Află cum protejezi livada împotriva rapănului și făinării, cu ajutorul noului fungicid Dagonis®! Vezi modul revoluționar de calcul al dozei de aplicare.
05.03.2019
Acest nou mod de calcul al dozei de aplicare îți poate aduce economii importante
Societatea actuală impune standarde tot mai înalte în alimentația și preferințele consumatorilor, astfel că activitatea de cultivare a fructelor devine tot mai complexă. Pomicultorii se confruntă în zilele noastre cu provocări precum presiunea crescută a patogenilor, vreme imprevizibilă, condiții dificile de piață și desfacere, generate de reglementări, restricții și exigențele hipermarketurilor. Cu toate acestea, afacerile pomicultorilor trebuie să se mențină profitabile.
BASF vine în sprijinul acestora cu un nou produs inovator. Fungicidul Dagonis® este primul de acest gen care permite un nou mod de calcul al dozei în funcție de suprafața peretelui foliar . Astfel, vei putea aplica exact cantitatea necesară de produs, în funcție de gradul de dezvoltare al livezii de măr sau păr. Noul concept permite nu numai o eficacitate excelentă, dar și optimizarea costurilor cu tratamentele fungicide.
Ce este Dagonis®
Produsul Dagonis®, disponibil pentru fermierii din România începând cu acest sezon, este un fungicid polivalent, putând fi aplicat la peste 20 de culturi. Pomicultorii pot utiliza Dagonis® la culturile de măr și păr , pentru prevenirea și combaterea rapănului și făinării.
Fungicidul Dagonis® are în componența sa două substanțe active: 75 g/l fluxapiroxad și 50 g/l difenoconazol, într-o formulare lichidă de tip SC (suspensie concentrată). Acțiunea multiplă și eficacitatea ridicată fac din Dagonis® o soluție excelentă pentru cultivatorii de pomi fructiferi.
Modul de acțiune
Prima substanță activă, fluxapiroxad, face parte din clasa SDHI și vine cu o invovație fără precedent, având o structură moleculară unică. Fluxapiroxad poate lua conformații lipofile, cât și hidrofile, ajungând astfel rapid la enzima țintă și acționând eficient asupra agenților patogeni. Mai mult, după aplicare, cristalele de fluxapiroxad se unesc, formând depozite pe suprafața frunzei. Acestea sunt mobilizate de precipitații sau rouă, redistribuindu-se pe frunze și asigurând o protecție de lungă durată.
Cea de-a doua substanță activă, difenoconazol, este un triazol bine cunoscut. Având acțiune preventivă și curativă. Difenoconazol a demonstrat de-a lungul timpului și o selectivitate excelentă față de cultura de măr și păr.
Dagonis® are un mod complex de acțiune, beneficiind de performanțe excelente. Activitatea translaminară, mobilitatea acropetală, protecția noilor creșteri și rezistența la spălare suplimentează efectul preventiv și curativ al produsului în combaterea a două dintre cele mai păgubitoare boli ce afectează livezile de pomi fructiferi: rapănul și făinarea .
De asemenea, fungicidul Dagonis® s-a dovedit a fi o unealtă excelentă pentru managementul rezistenței, datorită sinergiei celor două substanțe active. Cu toate că modul de acțiune al produsului Dagonis® permite și utilizarea curativă, pentru a evita apariția infestării ireversibile a culturii de măr sau păr, specialiștii BASF recomandă aplicarea preventivă a produsului.
Rezultate deosebite în combaterea rapănului și făinării
Având aproape 55.000 de hectare ocupate de plantații cu mere, România este pe locul 3 în UE, după Polonia și Italia. Însă țara noastră nu ocupă un loc pe podium și la producția de mere sau pere, deoarece multe livezi generează recolte slabe.
Prevenirea și combaterea rapănului la măr și păr
Rapănul este cauzat de ciuperca Venturia inaequalis. Este una dintre cele mai devastatoare boli ale culturii de măr sau păr. Poate apărea la începutul primăverii, dezvoltarea sa fiind influențată de gradul de umiditate. Rapănul mărului atacă rapid toate organele tinere ale pomilor, putând compromite total cultura.
Testele BASF au relevat că fungicidul Dagonis® are o eficacitate impresionantă în combatere rapănului. În condițiile în care tratamentul a fost efectuat chiar cu o zi înainte de inoculare, Dagonis® a redus gradul de infecție cu Venturia inaequalis la doar 0,7%, comparativ cu lotul martor netratat, care a fost atacat în proporție de 94%.
Aceleași rezultate excelente au fost demonstrate și în testele privitoare la acțiunea curativă a produsului. Astfel, aplicat la 1 zi după inocularea culturii cu Venturia inaequalis, Dagonis® a redus gradul de infecție cu rapăn la doar 2,4%. Alte produse concurente SDHI + azoli au avut performanțe scăzute, cu un grad de infecție de 8%, în vreme lotul martor netratat a fost atacat în proporție de 57%. Evaluarea s-a făcut la 20 de zile după inoculare.
Pentru prevenirea și combaterea rapănului la măr și păr, recomandăm aplicarea preventivă a produsului, în doza de 1,2 l/ha sau puteți calcula doza în funcție de suprafața peretlui foliar - 0,7 L/10000 m2 LWA –suprafața peretelui foliar). Nu depășiți doza de 1,2 l/ha. (vedeți mai jos modul de calcul)
Prevenirea și combaterea făinării la măr
Făinarea mărului este produsă de ciuperca Podosphaera leucotrichași poate afecta toate soiurile de mere. Daunele sunt masive în cazul soiurilor sensibile, precum Jonatan. Livezile de măr pot fi afectate de făinare pe toată durata de vegetație. Frunzele și lăstarii sunt cei mai predispuși la atacul de făinare, însă pot fi afectate atât florile, cât și frunzele.
Pagubele pot ajunge până la compromiterea totală a culturii, mai ales atunci când soiul este sensibil, iar infecția se produce la nivelul florilor. Tocmai de aceea, tratamentele adecvate sunt esențiale, chiar de la începutul deschiderii mugurilor florali.
Pentru combaterea făinării la măr și păr, doza omologată este de 0,72 L/ha, sau puteți calcula doza în funcție de suprafața peretlui foliar 0,4 L/10000 mp LWA – suprafața peretelui foliar. Nu depășiți doza de 0,72 l/ha. (vedeți mai jos modul de calcul)
Atât pentru rapăn, cât și pentru făinare se pot face maxim 3 tratamente pe sezon, cu un interval de pauză de 7-10 zile, în perioada de vegetație BBCH 53 – 81, respectiv de la începutul deschiderii mugurilor florali până la intrarea în pârgă. Timpul de pauză până la recoltare este de 35 de zile.
Modul revoluționar de calcul al dozei
Aplicarea dozei optime de aplicare a unui fungicid este un factor foarte important în pomicultură. Noul concept în industria produselor pentru protecția plantelor este legat de Suprafața peretelui foliar (LWA = leaf wall area). Acesta permite adaptarea dozei de aplicare a tratamentului în funcție de stadiul de dezvoltare a culturii.
Acest nou concept ține cont de dimensiunile plantației ce urmează să fie tratată și permite:
- Calculul dozei optime de produs la fiecare aplicare
- Asigurarea unei eficacități sporite de-a lungul întregului sezon
- Optimizarea costurilor cu stropirea pomilor fructiferi
Pentru aceasta, trebuie să calculezi câteva elemente simple, ușor de identificat în plantație:
- înălțimea coroanei (m) ce va fi tratată – distanța medie dintre frunzele de la baza coroanei și cele din partea superioară
- distanța dintre rânduri (m)
Nu uita să măsori acești parametri înainte de fiecare aplicare. Deși este importat să măsori corect, acest mod de calcul permite toleranțe de câțiva centimetri, care nu vor influența substanțial rezultatul final.
Mod de calcul simplificat
În tabelul de mai jos, identifică înălțimea coroanei și distanța dintre rânduri care corespund plantației tale și află rapid care este doza optimă a lui Dagonis® la măr sau păr!
Combaterea rapănului (nu se va depăși doza de 1.2 l/ha) (se va asigura implicit și combaterea făinării)
Beneficiile Dagonis® pentru pomicultori
Producția de mere și pere de bună calitate este un ideal al oricărui pomicultor. Acesta este și beneficiul principal pe care-l vei obține prin integrarea fungicidului Dagonis® în schema de tratamente la măr și păr.
Având o eficacitatea excelentă, perioadă lungă de protecție și un timp favorabil de pauză, fungicidul BASF se va dovedi nu doar un instrument util pentru managementul rezistenței, ci și o unealtă excelentă în programele de gestionare a reziduurilor (datorită nivelului redus al reziduurilor), precum și un instrument ce te poate ajuta să îți simplifici activitatea și mai ales să optimizezi costurile tratamentelor fungice.