Combaterea teișorului (Abutilon theophrasti)

Află care sunt cele mai bune metode pentru a scăpa de infestarea cu Abutilon Theophrasti din cultura ta

Cunoscută în popor cu denumiri ca teișor, pristolnic, crucea-pâinii, floarea crucii, iar în alte țări, ca velvet leaf, indian mallow, butter print sau pie print, Abutilon theophrasti este o buruiană dicotiledonată care produce pagube importante în culturile de floarea-soarelui, porumb, bumbac, cereale sau soia.

Descrierea teișorului și răspândirea sa geografică

Abutilon theophrasti este o buruiană cu ciclu de viață anual, care se înmulțește exclusiv prin semințe. După germinare, rădăcina principală, pivotantă, subțire și flexibilă, se alungește în sol și generează rădăcini secundare.

Tulpina erectă nu depășește, în general, înălțimea de 200 cm și este puternic ramificată în partea superioară. Suprafața tulpinii este moale și catifelată, datorită perișorilor care o îmbracă din abundență.

Frunzele au pețiol lung și seamănă, ca formă, cu frunzele de tei. Lățimea frunzelor poate varia între 7 și 20 cm, suprafața acestora fiind de 300-470 cm pătrați. Florile sunt localizate în zona axilelor foliare și au 5 petale galbene sau galben-portocalii. Diametrul acestora variază între 1,3-2,5 cm, atunci când sunt complet deschise. Fructele au formă caracteristică, de cupă, prezentând calicii cu multe vârfuri ascuțite. Fiecare fruct poate conține între 15 și 45 semințe roșu-maronii, cu formă asemănătoare bobului de fasole, aplatizate, cu o lungime de 2-3 mm.

În cadrul genului Abutilon, singura specie adaptată climatului temperat este A. theophrasti. Celelalte specii preferă zonele cu climă tropicală sau subtropicală, lucru de înțeles, de altfel, având în vedere originea speciei: India sau China. În Europa, planta se dezvoltă optim în special în zonele de sud-est și în cele mediteraneene, dar arealul pe care e răspândită crește de la an la an.

Cerințe de mediu

Teișorul preferă solurile lutoase sau nisipoase, dar nu este în mod deosebit pretențios, substratul bogat în nutrienți fiind, în general, suficient ca să crească în voie. Solurile alcaline sau neutre sunt preferate. Zonele cu climă foarte uscată și cu rată mare de evaporare nu îi priesc.

Din punctul de vedere al temperaturii, teișorul se dezvoltă bine în zonele cu temperatură medie anuală în jur de 7 grade Celsius, cu temperatura medie maximă de 18 grade Celsius și temperatură medie minimă de -8 grade Celsius.

Vectori pentru răspândirea A. theophrasti

Dispersarea naturală se realizează prin intermediul semințelor, produse în număr foarte mare de către plantă: până la 200/exemplar. Unele practici agricole pot contribui la contaminarea de zone noi cu semințe de teișor (de pildă, transportul recoltelor sub formă de semințe). Contaminarea accidentală a recoltelor de cereale și în special a recoltelor de porumb și soia, a jucat un rol important în extinderea ariei de răspândire a plantei.

Ce impact economic poate avea teișorul?

A.theophrasti cauzează pierderi semnificative în culturile de porumb , soia și bumbac, impactul asupra culturilor de floarea-soarelui și cereale fiind, de asemenea, demn de luat în considerare. În cazul culturii de soia , infestarea cu teișor poate duce la pierderi de 72%; la porumb, pot apărea pierderi de 70%.

Teișorul nu are un impact semnificativ asupra mediului înconjurător, căci specia nu este invazivă față de vegetația naturală, indiferent de tipul ei. Nu au fost raportate cazuri de competiție sau hibridizare între teișor și flora naturală, deci nu poate fi considerat un pericol pentru biodiversitate. Impactul social este minim, chiar dacă specia are un miros ciudat, pe care unele persoane îl consideră neplăcut, dar nu s-au raportat alergii sau alte probleme care ar putea afecta calitatea vieții.

Factorii de impact

Specia este considerată invazivă, datorită capacității de a se adapta în afara zonei sale de origine și la medii dintre cele mai diferite. Are o mobilitate locală mare, un potențial reproductiv semnificativ și semințe a căror viabilitate se poate extinde la peste un an de zile.

Impactul exclusiv asupra agriculturii se concretizează în monopolizarea resurselor și favorizarea transmiterii și propagării altor boli ale plantelor cultivate.

Având în vedere răspândirea geografică amplă, dimensiunile, numărul și rezistența semințelor, are o probabilitate mare de a se extinde și în alte zone și este dificil de ținut sub control.

Prevenție, control și strategii de management

Măsurile de control al răspândirii teișorului în culturi sunt relativ limitate. Planta are o creștere rapidă și e rezistentă, ceea ce face dificilă combaterea prin metodele clasice, mai ales în cazul culturilor pe suprafețe întinse.

Dușmani naturali

Există mai multe specii de organisme care pot determina boli la A. theophrasti, demne de menționat fiind unele specii de insecte care afectează viabilitatea semințelor. Niciunul dintre dușmanii naturali nu prezintă, însă, potențial de control al răspândirii speciei în cadrul culturilor, limitarea acesteia făcându-se cu succes doar cu tratamente erbicide.

Metode mecanice

Smulgerea manuală poate fi eficientă, atunci când plantele sunt tinere, dar metoda este impracticabilă în cazul culturilor mari de câmp. Plivirea mecanizată poate fi aplicată, dar eficiența sa este, de asemenea, limitată la culturile de dimensiuni mici sau medii.

Metode chimice de combatere a teișorului

Dacă discutăm despre erbicidele eficiente, acestea sunt produse care au ca substanță activă bentazon, dicamba sau tritosulfuron.

Controlul integrat al infestării cu teișor

Având în vedere că specia germinează tot timpul anului, controlul eficient al infestării include rotația culturilor, aplicări multiple de tratamente erbicide și tratamente mecanizate. Totuși, acestea din urmă sunt eficiente numai în cazul în care cantitatea inițială de semințe este redusă.

Combaterea chimică a teișorului

În cazul contaminării culturii cu teișor, există produse erbicide eficiente, care pot reduce pierderile și pot diminua înmulțirea plantei.

Basagran® SL

Produsul este un erbicid solubil, destinat culturilor de leguminoase, cu o concentrație de 480g/l bentazon, eficient asupra buruienilor dicotiledonate. Doza omologată este de 2 l/ha; aplicarea se face postemergent.

Biathlon® 4D

Produsul este un erbicid bazat pe două substanțe active: tritosulfuron și florasulam. Primul, tritosulfuronul, are acțiune sistemică și la sol, în timp ce florasulamul reușește să stopeze creșterea buruienilor sensibile, în doar câteva ore de aplicare.

Biathlon® 4D este preferat de fermieri pentru câteva avantaje importante, printre care menționăm flexibilitatea în aplicare (fereastra largă permite optimizarea activității în câmp, în funcție de cultură). Este utilizat pentru culturile de cereale: grâu, orz, ovăz, secară, triticale.

Independența față de variațiile de temperatură și față de ploaie ușurează, de asemenea, utilizarea practică a substanței. Spectrul larg de acțiune și compatibilitatea cu alte produse, inclusiv în cazul culturilor de cereale, completează lista de avantaje.

Produsul se prezintă sub formă de granule dispersabile în apă, iar eficiența completă poate fi observată după 7-10 zile, până la 6-8 săptămâni, în funcție de condițiile de mediu.

Rekord® MAX (CALLAM® + SAMSON® EXTRA 6 OD + DASH® HC)

Acest erbicid este o asociere de 3 substanțe active: dicamba, tritosulfuron și nicosulfuron; compoziția îi asigură eficiență maximă împotriva buruienilor. Spectrul larg este dublat de ușurința în aplicare, fiind necesar un singur tratament. Mai mult, selectivitatea celor 3 substanțe active îl fac erbicidul de excepție pentru cultura de porumb.

Pachetul conține doza necesară pentru tratamentul a 5 ha de cultură, fiind eficient în egală măsură asupra buruienilor mono- și dicotiledonate anuale și perene.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Mergi sus