Ploșnița cerealelor: principalele semne ale atacului și metode de combatere
03.07.2019
Alături de condițiile climaterice vitrege, ploșnița cerealelor este un pericol ce poate compromite cultura de cereale. Iată cum te poți feri de pagubele produse de aceste insecte
Specifică marilor culturi agricole, dar cunoscută chiar și locuitorilor de la orașe din cauza invaziei asupra caselor și blocurilor din marile localități, ploșnița cerealelor este un dăunător care nu prezintă pericol. Chiar și așa, aceasta generează un disconfort major și se adăpostește în cotloanele caselor, cotețelor și magaziilor, în lunile septembrie, octombrie și noiembrie.
- Ce este ploșnița cerealelor
- Care este biologia ploșniței de cereale
- Ce plante sunt afectate și care sunt consecințele
- Ce măsuri de combatere trebuie să folosești
- Care sunt cele mai bune măsuri de prevenție
Ce este ploșnița cerealelor
Insectă din genul Eurygaster, cu o largă răspândire în Europa, în Asia și în nordul Africii, ploșnița cerealelor se poate găsi într-o varietate de trei specii, după cum urmează: Eurygaster maura, Eurygaster austriaca și Eurigaster integriceps.
Cea mai întâlnită dintre acestea pe teritoriul țării noastre, este Eurygaster integriceps, al cărei areal de dăunare afectează toate zonele din exteriorul arcului carpatic, de la vestul Câmpiei Române, până în nordul Moldovei.
Nu mai puțin de 22 de județe ale României sunt afectate de acțiunea acestui dăunător, al cărui efect nefast asupra culturii de cereale se face simțit pe o întindere totală de un milion de hectare de grâu.
Care este biologia ploșniței de cereale
Specie de natură oligofagă, ploșnița de cereale are o generație în fiecare an. La maturitate iernează sub frunzele sau sub iarba din păduri și din lizierele cu pomi din apropierea culturilor. Larvele ploșnițelor de cereale ies la 8-10 zile de la copulație și de la depunerea ouălor, iar întreaga lor evoluție se întinde pe parcursul a 30-40 de zile. Procesul este sincronizat cu maturizarea cerealelor, iar apariția noilor generații de adulți are loc la sfârșitul lunii iulie.
În momentul depunerii, oul are o formă sferică și o culoare verzuie, iar pe măsură ce se dezvoltă embrionul, acesta capătă un ton închis. Exponentul adult al ploșniței cerealelor are corpul de culoare verde, de formă ovală, cu o lungime cuprinsă între de 11 și 13 mm lungime. Capul triunghiular, pronotul hexagonal și scutelul dezvoltat pe toată lungimea abdomenului sunt elemente distinctive ale acestei insecte, iar la ele se adaugă antenele alcătuite din 5 articule.
Ce plante sunt afectate și care sunt consecințele
Speciile de grâu sunt atacate cu predilecție de ploșnița de cereale, acestea reprezentând culturile cele mai fertile pentru acest dăunător. Chiar și așa, insecta poate ataca și plantele de păiuș, de lucernă, de trifoi, de firuță sau alte graminee sponate și cultivate.
Consecința imediată a atacului este îngălbenirea frunzei, urmată de răsucirea și de uscarea ei. În cazul spicelor de grâu, acestea pot rămâne în burduf, pentru ca la apariție să prezinte un aspect albicios, ce anunță sterilitatea. Boabele plantei afectate de acțiunea nocivă a ploșniței de cereale au o textură zbârcită, sunt deformate și prezintă pe suprafața lor puncte negre, care sunt înconjurate de o zonă decolorată. Nu în ultimul rând, producția este afectată în mod direct, prin împuținarea drastică a cantității de grâu obținute la hectar.
Care sunt cele mai bune măsuri de prevenție
Ploșnița cerealelor poate fi prevenită prin metode simple, la îndemâna agricultorilor experimentați, după cum urmează:
Cultivarea soiurilor cu maturare timpurie
Această cale de a evita apariția ploșniței de cereale, pe termen lung, are rolul de a reduce efectul nociv al populației adulte de insecte asupra culturilor.
Recoltarea timpurie a culturilor
Realizată în condiții climatice favorabile, recoltarea realizată mai devreme decât în mod normal reduce puterea impactului ploșniței de cereale asupra culturilor de cereale .