Mana viței de vie: soluții inteligente care protejează proprietățile strugurilor
06.06.2023
Boală extrem de păgubitoare pentru plantațiile de viță de vie nobilă, mana reprezintă o provocare pentru viticultori.
O protecție inteligentă a viei, de la plantare până la depozitare, păstrează proprietățile strugurilor și calitatea vinului.
Află cum poți combate eficient una dintre cele mai răspândite boli ale viței de vie și care sunt tratamentele inteligente care protejează și păstrează butucii sănătoși.
Vizionează materialul video și descoperă cum poți proteja eficient plantația împotriva manei viței de vie, folosind tehnologii inovatoare.
Mana viței de vie, o provocare pentru viticultori
Considerată boala strugurilor cu cea mai mare răspândire, mana viței de vie atacă toate organele verzi ale plantei și afectează calitatea vinului. Plasmopara viticola este o boală fungică des întâlnită, care poate produce pagube însemnate, ce ajung până la pierderea completă a recoltei. Agentul patogen se răspândește rapid și afectează atât frunzele, cât și ciorchinii, producând o slăbire accentuată a butucilor de viță de vie, ce se perpetuează pe durata mai multor ani. Odată instalată în plantație, mana viței de vie este dificil de controlat, iar vinul produs din strugurii mănați este de o calitate inferioară, cu puțin zahăr, aciditate ridicată și foarte puțin alcool. Pentru a preveni răspândirea rapidă a bolii, sunt esențiale identificarea și adoptarea unor soluții moderne de protejare a plantațiilor viticole. Folosirea unor metode de protecție smart, inovatoare, care sunt eficiente pentru prevenirea și combaterea manei, asigură protecția plantației, fără să afecteze calitatea strugurilor și a vinului.
Principalii factori care influențează calitatea vinului
Precipitațiile și variațiile de temperatură favorizează semnificativ apariția și dezvoltarea bolii. Calitatea unui vin bun începe odată cu plantarea viței de vie și se încheie cu depozitarea corespunzătoare. Dacă vrei să te asiguri că obții recolte sănătoase, cu struguri nealterați, trebuie să acorzi o atenție sporită principalilor factori care influențează proprietățile vinului:
- Respectarea tehnologiei de producție, în funcție de soiul de struguri și de tipul de vin ales pentru producție;
- Alegerea corespunzătoare a terenului și a soiului. Vinurile grele se obțin pe solurile cu substrat pietros, de origine vulcanica, în timp ce vinurile seci și demiseci se obțin pe soluri podzolice. Vinurile moi cu un conținut ridicat de alcool sunt valorificate pe solurile nisipoase;
- Podgoriile cu o bună expunere la soare influențează atât măsurile agrotehnice, cât și obținerea unei combinații perfecte între conținutul de zahăr, acizi și aromatizanți;
- Adoptarea unor măsuri fitosanitare care să protejeze vița de vie și să nu afecteze calitatea strugurilor;
- Respectarea tehnologiei de cultivare;
- Respectarea calendarului de tratamente și aplicarea la timp a fungicidelor, erbicidelor și insecticidelor garantează obținerea unor producții optime și de calitate;
- Păstrarea butucilor sănătoși cât mai mulți ani, cu ajutorul unor tratamente eficiente împotriva bolilor lemnului.
Soluții inovatoare pentru controlul manei la vița de vie
Vița de vie poate fi exploatată până la 25 de ani, dacă este îngrijită corespunzător și protejată eficient, fără să altereze calitatea strugurilor și, implicit, pe cea a vinului. Pentru protejarea inteligentă a viței de vie, este importantă folosirea unor produse inovatoare, care nu influențează proprietățile strugurilor. Fungicidele de contact sunt ideale la începutul perioadei de vegetație, pentru a asigura o bună protecție la suprafața plantei. Ca prim tratament, fungicidul de contact Polyram® DF acționează foarte rapid, având efect multi-site, existând un risc foarte scăzut ca agenții patogeni să dezvolte rezistență.
Combaterea manei la vița de vie se face prin aplicarea tratamentelor cu fungicide: Polyram® DF, Cabrio®Top , Delan® Pro, Novicure®, Zetanil®, Soriale® LX.
În condiții de stres biotic, cum ar fi atacul de boli sau dăunători, sau stres abiotic, precum seceta, grindina sau înghețurile, planta emite o cantitate mai mare de etilenă. Producția crescută de etilenă conduce la: îmbătrânirea prematură, moartea celulară și deteriorarea plantelor.
Fungicidul Cabrio® Top se poate aplica preventiv, pe toată perioada de sensibilitate a viei, eficacitatea sa sporită fiind pusă în valoare cu precădere în stadiile din perioada înfloritului (în mod special în stadiul de sfârșit de înflorit) până în perioada de creștere a boabelor. Este un fungicid cu două substanțe active - metiram și piraclostrobin - o soluție utilă pentru combaterea simultană a mai multor boli ale viței de vie - mană, făinare, excorioză, putregai negru.
Viticultorii din toată țara utilizează fungicidul Cabrio® Top cu succes, pentru a preveni și combate o serie de boli păgubitoare la vița de vie, precum mana, făinarea , putregaiul cenușiu sau excorioza. A fost folosit și la crama Budureasca, pentru a preveni eventuale atacuri ale patogenilor.
Fungicidul Delan® Pro este o soluție nouă în combaterea manei și are o eficacitate dovedită, atât pe frunze, cât și pe ciorchini. Principiul activ al fungicidului Delan® Pro, acidul fosfonic, ajută planta să lupte împotriva agenților patogeni, declanșând mecanisme naturale de apărare. Odată ce a recunoscut agentul patogen, planta reacționează mult mai rapid și intră în stare de alertă. Genele defensive sunt activate și au loc diferite procese de apărare. Prin urmare, agentul patogen este distrus sau dezvoltarea sa este blocată. Recomandarea BASF este ca produsul Delan® Pro să fie aplicat preventiv.
Strugurii sănătoși reprezintă o condiție necesară pentru obținerea unui vin de bună calitate. Delan® Pro are o eficacitate foarte bună în combaterea manei și, prin urmare, poți obține producții de excepție. Delan® Pro nu afectează calitățile organoleptice ale vinului. Astfel, acest fungicid este o soluție nouă, ce vine în sprijinul viticultorilor, dar și o soluție dedicată artei de a face vin.
Află mai multe despre eficacitatea fungicidului Delan® Pro, urmărind acest video:
Un vin bun se poate obține doar din struguri sănătoși. Soriale® LX este partenerul de încredere al viticultorilor, pentru optimizarea tehnologiei de protecție împotriva manei la vița de vie. Soriale® LX este un fungicid sistemic cu rezultate remarcabile în combaterea manei viței de vie. Acțiunea sistemică deosebită, acropetală și bazipetală, stimulează mecanismele naturale de apărare a plantei, iar formularea lichidă asigură o acoperire uniformă a plantei.
Zetanil® este un fungicid ce are în componență zoxamid, care face parte din grupa chimică a benzamidelor. Este o substanță activă de contact, cu un puternic efect preventiv, modul său de acțiune eliminând riscul de apariție a formelor de rezistență. Produsul acționează prin perturbarea structurii microtubulilor și inhibarea diviziunii celulare. A doua substanță activă, cimoxanil, face parte din grupa chimică cyanocetamide-oxime. Este o substanță activă local sistemică, având efect preventiv și curativ. Inhibă diferite procese metabolice ale patogenilor.
Novicure® este unul dintre cele mai performante produse pe bază de cupru, datorită formulării cu sulfat de cupru tribazic. Acesta determină o rezistență la spălare, miscibilitate și stabilitate mărită, acțiune fungicidă și bactericidă deosebită. Formularea cuprului sub formă de sulfat de cupru tribazic permite eliberarea a 25% din ioni într-un mod progresiv, iar 75% sunt eliberați imediat. Astfel, se elimină posibilitatea apariției fenomenului de fitotoxicitate, îndeosebi în primăverile ploioase.
Schema de tratament pentru mana la vița de vie
Fungicid | Boala | Perioada optimă de aplicare | Număr de tratamente | Doza omologată |
---|---|---|---|---|
Polyram® DF | Mana viței de vie | La începutul perioadei de vegetație, la primele tratamente cu produse de contact (creșterea lăstarului sau la răsfirarea inflorescenței). | În funcție de evoluția bolii, se pot repeta tratamentele la un interval de maxim 10-14 zile. | 0,2% |
Delan® Pro | Se aplică de la stadiul de inflorescențe clar vizibile și până când boabele au culoarea specifică soiului (BBCH 53-83). | Maximum 4 tratamente/an, la un interval de 10 zile între tratamente. | 3 – 4 l/ha | |
Cabrio® Top | Se aplică în stadiul BBCH(71-75), în faza de creștere a boabelor. | Timp de pauză până la recoltat: 35 de zile. | 1,5 - 2 kg/ha | |
Soriale® LX | Se aplică în stadiul de 6 frunze până la compactarea ciorchinelui, BBCH 16 – 79). | Maxim 5 tratamente/sezon. | 3 – 4 l/ha | |
Zetanil® | între BBCH 14-89 (de la primelor 4 frunze până la coacerea strugurilor). | Maximum 5 tratamente pe sezon, cu un interval de pauză de 7-10 zile între tratamente. | 0,40 kg/ha | |
Novicure® | Recomandat mai ales la primele și ultimele tratamente, însă trebuie evitată aplicarea în perioada înfloririi. | După aplicare, timpul de pauză până la recoltare este de 21 de zile. | 1,4 – 4,0 kg/ha |
Mana viței de vie - particularitățile bolii
Mana viței de vie se răspândește rapid, iar în zonele cu condiții favorabile dezvoltării bolii, apar succesiuni de infecții secundare. Afectează atât frunzele, cât și ciorchinii și duce la o slăbire accentuată a butucilor de viță de vie. Primul semn este apariția unor pete galbene pe partea superioară a frunzelor, urmat de formarea unui puf albicios, pe partea inferioară a frunzei, rezultat din fructificațiile ciupercii Plasmopara viticola.
Particularitățile agentului patogen
Dintre bolile viței de vie, mana are o mare importanță în regiunile producătoare de vin, fiind una dintre cele mai distructive boli. Ciuperca poate ierna în frunzele căzute, iar primăvara, în condiții favorabile, germinarea oosporilor formează macroconidia. Aceasta formează zeci de zoospori ce sunt proiectați pe organele verzi ale plantelor, infectându-le în prima fază de atac al frunzelor. Odată cu evoluția bolii, frunzele infectate devin necrotice, se usucă și cad. Numărul mare de infecții ce au loc în perioada de incubație și perioada scurtă de incubație fac destul de dificilă combaterea manei viței de vie, în lipsa unei strategii de protecție a viței de vie.
Cum se manifestă mana viței
Ciuperca ce atacă toate părțile verzi ale plantelor are trei faze de dezvoltare: când apar petele gălbui pe partea superioară a frunzelor, când se observă petele albe și formarea unui puf dens, alb, pe partea inferioară a frunzelor, și faza de „pată necrotică”, atunci când zonele afectate se brunifică. Pentru a preveni răspândirea bolii, este important să acționezi din timp, încă de la primele simptome.
Atacul pe frunze
Frunzele atacate de ciupercă prezintă pete gălbui, cu aspect uleios. După sporulare, petele capătă o culoare mai închisă, semn că boala este în continuă dezvoltare.
Atacul pe lăstarii ierbacei și cârceii
Mana viței de vie se manifestă pe lăstari sub forma apariției petelor maronii, pe care se dezvoltă, ulterior, puful alb și dens, format prin fructificațiile ciupercii.
Atacul pe ciorchinii tineri
Atacul pe ciorchinii tineri se manifestă prin uscarea și brunificarea zonelor. În situația în care atacul apare în jurul înfloritului, ciorchinii se acoperă cu un puf alb, florile se brunifică și, în final, ciorchinele se usucă în totalitate.
Alte măsuri importante pentru protecția plantației de viță de vie
Pe lângă aplicarea corectă și la timp a tratamentelor de îngrijire pentru prevenirea și combaterea agenților patogeni, este important să respecți și alte reguli de bază, care îți vor proteja plantația:
- Respectă regulile de tăiere și evită să execuți lucrările de tăiere înainte de termen;
- Igienizează plantația și respectă schema de tratament;
- Evită irigarea excesivă a viței de vie;
- Respectă instrucțiunile de aplicare a tratamentelor și dozele recomandate;
- Evită să folosești tratamente fără prescripție sau produse expirate.
Tehnologia BASF pentru protecția viței de vie
O strategie eficientă de protecție a viței de vie asigură un bun control al agenților patogeni și crește performanța producțiilor. Pentru a menține plantația sănătoasă pentru mai mult timp, este important să aplici fungicidele corecte și să protejezi vița de vie de atacurile dăunătorilor, dar și față de îmburuienare. Pe lângă măsurile fitotehnice, la fel de importante sunt și lucrările agrotehnice și monitorizarea permanentă a plantației.
Indiferent de suprafața plantației, dacă vrei să te bucuri de producții optime și de recolte sănătoase, de calitate, respectarea schemei de tratament, monitorizarea permanentă a culturii și bunele practici agricole sunt esențiale.