Ghid pentru cultura de țelină: înființare, îngrijire, recoltare
13.12.2023
Descoperă aspectele-cheie ale culturii de țelină și soluții moderne de protecție.
Cultivarea țelinei (Apium graveolens) reprezintă o oportunitate pentru fermieri, ținând cont de importanța economică a rădăcinilor acestei plante. Cu toate acestea, țelina are câteva caracteristici speciale și nevoi specifice de îngrijire.
În continuare, vei descoperi cum se înființează, cum se întreține și care este procesul de recoltare a țelinei.
- Provocările fermierilor moderni și cultura țelinei
- Cultivare țelină - factorii limitativi care influențează cultura
- Perioada optimă de înființare a culturii - cum se plantează țelina
- Cultura de țelină - metode moderne de control al bolilor și dăunătorilor
- Recoltarea țelinei
Provocările fermierilor moderni și cultura țelinei
Cultivarea țelinei reprezintă o provocare, dar și o oportunitate pentru fermierii moderni, dată fiind relevanța economică a rădăcinilor sale, care favorizează creșterea veniturilor producătorilor.
Pe lângă provocările aduse de agenții patogeni, condițiile climatice imprevizibile și cerințele exigente ale supermarketurilor și consumatorilor, forța de muncă este și ea o dificultate. Acest lucru se întâmplă deoarece cultura de țelină este extensivă, iar consumul de forță de muncă, în special pentru activități precum producerea răsadului, plantarea, recoltarea și condiționarea, este ridicat, ajungând la aproximativ 950-1000 de ore de om per hectar.
În acest sens, potrivit lucrării „Tratat de legumicultură”, Ruxandra Ciofu, pentru o creștere eficientă economică se pot automatiza procesele de plantare a răsadurilor și recoltare și se poate extinde perioada de semănat direct în câmp. Această metodă necesită pregătirea cu atenție a patului germinativ, utilizarea unor semințe drajate, adoptarea unor măsuri corespunzătoare pentru asigurarea unei germinări uniforme și aplicarea erbicidelor potrivite pentru a preveni proliferarea buruienilor în culturi.
Cultivare țelină - factorii limitativi care influențează cultura
În procesul de cultivare a țelinei, cunoașterea și gestionarea factorilor limitativi reprezintă o etapă esențială pentru a obține producții durabile și de calitate. Prin cunoașterea acestora, vei putea adopta practici moderne și strategii de gestionare și protecție pentru a face față provocărilor și pentru a maximiza producția.
Condițiile climatice
Acestea au o influență semnificativă asupra viabilității și succesului culturii de țelină.
Cerințe față de temperatură
Temperatura optimă de vegetație a țelinei și de îngroșare a rădăcinilor este cuprinsă între 16-20°C. Temperatura minimă de încolțire este de 2-3°C, iar cea optimă este cuprinsă între 20-30°C.
Atunci când se află în faza de răsad, plantele suportă temperaturi de -3 sau -4°C, iar spre maturitate pot rezista la temperaturi de -7 sau -9°C, însă rădăcinile tuberizate nu fac față sub 0°C. De aceea, recoltarea se realizează până la venirea înghețului.
Potrivit lucrării „Tratat de legumicultură”, Ruxandra Ciofu, dacă răsadurile sunt expuse pe o perioada mai lungă de timp la temperaturi cuprinse între 5 și 14°C, acest lucru poate conduce la fenomenul de vernalizare și la apariția tulpinilor florifere încă din primul an. Pentru a preveni acest fenomen, se recomandă tratarea răsadului înainte de plantare, prin expunerea la temperaturi mai ridicate, între 25-30°C.
Cerințe față de lumină
Față de lumină, țelina nu are pretenții ridicate. Mai mult, cultivarea țelinei poate fi favorabilă în culturi intercalate, în plantațiile de viță de vie tinere și livezi.
Cerințe față de apă
În faza de răsărire, plantare și depunere a substanțelor de rezervă, țelina are pretenții foarte ridicate față de apă. Pentru o creștere normală a plantelor, sunt necesare condiții de umiditate constantă în sol și în atmosferă.
Țelina nu suportă seceta și nici excesul de umiditate, care provoacă o ramificare a rădăcinilor și o scădere a calității. Astfel, cele mai bune rezultate pot fi obținute prin implementarea unui sistem de irigații adecvat și în anii și regiunile cu veri răcoroase și umede.
Tipul de sol
Țelina este o plantă halofilă, ceea ce înseamnă că suportă și solurile ușor saturate, însă cele mai potrivite pentru această cultură sunt cele ușoare sau mijlocii, profunde, neutre și fertile.
Perioada optimă de înființare a culturii - cum se plantează țelina
Pentru că semințele de țelină sunt extrem de mici, iar plantele au o creștere inițială lentă, înființarea culturii se realizează exclusiv prin plantarea răsadurilor, în culturile de vară și toamnă.
Cultura de vară
Pentru cultivarea țelinei vara, pregătirea terenului se realizează încă din toamna anterioară, prin efectuarea lucrărilor similare cu cele pentru cultura de morcov.
Producerea răsadului se face în sere înmulțitor sau răsadnițe calde, prin semănat la sfârșitul lui februarie. Se folosește o cantitate de 1,5-2 g sămânță/m2 și se seamănă în rânduri la o distanță de 5-6 cm. Pentru un hectar de cultură, vei avea nevoie de 80-100 g de sămânță.
De obicei, răsadurile de țelină nu se repică. Cu toate acestea, pentru culturile pe suprafețe mai mici și pentru cele timpurii, poate fi efectuată această operațiune în momentul apariției frunzei a treia, la o distanță de aproximativ 5/5 cm.
Până la momentul plantării în câmp, răsadurile necesită o îngrijire atentă. Acestea au nevoie de:
- udare moderată;
- aerisire cu atenție, astfel încât să se mențină o temperatură de peste 16°C;
- aplicarea tratamentelor pentru prevenirea bolilor.
Se consideră că răsadul are vârsta optimă pentru plantare între 50 și 60 de zile.
Cum se plantează țelina?
Manual, cu plantatorul, la finalul lunii aprilie, la aceeași adâncime la care s-a produs răsadul. În cazul în care se realizează mai adânc, se va împiedica îngroșarea normală a rădăcinilor de țelină.
Terenul trebuie să fie modelat în brazde cu lățimea la coronament de 104 cm. Distanța de plantare este de două rânduri la 80 cm și între plantele pe rând, 18-20 cm, pentru soiurile viguroase. Pentru soiurile mai puțin viguroase se păstrează o distanță de trei rânduri la 37 de cm și 20 de cm între plante.
Dacă înființezi cultura de țelină pe suprafețe mai mici, poți planta pe un teren modelat în biloane, păstrând o distanță de 60/40 cm sau 50/50 cm. Poate fi înființată și pe terenuri nemodelate, în rânduri echidistante la 60/30 cm.
Pentru a asigura prinderea, după plantare, este necesară o udare bună.
Principalele lucrări de întreținere și fertilizarea corectă a culturii de țelină
Lucrările de întreținere și fertilizare pentru cultura de vară constau în:
- completarea golurilor (la 4-5 zile de la plantare);
- prășitul mecanic de 2-3 ori între rândurile de cultură și manual pe fiecare rând; acest proces se repetă până când rozetele de frunze acoperă complet spațiul dintre rânduri;
- 8-10 irigări cu norme de 350 m3 apă/ha;
- menținerea umidității în sol la nivelul de 75-80% pentru prima parte a vegetației, urmată de 70-75%;
- combaterea buruienilor, dăunătorilor și agenților patogeni;
- „copcitul” rădăcinilor secundare (pentru culturile pe suprafețe mici).
În ceea ce privește fertilizarea, cea de bază se face cu 40-50 t/ha de gunoi de grajd descompus, 300-400 kg/ha superfosfat și 100-120 kg/ha de sulfat de potasiu. Fertilizarea fazială se realizează în două etape și constă în aplicarea a 80-100 kg/ha de azotat de amoniu, 100-150 kg/ha de superfosfat și 50-70 kg/ha de sare potasică. Prima etapă are loc la 3-4 săptămâni de la plantare, iar cea de-a doua, în perioada de creștere a dăunătorilor.
Cultura de toamnă
Pentru cultura de toamnă, lucrările pentru pregătirea terenului sunt aceleași cu cele de la cultura târzie a morcovului. Producerea răsadurilor are loc în răsadnițe semicalde sau reci, prin semănare în intervalul 15-30 aprilie. Plantarea acestora se va realiza în perioada 20 mai-10 iunie.
În ceea ce privește îngrijirea, aceasta seamănă cu cea pentru plantele timpurii, însă se acordă o atenție sporită udărilor, care se efectuează mai frecvent.
Culturile premergătoare
Pentru cultura de vară, bune premergătoare sunt:
- tomatele;
- varza;
- conopida;
- castraveții.
În ceea ce privește cultura de toamnă, bune plante premergătoare sunt:
- salata;
- spanacul;
- mazărea;
- ceapa;
- usturoiul de stufat.
Principalele soiuri de țelină cultivate în țara noastră
Potrivit „Catalogului oficial al soiurilor de plante de cultură din România”, soiurile de țelină care se cultivă în țara noastră sunt:
- Apollo – soi semitimpuriu;
- Atlas – soi semitimpuriu;
- Dacia – soi semitimpuriu;
- Ina – soi semitimpuriu.
Cultura de țelină - metode moderne de control al bolilor și dăunătorilor
Problemele legate de boli și dăunători reprezintă o provocare pentru cultura de țelină, deoarece pot afecta direct randamentul și calitatea recoltei. Astfel, controlul eficient al acestora, utilizând produse de calitate, îți va asigura o producție sănătoasă durabilă și profitabilă.
Principalele boli ale culturii de țelină, conform lucrării „Ghid pentru determinarea rezistenței la boli și dăunători” (coordonator dr. ing. Antonia Ivașcu, 2009), sunt:
- Virusul mozaicului ţelinei (Celery mosaic virus);
- Râia rădăcinilor (Phoma apiicola Kleb.);
- Putregaiul negru al coletului (Mycoscentrospora acerina R. Hartig Deighton).
➡️ Combate eficient bolile din cultura de țelină prin utilizarea fungicidului polivalent Dagonis®. Acesta este ușor de folosit, te ajută să obții producții de bună calitate și profitabilitate crescută.
Acest fungicid conține două substanțe active puternice: fluxapiroxad și difenoconazol. Acestea sunt complementare, iar combinația lor asigură un control de lungă durată. Fluxapiroxad blochează toate etapele esențiale ale dezvoltării și reproducției fungice, iar difenoconazol asigură controlul preventiv și curativ de durată al bolilor.
Urmărește materialul video și descoperă cum acționează substanța activă fluxapiroxad:
Principalul dăunător din cultura de țelină este musca ţelinei (Phyophylla heraclei L.), care prezintă două generații de adulți pe an. Larvele din cea de-a doua generație produc cele mai multe pagube și sunt prezente în cultură până în luna octombrie. Pentru combaterea ei, folosește insecticide de calitate, urmând instrucțiunile producătorului privind momentul de aplicare și doza recomandată.
Pe lângă dăunători și agenți patogeni, buruienile reprezintă și ele o provocare pentru cultura de țelină. Acestea intră în competiție cu plantele pentru resurse precum nutrienți, lumină și apă și, astfel, afectează calitatea recoltei. Pentru combaterea lor, folosește erbicide de calitate și respectă instrucțiunile oferite de producător pentru a obține un rezultat satisfăcător.
Recoltarea țelinei
În ceea ce privește recoltarea, aceasta este important să se facă la timp deoarece, dacă se întârzie, rădăcinile devin spongioase. Pentru cultura de vară, recoltarea se realizează în perioada august-septembrie, ținând cont de cerințele pieței. Se face manual, prin smulgerea plantelor, fără ca frunzele să fie îndepărtate. Producția obținută este de 20-25 t/ha.
Pentru cultura de toamnă, recoltarea are loc în lunile octombrie și noiembrie, până ca solul să înghețe. Aceasta se realizează cu ajutorul unor cazmale, furci sau plug fără cormană. După adunarea manuală, plantele se curăță și rădăcinile de țelină trebuie lăsate să se zvânte, în câmp, pentru 1-2 zile. După aceea, se sortează, iar depozitarea se face în silozuri sau depozite. Producția obținută este de 30-35 t/ha, în funcție de tehnologia de cultură aplicată. Rădăcinile de țelină se păstrează în mod similar cu cele de morcov.
În concluzie, cultura de țelină poate reprezenta o alegere rentabilă, însă este importantă adoptarea unor tehnologii și practici moderne pentru a asigura viabilitatea și profitabilitatea acesteia.