Bolile grâului: tratează smart pătarea în ochi a bazei tulpinii

Combate din timp pătarea în ochi a bazei tulpinii grâului cu ajutorul fungicidului Daxur®

Identificarea din timp a simptomelor pătării în ochi a bazei tulpinii grâului te poate ajuta să o combați în timp util, astfel încât producția să rămână intactă. Însă, pentru a face asta, este important să-ți construiești o schemă de tratament pentru grâu inteligentă, cu tehnologii moderne care să-ți permită să te bucuri de o recoltă bogată și sănătoasă.

Descoperă în continuare ce soluții de ultimă generație ai la îndemână ca să ții sub control pătarea în ochi a bazei tulpinii grâului, ce simptome are boala, dar și cum gestionezi eficient alți factori care pot dăuna culturii tale de grâu.

Soluție de prevenire și control: Daxur® – produs inovator BASF

Daxur® este un fungicid omologat pentru culturile de grâu, orz, triticale și secară, cu două substanțe active, care au acțiune sistemică:

  • Revysol® – substanță preluată rapid de către frunze și apoi translocată apical;
  • Kresoxim-metil – substanță absorbită de suprafața foliară și transportată prin xilem în tot corpul plantei.

Datorită acestor două substanțe active, Daxur® este un fungicid foarte eficace, care asigură o protecție de lungă durată, având, totodată, și un profil ecotoxicologic favorabil. Produsul oferă o protecție eficientă împotriva principalelor boli care afectează culturile de cereale păioase, printre care și pătarea în ochi a bazei tulpinii grâului.

Această protecție nu numai că asigură recolte sănătoase, dar generează și efecte fiziologice pozitive asupra plantelor, ceea ce se traduce în producții de top. Totodată, culturile de cereale se mențin curate și sănătoase, fără a fi nevoie să repeți tratamentul pentru grâu în vegetație, lucru care conduce la reducerea emisiilor de CO2 și de gaze cu efect de seră.

>>> Obține o producție mai mare și sănătoasă cu ajutorul fungicidului Daxur®. Conform testelor efectuate în câmp, o singură aplicare a produsului (aplicat în perioada BBCH 30 - 32) are 61% eficacitate în combaterea pătării în ochi a bazei tulpinii, comparativ cu 47%, respectiv 43% eficacitate dovedită de produsele competitoare. Mai mult decât atât, Daxur® asigură și un control foarte bun împotriva ruginii brune, septoriozei și fuzariozei la spic.

Pătarea în ochi a bazei tulpinii de grâu: simptome, ciclu biologic și factori favorizanți

Pătarea în ochi a bazei tulpinii de grâu face parte din grupa fungilor imperfecţi, cunoscându-se două forme:

  • sterilă (ciuperca X) – care produce petele caracteristice în formă de ochi;
  • fertilă (cercosporella), care formează conidii cu conidiofori.

Pierderile medii de producție produse de această boală sunt estimate la 0,6-0,7t/ha.

Simptomele bolii

Boala apare în toate fazele de vegetaţie, de la tinerele plante, până la cele mature, şi se manifestă prin diferite simptome.

Toamna, la plăntuţele abia răsărite, coleoptilul se brumifică şi la o infecţie mai mare ele pier. Mai târziu, boala se instalează pe tecile frunzelor bazale (primul internod), care devin în final brun-roşcate şi se usucă.

Spre sfârşitul perioadei de vegetaţie a grâului apar simptomele caracteristice denumirii bolii: pe părţile bazale ale tulpinii se observă pete eliptic-ovale, galbene-albicioase, cu margini brune, care se acoperă mai târziu cu perniţe închise la culoare (miceliul ciupercii).

Deasupra şi dedesubtul acestor pete, tulpinile se înnegresc şi, în final, se rup în locul atacului într-o dezordine totală, fapt ce deosebeşte boala de căderea fiziologică.

Spicele rezultate pe plantele bolnave sunt mai mici, albicioase şi sunt parţial sau total sterile.

Ciclul biologic

Simptomele pătării în ochi a bazei tulpinii grâului pot fi diferite în funcție de stadiul de dezvoltare al plantei. Iată care este ciclul biologic al acestui agent patogen:

  • iulie-octombrie: În această perioadă rămân pe teren resturi vegetale purtătoare de boală.
  • octombrie-noiembrie: Plantele tinere, cu coleoptilul brunificat, se confruntă cu simptome pe tecile bazale, sub forma unor pete mici, brune. Rezultă frunze brun-roşcate, în final petele fiind vizibile de la distanţă.
  • decembrie-martie: Iernează sub formă de uredospori rezistenţi la ger şi sub formă de infecţii primare în uredostadiu.
  • aprilie-iunie: Hifele miceliului de infecţie străbat tecile de la primul şi al doilea internod, pătrund în tulpină, unde se dezvoltă sub formă de pată în formă de „ochi”.
  • iunie-iulie: Tulpinile se înnegresc, se rup, iar plantele cad în dezordine, cu spice mici și albicioase, parţial sau total sterile. Apoi, se reia ciclul biologic.

Asigură protecție completă împotriva agenților patogeni pe întreaga perioadă de vegetație a cerealelor datorită celor 4 moduri de acțiune diferite:

  • Inhibă enzima succinat dehidrogenază din ciclul II al lui Krebs, prin intermediul moleculei Xemium® (grupa chimică SDHI).
  • Întrerupe funcția membranei celulare cu ajutorul lui Revysol® (grupa triazolilor).
  • Inhibă respirația mitocondrială și oprește producerea de energie cu ajutorul substanței active piraclostrobin (grupa strobilurinelor).
  • Interferează în procesul de diferențiere celulară a diferitelor etape din ciclul agentului patogen cu ajutorul metrafenonei (grupa benzofenonelor).

Factori care favorizează dezvoltarea bolii

Pătarea în ochi a bazei tulpinii grâului este puternic influențată de factorii climatici, dar şi de mulţi factori agrofitotehnici.

În iernile mai blânde şi ploioase, lipsite de zăpadă şi geruri, și în primăverile reci şi umede, boala prezintă cea mai mare intensitate.

În ceea ce privește factorii agrofitotehnici, data semănatului prea timpurie, precum şi densitatea mare favorizează instalarea şi dezvoltarea bolii.

Soluții de combatere a bolii, la îndemâna tuturor

În afară de factorii climatici, toţi ceilalți factori care favorizează apariția pătării în ochi a bazei tulpinii grâului pot fi controlați printr-o strategie de combatere integrată. Aceasta înseamnă aplicarea de tratamente și respectarea lucrărilor agrofitotehnice.

Recomandările sunt să se respecte cu stricteţe tehnologia de cultură a grâului, rotaţia culturilor, a densităţii, a perioadei de semănat. Cele mai recomandate culturi premergătoare sunt: borceagurile, trifoiul, lucerna, cartoful, porumbul și rapița.

Descoperă cum acționează Daxur® împotriva pătării în ochi a bazei tulpinii grâului și care este doza pe care ar trebui să o folosești pentru cultura ta.

Alți factori care pot periclita cultura de grâu şi cum îi combaţi

Pe lângă pătarea în ochi a bazei tulpinii, cultura de grâu poate fi afectată și de alte boli care, netratate la timp, pot duce la pierderi semnificative. Descoperă în continuare care sunt cele mai comune boli și cum le poți combate.

Fuzarioza la grâu. Afectează tulpinile și spicele și produce pagube însemnate, deoarece permite acumularea de micotoxine în bobul de grâu.

>>> Pentru că este o boală care poate afecta în mod semnificativ producția de grâu, sunt necesare mai multe măsuri de prevenire și combatere a acestei boli. Află mai multe despre cauzele apariției fuzariozei la grâu, simptomele sale și metode de prevenire și combatere .

Septorioza grâului. Această boală se manifestă pe toate organele plantei de grâu, pe tot parcursul perioadei de vegetaţie. La început apar pete clorotice, care cu timpul se necrozează. Boala poate fi uşor identificată când apar picnidiile ciupercii în interiorul petelor. Acestea sunt globulare, cenuşiu-brune şi rugoase.

Pe lângă folosirea fungicidelor potrivite, septorioza poate fi combătută prin:

  • soiuri rezistente;
  • calitatea superioară a seminţei;
  • rânduri spaţiate care să permită mişcarea aerului;
  • fertilizare echilibrată;

Rugina brună. Este cea mai răspândită şi mai bine adaptată la condiţiile climatului continental deoarece temperatura optimă pentru creşterea ciupercii este între 15-22°C.

Cel mai caracteristic simptom este prezenţa pustulelor singulare, brune, de formă circulară pe ambele părţi ale frunzelor. Cele mai eficiente metode de combatere a ruginii brune sunt fungicidele și cultivarea unor soiuri rezistente de grâu.

Făinarea. Această boală produsă de ciuperca Erysiphe graminis este o altă boală comună a grâului. Inoculul primar este produs pe tulpinile infectate. Ciuperca începe să se dezvolte la temperaturi de 15-22°C, iar dezvoltarea mai puternică are loc la temperaturi de peste 24°C. Făinarea grâului poate fi combătută prin cultivarea soiurilor rezistente, aplicarea unor fungicide eficiente, rotația culturii și distrugerea plantelor gazdă.

>>> Managementul eficient al acestor boli poate fi realizat cu ajutorul fungicidelor Revycare® și Priaxor® EC. În timp ce Revycare® are dublă acțiune, atât în prevenirea bolilor, cât și pentru combaterea acestora, Priaxor® EC oferă efecte fiziologice AgCelence® care îmbunătățesc absorbția de azot și procesul de fotosinteza, menținând o bună vitalitate a plantelor.

Concluzionând, pătarea în ochi a bazei tulpinii poate cauza daune semnificative culturii de grâu, atunci când nu este combătută la timp. Folosește-te de informațiile din acest articol și de tehnologiile inovatoare BASF și fii unul dintre fermierii care obțin o cultură de grâu sănătoasă și bogată.

Produse BASF recomandate

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Xemium® - Formula Activă în Spațiu și Timp

Molecula lansată cu succes de BASF în 2017, Fluxapiroxad, devine începând cu anul 2022 Xemium® - molecula inteligentă cu acțiune FAST

Descoperă Xemium®
Mergi sus