Folosește regulatori de creștere pentru a preveni căderea plantelor
În România, regulatorii de creștere sunt produse ale căror beneficii sunt relativ necunoscute.
În același timp, căderea plantelor a devenit din ce în ce mai frecventă. Fermierii mari din România știu deja că, dacă vor producții de cereale de peste 5 tone/ha, se impune folosirea regulatorilor de creștere la cereale.
De ce cad plantele de cereale?
Există două tipuri de cădere a plantelor: de la nivelul rădăcinii sau tulpinii. Căderea plantelor este favorizată în special de vremea ploioasă și umezeală, dar și de vânt. Umezeala crește greutatea spicelor și a frunzelor. În plus, solul îmbinat nu mai permite fixarea adecvată a rădăcinii. Adierile de vânt cresc efectul de pârghie, iar plantele vor cădea în cele din urmă, cu rezultate uneori catastrofale pentru recolta de cereale.
Factorii care influențează stabilitatea și căderea plantelor
Formele de cădere a plantelor de cereale
Structura plantei de cereale presupune susținerea spicului (care are o masă vegetativă mare) la vârful tulpinii (un ax subțire și gol pe interior).
Arhitectura acesteia presupune o rezistență adecvată a tulpinii și rădăcinii. Tulpina înaltă se îngustează spre vârf, este rigidizată prin internodii și este relativ flexibilă. Totuși, greutatea spicului poate fi mărită de apă, în cazul unor perioade îndelungate cu umezeală ridicată, ceea ce poate amplifica efectul de pârghie. Dacă forța respectivă depășește rezistența tulpinii, aceasta se va rupe.
Factorii care asigură stabilitatea plantei de cereale:
- Înălțimea tulpinii
- Suprafața sistemului radicular
- Aderența rădăcinii
- Gradul de fermitate a solului
Ce puteți face:
- Evaluați factorii de risc pentru căderea plantelor
- Măsurați înălțimea medie a plantelor
- Stabiliți numărul de frați
- Gestionați dezvoltarea culturii
- Calculați riscul de cădere
Este însă nevoie și de un sistem radicular puternic, pentru a asigura stabilitatea plantei de cereale.
Cea mai comună formă de cădere a cerealelor este la nivelul rădăcinii. Și aceasta este rezultatul unei perioade lungi de precipitații. Pe lângă greutatea crescută a spicelor și frunzelor, apa acumulată în sol nu mai permite o ancorare suficientă a rădăcinilor.
Ce sunt regulatorii de creștere
Regulatorii de creștere pentru cereale sunt produse pentru protecția plantelor, ale căror substanțe active se comportă asemenea hormonilor naturali ai plantei. Așa cum arată și numele, produsele reglează creșterea plantei. Regulatorii de creștere sunt folosiți pe scară largă în majoritatea țărilor, fiind unul din factorii care contribuie atât la creșterea producției, cât și a profitului fermierilor.
Regulatorii de creștere limitează dezvoltarea pe înălțime și consolidează tulpina. Spre deosebire de produsele concurente, Medax® Top, de la BASF, este singurul regulator de creștere care are și efect de consolidare a sistemului radicular.
Alți factori care influențează riscul de cădere
De ce este important să folosești regulatori de creștere
Fermierii care vor să își asigure investiția în cultura de cereale și să își maximizeze profitul folosesc de mulți ani regulatori de creștere, cu efecte benefice, dovedite în timp. Regulatorii de creștere reduc riscul căderii plantelor, îmbunătățesc înfrățirea și ajută la obținerea numărului optim de spice pe metrul pătrat.
În plus, folosind un regulator de creștere precum Medax® Top, se pot evita răspândirea bolilor, creșterea samulastrei de cereale, precum și întârzierile sau apariția problemelor la pregătirea patului germinativ. Alte avantaje directe ale utilizării unui regulator de crestere la cereale sunt: creșterea producției, creșterea masei a 1000 de boabe, creșterea calității de panificație, scăderea costurilor de recoltare și de uscare.
Regulatorii de creștere nu trebuie aplicați la culturile cu deficit major de umiditate în sol, sau la culturile care prezintă stres fizic cauzat de băltiri, secetă sau alți factori.
Impactul căderilor asupra producției
- Totalul producției poate să scadă cu 17-40%
- MMB poate scădea cu 8-15%
- Costurile de recoltare cresc cu până la 50%
- Costurile pentru uscare pot crește cu 20-30%
- Scade calitatea de panificație
Alte dezavantaje
- Răspândirea bolilor
- Creșterea samulastrei
- Probleme la pregătirea patului germinativ
Medax® Top: singurul regulator de creștere din România care consolidează și sistemul radicular
.
Beneficiile utilizării regulatorului de creștere Medax® Top
- Crește rezistența plantei și reduce riscul de cădere
- Consolidează sistemul radicular
- Este foarte flexibil în aplicare
- Crește concentrația de clorofilă și asigură o înălțime uniformă a fraților
- Crește producția și scade costurile de recoltare sau uscare