Combate eficient bolile grâului, cu Revycare® și Priaxor® EC

Află cum poți controla bolile grâului, fără să mai fie nevoie de al treilea tratament

Bolile grâului, precum făinarea, ruginile sau septoriozele, sunt printre cele mai păgubitoare, putând compromite recolta chiar și în totalitate. De multe ori, pentru un control eficient al acestora, este nevoie de trei tratamente. Dincolo de prevenire și combatere, o provocare importantă este managementul rezistenței.

Cu fungicidele revoluționare Revycare® și Priaxor® EC, cu spectru larg de acțiune, sunt suficiente doar două tratamente și asiguri un management al rezistenței foarte bun.

De ce să protejezi cultura de grâu, cu Revycare® și Priaxor® EC

Un randament al culturii de grâu pe măsura așteptărilor depinde de foarte mulți factori, dintre care unul dintre cei mai importanți este protecția eficientă față de atacul a cât mai mulți agenți patogeni.

Pentru prevenirea și combaterea bolilor grâului, BASF recomandă folosirea a două fungicide inovatoare, cu spectru larg de acțiune: Revycare® și Priaxor® EC.

Beneficiile utilizării fungicidului Revycare®

Revycare® este un fungicid revoluționar, iar utilizarea lui oferă mai multe avantaje, cum ar fi:

  • dubla acțiune - fungicidul Revycare® conține două substanțe active: Revysol® și piraclostrobin, ceea ce îl recomandă ca soluție eficientă atât pentru prevenirea bolilor grâului, cât și pentru combaterea acestora;
  • conținutul de Revysol - Revysol® este primul izopropanol-azol, cu eficacitate excelentă în combaterea unui spectru larg de boli. Astfel, fungicidul Revycare®, care conține această substanță activă, aderă de 100 de ori mai puternic la agenții patogeni vizați, decât produsele care au la bază triazoli convenționali.
  • efecte fiziologice AgCelence® - plantele sunt verzi mai mult timp și folosesc eficient resursele de apă, hormonul coacerii (etilena) este inhibat, iar absorbția azotului din sol este mai bună;
  • flexibilitate în aplicare - fungicidul Revycare® poate fi utilizat eficient și la temperaturi de peste 25°C.

Beneficiile folosirii fungicidului Priaxor® EC

Priaxor® EC este un fungicid de ultimă generație, a cărui utilizare corectă are avantaje numeroase, precum:

  • tripla acțiune - fungicidul conține două substanțe active, xemium (SDHI) și piraclostrobin, datorită cărora are acțiune preventivă, curativă și eradicativă;
  • selectivitatea - utilizarea Priaxor® EC nu prezintă riscuri pentru culturile de cereale, pentru că acționează punctual;
  • conținutul de Xemium® - molecula inteligentă Xemium® are acțiune FAST, ajungând și blocând agenții patogeni mai rapid și mult mai eficient, comparativ cu alte molecule;
  • efectele fiziologice AgCelence® - asigură o bună protecție față de arsurile solare, îmbunătățește absorbția de azot și fotosinteza, menține o bună vitalitate a plantelor;
  • flexibilitatea în aplicare - poate fi folosit pentru un control facil și optim al bolilor culturilor de cereale, în diferite momente de vegetație

Cum previi și combați eficient bolile grâului

Potrivit lucrării „Tehnologii agricole performante” (Ioan Oancea, 2005), prevenirea și combaterea bolilor grâului implică un sistem integrat de măsuri fitosanitare și de lucrări agricole. Prin urmare, pentru un management eficient al acestora, este recomandat să ții cont de următoarele aspecte:

  • tratamentele cu insecticide, erbicide și fungicide - agenții patogeni pot fi transmiși prin semințe, prin intermediul insectelor (cum sunt nematodul grâului, afidele), al plantelor-gazdă (samulastra, de exemplu) ori al plantelor bolnave. Prin urmare, sunt indicate tratamentele cu insecticide, erbicide și un tratament combinat de două fungicide și un regulator de creștere, în perioadele de vegetație, ca să asiguri acțiunea rapidă și de lungă durată, dar și combaterea unui spectru larg de boli. Totodată, regulatorul de creștere contribuie la uniformitatea tulpinilor principale și a fraților și la dezvoltarea unui bun sistem radicular, evitându-se creșterea excesivă în înălțime a plantelor, dar și riscul de cădere.
  • cultivarea soiurilor rezistente la bolile grâului și folosirea semințelor tratate - unele boli, cum ar fi mălura și tăciunele zburător, se pot transmite prin semințe. Este important să folosești semințe tratate și să cultivi soiuri rezistente la bolile grâului, pentru a reduce riscul de infecții și de dezvoltare a unor forme de boală severe.
  • respectarea distanței optime între rânduri - densitatea plantelor este foarte importantă pentru evitarea umidității excesive, factor favorizant pentru apariția și dezvoltarea celor mai mulți agenți patogeni, dar și a buruienilor. Recomandarea este să păstrezi 12,5 cm între rânduri.
  • semănatul la momentul optim și fertilizarea corectă - bolile foliare ale grâului și nu numai pot fi evitate sau controlate mult mai eficient, dacă este respectată perioada optimă de semănat. Apoi, fertilizarea corectă elimină acumularea excesivă de azot în sol, ceea ce favorizează apariția agenților patogeni.
  • distrugerea samulastrei și igiena corectă a culturii - samulastra este una dintre plantele-gazdă pentru diverși agenți patogeni, la fel cum sunt și resturile vegetale rămase de la o cultură la alta.
  • rotația culturilor - foarte bune premergătoare pentru grâu sunt leguminoasele anuale și perene, inul de ulei și fibre, rapița, cartofii de vară.

Principalii factori care influențează randamentul culturii de grâu

Producția de grâu și implicit randamentul culturii sunt influențate de câțiva factori importanți, menționați în lucrarea „Fitotehnie”, conf. univ. dr. Viorel Ion (2010):

  • tehnologia de cultură - înființarea corectă a culturii și alegerea unui amplasament optim, în funcție de soiul cultivat, realizarea lucrărilor solului și aplicarea măsurilor agrofitotehnice. Toate acestea sunt importante pentru a asigura condiții favorabile dezvoltării grâului, îmbunătățirea condițiilor de mediu (irigații, de exemplu), prevenirea și combaterea bolilor, dăunătorilor grâului și a buruienilor.
  • potențialul genetic - alegerea soiurilor cu randament ridicat, utilizarea de semințe certificate și tratate, rezistente la boli, dăunători, dar și la stresul cauzat de factorii de mediu.
  • condițiile climatice și calitatea solului - umiditatea din sol și din aer, temperatura, vântul, elementele nutritive din sol sunt factori care influențează dezvoltarea plantelor de grâu și producția culturii.

Ce boli ale grâului pot fi controlate eficient cu Revycare® și Priaxor® EC

La fel ca alte cereale păioase (secară, triticale, ovăz, orz), cultura de grâu poate fi atacată de numeroși agenți patogeni, transmiși fie prin resturile vegetale, plantele gazdă care cresc în lanuri învecinate, fie prin semințe. Dincolo de bolile infecțioase, cultura grâului poate fi afectată și de boli neinfecțioase, provocate de factorii ambientali nefavorabili (condiții climatice, poluare, nutriție necorespunzătoare).

Din perspectiva pagubelor pe care le pot cauza, cele mai periculoase sunt micozele, virozele, bolile de natură bacteriană și abia apoi cele neinfecțioase. Motivul pentru care infecțiile fungice sunt o provocare majoră pentru orice fermier este că ciupercile care le provoacă au, la fel ca insectele, o capacitate foarte mare de înmulțire și de adaptare la condiții de mediu variate. Astfel, ele pot deveni o problemă, chiar și când cultivi soiuri de grâu rezistente. Prin urmare, monitorizarea culturii este esențială pentru a putea interveni încă de la primele semne de boală. Totodată, aplicarea unui fungicid specific, în funcție de particularitățile agentului patogen, este o condiție pentru protejarea eficientă a culturii.

Cu Revycare® și Priaxor® EC, sunt suficiente două tratamente

Pentru a obține rezultate pe măsura așteptărilor, este important să citești eticheta produselor folosite pentru prevenirea și combaterea bolilor, dar și frazele și simbolurile de avertizare. Aceasta, ca să știi care sunt dozele de aplicare, momentul optim pentru aplicare și perioadele de pauză între tratamente.

De obicei, bolile grâului sunt destul de dificil de gestionat, fiind nevoie de trei tratamente pentru a le controla eficient. Cu fungicidele BASF, Revycare® și Priaxor® EC, sunt suficiente două tratamente. Ținând cont de fenofazele grâului și de tipul agentului patogen, cele două fungicide se pot aplica la cultura grâului, după cum este menționat în tabelul de mai jos:

FungicidBolile grâuluiPerioada optimă de aplicareNumăr de tratamente grâuPerioada de pauză dintre tratamenteDoza omologată
Revycare®făinarea grâuluiBBCH 30-69cel mult 2cel puțin 14 zile0,75 – 1,5 l/ha
fuzarioze1 – 1,5 l/ha
rugina brună, rugina galbenă, septorioza0,5 – 1,5 l/ha
Priaxor® ECfăinarea grâului, rugini, pătarea brună, septoriozaBBCH 25-69cel mult 221 de zile0,75 – 1 l/ha
fuzariozele1 l/ha

Atenție - pentru informații actualizate referitoare la dozele omologate, timpul de aplicare etc., consultați înotdeauna eticheta produsului

Cultura de grâu poate fi afectată de numeroase boli de natură fungică, virală sau bacteriană. Un management eficient al atacurilor agenților patogeni presupune realizarea corectă a lucrărilor agricole, aplicarea măsurilor fitotehnice, monitorizarea culturii și folosirea unor produse care să fie eficiente și în ceea ce privește controlul rezistenței pe care agenții patogeni o pot dezvolta. Un randament ridicat al culturii de grâu este influențat de mai mulți factori, iar prevenirea și combaterea bolilor reprezintă unul dintre cei mai importanți.

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Xemium® - Formula Activă în Spațiu și Timp

Molecula lansată cu succes de BASF în 2017, Fluxapiroxad, devine începând cu anul 2022 Xemium® - molecula inteligentă cu acțiune FAST

Descoperă Xemium®

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii
Mergi sus