Cele mai comune boli la pepenii verzi: simptome și soluții
20.05.2024
Descoperă avantajele utilizării fungicidului Dagonis® în strategia de protecție a culturii de pepeni verzi.
Culturile de pepeni verzi sunt susceptibile la boli precum făinarea, pătarea brună, mana, care pot fi o provocare chiar și pentru cei mai experimentați fermieri. Dar, cu o abordare modernă de protecție, poți obține un control foarte bun.
- Cele mai comune boli la pepeni verzi
- Dagonis® - produsul inovator BASF
- Măsuri integrate de protecție față de boli
Cele mai comune boli la pepeni verzi
Ca să știi ce produs să folosești, în ce fază și cum, este necesar să poți identifica din timp bolile la pepeni verzi, astfel încât să acționezi înainte ca ele să producă pagube majore.
Iată care sunt cele mai comune boli la pepeni verzi și cum le poți identifica din timp:
Făinarea (Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea)
Spre deosebire de alte boli la pepeni verzi, făinarea se manifestă numai pe frunzele plantelor. Primele simptome apar sub forma unor colonii albe, prăfoase de miceliu care, în condiții optime de umiditate și temperatură, pot cuprinde tot limbul.
Pătarea brună (Didymella bryoniae sin. Mycosphaerella melonis)
Denumită și „putregaiul tulpinilor”, pătarea brună se manifestă mai întâi sub forma unor leziuni cu aspect umed pe tulpină care, ulterior, se transformă în pete maro-închis. În final, în urma atacului ciupercii în interiorul tulpinilor, prin care atacă țesuturile conducătoare, plantele se ofilesc și mor.
Pe frunze, atacul apare sub forma unor pete circulare cu aspect necrotic, maro sau maro-închis. Pe fructe, se observă mai întâi pete galbene și circulare cu aspect umed, care, în timp, devin maro sau negricioase.
De asemenea, ciuperca poate ataca și florile, caz în care infecția se manifestă sub formă de putregai.
Mana (Pseudoperonospora cubensis)
Acest agent patogen poate ataca plantele în toate fazele de dezvoltare. Boala se manifestă pe frunze, iar primele simptome sunt reprezentate de apariția unor pete colțuroase, de culoare verde-gălbui.
Pe măsură ce atacul se răspândește, toate frunzele pot fi atacate, formându-se chiar și peste 200 de pete/frunză, care pot să distrugă porțiuni semnificative din limb. Astfel, frunzele puternic atacate se brunifică, se usucă și, în final, cad, lucru care limitează capacitatea de fotosinteză a plantelor. Fructele rămân mici și nu mai pot ajunge la maturitate completă, motiv pentru care cantitatea și calitatea recoltei au de suferit.
Antracnoza (Colletotrichum orbiculare)
O altă micoză care atacă fructele, tulpina și frunzele plantelor este antracnoza. În acest caz, primele simptome ale acestei boli la pepeni verzi apar, de obicei, pe frunze, sub forma unor pete cafenii care pot cuprinde întreaga frunză.
Și fructele, și tulpinile atacate prezintă aceleași simptome ale bolii la pepeni verzi. Pe tulpină, atacul apare sub forma unor pete alungite și scufundate în țesut, în timp ce, pe fructe, apar la început pete circulare, cu aspect umed, iar pe măsură ce boala avansează, acestea devin negre și se scufundă, de asemenea, în țesut.
Alternarioza (Alternaria cucumerina)
Acest agent patogen atacă, de regulă, frunzele și tulpinile, dar poate ataca și fructele. Pe frunze, atacul apare sub forma unor pete, la început mici, de culoare gălbuie, care se extind concentric și treptat. Spre deosebire de exemplul de mai sus, în acest caz, petele sunt precis delimitate. La un atac puternic, ajung să ocupe zone mari din suprafața frunzelor, provocând uscarea acestora. Pe zonele atacate din limb se formează o pâslă fină, de culoare brună, cu zonare caracteristică.
Pe tulpini și lăstari apar pete alungite brune, zonarea concentrică fiind mai puțin evidentă.
Pe fructe, atacul bolii la pepeni verzi apare sub forma unor pete circulare, care se adâncesc în țesuturi și pot duce la putrezirea acestora.
Fuzarioza (Fusarium oxysporum)
Apariția acestei boli la pepeni verzi este favorizată de temperaturi ridicate (17-28 grade Celsius), de o umiditate mare a solului și de un pH de 5-5,6, care este ușor acid. În aceste condiții, plantele atacate rămân mici, se coc devreme, iar semințele din interiorul fructelor sunt brune sau galbene. În cazul unui atac mai puternic al bolii la pepeni verzi, plantele se ofilesc brusc.
Pătarea albă a frunzelor (Septoria cucurbitacearum Sacc.)
Această boală se manifestă pe frunze, prin apariția unor pete mici, de 0,4-6 mm în diametru, de formă neregulată. La început, culoarea acestora este verzuie-măslinie, apoi cenuşie. Cu timpul, pe măsură ce petele se extind, ajungând până la 10 mm diametru, ţesutul din dreptul lor se necrozează, devine albicios şi cade, limbul apărând perforat.
În dreptul petelor, pe faţa superioară a frunzelor, se observă puncte mici, negre – picnidiile ciupercii.
Deși atacul bolii la pepeni verzi se observă și afectează cel mai mult frunzele plantelor, uneori, sunt atacate şi tulpinile, şi fructele tinere, pe care apar pete în dreptul cărora pulpa putrezeşte.
Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea)
Putregaiul cenușiu este o boală mai des întâlnită la cultura de pepeni verzi din sere și solarii, iar primele simptome se manifestă pe tulpini, sub formă de pete umede, de culoare brună și cu mărimi neregulate. Pe măsură ce boala avansează, acestea sunt acoperite de un puf dens, cenușiu, care provoacă ofilirea accelerată a țesuturilor afectate.
Dagonis® – produsul inovator BASF
Un fungicid care permite controlul de lungă durată al pătării brune a frunzelor (Didymella bryoniae sin. Mycosphaerella melonis) și făinării (Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea) este Dagonis®, care conține două substanțe active puternice:
- fluxapiroxad: o substanță activă cu mobilitate unică, dată de faptul că moleculele sale pot lua diferite conformații: lipofile, pentru mișcarea în stratul ceros și membranele celulare, și hidrofile, pentru mișcarea în interiorul pereților celulari și al sistemului vascular;
- difenoconazol: o substanță activă cu spectru larg de acțiune, care permite atât utilizarea preventivă, cât și curativă a produsului, pentru a evita apariția infestării ireversibile a culturii.
==>> În urma testelor de eficacitate efectuate prin utilizarea produsului Dagonis®, s-a constatat că acesta are o eficiență excelentă în combaterea făinării la Cucurbitacee: intensitatea atacului asupra unei culturi tratate cu acest produs a fost de numai 3%, în timp ce intensitatea atacului asupra unei culturi netratate a fost de 81%. Descoperă mai multe despre Dagonis® și modul său de aplicare!
Pentru că cele două substanțe din componența produsului Dagonis® au atât activitate de contact, cât și activitate sistemică, acesta reprezintă o soluție eficientă și pentru managementul rezistenței.
Măsuri integrate de protecție față de boli
Folosești Dagonis® ca tratament pentru pepeni verzi împotriva bolilor, dar ține cont că la fel de important este controlul eficient al îmburuienării și al dăunătorilor. Buruienile, pe lângă faptul că sunt în competiție cu plantele de cultură pentru nutrienți și lumină, pot fi și gazde pentru diverși agenți patogeni și dăunători. Aceștia din urmă pot produce leziuni prin care agenții patogeni pot pătrunde în țesuturile plantei.
De aceea, este esențial să folosești o tehnologie completă de protecție, care să includă, pe lângă fungicidul Dagonis® pentru boli la pepeni verzi, atât erbicide, cât și insecticide.
De exemplu, câțiva dintre cei mai periculoși dăunători pe care poți să îi ai în vedere, în strategia de protecție a culturii de pepeni verzi, sunt:
- afidele, care pot determina frunzele să se îngălbenească sau să se deformeze;
- viermii sârmă, care pătrund în interiorul tulpinii plantei, provocând slăbirea acesteia și, în cele din urmă, ofilirea;
- păianjenul roșu comun, un acarian care provoacă un aspect prăfuit pe partea inferioară a frunzelor plantelor, provocând slăbirea plantei.
==>> Pe lângă folosirea produselor fitosanitare potrivite împotriva bolilor la pepeni verzi, o cultură sănătoasă se poate obține și prin lucrările corespunzătoare de întreținere și combatere a dăunătorilor. Află care sunt acestea, dar și care sunt cele mai potrivite condiții de climă și de sol pentru cultura ta de pepeni .
În concluzie, gestionarea diverselor boli la pepeni verzi reprezintă un aspect crucial al practicilor agricole moderne. Totuși, identificarea simptomelor timpurii și implementarea soluțiilor de tratament potrivite pot fi adevărate obstacole pentru agricultorii care nu sunt suficient de informați și care nu au la îndemână soluții moderne.
Pentru a nu lăsa cultura afectată de aceste boli la pepeni verzi, folosește-te de informațiile și de soluțiile din acest articol și obține o protecție completă împotriva bolilor la pepeni verzi!