Recoltarea și depozitarea rapiței - cum reduci pierderile

Recoltarea rapiței necesită o atenție deosebită, deoarece întârzierea sau erorile tehnice pot duce la pierderi de producție de 30-50%

Recoltarea rapiței este o lucrare agricolă dificilă chiar și pentru fermierii cu experiență, pentru că, în timpul acestei operațiuni, pierderile de producție pot ajunge chiar și la jumătate din recoltă. Cauzele sunt multiple, dar, printre cele mai importante sunt greșelile tehnice, de exemplu, și neadaptarea tehnologiei de recoltare, în funcție de caracteristicile hibrizilor folosiți.

În continuare, vei descoperi recomandări practice pentru recoltarea rapiței și depozitarea acesteia, astfel încât să minimizezi pierderile și să maximizezi profitul.

Recoltarea rapiței

Rapița (Brassica napus L.) este o plantă anuală erbacee, care are capacitatea de a produce între 8 și 12 tone de materie uscată după recoltare, menținând solurile curate, fără buruieni. Semințele au un conținut bogat de ulei și pot rămâne viabile peste 10 ani, în condiții optime de recoltare și păstrare. De asemenea, șrotul rezultat are un conținut ridicat de proteine, reprezentând o importantă resursă alimentară pentru animale. În medie, din fiecare 100 de kilograme de semințe se obțin aproximativ 40-50 de litri de ulei și 50-55 de kilograme de șrot.

Fenomenul de scuturare, buruienile, dăunătorii, agenții patogeni, compoziția solului sau deficitul de minerale și substanțe nutritive sunt printre cele mai comune cauze ale pierderilor de recoltă în cultura de rapiță. Totodată, este nevoie să acorzi o atenție deosebită momentului optim pentru recoltare, pentru că tecile rapiței pot plesni când sunt pe plante în camp, iar semințele se vor scutura. Astfel, pierderile de recoltă pot ajunge până la 50% din producție.

Ce trebuie să faci înainte de recoltare

Înainte de recoltare, asigură-te că rapița este sănătoasă și îndeplinește criteriile de calitate pentru a fi vandabilă. Din această perspectivă, este bine să iei în calcul numeroase aspecte ale tehnologiei de cultivare cum ar fi:

1. Importanța fertilizării corecte

Dozele de îngrășăminte variază în funcție de tipul de sol, producția estimată și valorile agrochimice. În general, pentru a obține 1.000 kg de semințe de rapiță, se recomandă în medie 30-60 kg P2O5, împreună cu alți nutrienți esențiali cum ar fi azotul (între 50-60 kg) și sulfatul. Este important ca raportul dintre sulf și azot să fie de 1:7, pentru a asigura o nutriție echilibrată și o dezvoltare sănătoasă a culturii.

2. Alegerea hibrizilor potriviți

Fenomenul de scuturare apare în special înainte de recoltare, din cauza vânturilor puternice sau a furtunilor și reprezintă o provocare majoră, pentru că poate duce la pierderi însemnate de producție. Acesta poate fi, însă, redus utilizând gama de hibrizi de rapiță de toamnă InVigor. În funcție de sistemul de producție, poți opta pentru hibrizi convenționali sau Clearfield®.

Rezistența genetică la scuturare a hibrizilor InVigor oferă flexibilitate privind data de recoltare, deoarece cultura de rapiță se dezvoltă uniform, mai viguros și poate face față mai bine efectelor furtunilor de vară. În plus, presiunea samulastrei pentru culturile următoare este diminuată. Atât hibrizii de rapiță convenționali, cât și cei Clearfield® de la BASF au toleranță bună la secetă, arșiță și îngheț.

3. Importanța sistemului de producție

Alegerea unor hibrizi compatibili cu sistemul de producție este importantă pentru obținerea unui randament optim în cultura de rapiță. O soluție eficace pentru protecția rapiței împotriva buruienilor este sistemul Clearfield® de la BASF, care combină hibrizi selectivi de rapiță cu un potențial ridicat de producție cu un erbicid eficient. Acesta elimină necesitatea aplicării erbicidelor preemergente, oferă o fereastră largă de aplicare în postemergență și are performanțe excelente, indiferent de tipul de sistem de cultivare folosit sau condițiile de umiditate.

Principalele avantaje ale unui sistem de tip Clearfield® sunt:

  • controlul eficient al buruienilor;
  • reducerea numărului de treceri pentru combaterea buruienilor;
  • flexibilitate și independență;
  • evitarea efectelor de fitotoxicitate;
  • predictibilitate sporită.

4. Tehnologia de protecție

Combaterea buruienilor

Buruienile crucifere sunt dificil de combătut deoarece aparțin aceleiași familii ca și rapița. Dar există o soluție modernă pentru combaterea acestor buruieni: poți folosi Cleravo® care este eficient împotriva unei game largi de buruieni dicotiledonate și monocotiledonate, cum ar fi Anthemis spp., Capsela bursa-pastoris, Galium aparine, Matricaria spp., inclusiv alte buruieni crucifere precum Sinapis, Raphanus, Sysmbrium etc, iar pentru a îmbunătăți eficiența tratamentului poate fi folosit împreună cu adjuvantul DASH® HC.

Important de menționat este faptul că acest erbicid se utilizează doar cu hibrizii de rapiță Clearfield®. Acționează în principal ca un erbicid foliar și are la bază două substanțe active: imazamox și quinmerac, care combat buruienile în principal prin frunze, mai puțin prin sol. Acest produs oferă flexibilitate atât în ceea ce privește momentul aplicării, cât și față de condițiile climatice, fiind independent de variațiile acestora. Îl poți aplica la cultura de rapiță, în toamnă, când plantele de rapiță sunt în faza de cotiledoane complet dezvoltate, până la maximum 8 frunze (BBCH 10-18) sau în primăvară, de la stadiul de rozetă până la apariția bobocilor florali (BBCH 30-50).

Un alt erbicid pe care îl poți aplica în preemergență sau postemergență timpurie la toate varietățile și hibrizii de rapiță este Butisan® Avant. Acesta combate un spectru larg de buruieni dicotiledonate și monocotiledonate, are la bază trei substanțe active: dimetenamid-P, metazaclor, quinmerac, și este formulat sub formă de suspoemulsie. Pentru eficacitate maximă, se recomandă aplicarea sa atunci când buruienile sunt nerăsărite sau au până la maximum două frunze.

Combaterea bolilor

De asemenea, hibrizii de rapiță de la BASF au o toleranță bună la unele dintre cele mai devastatoare boli care afectează această cultură, cum ar fi:

  • putregaiul negru (Phoma lingam);
  • verticilioza (Verticillium longisporum).

Pentru a preveni și controla bolile din cultura de rapiță poți folosi următoarele fungicide:

  • Toamna: Caramba® Turbo, un produs care combină substanța activă a unui fungicid (metconazol) cu cea a unui regulator de creştere (mepiquat clorură). Astfel, acest produs oferă mai mult decât controlul eficient al bolilor, având și un efect puternic de regulator de creștere, sporind producția și profitul. Fungicidul Caramba® Turbo poate fi folosit pentru a combate:
    • Putregaiul negru (Phoma lingam);
    • Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum);
    • Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea);
    • Alternarioza (Alternaria brassicae);
    • Făinarea (Erysiphe communis).

În ceea ce privește acțiunea sa ca regulator de creștere, acesta consolidează rezistența și robustețea culturilor de rapiță în sezonul rece.

  • Primăvara: Pictor® Active este un fungicid sistemic cu efecte fiziologice AgCelence® care ajută la obținerea unei culturi sănătoase și productive. Acesta conține substanțele active boscalid și piraclostrobin, este flexibil în aplicare și deosebit de eficient împotriva următoarelor boli:
    • Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum);
    • Alternarioza (Alternaria spp.);
    • Putregaiul negru (Plenodomus lingam);
    • Mana cruciferelor (Hyaloperonospora parasitica);
    • Putregaiul cenușiu (Botryotinia fuckeliana).

Perioada de recoltare a culturii de rapiță

Este important ca recoltarea să se realizeze la momentul optim, deoarece întârzierea produce pierderi mari prin scuturare, iar dacă se face prea devreme, conținutul de ulei din semințe este mai scăzut și umiditatea mai ridicată, ceea ce va crea probleme pentru depozitarea acestora.

Astfel, recoltarea rapiței se face atunci când:

  • plantele sunt aplecate;
  • lanul capătă o nuanță galbenă-ruginie;
  • tecile devin galben-liliachii;
  • majoritatea semințelor au un punct cafeniu.

Reguli de recoltare a rapiței

Recoltarea rapiței poate fi realizată în două faze, ce constau în tăierea plantelor în stadiul de coacere parțială, atunci când silicvele au o nuanță galbenă, iar semințele încep să se brunifice, urmată de treierarea cu combina. Acest proces presupune:

  • tăierea plantelor cu vindroverul și lăsarea acestora pe miriștea înaltă de 25-30 cm până când semințele se maturizează, ajungând la o umiditate de 12-14%;
  • treierarea cu combina dotată cu ridicător de brazdă.

Există și posibilitatea de a lăsa o miriște mai înaltă (30-40 cm), urmată de tăierea miriștii sub plantele recoltate (brazdele), fiind astfel conduse la aparatul de treierat.

Această metodă este avantajoasă deoarece pierderile de semințe sunt foarte reduse, ceea ce înseamnă că sporul de recoltă obținut acoperă cheltuielile suplimentare cu recoltarea în două etape.

De asemenea, recoltarea poate fi realizată și direct cu combina, fiind o metodă mai practică, eficientă doar în cazul pierderilor minime și când sunt disponibile facilități de uscare a semințelor. Procesul începe când semințele sunt brunificate și umiditatea atinge 16-18%. Se desfășoară exclusiv dimineața sau seara, iar întreaga suprafață trebuie recoltată într-un interval de 2-3 zile. Totuși, această metodă poate produce pierderi semnificative, semințele având un conținut ridicat de apă și fiind însoțite de resturi de tulpini cu umiditate crescută.

Descoperă 4 factori de care să ții cont pentru maximizarea randamentului culturii de rapiță în următorul material video:

Depozitarea rapiței

Pentru a păstra calitatea semințelor și pentru prevenirea pierderilor post-recoltare, va fi necesar să cureți semințele de impurități și de resturile vegetale, evitând astfel infestarea cu diverși agenți patogeni. De asemenea, semințele trebuie introduse în uscător pentru a reduce conținutul de umiditate la 10%.

Dacă nu se asigură uscarea artificială, se recomandă depozitarea semințelor în magazii și șoproane, într-un strat subțire de 5-10 cm și se lopătează de mai multe ori pe zi pentru ca umiditatea să scadă la 10%. De asemenea, pentru uscare, poți ține semințele la soare, în straturi subțiri, pe prelate.

Pentru a conserva semințele de rapiță pe o perioadă mai lungă, este necesar ca acestea să aibă un conținut de umiditate mai mic sau egal cu 9%.

Transportul rapiței

Transportul se realizează sub formă de vrac, cu utilaje adecvate, pentru a asigura manipularea și transportul eficient al acestora, evitând pierderi cantiative și deteriorarea calitatilor acestora.

În concluzie, recoltarea rapiței la momentul optim împreună cu utilizarea unor tehnologii moderne de protecție contribuie semnificativ la obținerea unei producții rentabile și de calitate.

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!
Mergi sus