Tratamente pentru căpșuni, soluții moderne de control al bolilor
22.02.2024
Descoperă soluții inovatoare prin care poți controla bolile căpșunului, fără a altera calitatea fructelor
Protecția optimă a culturii de căpșun presupune implementarea unei strategii riguroase de gestionare a bolilor cu scopul de a preveni și controla agenții patogeni care pot compromite sănătatea și calitatea fructelor.
În acest sens, utilizarea produselor fitosanitare inovatoare care au o acțiune complexă și care nu afectează negativ calitatea sau caracteristicile căpșunelor reprezintă o alegere inteligentă pentru fermieri. Totuși, pentru a maximiza exploatarea culturii de căpșun pe termen lung, este importantă și asigurarea unui management eficient al rezistenței prin implementarea unor practici agricole durabile.
Descoperă în continuare care sunt tratamentele pentru căpșuni pe care le poți aplica pentru a menține căpşunele sănătoase şi pentru un mai bun randament al culturii, dar și care sunt principalele boli ale culturii de căpşun cum le poți combate.
- Bolile culturii de căpșun – soluții inteligente de protecție a culturii
- Bolile căpșunului – de ce sunt o provocare
Bolile culturii de căpșun – soluții inteligente de protecție a culturii
Protejarea eficientă a culturii de căpşun împotriva bolilor presupune aplicarea unor fungicide cu spectru larg de acţiune, prin respectarea calendarului de aplicare a tratamentelor fitosanitare.
Avantajele folosirii unor fungicide cu spectru larg de acțiune
Pentru că există numeroase boli cu care se poate confrunta cultura de căpșun, protecția culturii presupune folosirea unei scheme de tratament complete pentru a obține o cultură fără pierderi de producție. În acest sens, BASF îți pune la dispoziție soluții ușor de integrat într-o schemă completă de tratamente pentru căpșuni.
Signum® – fungicid cu efecte fiziologice
Signum® este un produs inovator din gama AgCelence® care are două moduri diferite de acţiune cu spectru complementar, pentru o protecţie completă a culturilor de căpșun.
Concret, Signum® are o dublă mişcare în plantă: translaminară şi acropetală, sistemic local, acționând atât prin inhibarea germinaţiei sporilor şi creşterii tubului germinativ, cât şi asupra sporulării.
>>> Pe lângă protecția împotriva bolilor, Signum®, grație tehnologiei AgCelence®, contribuie la creșterea conţinutului de zahăr în fructele căpșunilor și asigură uniformitate în ceea ce privește mărimea lor.
Dagonis® – fungicid cu substanțe active inovatoare
Produsul Dagonis® combină proprietățile a două substanțe active:
- fluxapiroxad – care inhibă puternic germinarea sporilor, elongarea tubului germinativ, creșterea miceliului și sporularea, oferind protecție în toate stadiile principale ale dezvoltării și reproducerii fungilor;
- difenoconazol – care controlează un spectru larg de boli foliare,asigurând un control preventiv și curativ de lungă durată.
>>> Datorită combinației celor două substanțe active cu acțiune sistemică, produsul Dagonis® poate să fie o soluție utilă pentru managementul rezistenței culturii de căpșun. Acesta poate fi folosit atât curativ, pentru a elimina agenții patogeni, cât și preventiv, pentru a evita infestarea culturii.
Scala® – fungicid cu trei acțiuni diferite
Scala® are un mod complex de acțiune: de contact, translaminar și sub formă de vapori. Odată aplicat, produsul inhibă agentul patogen în diferite stadii de dezvoltare, precum germinarea sporilor, creșterea tubului germinativ sau dezvoltarea miceliului, având performanţă superioară pe o scară mai largă de temperaturi.
>>> Fungicidul Scala® combate cu succes putregaiul cenușiu care afectează culturile de căpșun. Acesta oferă o acoperire bună a suprafeței tratate, absorbție în profunzimea frunzei și o protecție optimizată, uniformă.
Protecția culturii de căpșun împotriva bolilor: schemă de tratament pentru căpșun cu produsele BASF
Iată un calendar care include tratamente pentru căpșuni, în funcție de agentul patogen care afectează cultura
Problemă | Fungicid | Perioada de aplicare | Doza recomandată | Numărul maxim de tratamente pe sezon și intervalul dintre tratamente |
---|---|---|---|---|
Făinare | Dagonis® | Se aplică pe perioada de vegetație BBCH 60-89, respectiv de la deschiderea primelor flori până la coacerea fructelor. | 0,6 l/ha | Se aplică maximum 3 tratamente pentru căpșuni la un interval de 7 zile între ele pe perioada de vegetație BBCH 60-89. |
Putregaiul cenușiu | Scala® | Pentru cultura căpșunilor în câmp: Se aplică pe perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 55-89, respectiv de la dezvoltarea primelor inflorescențe și până la coacerea deplină a fructelor. | 2 l/ha | Se aplică maximum 3 tratamente pentru căpșuni pe sezon, la un interval de 7-14 zile între aplicări. |
Pentru culturi de căpșuni cultivate în sere și solarii: se aplică în perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 55-89, respectiv de la dezvoltarea primelor inflorescențe și până la coacerea deplină a fructelor. | 2 l/ha | Se pot aplica maximum 2 tratamente pentru căpșuni pe sezon, la un interval de 7-14 zile între aplicări. | ||
Signum® | Se aplică în perioada de vegetație BBCH 60-87, de la deschiderea primelor flori și până la coacerea primelor fructe. | 1,8 kg/ha | Se pot aplica maximum 2 tratamente pentru căpșuni, la un interval de 7 zile între ele, pe perioada de vegetație BBCH 60-87. |
Combaterea integrată a bolilor de căpșun
Pe lângă folosirea fungicidelor eficiente, un plan de combatere complet presupune și efectuarea unor acțiuni pentru evitarea îmburuienării și efectuarea unor lucrări agrofitotehnice de îngrijire căpșuni. Descoperă detalii în continuare.
Aplicarea de insecticide și evitarea îmburuienării
Insectele pot provoca leziuni la nivelul țesuturilor plantei, lucru care poate favoriza de asemenea dezvoltarea agenților patogeni. De aceea, planul complet de protecție a culturii de căpșun împotriva bolilor trebuie să includă și aplicarea unor insecticide pentru căpșuni și erbicide în diferite stadii de dezvoltare.
Concurența mare pentru lumină si substante nutritive pe care buruienile o fac plantelor de cultură afectează calitatea fructelor. Astfel, în timpul vegetaţiei se pot combate eficient, inclusiv buruieni-problemă, monocotiledonate (gramineele), cum este Costreiul, odată ce infestează cultura de căpșun, este foarte greu de controlat.
De asemenea, combaterea buruienilor se mai poate obține și prin lucrări de prevenire (mulcire cu folie), lucrări mecanice şi manuale (praşire între rânduri și pe rând) şi erbicidare.
>>> Pentru erbicidare, poți folosi produsul Stratos® Ultra care combate buruienile graminee, chiar și când există un grad ridicat de infestare. Tratamentul este eficace din prima săptămână după aplicare, când are loc stoparea creşterii rădăcinilor buruienilor.
Efectuarea unor lucrări agrofitotehnice care țin bolile departe
Pe lângă folosirea produselor potrivite pentru protecția culturii împotriva bolilor, există și câteva lucrări agrofitotehnice care pot fi efectuate pentru a crește gradul de protecție a culturii de căpșun, în funcție de stadiul de dezvoltare.
Lucrări de înfiinţare a culturii de căpșun
Plantațiile de căpșun se înființează pe soluri ușoare și drenate, prelucrate și modelate exemplar.
Modelarea terenului sub formă de biloane, de exemplu, asigură zvântarea rapidă a frunzişului şi inflorescenţelor după ploi și prevenirea pe această cale a dezvoltării numeroaselor boli, printre care și putregaiul cenuşiu. În același timp, la înfiinţarea plantaţiilor este necesar să utilizezi material biologic sănătos şi certificat.
Tehnologii de întreţinere a plantaţiilor după intrarea pe rod
În general după coacere, frunzişul plantelor de căpşun suferă de atacul unor boli şi insecte, se brunifică şi astfel nu se mai poate asigura fotosinteza plantei până în perioada repausului de toamnă. De aceea, se recomandă cosirea frunzelor imediat după recoltare (pentru cultura perenă) deoarece are rolul de a elimina atât frunzişul plantelor care deja au rodit, cât şi buruienile apărute în cultură. După cosire, resturile vegetale se elimină din cultură.
Tehnologia de protecție a culturii de căpșuni - soluții inovatoare BASF
BASF îți oferă o schemă de tratament, pe toată perioada de vegetație a căpșunilor. Iată, mai jos, tehnologia de protecție a culturii de căpșuni, marca BASF:
Bolile căpșunului – de ce sunt o provocare
Producția și calitatea recoltelor de căpșun sunt adesea afectate de o varietate de boli cauzate de agenți patogeni care nu numai că influențează caracteristicile organoleptice ale fructelor, cum ar fi gustul, aroma și textura, dar determină și pierderi semnificative de recoltă.
Pentru a evita aceste consecințe, este nevoie de aplicarea tratamentului corect.
Descoperă în continuare care sunt cele mai comune boli ale culturilor de căpșun.
Pătarea albă a frunzelor de căpşun
Această boală este cauzată de o ciupercă ce atacă frunzele, peţiolurile, inclusiv sepalele fructelor, producând astfel daune ȋnsemnate la căpşunul cultivat.
Dezvoltarea rapidă a ciupercii are loc la temperaturi cuprinse ȋntre 10-25°C, când umiditatea aerului depăşeşte 80%. Dacă sunt puternic atacate, frunzele bătrâne se înroşesc, apoi se usucă.
Făinarea căpșunului
Făinarea căpșunului este produsă de o specie polifagă de agent patogen care atacă frunzele, peţiolurile, caliciile şi fructele. Ȋn funcţie de evoluţia temperaturilor (15-27°C) şi abundenţa precipitaţiilor, primele pete apar pe frunze, de obicei în luna mai.
Dacă nu este tratată la timp, în pâsla albicioasă de pe faţa inferioară a frunzelor apar fructificaţiile ciupercii, de culoare brun-negricioasă.
Fructele verzi atacate nu se mai dezvoltă sau se deformează şi crapă. În ceea ce privește fructele mature, odată atacate, au aspect rugos şi sunt acoperite de miceliul ciupercii.
Mana fructelor şi mana coletului
Mana fructelor şi mana coletului atacă sistemul radicular, peţiolurile, frunzele, caliciile şi fructele, dezvoltarea acestuia fiind favorizată de temperaturi cuprinse între 18-21°C şi umiditatea relativă a aerului de 85-90%, mai ales în spaţii protejate.
În plantaţiile de căpşun, ciuperca iernează sub formă de zoospori în fructele mumificate rămase pe sol. Primăvara, zoosporii sunt antrenaţi de umiditatea din sol şi atmosferă, germinează în spaţiile intercelulare ale ţesuturilor atacate. Dacă sunt condiţii favorabile, majoritatea fructelor din inflorescenţă sunt atacate, în funcţie de gradul lor de maturare. De aceea, îngrijirea căpșunilor primăvara ar trebui să includă tratamente pentru căpșuni primăvara care să includă un produs fungicid pentru combaterea dezvoltării acestui agent patogen.
Fructele verzi se întăresc, apoi se brunifică, cele intrate în pârgă se albesc, iar cele mature îşi modifică culoarea din roşu în roz-pal, apoi în brun şi devin pieloase.
Pătarea brună
Pătarea brună este o maladie care afectează în special plantaţiile bătrâne. Patogenul atacă deopotrivă frunzele, caliciile şi fructele, iar principala cauză a apariției acestei boli la culturile bătrâne este dată de faptul că ciuperca iernează ca miceliu sau ca picnidii în frunzele rămase pe sol la finele ciclului de vegetaţie. Primăvara, principala sursă de infecţie o reprezintă picnosporii ciupercii, care se răspândesc cu ajutorul apei rezultate din ploi.
Putregaiul negru al fructelor
Acesta este un patogen care atacă prin răni căpșunii, secretând enzime care colonizează şi ucid ţesuturile vii. Infecțiile inițiale ale fructelor apar sub forma unor pete decolorate, apoase.
Aceste leziuni se măresc rapid, eliberând enzime, iar petele de pe fructe devenind maro.
Fuzarioza
Această maladie se manifestă în plantaţiile de căpșun afectate de diverși factori de stres precum: seceta, excesul de apă și calitatea solului.
Plantele atacate de fuzarioză rămân mici, se ofilesc, frunzele mature se usucă, în timp ce frunzele tinere din centrul rozetelor rămân verzi.
Verticilioza
Această boală atacă peste 300 de plante gazdă printre care şi căpşunul, provocând pierderi mari de producţie.
Pe plantele de căpșun infectate, frunzele exterioare şi cele mai mari se ofilesc, se deshidratează, se usucă şi capătă culoare galben-roşcată, apoi maro-închis la margini şi între nervuri. Se dezvoltă şi câteva frunze noi, dar acestea sunt debile şi se gofrează de-a lungul nervurii principale.
În cazul unui atac sever, un număr mare de plante se pot ofili și mor rapid.
Putregaiul cenușiu
Acest factor patogen atacă toate organele vegetative ale plantelor, dar cele mai păgubitoare sunt atacurile pe flori şi fructe. La suprafaţa fructelor atacate se formează un miceliu dens cu conidiofori şi conidii abundente, sursa extinderii infecţiilor.
Evoluţia lui este strâns corelată cu fazele de dezvoltare ale plantelor, iar fenofaza critică este aceea de buton floral. Florile atacate se usucă, iar fructele atacate ȋn câmp putrezesc pe timpul răcirii şi al transportului.
Concluzionând, așa cum ai putut observa pe parcursul acestui articol, respectarea schemei de tratament pentru fiecare boală și realizarea la timp a lucrărilor agrotehnice pot garanta obținerea unei culturi de căpșuni sănătoase, productive și de calitate superioară.