Stropirea pomilor fructiferi: când și cum se face

Care sunt cele mai eficiente soluții și scheme de tratament în stropirea pomilor, pentru prevenirea și combaterea bolilor și a dăunătorilor

Succesul unei recolte depinde de îngrijirea corectă și regulată a livezilor. Respectarea unui calendar pomicol anual, care include scheme tratamente pomi fructiferi, asigură dezvoltarea sănătoasă a pomilor și oferă o protecție sporită împotriva celor mai periculoși agenți patogeni, în special la începutul primăverii, când atenția pe care le-o acordăm are o mare influență asupra producţiei.

Stropirea pomilor fructiferi. Avantaje și beneficii

Pe lângă executarea ca la carte a tăierilor de rodire pentru pomii fructiferi, tratamentele din primăvară sunt foarte importante pentru sănătatea pomilor din grădină sau livadă. Însă, la fel de important este să știi și care este momentul optim pentru stropirea pomilor. Asigură un rod bogat în fiecare an prin aplicarea corectă a unei scheme de tratament și combate cei mai periculoși agenți patogeni. Aplicarea unei scheme eficiente de stropire a pomilor fructiferi cu ajutorul unor tratamente inovatoare este esențială pentru obţinerea celor mai bune rezultate.

Calendar stropirea pomilor fructiferi

  • Stropirea pomilor este esențială pentru a avea o livadă plină cu pomi sănătoși și roditori. Tratamentele fitosanitare previn apariția unor boli care pot produce daune semnificative pomilor și fructelor. Respectarea calendarului pomicol anual și aplicarea tratamentelor la momentul optim te vor ajuta să eviţi astfel pagube însemnate și pierderi de recoltă. Prevenția este întotdeauna mai bună decât tratarea propriu-zisă, pentru că bolile pomilor, odată instalate, vă pot afecta întreaga recoltă, chiar dacă luați ulterior măsuri.

  • Pentru o livadă sănătoasă, majoritatea pomicultorilor aplică minimum 5-6 tratamente pe sezon. Condițiile meteorologice din fiecare anotimp pot favoriza apariția unor boli sau dăunători pentru care trebuie efectuate tratamente corespunzătoare. Astfel, poate fi nevoie să aplici un pachet tratament pentru stropirea pomilor în perioada de repaus vegetativ, toamna, după căderea frunzelor, un tratament pe final de iarnă sau să aplici tratamente fitosanitare în primăvară şi pe parcursul perioadei de vegetație.

Stropirea pomilor fructiferi primăvara

Când se stropesc pomii primăvara? Primele stropiri la pomii fructiferi se fac frecvent după tăiere, la finalul lunii februarie sau începutul lunii martie. Motivele pentru care această perioadă este propice stropirea pomilor fructiferi sunt date de temperaturile care ajung în jurul valorii de 5 grade Celsius şi se asigură un start bun al plantaţiei. Stropirea pomilor primăvara are rolul de a combate păduchii țestoși - păduchele de San Jose, ouăle de afide, acarienii. Tratamentele aplicate începând cu luna aprilie, odată cu apariția primelor flori, combat monilioze, deformarea frunzelor, făinarea la piersic, antracnoza la cais, ciuruirea bacteriană și micotică.

Speciile de pomi fructiferi sunt atacate, pe tot parcursul perioadei de vegetație, de numeroși agenţi patogeni. Primul tratament protejează pomii fructiferi când aceștia se pregătesc să iasă din repaus vegetativ. Stropirea pomilor fructiferi primăvara, înainte de înmugurire, garantează dezvoltarea sănătoasă a pomilor fructiferi și recolte bogate, de calitate. Dacă vrei să afli cu ce se stropesc pomii primăvara, consultă schemele de tratament în funcție de soi, dar și de anotimp.

Stropirea pomilor fructiferi vara

Începând cu luna iunie, schema tratament pomi fructiferi poate include atât fungicide pentru a combate afidele, dar și tratamente cu îngrășăminte foliare pentru a stimula procesele metabolice vegetative care ajută la stabilirea echilibrului nutrițional al plantelor de cultură, cu efecte vizibile într-un timp scurt de la aplicare.

Fertilizările foliare se aplică odată cu produsele fitosanitare, iar la măr, se recomandă pentru a preveni carențele de calciu. Carența de calciu la măr se manifestă la nivelul fructelor, determinând brunificarea internă a acestora. Stropirea pomilor fructiferi în iulie și august se face în zilele însorite, fără a depăși 25 grade Celsius. Vara, stropirea pomilor fructiferi se face după tăierile în verde la speciile pomicole recoltate, pentru a combate deformarea frunzelor, făinarea la piersic, ciuruirea bacteriană și micotică, viermele fructelor, monilioze. Pentru a obține cele mai bune rezultate, în perioadele cu temperaturi ridicate, se recomandă stropirea pomilor fructiferi dimineața sau seara.

Stropirea pomilor fructiferi toamna

Recoltarea nu înseamnă și finalizarea ciclului de îngrijire a copacilor, iar producția din anul următor poate fi îmbunătățită, dacă se ascordă o atenție sporită îngrijirii livezii în perioada de repaus.

Lucrarile și tratamentele de toamna la pomii fructiferi au ca scop combaterea insectelor aflate în stadiul de iernare, dar și a bacteriilor sau a ciupercilor care pot provoca boli pomilor. Când faceți stropiri pomi fructiferi toamna, trebuie să alegeți o zi cu temperaturi pozitive, fără ploi, vânt puternic sau precipitații. Stropirea se face, de regulă, cu un fungicid pentru pomi fructiferi, când frunzele au căzut.

Stropirea pomilor fructiferi iarna

Odată cu sosirea iernii, pomii fructiferi au nevoie de îngrijiri speciale. Pentru protejarea pomilor fructiferi, primul tratament de iarnă se aplică atunci când temperaturile depășesc 5 grade Celsius. În schema îngrijire a pomilor fructiferi iarna se recomanda tratamente cu sulfat de cupru, dar și ulei horticol în combinație cu insecticide pomi fructiferi, pentru protejarea pomilor de larve și ouăle lor hibernante.

Tratamentele de stropire a pomilor fructiferi iarna, în perioada de repaus vegetativ, contribuie atât la eliminarea dăunătorilor aflați în stadiul de iernare, cât și pentru a combate infecțiile cu bacterii și ciuperci. Ciuruirea bacteriană și micotică, deformarea frunzelor și făinarea la piersic, moniliozele pot fi combătute cu ajutorul ultimului tratament din an la pomii fructiferi. Iarna, schema de tratamentele se aplică atunci când pomii fructiferi sunt lipsiți de frunze, în zilele cu temperaturi pozitive, lipsite de ploi, ninsoare sau vânt puternic.

Stropirea pomilor fructiferi - semințoase

Datorită capacității de a obține producții tot mai mari în plantațiile noi în sistem intensiv și super-intensiv, culturile de semințoase s-au dezvoltat pe suprafețe considerabile în toată țara. Mărul, părul, gutuiul sunt fructe care își păstrează prospețimea multă vreme și se pretează la depozitare pe termen lung. Însă, pentru a beneficia de recolte bogate, este esențial să protejezi plantația de buruieni, dar și de numeroasele boli și dăunători:

  • Boli: rapăn, făinare, focul bacterian;
  • Dăunători: molia pieliței fructelor, acarieni, insecte minatoare, viermele fructelor, afide.

Stropirea mărului

Rezistența plantațiilor de măr la boli depinde foarte mult de soiul ales și de sensibilitatea acestuia în fața bacteriilor sau a ciupercilor. Desigur, condiţiile climatice influenţează starea fitosanitară a plantaţiilor.

Bolile și dăunătorii merilor

Dintre dăunătorii care atacă frecvent plantațiile de măr, cele mai mari pagube le fac Păduchele din San Jose, insectele minatoare și defoliatoare, afidele, acarienii și viermele merelor. Referitor la bolile întâlnite, pagube însemnate sunt provocate de fainarea și rapănul marului , focul bacterian al rozaceelor, monilioza, dar şi de bolile de depozitare.

  • Rapănul mărului apare mai ales pe frunze și fructe. La nivelul frunzelor, este ușor de recunoscut, deoarece se manifestă sub forma unor pete mici, circulare, de culoare galbenă, în primă fază, devenind apoi maronii. Aceste pete se înnegresc ulterior, se extind și se unesc pe suprafața frunzelor. Fructele sunt atacate de rapăn în toate fazele de creștere. Boala provoacă deformarea fructelor, crăparea și căderea prematură a acestora. Rapănul este mai des întâlnit în primăverile călduroase, cu ploi frecvente, dar este important să protejați pomii și fructele pe tot parcursul anului împotriva acestei boli care poate diminua considerabil producția.

  • Făinarea mărului se manifestă pe muguri, frunze, inflorescențe, lăstari, dar poate apărea chiar și pe fructe. Organele aeriene ale pomului afectat de făinare se opresc din evoluție și sunt acoperite cu o pâslă albă, cu aspect făinos, iar ulterior se usucă și cad.

  • Focul bacterian al rozaceelor se manifestă mai ales primăvara, asupra inflorescențelor și a lăstarilor. Fără aplicarea unei soluții stropit pomi fructiferi primăvara, florile se ofilesc, se înnegresc și cad. Evoluția bolii este favorizată de vremea caldă, cu umiditate ridicată, așa că apariția focului bacterian în primele luni de vară poate afecta sever pomii, dacă soiul nu este unul mai rezistent. Pentru prevenirea focului bacterian, aplică Regalis® Plus
  • Monilioza are un caracter epidemic, așa că trebuie tratată încă din primă fază, pentru a evita răspândirea ei și contaminarea tuturor pomilor din livadă. Aceasta apare în special în primăverile ploioase și atacă frunzele, florile și lăstarii, care se brunifică.
  • Bolile de depozit (Gloeosporium spp.- putregaiul amar, Penicillium spp. – putrezirea umedă, Botrytis spp. – putregaiul cenuşiu, Alternaria - putrezirea amară) pot provoca pierderi foarte importante, de aici și interesul crescut al pomicultorilor de a reduce pierderile cauzate de aceşti agenţi patogeni.

Dintre dăunătorii des întâlniţi, amintim viermele merelor, Păduchele din San Jose, puricele melifer al mărului.

Combaterea rapănului la meri și la peri

Cel mai eficient mod de a combate rapănul este prin măsuri preventive, agrotehnice și chimice. Arăturile de toamnă sunt esențiale pentru a distruge rezervele biologice care cauzează această boală, dar cea mai importantă măsură este conceperea unui calendar stropire pomi care include tratamente fitosanitare corelate cu soiul plantat, tipul de sol și condițiile climatice din zonă.

Unul dintre cele mai eficiente fungicide de pe piață este Delan® Pro, conceput pe baza unei tehnologii proactive, conţinând două substanţe active: ditianon și fosfonați de potasiu. Aceste substanțe active au un efect sinergic pentru a preveni rapănul la speciile de meri și peri. În plus, stimulează mecanismele naturale de apărare a pomilor, acoperă uniform frunzele şi fructele, oferind protecție livezilor pe o perioadă îndelungată, chiar și în condiţii climatice dificile (precipitaţii, umiditate, temperaturi scăzute).

Combaterea făinării la meri și la peri

Pentru combaterea rapănului, dar şi făinării, recomandăm fungicidele Dagonis®, Sercadis® şi Bellis®, care au mişcare sistemic translaminară în plantă şi oferă protecție împotriva bolilor, pentru un maximum de recoltă și calitate.

Combaterea bolilor de depozitare la meri și la peri

Bellis® este un produs inovator, care conţine 2 substanţe active, boscalid şi piraclostrobin.

Aplicat cu 7 zile înainte de recoltare, reduce semnificativ pierderile cauzate de bolile de depozitare (Gloeosporium spp.- putregaiul amar, Penicillium spp. – putrezirea umedă, Botrytis spp. – putregaiul cenuşiu, Alternaria - putrezirea amară).

Soluții inovatoare BASF - Schema tratament pomi fructiferi

BoalaTratamentPerioada de aplicareDoza recomandatăPauza dintre tratamente
Putregai cenușiu, putregai amar, putregaiul fructelor, putrezirea amară, rapănul mărului, făinare, boli de depozitareFungicid Bellis® În perioada de vegetație, ca tratament foliar, preventiv și curativ, între stadiile de urechiușe de șoarece și creșterea intensității culorii specifice soiului, BBCH 54-850,8 kg/haSe pot aplica maximum 4 tratamente/an, cu un interval de 8-14 zile între acestea. Pentru combaterea bolilor de depozit se recomandă efectuarea tratamentelor în perioada de dinainte de recoltare cu respectarea timpului minim de pauză
Făinarea și rapănul măruluiFungicid Dagonis® BBCH 53-81, de la începutul deschiderii mugurilor florali până la începutul coacerii fructelor (intrarea în pârgă).0,72 l/ha sau 0,4 l/10000 m2 LWA (suprafața peretelui foliar) la făinare și 1,2 l/ha sau 0,7 l/10000 m2 LWA la rapănSe pot aplica maximum 3 tratamente, cu timp de pauză până la recoltat de 35 zile
Rapănul măruluiFungicid Delan Pro® Se aplică de la stadiul de înmugurire până la începutul coacerii fructelor (BBCH 53-81).2,5 l/haMaximum 6 tratamente/an, intervalul de timp între aplicări: 5 - 10 zile.
Făinarea măruluiFungicid Kumulus® DF Se va asigura o bună acoperire a masei vegetative cu soluţia de stropit de la stadiul de urechiușe, până când fructele au jumătate din mărimea finală (stadiile BBCH 10-75)0,3 % (4,5 kg/ha)Tratamentul se repetă la aproximativ 7-10 zile. În amestec cu Polyram®DF combate eficient rapănul.
RapănFungicid fungicid Polyram DF Tratament preventiv se aplică la începutul perioadei de vegetație în funcție de condițiile climatice și evoluția bolii0,25%Se repetă la un interval de 7-10 zile
Putregai cenușiu, rapăn, specii de monilioză, alți agenți patogeni, boli de depozitareFungicid Scala® Se aplică între stadiile BBCH 53 - 77, respectiv de la momentul de deschidere a mugurelui floral până la dezvoltarea fructelor ca tratament pentru rapăn0,75-1 l/ha rapăn


1,5 l/ha Sau 1 l/ 10000 m2 LWA alți agenți patogeni
Se pot face maximum 4 tratamente pe sezon la un interval de minimum 7 zile între aplicări
Făinarea și rapănul măruluiFungicid Sercadis® De la deschiderea mugurelui - frunzele verzi acoperă petalele florii vizibile și până la începutul coacerii fructelor0,25 – 0,3 l/haSe aplică maximum 3 tratamente, la un interval minim de 7 zile între tratamente, pe perioada de vegetație BBCH 53 – 81
Focul bacterianRegulator de creștere Regalis® Plus Tratament focul bacterian (primul tratament pe perioada de înflorire: BBCH 60-69, iar al doilea tratament la începutul formării fructelor: BBCH 71-75)

Regulator de creștere
1,25 kg/ha fiecare tratament








2,5 kg/ha
Se aplică 2 tratamente pe sezon








1 tratament pe sezon
Buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anualeErbicid Stomp® Aqua În perioada de repaus la preemergența buruienilor2 - 4 l/haPoate fi utilizat pe toate tipurile de sol mineral. Nu se aplică pe soluri cu un conținut mai mare de 10% materie organică
Buruieni monocotiledonateErbicid Stratos® Ultra Se aplică postemergent (BBCH 12-39)1-2 l/ha singur sau 1 l/ha + 1 l/ha adjuvant (DASH HC)Se aplică pe parcursul sezonului

Stropirea părului

Plantațiile de păr sunt mai pretențioase decât cele de măr, atât în privința solului, cât și a condițiilor atmosferice în care se dezvoltă cel mai bine. La fel ca mărul, și livezile de păr sunt vulnerabile în fața bolilor și a dăunătorilor, așa că ele trebuie îngrijite cu atenție pe tot parcursul anului. Sunt importante tratamentele de la începutul înfrunzirii mugurilor florali, deci spre finalul lunii februarie, începutul lunii martie, când temperaturile depășesc 6 grade Celsius. Menţionăm şi tratamentele aplicate la începutul înfloritului şi la scuturarea petalelor care vor proteja cultura de o gamă largă de boli. Nici tratamentele din timpul perioadei de repaus nu sunt lipsite de importanţă.

Care sunt principalele boli și dăunători ale părului

Bolile și dăunătorii care pot afecta părul au un impact direct asupra producției rezultate anual, iar soiurile mai sensibile, care nu au o rezistenţă ridicată în fața bacteriilor sau a fungilor, sunt cele mai vulnerabile. Iată care sunt cele mai întâlnite boli și dăunători la păr:

  • Rapănul la păr se caracterizează prin apariția unor pete de culoare maronie, de formă eliptică. Boala este favorizată de temperaturile de peste 7 grade Celsius și umiditatea ridicată, iar atacul ei asupra fructelor cauzează oprirea creșterii acestora, deformarea lor, crăparea și căderea înainte de vreme.
  • Pătarea albă a frunzelor de păr se manifestă la nivelul frunzelor, rareori pe fructe, spre finalul primăverii. Pe frunze apar niște pete circulare, de culoare brună, care devin ulterior de culoare cenușie sau albă, înconjurate de o margine de culoare maronie.
  • Focul bacterian și monilioza atacă părul la fel ca în cazul plantațiilor de măr.
Dintre dăunători, cei mai întâlniți sunt păduchele de San-Jose, moliile defoliatoare sau miniere sau păduchii de frunze.

Soluții inovatoare BASF - Schema de tratament

BoalaTratamentPerioada de aplicareDoza recomandatăPauza dintre tratamente
Putregai cenușiu, putregai amar, putregaiul fructelor, putrezirea amară, rapănul mărului, făinare, boli de depozitareFungicid Bellis®În perioada de vegetație, ca tratament foliar, preventiv și curativ, între stadiile de urechiușe de șoarece și creșterea intensității culorii specifice soiului, BBCH 54-850,8 kg/haSe pot aplica maximum 4 tratamente/an, cu un interval de 8-14 zile între acestea. Pentru combaterea bolilor de depozit se recomandă efectuarea tratamentelor în perioada de dinainte de recoltare, cu respectarea timpului minim de pauză
Boli foliare ale tulpinii sau ale fructelor, făinarea părului și rapănFungicid Dagonis®BBCH 53-81, de la începutul deschiderii mugurilor florali până la începutul coacerii fructelor (intrarea în pârgă).0,72 l/ha sau 0,4 l/10000 m2 LWA (suprafața peretelui foliar) la făinare și 1,2 l/ha sau 0,7 l/10000 m2 LWA la rapănSe pot aplica maximum 3 tratamente, cu timp de pauză până la recoltat de 35 zile
Rapănul păruluiFungicid Delan Pro®Se aplică de la stadiul de înmugurire până la începutul coacerii fructelor (BBCH 53-81).2,5 l/haMaximum 6 tratamente/an, intervalul de timp între aplicări: 5 - 10 zile.
RapănFungicid Polyram® DFTratament preventiv - se aplică la începutul perioadei de vegetație, în funcție de condițiile climatice și evoluția bolii0,25 %Se repetă la un interval de 7-10 zile
Putregai cenușiu, rapăn, specii de monilioză, alți agenți patogeni, boli de depozitareFungicid Scala®Se aplică între stadiile BBCH 53 - 77, respectiv de la momentul de deschidere a mugurelui floral până la dezvoltarea fructelor ca tratament pentru rapăn0,75-1 l/ha rapăn

1,5 l/ha Sau 1 l/ 10000 m2 LWA alți agenți patogeni
Se pot face maximum 4 tratamente pe sezon la un interval de minimum 7 zile între aplicări
Făinarea și rapănul păruluiFungicid Sercadis®De la deschiderea mugurelui - frunzele verzi acoperă petalele florii vizibile și până la începutul coacerii fructelor0,25 – 0,3 l/haSe aplică maximum 3 tratamente, la un interval minim de 7 zile între tratamente, pe perioada de vegetație BBCH 53 – 81
Focul bacterianRegulator de creștere Regalis® PlusTratament focul bacterian (primul tratament pe perioada de înflorire: BBCH 60-69, iar al doilea tratament la începutul formării fructelor: BBCH 71-75)

Regulator de creștere
1,25 kg/ha fiecare tratament





2,5 kg/ha
Se aplică 2 tratamente pe sezon





1 tratament pe sezon
Buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anualeErbicid Stomp® AquaÎn perioada de repaus la preemergența buruienilor2 - 4 l/haPoate fi utilizat pe toate tipurile de sol mineral. Nu se aplică pe soluri cu un conținut mai mare de 10% materie organică
Buruieni monocotiledonateErbicid Stratos® UltraSe aplică postemergent (BBCH 12-39)1-2 l/ha singur sau 1 l/ha + 1 l/ha adjuvant (DASH HC)Se aplică pe parcursul sezonului

Stropirea gutuiului

Gutuiul este un pom fructifer care se adaptează ușor la condițiile climatice, însă este mai vulnerabil decât mărul sau părul în fața temperaturilor caniculare sau a celor geroase, dar și în fața bolilor sau a dăunătorilor, din cauza scoarței sale, care este mai subțire decât cea a altor pomi. Împotriva moniliozei și a bolilor bacteriene, stropirea plantațiilor de gutui se face toamna, după scuturarea frunzelor

Bolile și dăunătorii gutuiului

Bolile și dăunătorii care afectează gutuiul sunt aceiași cu cei de la măr sau păr:

  • Focul bacterian al rozaceelor;
  • Pătarea brună a frunzelor de gutui;
  • Mumifierea fructelor tinere de gutui este cauzată de o ciupercă, iar acțiunea ei face ca fructele să se oprească din evoluție, să se mumifice și să cadă;
  • Viermele fructelor;
  • Monilioza.

Stropirea pomilor fructiferi – sâmburoase

Pentru a te asigura că obții cea mai bună recoltă, este esențial să previi apariția bolilor și să combați eficient dăunătorii care apar la sâmburoase. Sâmburoasele sunt specii de pomi fructiferi, din această categorie făcând parte cireșul, prunul, vișinul, caisul, piersicul sau nectarinul. În sezoanele ploioase, cele mai păgubitoare boli ale sâmburoaselor sunt monilioza şi băşicarea frunzelor. Pentru combaterea eficientă a bolilor la sâmburoase, stropirea pomilor fructiferi include scheme de tratamente cu fungicide inovatoare cu combinații unice de ingrediente active.

Cum combatem monilioza la speciile de sâmburoase?

Signum® este un fungicid inovator cu o combinație unică de substanțe active cu moduri de acțiune diferite: boscalid şi piraclostrobin. Spectrul de combatere al produsului Signum® este specific pentru combaterea putregaiurilor, dar și a altor boli importante. Testele efectuate au arătat că Signum® a determinat atât sporuri semnificative de recoltă, cât și îmbunătățirea procentului de producție destinată vânzării.

Stropirea cireșului și a vișinului

Pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a cireșilor și vișinilor, este esențială aplicarea unor tratamente eficiente în sezonul de primăvară-vară. O schemă de tratament adecvată va preveni debilitarea pomilor și va garanta producții bogate fiecărui soi.

Care sunt principalele boli și dăunători ale cireșului și vișinului?

  • Monilioza sau putregaiul fructelor este o boală care aduce pagube mari în livezi, afectând florile, frunzele, lăstarii, dar și fructele. La suprafața ţesuturilor afectate se formează un mucegai de culoare albă, care cauzează necrozarea și brunificarea acestora. Predispoziție maximă la atac au soiurile în perioada înfloritului și în perioada maturării fructelor. ● Antracnoza frunzelor de cireș atacă frunzele de cireș și vișin, formând pete roșiatice pe partea superioară și roz-albicioase pe partea inferioară a frunzelor. La atac puternic, frunzele se usucă și cad din pomi, rezultând o defoliere prematură a acestora.

Soluții inovatoare BASF - Schema de tratament

BoalaTratamentPerioada de aplicareDoza recomandatăPauza dintre tratamente
Putregai cenușiu, rapăn, specii de monilioză, alți agenți patogeni, boli de depozitareFungicid Scala®Se aplică între stadiile BBCH 53 - 77, respectiv de la momentul de deschidere a mugurelui floral până la dezvoltarea fructelor ca tratament pentru rapăn0,75-1 l/ha rapăn

1,5 l/ha Sau 1 l/ 10000 m2 LWA alți agenți patogeni
Se pot face maximum 4 tratamente pe sezon la un interval de minimum 7 zile între aplicări
Focul bacterianRegulator de creștere Regalis® PlusPrimul tratament pe perioada de înflorire: BBCH 60-69, iar al doilea tratament la începutul formării fructelor: BBCH 71-751,5 kg/ha fiecare tratamentSe aplică 2 tratamente pe sezon
Buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anualeErbicid Stomp® AquaÎn perioada de repaus la preemergența buruienilor2-4 l/haPoate fi utilizat pe toate tipurile de sol mineral. Nu se aplică pe soluri cu un conținut mai mare de 10% materie organică
Buruieni monocotiledonateErbicid Stratos® UltraSe aplică postemergent (BBCH 12-39)1-2 l/ha singur sau 1 l/ha + 1 l/ha adjuvant (DASH HC)Se aplică pe parcursul sezonului

  • Ciuruirea frunzelor este ușor de recunoscut datorită petelor violet care apar pe frunze, delimitate de o margine roșie. Boala necrozează țesuturile frunzei, care se perforează și cad. La nivelul fructelor, boala cauzează pierderea gustului și căderea timpurie a acestora.
  • Pătarea roşie a frunzelor de cireș și vișin se manifestă mai ales pe frunze, sub forma unor pete mici, circulare, purpurii sau roșiatice, cu marginile ușor delimitate. Petele se unesc apoi și cuprind întregul limb foliar. Frunzele atacate cad prematur, iar boala duce la defolierea timpurie a pomilor.

Dintre dăunători menţionăm: Musca cireşelor, Păduchele negru al cireșului, Păduchele din San Jose, Viermele cireşelor.

Soluții inovatoare BASF - Schema de tratament

BoalaTratamentPerioada de aplicareDoza recomandatăPauza dintre tratamente
Putregaiul brun și mumificarea fructelor, pătarea frunzelor, specii de moniliozăFungicid Signum®În perioada înfloritului (pentru combaterea moniliozei florilor) şi/sau la intrarea în pârgă a fructelor (pentru combaterea moniliozei fructelor)0,5 kg/haSe pot aplica maximum 3 tratamente la un interval de 10 zile între ele, pe perioada de vegetație BBCH 59-81, de la deschiderea primelor flori până la începutul colorării tipice a fructelor
Buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anualeErbicid Stomp® AquaÎn perioada de repaus la preemergența buruienilor2-4 l/haPoate fi utilizat pe toate tipurile de sol mineral. Nu se aplică pe soluri cu un conținut mai mare de 10% materie organică
Buruieni monocotiledonateErbicid Stratos® UltraSe aplică postemergent (BBCH 12-39)1-2 l/ha singur sau 1 l/ha + 1 l/ha adjuvant (DASH HC)Se aplică pe parcursul sezonului

Stropirea prunului

Cele mai multe tratamente de stropire a prunilor au loc primăvara, mai ales în perioadele calde și umede, când pomii sunt mai predispuși infecţiilor. Tratamentele împotriva păduchilor și moliilor sunt cel mai des aplicate vara, când apariția lor poate fi prevenită cu ajutorul unui insecticid eficient pomi fructiferi.

Care sunt principalele boli și dăunători ale prunului?

  • Monilioza este una dintre cele mai periculoase boli pentru pruni, apare în special primăvara și se manifestă pe flori, frunze, fructe și lăstari. La nivelul fructelor apar niște pete brune, circulare, care se extind rapid și cuprind tot fructul. Acesta devine moale și putrezește, devenind necomestibil. Recomandăm aplicarea produsului Signum® pentru combaterea moniliozei.
  • Pătarea roșie a frunzelor de prun se caracterizează prin apariția unor pete galben-verzui pe frunze, care devin ulterior de un roșu cărămiziu. Atacul acestei boli duce la defoliere timpurie și la căderea fructelor. Puteţi preveni apariţia acestei boli cu produsul Signum®.

  • Ciuruirea frunzelor la sâmburoase constă în apariția unor pete cenușii sau brune pe frunze, care necrozează țesuturile și cauzează apariția unor perforații la nivelul frunzelor. Această boală se poate extinde și pe lăstari, dar și pe fructe, ceea poate face pagube însemnate într-o livadă.

Descoperă mai jos schema de stropire a prunilor și combate eficient principalele boli și dăunători.

Soluții inovatoare BASF - Schema de tratament

BoalaTratamentPerioada de aplicareDoza recomandatăPauza dintre tratamente
Gomoza (ciuruirea frunzelor), bășicarea frunzelor, putregai, arsura bacterianăFungicid Novicure®Tratament la căderea frunzelor și la sfârșitul iernii

Tratament la apariția mugurilor - faza de buton roz
6,0 kg/ha


1,25-1,5 kg/ha
Timp de pauză până la recoltare - 21 zile
Pătarea roșie a frunzelor, specii de moniliozăFungicid Signum®De la deschiderea primelor flori până la începutul colorării tipice a fructelor0,5 kg/haSe pot aplica maximum 3 tratamente la un interval de 7 zile între ele, pe perioada de vegetație BBCH 59-81.
Regulator de creștereRegulator de creștere Regalis® PlusPrimul tratament aplicat pe perioada înfloritului: BBCH 60-69, iar al doilea la începutul formării fructelor: BBCH 71-75.1 x 2,5 kg/ha SAU 2 x 1,5 kg/haSe pot aplica 1 sau 2 tratamente
Buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anualeErbicid Stomp® AquaÎn perioada de repaus la preemergența buruienilor2-4 l/haPoate fi utilizat pe toate tipurile de sol mineral. Nu se aplică pe soluri cu un conținut mai mare de 10% materie organică
Buruieni monocotiledonateErbicid Stratos® UltraSe aplică postemergent (BBCH 12-39)1-2 l/ha singur sau 1 l/ha + 1 l/ha adjuvant (DASH HC)Se aplică pe parcursul sezonului

Stropirea caisului

Caisul este una dintre cele mai sensibile specii pomicole la atacul bolilor, mai ales când crește în zone cu umiditate ridicată. Una dintre cele mai grave boli ale caisului este apoplexia, unde pomi aparent sănătoși se veștejesc și mor rapid în timpul perioadei de vegetație. Boala este cauzată de un cumul de factori, dezvoltarea agenţilor patogeni fiind favorizată şi de condiţiile climatice şi de mediu.

Când se stropesc pomii? Pentru a preveni contaminarea caisului cu anumite boli și dăunători, pomii plantați în livadă trebuie stropiți sistematic primăvara devreme și toamna, după căderea frunzelor, iar unele tratamente trebuie repetate și după căderea petalelor, mai ales pentru combaterea moniliozei.

Care sunt principalele boli și dăunători ale caisului?

Iată care sunt bolile și dăunătorii care afectează cel mai frecvent caisul:

  • Monilioza este puternică, în special în primăverile reci și umede și cauzează ofilirea florilor, uscarea mugurilor și a lăstarilor. Când afectează fructele, acestea putrezesc și cad. Puteţi preveni apariţia acestei boli prin aplicarea fungicidului Signum®.
  • Pătarea și ciuruirea bacteriană a frunzelor.
  • Cancerul bacterian apare la livezile de cais plantate pe soluri umede și reci.
  • Făinarea caisului este favorizată de temperatură și umiditate și se manifestă în special pe fețele frunzelor și pe lăstarii verzi.

Dintre dăunători amintim: Păduchele verde, omida păroasă, Păduchele de San-Jose.

Menținerea unui frunziș sănătos prin măsuri de prevenire și de combatere încă din primele faze ale bolilor sau ale dăunătorilor asigură dezvoltarea unei livezi de caiși sănătoși și roditori.

Soluții inovatoare BASF - Schema de tratament

BoalaTratamentPerioada de așteptareDoza recomandatăPauza dintre tratamente
Gomoza (ciuruirea frunzelor), bășicarea frunzelor, putregai, arsura bacterianăFungicid Novicure®Tratament la căderea frunzelor și la sfârșitul iernii

Tratament la apariția mugurilor - faza de buton roz
6,0 kg/ha


1,25-1,5 kg/ha
Timp de pauză până la recoltare - 21 zile
Putregaiul brun și mumificarea fructelorFungicid Signum®De la deschiderea primelor flori până la coacerea fructelor0,5 kg/haSe pot aplica maximum 3 tratamente la un interval de 7-10 zile între ele, pe perioada de vegetație BBCH 60-87
Buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anualeErbicid Stomp® AquaÎn perioada de repaus la preemergența buruienilor2-4 l/haPoate fi utilizat pe toate tipurile de sol mineral. Nu se aplică pe soluri cu un conținut mai mare de 10% materie organică
Buruieni monocotiledonateErbicid Stratos® UltraSe aplică postemergent (BBCH 12-39)1-2 l/ha singur sau 1 l/ha + 1 l/ha adjuvant (DASH HC)Se aplică pe parcursul sezonului

Stropirea piersicului

Piersicul depinde foarte mult de condițiile de mediu și de solul în care este plantat. Atunci când piersicul este cultivat pe un sol greu, umed, expus curenților reci, el devine mai sensibil la atacul agenților patogeni. În perioada dezmuguritului, până la scuturarea petalelor este recomandată aplicarea unui tratament pomi pentru a preveni infecțiile, urmând ca din mai până în iulie să se aplice tratamente pentru protejarea fructelor.

Care sunt principalele boli și dăunători ale piersicului?

Controlul bolilor și dăunătorilor este esențial pentru longevitatea piersicului, mai ales în zonele cu ierni geroase și sol argilos. Iată care sunt cele mai întâlnite boli și dăunători ale piersicului:

Afecțiuni provocate de ciuperci și dăunători:

  • Monilioza dă atacuri păguboase asupra fructelor, care se mumifică și devin necomestibile. Pentru combaterea moniliozei, BASF vă recomandă aplicarea fungicidului Signum®.
  • Bășicarea frunzelor de piersic dă primele simptome la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, pe frunzele tinere de la vârful lăstarilor. Acestea capătă un aspect bășicat, cu umflături neregulate pe partea superioară. Frunzele afectate cad după 3-4 săptămâni, iar un climat umed și rece poate favoriza avansarea bolii, ducând la defolierea totală a pomilor. Boala afectează și producția de fructe. Acestea nu se dezvoltă suficient și au o calitate inferioară.
  • Făinarea piersicului.
  • Ciuruirea frunzelor.

Dintre dăunătorii piersicului menționăm: Păduchele verde al piersicului, Păduchele de San-Jose, afidele.

O atenție deosebită o necesită mai ales pomii tineri, până la intrarea pe rod, care sunt mai vulnerabili în fața bolilor și a dăunătorilor. Îngrijirea piersicului trebuie să fie axată pe menținerea unui aparat foliar sănătos. Dacă vrei să știi cu ce se stropesc pomii după căderea frunzelor sau care sunt tratamentele pentru stropirea pomilor în funcție de fenofază, urmărește tabelul cu schema de tramament de mai jos.

Soluții inovatoare BASF - Schema de tratament

BoalaTratamentPerioada de aplicareDoza recomandatăPauza dintre tratamente
Gomoza (ciuruirea frunzelor), bășicarea frunzelor, putregai, arsura bacterianăFungicid Novicure®Tratament la căderea frunzelor și la sfârșitul iernii

Tratament la apariția mugurilor - faza de buton roz
6,0 kg/ha


1,25-1,5 kg/ha
Timp de pauză până la recoltare - 21 zile
MoniliozaFungicid Signum®De la deschiderea primelor flori până la coacerea fructelor0,5 kg/haSe pot aplica maximum 3 tratamente la un interval de 7-10 zile între ele, pe perioada de vegetație BBCH 60-87.
Buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anualeErbicid Stomp® AquaÎn perioada de repaus la preemergența buruienilor2-4 l/haPoate fi utilizat pe toate tipurile de sol mineral. Nu se aplică pe soluri cu un conținut mai mare de 10% materie organică
Buruieni monocotiledonateErbicid Stratos® UltraSe aplică postemergent (BBCH 12-39)1-2 l/ha singur sau 1 l/ha + 1 l/ha adjuvant (DASH HC)Se aplică pe parcursul sezonului

Respectarea calendarului anual de stropirea pomilor fructiferi este esențială pentru îngrijirea, prevenirea și combaterea eficientă a buruienilor, bolilor și dăunătorilor. Stropirea pomilor fructiferi la momentul optim și menținerea plantațiilor sănătoase vor garanta calitatea recoltelor, prevenind eventualele pagube semnificative. Adoptarea unei scheme de tratament cu fungicide și insecticide la pomi fructiferi are o mare influență asupra randamentului producției și calității fructelor.

Noul fungicid Dagonis®

Descoperă noul fungicid polivalent de la BASF. Este simplu de folosit și poate fi aplicat la peste 20 de culturi de legume sau pomi fructiferi.

Vezi caracteristicile tehnice

Prezentarea fungicidului Sercadis® la măr

Regalis® Plus: primul regulator de creștere pentru pomi fructiferi din România

Regalis® Plus

Regalis® Plus este singurul regulator de creștere omologat în România pentru culturile de măr, păr, prun. Optimizează producția și crește rezistența pomilor.

Vezi beneficiile produsului

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium

Ce tratamente poți face dacă ai o suprafață mică de viță de vie

Tratamente și doze de aplicare dacă folosești pompa de spate sau atomizor

Vezi recomandările BASF

Calculator pentru stabilirea dozei de aplicare

Optimizați costurile, aplicând doza potrivită în funcție de suprafața peretelui foliar. Pentru fungicidele Dagonis® și Revyona®

Calculează doza

Acest produs este disponibil sub formă de microambalaj

Poate fi achiziționat în fitofarmacii sau prin intermediul distribuitorilor autorizați

Vezi detalii și de unde poți cumpăra
Mergi sus