03.05.2023
Boală epidemică cu transmitere rapidă de la o tulpină la alta, îngălbenirea viței de vie afectează întreaga industrie vitivinicolă. În lipsa unor măsuri eficiente de prevenție și protecție a podgoriilor, această boală poate avea repercusiuni economice grave din cauza pagubelor majore pe care le poate provoca.
Paraziți unicelulari vegetali, cu formă sferică sau elipsoidală, fără perete celular, fitoplasmele sunt microorganisme din Clasa Mollicutes care cauzează Flavescența viței de vie (Flavescence doreé, FD) sau Îngălbenirea aurie.
Deși este o boală destul de recentă în România, Phytoplasma vitis se răspândește rapid în podgorii, afectând producția de vin a celor mai mari producători de vin din Europa. Vița de vie este principala gazdă a fitoplasmozelor care provoacă îngălbenirea aurie. Această boală de carantină parazitează celulele floemice ale viței de vie și se transmite de la vița infectată la vița de vie sănătoasă prin cicada Scaphoideus titanus Ball.
Fitoplasmozele au o perioadă de latență de aproximativ 1-3 ani, timp în care simptomatologia poate să nu fie identificată. Provoacă pagube majore în Vitis vinifera, V. labrusca, V. riparia, V. rupestris dar și la alte specii în genul Vitis. Cele mai sensibile soiuri din Vitis vinifera sunt Chardonnay, Riesling, Pinot gris, Pinot noir şi Cabernet Sauvignon (Constantina Chireceanu, 2016)
Simptomatologia indusă de fitoplasmele din genul Candidatus Phytoplasma este asociată cu încolțirea întârziată, încrețirea, cloroza sau apariția petelor galben-aurii și înroșirea frunzelor vara, când acestea se ondulează pe partea inferioară și se decolorează devenind ulterior rigide și casante. Simptomele apar, de regulă, la începutul verii, pe frunze, muguri, ciorchini și lăstari. Uneori pot apărea necroze ale venelor. Când fitoplasmozele apar înaintea înfloririi sau în timpul acesteia, inflorescența se poate usca în totalitate determinând avortarea florilor. În funcție de soi, există o varietate de simptome induse de fitoplasmoze:
Considerată în prezent una dintre cele mai îngrijorătoare boli ale viței de vie, Grapevine Golden Flavescence, provoacă pagube atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ în cele mai mari podgorii. Viile infectate pot înceta să producă sau pot muri, iar plantele afectate vor prezenta mereu un risc de răspândire a bolii. Dacă vrei să previi apariția de noi focare și să limitezi răspândirea bolii este important să știi care sunt factorii care favorizează dezvoltarea fitoplasmozele. Iată care sunt principalii factori care duc la apariția și înmulțirea procariotelor:
Vrei să identifici bolile infecțioase din vița de vie? Diagnosticarea exactă poate deveni o provocare pentru viticultori întrucât simptomele tipice de FD sunt asemănătoare cu simptomele altor fitoplasmoze. Pentru detectarea și diagnosticarea corectă a Cicadelideus S. titanus este necesară observarea regulată și identificarea agentului patogen cu ajutorul testelor precise, precum PCR, ELISA sau ISEM. S. titanus. Vectorul principal al FD are o răspândire rapidă și provoacă intrarea în declin a viței de vie. Adultul măsoară între 4,8-5,2 mm, iar femela între 5,5-6,0 mm. Au culoare maro-roșcată iar pe aripile anterioare prezintă pete albe.
În primăvară-vară se poate observa riscul infectării urmărind prezența S.titanus pe partea inferioară a frunzelor, însă pentru un diagnostic precis trebuie efectuate testele specifice de laborator: serologice sau moleculare. Pe lângă smulgerea și distrugerea tulpinilor infectate, tratamentele fitosanitare cu produse omologate sunt obligatorii. Aplicarea la timp a tratamentelor limitează răspândirea insectei vector.
Evaluează permanent riscul de apariție a noi focare de boală și protejează plantația cu ajutorul tratamentelor inovatoare de ultimă generație. Adoptă bune practici agricole și ține cont de următoarele aspecte importante:
Oferă performanță de top plantației și folosește fungicid Novicure , ce asigură protecția eficientă a viței de vie.
Pe lângă faptul că poate cauza insuficienta maturare a lemnului, fitoplasmozele degenerează progresiv plantele și depreciază calitatea recoltelor, implicit a vinului. Monitorizarea, prevenția, observarea din timp și controlarea fitoplasmelor cu ajutorul soluțiilor de ultimă generație limitează repercusiunile economice grave.