Cultura de broccoli - ghid pentru cultivare și protecție

Cultura de broccoli din toamnă poate produce până la 20 t/ha, iar cea timpurie până la 12 t/ha. Află strategiile pentru maximizarea randamentului.

În țara noastră, broccoli (Brassica oleracea var. italica), o legumă din familia cruciferelor, se cultivă, ca și conopida, pe suprafețe reduse. Este o plantă bienală ce se pretează atât culturilor de primăvară, cât și celor de toamnă, asigurând recolte bogate și de calitate superioară, atunci când se respectă tehnologia de cultivare și se aplică măsurile adecvate de protecție. De asemenea, se adaptează bine la temperaturi mai scăzute.

În acest articol, vei descoperi particularitățile culturii de broccoli, precum și strategii de protecție a culturii pentru a obține plante sănătoase și o producție optimizată.

Condiții de înființare a culturii de broccoli

În general, plantele de broccoli sunt asemănătoare cu cele de conopidă, însă există câteva diferențe, în special în ceea ce privește aspectul inflorescențelor.

Inflorescența de broccoli este caracterizată de o structură mai răsfirată, mai puțin compactă și ușor desfăcută, spre deosebire de capetele dense ale conopidei. Culoarea predominantă a inflorescențelor de broccoli este verde intens, însă există soiuri care au culori diferite precum violet sau galben-verzui.

Factori de mediu care influențează cultura de broccoli

Cerințele față de factorii de mediu pentru cultura de broccoli sunt, în general, asemănătoare cu cele de la conopidă, însă există câteva diferențe specifice necesare pentru obținerea unor recolte de calitate.

Cerințe față de sol

Cultura de broccoli preferă solurile fertile și bine structurate, care oferă atât nutrienții necesari, cât și o capacitate bună de reținere a apei. Se dezvoltă optim în soluri cu un pH cuprins între 6,8 și 7,5.

Deși necesită un sol care să mențină umiditatea, acesta tolerează și solurile ușor saturate.

Necesarul de lumină

Broccoli preferă zilele lungi cu peste 14 ore de lumină, ceea ce îi va permite să crească rapid și să își dezvolte inflorescențe de calitate. În plus, acesta se dezvoltă cel mai bine în locuri însorite, având cerințe ridicate de lumină. Se adaptează și la zile neutre (12-14 ore), dar și la cele scurte (<12 ore).

Umiditatea optimă

Față de umiditate, broccoli are cerințe destul de ridicate, având nevoie de soluri uniform umede pentru o dezvoltare optimă. Plantele de cultură au o reacție negativă atât în ceea ce privește lipsa apei din sol, cât și excesul de apă, prin deteriorarea calității părții comestibile.

Cerințe față de temperatură

Broccoliul preferă o temperatură de vegetație între 20–24°C înainte de apariția inflorescențelor. În perioada de formare a inflorescențelor, temperatura optimă scade la 15-18°C, interval necesar pentru dezvoltarea uniformă și de calitate a inflorescențelor.

În cazul temperaturilor ce depășesc 20°C în timpul formării inflorescențelor, procesul de formare a florilor poate fi accelerat, ceea ce duce la dezvoltarea prematură și la deprecierea calității părții comestibile.

Tehnologii de cultivare pentru broccoli

Se cultivă atât în câmp, cât și în spații protejate, sere și solarii, iar tehnologia de cultură este asemănătoare cu cea de la conopidă.

Cultura de broccoli în câmp

Poate fi înființată atât primăvara, cât și toamna. Pentru a preveni efectele negative ale temperaturilor scăzute asupra culturilor timpurii, care pot provoca înflorirea prematură, se recomandă protejarea plantelor cu adăposturi joase de tip tunel.

Pentru cultura timpurie de broccoli, răsadul se cultivă în răsadnițe calde, începând din luna martie, pentru dezvoltarea adecvată într-un mediu controlat. Se utilizează între 300 și 350 g semințe de broccoli pentru fiecare hectar de cultură. Răsadul obținut se plantează în câmp în prima decadă a lunii aprilie. Plantele trebuie așezate la o distanță de 25-30 cm între acestea și 70-75 cm între rânduri, pentru dezvoltarea optimă a inflorescențelor și pentru facilitarea lucrărilor de întreținere.

În ceea ce privește cultura târzie, răsadul se produce pe strat, în câmp, semănându-se în prima decadă a lunii mai, urmând ca răsadurile să fie plantate în luna iunie. Plantele trebuie așezate la distanțe de 30-35 cm între acestea și 70-75 cm între rânduri.

Cultura de broccoli în spații protejate

Pentru cultura din spațiile protejate, se procedează la fel ca pentru conopidă.

Cultura în sere se efectuează în ciclul I, iar pentru aceasta serele trebuie pregătite în mod corespunzător. Răsadul se produce în seră înmulțitor, semănatul având loc în ultima decadă a lunii octombrie. Sămânța utilizată este de 300-350 g pentru fiecare hectar, iar răsadul se dezvoltă în cuburi nutritive sau ghivece de 7x7 cm. În perioada decembrie-ianuarie, plantele mature se transplantează în sere, la distanțe de 40 cm între rânduri și 40 cm între plante.

Cultura în solarii se face primăvara devreme sau toamna. Potrivit lucrării „Tratat de legumicultură”, Ruxandra Ciofu, solarul se pregătește din toamnă cu 40-60 t/ha gunoi de grajd, 300-350 kg/ha superfosfat și 200-250 kg/ha sulfat de potasiu, toate încorporate în sol cu rotosapa. Primăvara, se acoperă solarul, se aplică 150-200 kg/ha azotat de amoniu și se lucrează cu freza.

Răsadul se poate produce atât în sera de înmulțire, cât și în răsadnițe calde pentru primăvară, iar pentru toamnă, pe strat, folosind 300-400 g de semințe. Semănatul se realizează între 10-20 ianuarie pentru primăvară și 15-30 iunie pentru toamnă. Plantarea are loc la începutul lunii martie pentru primăvară și în iulie pentru toamnă, la distanțe de 40/30-40 cm pentru primăvară și 60-70/35-40 cm pentru toamnă.

Lucrări de întreținere în cultura de broccoli

Lucrările de întreținere care se aplică pentru cultura de broccoli sunt aceleași ca pentru cultura de conopidă și includ:

Pentru cultura din câmp:

  • umplerea golurilor la câteva zile după plantare;
  • controlul bolilor, buruienilor și dăunătorilor;
  • afânarea solului prin prașile manuale și mecanice;
  • aplicarea a 1-2 fertilizări faziale;
  • udarea prin aspersiune în perioadele secetoase, folosind 300-400 m3 de apă pe hectar.

Pentru cultura din sere:

  • completarea golurilor la câteva zile după plantare;
  • afânarea solului prin prașile manuale și mecanice;
  • irigarea pentru menținerea unei umidități de 80-85% din capacitatea din câmp;
  • aplicarea a 1-2 fertilizări faziale;
  • menținerea sticlei curate pentru a asigura iluminarea adecvată;
  • menținerea temperaturii între 15-18°C pe timpul zilei și cu 4-6°C mai scăzută pe timpul nopții;
  • controlul bolilor, buruienilor și dăunătorilor.

Pentru cultura din solarii:

  • completarea golurilor la o săptămână de la plantare;
  • 2-3 prașile manuale;
  • 2 fertilizări faziale;
  • aerisirea în perioadele călduroase, pentru menținerea unei temperaturi de 20-22°C, iar noaptea cel puțin 10-12°C;
  • udatul dimineața de 2-3 ori în luna martie (200-250 m3 /ha) și de 4-6 ori în lunile aprilie și mai (300 m3 /ha).

Combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor

O combatere integrată asigură randamente ridicate și protecția eficientă a culturilor. Iată care sunt principalele amenințări din cultura de broccoli și strategii eficiente pentru protecție:

Boli la broccoli

Două dintre cele mai păgubitoare boli la broccoli sunt:

Alternarioza (Alternaria brassicae)

Această boală se poate manifesta în toate fazele de dezvoltare ale culturilor. În unele cazuri se pot observa primele simptome încă de la răsărire, atacul intens ducând la ofilirea răsadurilor. Pe suprafața frunzelor mature apar pete circulare de culoare cafenie-brună, iar în jurul lor se dezvoltă un halou galben și, în timp, frunzele devin ciuruite. Pe suprafața organelor atacate se observă apariția fructificațiilor ciupercii. Netratată la timp, această boală poate provoca pierderi mari de recoltă.

CulturaSpectrul combateriiDoza
Broccoli, ConopidăAlternaria spp. – Alternarioza Mycosphaerella brassicicola – Pătarea albă1 l/ha

Pătarea albă (Mycosphaerella capsellae)

Se pot observa semne ale atacului pe ambele fețe ale frunzelor, manifestându-se prin pete circulare sau ovale. În cazuri severe, petele sunt numeroase, ceea ce determină îngălbenirea frunzelor și căderea lor prematură.

Protejează cultura împotriva pătarii albe cu fungicidul Dagonis®.

Descoperă mai multe despre cum acționează Fluxapiroxad, o substanță activă de ultimă generație, cu o structură moleculară unică:

Alte boli din cultura de broccoli:

  • Căderea plăntuțelor (Pythium ultimum);
  • Rugina albă (Albugo candida);
  • Mana verzei (Peronospora brassicae);
  • Făinarea cruciferelor (Erysiphe communis);
  • Putregaiul uscat (Phoma lingam);
  • Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea).

Pentru a preveni apariția bolilor la broccoli, alege soiuri rezistente, realizează corect lucrările de întreținere, elimină resturile vegetale și plantele bolnave pentru a reducere sursele de infecție. De asemenea, monitorizarea constantă a culturii pentru a interveni la timp înainte ca boala să se extindă reprezintă un pas important din strategia de protecție. În plus, se recomandă utilizarea unor tratamente eficace și alternarea produselor cu moduri diferite de acțiune pentru a preveni rezistența fungicidelor.

Principalii dăunători ai culturii de broccoli

  • Buha verzei (Mamestra brassicae);
  • Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae);
  • Musca verzei (Delia brassicae);
  • Musculița albă de seră (Trialeurodes vaporariorum);
  • Musculița albă a verzei (Aleyrodes brassicae);
  • Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.);
  • Păduchele cenușiu al verzei (Brevicoryne brassicae);
  • Păduchele verde al piersicului (Myzus persicae).

Pentru a combate eficient dăunătorii din cultură, utilizează insecticide specifice și urmează instrucțiunile producătorilor, privind dozele recomandate, metoda de aplicare, și frecvența tratamentelor. De asemenea, monitorizarea constantă a culturii pentru a identifica momentul optim de aplicare reprezintă un pas important din strategia de protecție.

În plus, pe lângă boli și dăunători, buruienile reprezintă o amenințare pentru plantele de cultură, concurând cu acestea pentru nutrienți și apă. Pentru a le controla eficient, folosește erbicide omologate, respectând instrucțiunile producătorilor privind dozele corecte de aplicare și la momentul potrivit, pentru a proteja sănătatea și randamentul culturii.

Recoltarea și depozitarea

Producție

Pentru cultura timpurie, producția medie este de 10-12 t/ha, iar pentru cultura de toamnă, poate ajunge la 20 t/ha.

Recoltare

Inflorescențele de broccoli se recoltează manual când sunt dezvoltate complet și sunt relativ compacte, însă înainte de deschiderea bobocilor florali. Procesul de recoltare se realizează manual și implică mai multe treceri, deoarece după îndepărtarea inflorescenței principale, apar altele mai mici. Fiecare inflorescență se taie cu o porțiune de tulpină de 10-15 cm.

Depozitare

După recoltare, producția de broccoli trebuie depozitată cu grijă, având în vedere că perisabilitatea sa este mai mare comparativ cu conopida. La temperaturi de 15-20°C, calitatea broccoliului se deteriorează rapid, în doar 1-2 zile, iar la o temperatură de 10°C, poate fi păstrat timp de câteva zile fără pierderi semnificative de calitate. Chiar și în depozite cu atmosferă controlată, broccoliul nu se păstrează proaspăt mai mult de 2-3 săptămâni. Pentru o conservare pe termen lung, broccoliul trebuie congelat.

Așadar, aplicând aceste măsuri și practici integrate, vei putea menține sănătatea culturii de broccoli și obține recolte de calitate superioară.

Produse BASF recomandate

Culturi similare

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația
Mergi sus