Făinarea și rapănul mărului - simptome și soluții de combatere
17.09.2018
Dintre bolile culturii de măr, făinarea și rapănul sunt cele mai răspândite, dar și cele mai periculoase pentru recolta ta. Află cum le poți recunoaște și care sunt cele mai eficiente soluții pentru combaterea lor
În România, plantațiile cu mere ocupă aproximativ 55.000 de hectare, situând țara noastră pe locul III ca suprafață în 2017 în UE (după Polonia cu 162.000 ha și Italia cu 57.000 ha), conform north_east Eurostat.
Și totuși, în topul producției, România nu ocupă un loc fruntaș, ceea ce înseamnă că, din păcate, multe livezi autohtone au o recoltă slabă și nu sunt suficient de bine întreținute.
O problemă pe care mulți pomicultori o întâmpină ține de atacul diverșilor agenți patogeni ai mărului, precum făinarea mărului, rapănul mărului, focul bacterian, mumificarea fructelor, rugina mărului sau mana. Aceștia pot compromite producția de mere și, mai mult decât atât, afectează rezistența fiziologică a plantației, vigoarea și potențialul său productiv pentru anii următori.
În continuare vom discuta despre cele mai frecvente și periculoase boli pentru cultura mărului : făinarea și rapănul.
Făinarea este o boală produsă de o ciupercă numită Podosphaera leucotricha, fiind observată prima dată în 1877, în Statele Unite ale Americii. Ea s-a răspândit ulterior pe toate continentele, în toate culturile de mere, afectând în special soiurile sensibile (precum celebrul Jonathan).
Ciclu biologic și factori care favorizează apariția infecției
Ciuperca iernează în principal sub formă de miceliu de rezistență între solzii mugurilor și pe lăstarii atacați. Primăvara devreme, la suprafața organelor atacate se formează conidiile ciupercii, care, în condiții favorabile, realizează noi infecții.
Făinarea se poate manifesta pe toată durata perioadei de vegetație, până la căderea frunzelor. Tratamentele încep a fi aplicate începând cu faza de dezmugurit. Se pot aplica tratamente cu sulf până la faza de buton roz, ulterior fiind necesară aplicarea unor produse cu moduri mai complexe de acțiune, deoarece și condițiile de apariție a infecției devin mult mai favorabile.
Tratamentele efectuate în luna aprilie sunt, de obicei, foarte importante pentru protecția livezii împotriva făinării. Atacuri puternice au loc însă și la sfârșitul lunii mai și începutul lui iunie. Apariția ciupercii poate fi favorizată de umiditatea ridicată (peste 80%), dar și de temperaturile ridicate.
Simptome
Făinarea atacă în special frunzele pomilor și lăstarii tineri, însă pot fi afectate și florile sau fructele tinere. Organele atacate se acoperă cu o pulbere albicioasă, care își schimbă treptat culoarea în gălbui și poate fi observată cu ușurință. Această pulbere reprezintă miceliul ciupercii, prin care boala se poate răspândi rapid.
Frunzele acoperite de făinare își îndoaie apoi vârfurile și marginile înspre partea superioară și se usucă timpuriu. Lăstarii atacați pot căpăta o culoare maronie, în timp ce vârfurile lor se îndoaie precum un cârlig.
Dacă făinarea atacă florile, acestea se deformează și se usucă.Fructele sunt atacate de făinare când soiul respectiv este sensibil și infecția este puternică; în acest caz, creșterea lor este oprită. După un timp, ele vor cădea din pom.
Combaterea agentului patogen și momentele optime de aplicare a tratamentelor
Fiind vorba de o boală periculoasă și frecventă la cultura mărului, cel mai bun mod de a combate agentul patogen rămâne tratamentul cu fungicide. Printre cele mai eficiente soluții se numără:
- Kumulus® DF - un produs pe bază de sulf, element extrem de eficient în combaterea făinării.
- Sercadis® - un produs inovator BASF, nou lansat în Romania, eficient nu doar în combaterea făinării, ci și a rapănului; conține o substanță activă numită fluxapiroxad, care oprește producția de energie a fungilor, în timp ce oprește dezvoltarea miceliului și germinarea sporilor. Poți urmări și acest video pentru a afla mai multe despre modul de acțiune al produsului Sercadis®.
- Bellis® - eficient în combaterea făinării, a rapănului, dar și a bolilor de depozitare, precum putrezirea umedă, putregaiul cenușiu (Botrytis spp.) și putrezirea amară (Alternaria), care pot afecta fructele în mod vizibil după recoltare, în timpul depozitării, producând pagube considerabile.
Este recomandat să tai și să arzi toți lăstarii afectați. De asemenea, folosește pentru cultura ta soiuri rezistente la făinare, precum Prima, Pionier sau Generos.
Rapănul mărului
La fel ca făinarea, rapănul mărului este cauzat de o ciupercă (Venturia inaequalis) observată prima dată în secolul al XIX-lea, în anul 1819, de către botanistul suedez Elias Magnus Fries. Deși este cea mai răspândită boală printre culturile de meri din lumea întreagă, modul în care acționează o face și cea mai devastatoare.
Ciclul biologic și factorii care favorizează apariția infecției
Rapănul poate apărea încă de la începutul primăverii, atunci când temperatura este mai mare de 7 grade Celsius. Apariția sa poate fi favorizată de umiditate, mai exact de zilele în care apa rămâne timp de mai mult de nouă ore pe frunzele pomilor.
Poți urmări acest clip pentru a afla mai multe informații despre ciclul biologic al rapănului:
Simptome
Dacă făinarea rar ajunge până la flori și fructe, rapănul tinde să atace rapid toate organele tinere ale unui pom, fiind astfel capabil de a compromite rapid o cultură. Mici pete de culoare cenușie-măslinie apar întâi la baza frunzelor, pe latura dorsală. Odată ce petele cresc, frunzele devin maronii și cad înainte de vreme.
Florile sunt atacate în același fel, petele apărând întâi pe sepalele acestora. Fructele pot căpăta și ele pete cenușii-măslinii, care inițial au o textură catifelată și mai târziu capătă o crustă. Petele se extind, deformând, uscând și crăpând fructele, iar pulpa acestora capătă în ultimă instanță un gust fad.
Combaterea agentului patogen
Așa cum am menționat deja, fungicidele Sercadis® și Bellis® sunt eficiente în combaterea făinării, dar și a rapănului. Alte soluții recomandate sunt:
- Delan® Pro - un produs nou care are în componență ditianon și fosfonați de potasiu; se dovedește eficient și în combaterea manei la vița de vie;
- - fungicid pe bază de metiram, cu acțiune multi-site, eliminând riscul apariției rezistenței.
Stropirea pomilor primăvara este o lucrare esențială pentru prevenirea acestei boli. De asemenea, răspândirea sporilor poate fi oprită prin arderea ramurilor afectate de rapăn, prin arderea sau îngroparea frunzelor căzute. Printre soiurile mai rezistente la rapăn se numără: Prima, Florina, Liberty, Pionier, Voinea și Generos.
De ce este importantă alternarea produselor cu moduri diferite de acțiune
La o cultură de măr poți aplica în fiecare sezon numeroase tratamente pentru prevenirea rapănului și a făinării, singure sau în amestec . Prin utilizarea de produse care aparțin unor grupe chimice diferite poți împiedica apariția diverselor forme de rezistență la fungicide.
De aceea, este important să alegi produsele corespunzătoare, dar și să alternezi periodic tratamentele. Acordă atenție momentelor optime de aplicare, integrării corecte în schema de tratamente a produselor de contact și a celor sistemice, dar și managementului rezistenței bolilor.
Nu ezita să incluzi în planul tău de combatere și cele mai noi produse BASF:
- Sercadis® - conține fluxapiroxad, substanță activă inovatoare din grupa SDHI, cu proprietăți hidrofile și lipofile, care asigură o deosebită eficacitate în combaterea rapănului și făinării;
- Delan® Pro - introdus în portofoliul BASF în 2017; pe lângă ditianon, o substanță activă de contact bine-cunoscută pomicultorilor, conține și fosfonați de potasiu, care acționează diferit, prin combaterea directă a agentului patogeni Venturia, dar și prin acțiunea indirectă de stimulare a mecanismelor naturale de apărare a plantei.
Acordă o atenție deosebită acestor două boli și încearcă să elimini din livadă, încă de la primele semne, frunzele și fructele afectate. Astfel, crești șansele unei recolte bogate, cu fructe de bună calitate.