Tratamente vița de vie înainte de înflorit
18.01.2023
Află care sunt cele mai eficiente tratamente la vița de vie înainte de înflorit și cum poți obține struguri sănătoși, gustoși și recolte bogate, de calitate
Perioada de dinaintea înfloritului este o etapă foarte importantă și, totodată, dificilă pentru viticultori, deoarece pot apărea multe probleme în dezvoltarea plantei, inclusiv din cauza schimbărilor de temperatură. Pentru a asigura stabilitatea fitosanitară a livezii, cu un impact minim asupra mediului, plantele trebuie protejate cu fungicide performante. Stropirea viței de vie și aplicarea unor tratamente inovatoare asigură o protecție ridicată împotriva agenților patogeni și cresc siguranța culturilor.
Importanța aplicării tratamentelor la vița de vie
Vița de vie se numără printre plantele cu tradiție în România, fiind cultivată în toate regiunile țării. Prevenirea apariției agenților patogeni și protejarea plantațiilor împotriva infecțiilor și bolilor viței de vie influențează direct vigoarea și comportamentul plantei. Aplicarea unor tratamente la vița de vie are un impact major asupra producției. Întreținerea și îngrijirea constantă a viei și aplicarea unor tratamente la vița de vie înainte de înflorire asigură atât protecția și prevenirea bolilor, cât și calitatea strugurilor.
Pachet tratament la vița de vie înainte de înflorit
Bacteriile, virusurile, ciupercile, viermii, afidele, acarienii reprezintă amenințări pentru vița de vie, în timpul ciclului vegetativ. Cunoașterea ciclului biologic al culturii și al agenților de dăunare sunt elemente cheie pentru sănătatea culturilor. Aplicarea de tratamente a devenit o necesitate pentru protecția fitosanitară a viței de vie. Tratamentele cu fungicide oferă protecție eficientă și performanțe revoluționare culturii viței de vie. În funcție de profilul lor (fungicide de contact ori sistemice), pachetul de tratamente pentru vița de vie se aplică de mai multe ori pe an, în momente cheie, pentru a preveni apariția infecțiilor cu mană sau făinare.
Stropirea viței de vie
Sunt mulți factori care pot influența calitatea viței de vie, de la condițiile climatice și terenul pe care se cultivă până la protecția împotriva agenților patogeni. Însă atenția pe care o acorzi culturii, de la lucrările de întreținere și până la metodele de prevenție utilizate, poate face diferența, la final.
Pentru a diminua pagubele produse de agenții patogeni, se pot aplica, în medie, 6-7 tratamente cu fungicide, în fiecare sezon. Stropirea viței de vie se face în funcție de condițiile climatice, dar și de ciclul biologic al plantei. Deși planta rezistă bine la temperaturile negative, dezvoltarea ei poate fi afectată de îngheț (de exemplu, din cauza variațiilor mari de temperatură, își poate pierde mugurii). De îndată ce vremea se mai încălzește (de regulă, la jumătatea lunii februarie), seva își reia circulația, un fenomen cunoscut drept „plânsul viței de vie”. Acesta este primul semn că planta iese din etapa de repaus și se pregătește pentru intrarea în vegetație.
Odată cu debutul înfloritului, inflorescențele dezvoltate și lăstarii în creștere sunt sensibili la frig și pot suferi, începând cu temperaturile de -1°C.
Fungicide de contact
Fungicidele de contact asigură o bună protecție la suprafața plantei, creează o barieră de protecție, fiind ideale la începutul perioadei de vegetație, când nu avem o suprafață foliară viguroasă.
Pentru stropitul viței de vie cu fungicide de contact, BASF recomandă ca prim tratament Polyram® DF (conține metiram), pentru combaterea manei, și Kumulus® DF, un fungicid pe bază de sulf, pentru combaterea făinării viței de vie. Avantajul acestora este că au o aderență foarte bună pe frunze și creează o barieră de protecție puternică, fiind rezistente chiar și la o ploaie puternică.
De remarcat faptul că, pentru simplificarea aplicării, tratamentele pentru mană și făinare se pot face simultan (se realizează amestecul de produse în rezervorul echipamentului de stropit).
Momentul aplicării acestui tratament: lăstar 5-7 cm.
Fungicide sistemice
Spre deosebire de produsele de contact, care acționează la nivel exterior, cele sistemice pătrund în țesuturile plantei și oferă o protecție îndelungată împotriva bolilor. Fungicidele sistemice se aplică în perioada de creștere intensă a lăstarilor. Aplicarea erbicidelor postemergente sistemice este o soluție eficientă pentru prevenirea și combaterea celor mai frecvente boli care afectează vița de vie, precum mana viței de vie și făinarea. Se fac, în medie, două tratamente cu produse sistemice, înainte de înflorit.
Fungicide sistemice pentru mană
Printre produsele sistemice pentru combaterea manei, BASF vă pune la dispoziție mai multe soluții:
- Delan® Pro, un fungicid cu tehnologie proactivă, pe bază de ditianon și fosfonați de potasiu - se remarcă printr-o mobilitate complexă în plantă, acropetală și bazipetală, un efect deosebit de important, deoarece planta se află în continuă creștere. Fungicidul Delan® Pro stimulează și mecanismele de apărare a plantei.
- Soriale® LX este un fungicid sistemic cu rezultate remarcabile în combaterea manei viței de vie. Acțiunea sistemică deosebită, acropetală și bazipetală, stimulează mecanismele naturale de apărare a plantei, iar formularea lichidă asigură o acoperire uniformă a plantei.
Fermierii români, despre Soriale® LX și Polyram® DF: „Rezultate foarte bune la vița de vie”
Vezi aici care sunt beneficiile oferite de Delan® Pro și află cum poți preveni și combate eficient mana viței de vie
Fungicide sistemice pentru făinare
În schema de tratament pentru îndepărtarea făinării la vița de vie, BASF recomandă următoarele fungicide sistemice:
- Revyona®, produsul cu cel mai nou izopropanol-azol de pe piață care după ultimele cercetări atât la nivel European, dar și național este recomandat în perioadele de înaintea, în timpul sau chiar și după înflorit. Astfel, poate fi integrat corespunzător în schema de alternare a produselor pentru combaterea făinării.
- Vivando®, un fungicid special conceput împotriva făinării, bazat pe metrafenonă, o substanță ce inhibă germinarea sporilor și se remarcă și printr-o acțiune sub formă de vapori;
- Sercadis®, cel mai nou produs BASF pentru combaterea făinării, care conține fluxapiroxad, substanță din grupa SDHI, are o eficacitate excepțională împotriva făinării, protecție de lungă durată și formează depozite de substanță activă ce sunt redistribuite în condiții de umiditate.
Schema tratament vița de vie - Tehnologia de protecție BASF
Vița de vie este supusă atacului numeroaselor boli și dăunători. Pentru protejarea inteligentă a viței de vie, este importantă aplicarea unei scheme de tratament cu produse inovatoare, care să asigure controlul bolilor și protecția eficientă a viței de vie.
Tabel tratamente vița de vie
Tehnologia de protecție a viței de vie presupune cunoașterea bolilor și a parametrilor de dezvoltare a acestora, în corelație cu evoluția condițiilor climatice și fenologia plantei. Respectarea calendarului de aplicare a tratamentelor fitosanitare va menține butucii sănătoși și va prelungi durata de viață a viei. Vezi mai jos tabel tratamente viță de vie:
Care sunt bolile la care este expusă vița de vie înainte de înflorit
Principalele boli ale viței de vie cu care se confruntă viticultorii înainte de înflorit sunt:
Mana viței de vie (Plasmopara viticola)
Este una dintre cele mai păguboase boli ale viței de vie și afectează toate organele verzi ale plantei (frunze, lăstari, boabe). Primul semn este apariția unor pete galbene pe partea superioară a frunzelor, urmat de formarea unui puf albicios, pe partea inferioară a frunzei, rezultat din fructificațiile ciupercii Plasmopara viticola.
În situația în care atacul apare în jurul înfloritului, ciorchinii se acoperă cu un puf alb, florile se brunifică și, în final, ciorchinele se usucă în totalitate. Mana poate compromite în întregime producția de struguri; de aceea, este esențială aplicarea unor tratamente viță de vie cu fungicide care să asigure un management integrat de combatere a bolilor și dăunătorilor. Combaterea manei se face prin aplicarea: Polyram® DF, Cabrio® Top, Delan® Pro, Soriale® LX, Novicure®
Stropirea viței de vie cu fungicidul Cabrio® Top are rol preventiv și poate avea loc pe toată perioada de sensibilitate a viei față de mană și făinare, cu mențiunea că eficacitatea sa sporită este pusă în valoare cu precădere în stadiile din perioada înfloritului (în mod special în stadiul de sfârșit de înflorit) până în perioada de creștere a boabelor.
Făinarea viței de vie (Uncinula necator)
Făinarea viței de vie apare din cauza unei ciuperci (Uncinula necator) care se dezvoltă în muguri pe timp de iarnă și care poate ataca toate organele plantei.
Ciuperca iernează în muguri sub formă de miceliu de iarnă și sub formă de cleistoteci. Primăvara, imediat ce condițiile au devenit favorabile, miceliul crește odată cu pornirea în vegetație, dând naștere unui alt miceliu, pe care se formează stadiul conidial. Răspândirea în cursul vegetației se realizează prin conidii. Prin infectarea lăstarilor, are loc pătrunderea ciupercii în ochii de iarnă, miceliul rămânând acolo până în primăvara următoare.
Agro Basf oferă fermierilor soluții personalizate pentru tratarea podgoriilor și combaterea eficientă a bolilor viței de vie. Soriale® LX, Polyram® DF, Cabrio® Top, Delan® Pro, Scala®, Cantus®, Novicure®, Tessior®, Revyona®, Sercadis®, Vivando®, Kumulus®DF, sunt câteva dintre fungicidele inovatoare care oferă performanță de top și protecție completă împotriva celor mai dăunătoare boli la vița de vie.
Alți dăunători
Pe lângă bolile ce pot afecta frecvent vița de vie, apar și dăunători, cum sunt molia verde și molia brună a strugurilor, care pot distruge boabele și frunzele în totalitate. Și în cazul acestora se recomandă profilaxia.
Adoptarea unor bune practici agricole și respectarea calendarului de aplicare a tratamentelor fitosanitare cu tehnologii inovatoare, respectând indicațiile și dozele recomandate de producători, păstrează butucii sănătoși pentru mai mult timp și ajută la progresul sectorului viticol.