Putregaiul cenușiu: protecție de top pentru evitarea pierderilor
24.06.2019
VIDEO Ce poți face pentru a asigura protecția optimă a viței de vie împotriva Botrytis cinerea
Putregaiul cenușiu este una dintre cele mai înșelătoare boli cu care se confruntă viticultorii, din cauza faptului că infecția se produce timpuriu, în momentul în care capișoanele florale se detașează, iar prin acele răni, putregaiul poate pătrunde în ciorchine, manifestându-se ulterior, în momentul în care boabele de strugure încep să acumuleze zaharuri.
Pentru combaterea Botrytis cinerea (putregaiul cenușiu al viței de vie), compania BASF oferă viticultorilor din România fungicidul Cantus® . Este un produs pe bază de Boscalid, care acționează întrerupând practic lanțul respirației mitocondriale, ceea ce face ca energia necesară dezvoltării celulei patogenului să fie oprită. De asemenea, împiedică sinteza lipidelor și, în acest fel, celula moare.
”Este un produs deosebit, de ultimă generație. Îl recomandăm a fi aplicat într-unul dintre cele mai importante stadii de dezvoltare a ciorchinelui, respectiv imediat după înflorit, la compactare sau înainte de intrarea în pârgă. Fungicidul Cantus® nu acționează asupra procesului de maturare a strugurilor, împiedică acțiunea lacazei asupra fermentării mustului, împiedică apariția ochratoxinei A, cauzate de ciupercile din genul Aspergillius și Penicillium, neavând efecte împotriva calităților organoleptice ale vinului”, explică Robert Băicoianu, directorul de vânzări horticole din cadrul BASF Agricultural Solutions România.
Cantus® - protecție de excepție împotriva putregaiului cenușiu al viței de vie
Putregaiul cenușiu poate apărea în toate zonele țării. Iată ce măsuri de prevenire și combatere au luat viticultorii mari din România, chiar și atunci când s-au confruntat cu condiții meteo nefavorabile, în special precipitațiile abundente.
”Problemele care s-au înregistrat anul acesta și ne-au dat bătăi de cap au fost mai mult cu putregaiul. Au fost condiții foarte favorabile pentru dezvoltarea putregaiului cenușiu. Au fost zile consecutive în care a plouat și am avut 20-40 l/mp, ceea ce a favorizat dezvoltarea ciupercii. Noi am folosit Cantus® la intrarea în pârgă. L-am folosit într-o doză de 1 kg/ha, la 1000 de litri de soluție și am avut rezultate foarte bune. Aceasta este și indicația producătorului, așa am făcut și suntem mulțumiți, în condițiile de anul acesta. Și oenologii sunt mulțumiți când se folosește fungicidul Cantus®. Nu au probleme absolut deloc în ceea ce privește fermentația”, spune domnul Rădeanu.
Pentru Nelu Cojocaru, de la crama Budureasca, fungicidul Cantus® este unul de încredere, cu rezultate dovedite. !”Imediat după înflorit am folosit produsul Cantus®, în doza de 1-1,2 kg/ha. A dat rezultate foarte bune și are efect secundar și asupra făinării. Îl folosim de ani de zile, cu rezultate excelente”, spune domnul Cojocaru.