitatea plantelor de a absorbi atât apa, cât și nutrienții esențiali.
În plus, pe lângă agenții patogeni, solul poate fi afectat și de prezența dăunătorilor, larvelor sau a altor organisme nocive, cum ar fi nematozii sau insectele dăunătoare. Acestea se pot hrăni cu rădăcinile plantelor sau pot afecta direct partea aeriană a plantelor, aspecte care reduc potențialul de creștere a acestora și de producere a unor recolte sănătoase.
Pași esențiali pentru culturi sănătoase
Pentru a realiza o dezinfecție eficientă a solului, ține cont de următorii pași esențiali:
- Dezinfectează termic sau chimic - în primul rând, pentru a elimina agenții patogeni și dăunătorii, se poate recurge la dezinfecție termică sau chimică; cea termică poate fi realizată cu abur fierbinte (105-110°C) trimis sub prelatele amplasate pe întreaga suprafață a solului, iar cea chimică implică utilizarea unor substanțe dezinfectante omologate și a unor echipamente speciale ce permit igienizarea solului atât la suprafață, cât și în adâncime, la 30-35 de centimetri;
- Evacuează resturile vegetale - după dezinfecție, evacuează resturile vegetale din culturile precedente, deoarece acestea ar putea găzdui diverse microorganisme patogene și dăunători care pot supraviețui în sol și pot infecta culturile ulterioare;
- Elimină buruienile - continuă cu eliminarea buruienilor deoarece acestea pot concura cu plantele cultivate pentru resursele disponibile și, mai mult, pot fi bune gazde pentru dăunători și boli.
Combaterea integrată a organismelor dăunătoare la tomate pentru recolte productive
Deși dezinfecția solului este un pas esențial în prevenirea bolilor la tomate, aceasta este doar o parte dintr-o strategie amplă de combatere integrată a bolilor. Prin adoptarea unei abordări integrate și echilibrate, se poate maximiza eficacitatea combaterii bolilor și dăunătorilor și, implicit, se asigură un mediu sănătos și protejat de creștere a tomatelor, ceea ce va duce la obținerea unei recolte de calitate superioară.
O combatere integrată a organismelor dăunătoare înseamnă în principal:
- dezinfecția solului;
- lucrări agrofitotehnice;
- folosirea de soiuri și hibrizi cu anumite rezistente la boli;
- utilizarea fungicidelor, insecticidelor și a erbicidelor.
În plus, pentru a asigura un management al rezistenței va fi necesar să acționezi inteligent și să alternezi tratamentele fitosanitare cu moduri de acțiune diferite.
Combaterea în vegetație a bolilor la tomate
Cultura de tomate poate fi afectată de numeroase boli care pot provoca pagube semnificative, afectând chiar și întreaga producție. Spre exemplu, mana tomatelor (Phytophthora infestans) este una dintre cele mai grave boli, evoluează rapid în solarii și cauzează putrezirea fructelor. Alternarioza la tomate (Alternaria solani) sau pătarea brună atacă în toate fazele de vegetație, iar dacă nu este combătută la timp, se extinde rapid și poate să provoace stagnarea creșterii tomatelor și uscarea acestora. Alte două boli păgubitoare care pot afecta întreaga cultură și se manifestă în special în sere și solarii sunt făinarea tomatelor (Leveillula taurica) și putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea).
➡️ Descoperă mai multe despre efectele pe care le au bolile asupra culturii de tomate , ce pagube produc și cum se manifestă acestea.
O soluție inovatoare care te ajută să obții controlul pe termen lung asupra unui spectru larg de boli este fungicidul Dagonis®. Acesta are la bază două substanțe active:
- fluxapiroxad - acționează în principal ca inhibitor al germinației sporilor;
- difenoconazol - asigură control preventiv și curativ de lungă durată.
Poți descoperi mai multe despre cum funcționează substanța activă fluxapiroxad din următorul material video:
Datorită combinației celor două substanțe active cu acțiune sistemică, Dagonis® maximizează managementul rezistenței. Deși acest fungicid poate fi utilizat și în mod curativ, pentru a evita apariția infestării ireversibile a culturii, se recomandă aplicarea sa în mod preventiv.
➡️ Combate alternarioza, făinarea sau pătarea cafenie a frunzelor la tomate cu ajutorul fungicidului Dagonis®! Acesta se aplică în perioada BBCH 14-89, de la 4 frunze până la coacerea deplină a fructelor, iar numărul maxim de tratamente pe sezon este de două.
Un alt fungicid pe care îl poți aplica în cultura de tomate pentru combaterea agenților patogeni care pot afecta cultura este Signum®. Acesta este un produs inovator, ce face parte din gama AgCelence® și are la bază două substanțe active noi cu moduri de acțiune diferite:
- boscalid - din grupa carboxamide;
- piraclostrobin - substanţă activă renumită din grupa strobilurinelor.
Produsul acționează în planta cu o dublă mișcare: translaminară și acropetală, având și un efect sistemic local. Acesta funcționează prin inhibarea germinației sporilor și a creșterii tubului germinativ, precum și prin afectarea procesului de sporulare. Datorită acestui mod de acțiune, Signum® combate putregaiul cenușiu și făinarea la tomate . Utilizarea sa în fazele timpurii ale dezvoltării plantelor, mai ales în mod preventiv, garantează o eficacitate deosebită împotriva agenților patogeni.
➡️ Obține recolte mari și producții de calitate cu ajutorul fungicidului Signum®! În cultura de tomate, acesta poate combate cu succes atât făinarea, cât și putregaiul cenușiu.
Combaterea dăunătorilor la tomate
Unii dintre dăunătorii cei mai comuni care apar la roșii sunt:
- Omida fructelor (Helicoverpa armigera) - o singură omidă poate afecta în serie toate fructele de pe un ciorchine de roșii, deteriorându-le și determinându-le să își piardă calitatea comercială; acestea devin ulterior moi și putrezesc rapid;
- Molia minieră a frunzelor de tomate (Tuta absoluta) - are un potențial reproductiv foarte mare, atacă în toate stadiile de dezvoltare a plantelor și determină pierderi importante de producție.
Pentru a-i ține departe, poți utiliza un tratament cu insecticidul Alverde®, ce are la bază substanța activă metaflumizon. Acesta are o acțiune rapidă în stoparea pagubelor și este activ chiar și în perioadele cu temperaturi ridicate. El acționează asupra sistemului nervos al insectelor, determină o paralizie relaxantă, urmată de moartea acestora într-un interval de câteva ore până la câteva zile.
În plus, pentru a-ți asigura o producție sănătoasă și bogată, folosește și erbicidele necesare pentru a combate buruienile care concurează cu tomatele pentru apă și substanțe nutritive. Spre exemplu, erbicidul Stomp® Aqua, ce are la bază substanța activă pendimetalin, oferă un spectru larg de combatere a buruienilor și este ușor de utilizat. Acesta poate fi folosit cu succes pentru controlul buruienilor anuale monocotiledonate și al unor dicotiledonate, iar aplicarea sa se face în doză de 1-3 l/ha, înaintea transplantării.
Importanța combaterii integrate a bolilor
Atunci când asiguri o combatere integrată împotriva bolilor din cultura de tomate beneficiezi de o eficiență crescută, datorită multiplelor metode de control. De asemenea, eviți apariția rezistenței la fungicide, care poate apărea în urma folosirii exclusive a aceluiași fungicid. Introducând metode noi de combatere și unele practici agricole preventive, vei reduce riscul de dezvoltare a rezistenței și vei maximiza producția.
Așadar, dezinfecția solului și aplicarea tratamentelor fitosanitare în vegetație la cultura de tomate reprezintă doi piloni esențiali pentru a-ți asigura o recoltă sănătoasă și bogată în sere și solarii. În plus, asigură-te că respecți tehnologia de cultivare și că folosești soiurile potrivite pentru a obține rezultatele dorite.